BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 1 miesiąc temu #472308 przez patys
a jak sie robi kotleciki ziemniaczane? :silly:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #472309 przez chasiami
Patys podaj przepis na te rogaliki :) Smaka mi narobiłaś :)

12 lata 1 miesiąc temu #472315 przez patys
chasiami ogólnie przepisy sa na tej stronie, nie wszystkie fajne ale niektóre można wykorzystać mamanadieciebezmlecznej.blogspot.com/

a przepis na rogaliki: mamanadieciebezmlecznej.blogspot.com/search/label/ciastka

Składniki :
200 g marchewki startej na drobnych oczkach ( u mnie to były dwie ogromniaste sztuki)
250g masła lub margaryny (oczywiście u mnie bezmlecznej)
2 szklanki mąki
2-3 łyżki cukru pudru ( dodałam 3 kopiaste cukru pudru z wanilią)
na nadzienie: gęsta marmolada lub dżem ( u mnie mus jabłkowy)

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując mąką. Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. (Ja podzieliłam ciasto na cztery części, trzy części rozwałkowałam i powycinałam po 8 trójkątów z każdej części.) Trójkąty smarować marmoladą, po czym zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Piec 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące. Posypać cukrem pudrem.
(Ostatnią część ciasta rozwałkowałam i powycinałam foremką ciasteczka. Cienkie ciasteczka piec ok 10 min w 180 st.C)
a następnym razem chce zrobić bananowe ciasteczka z dziurką, na tej stronie też jest przepis:)

12 lata 1 miesiąc temu #472319 przez chasiami
Patys dzięki :) Już się chwytam za to :) Potem ci napiszę czy mi wyszły :P

A dziewczynki słyszałyście dzisiaj w ddtvn było mówione o rankingach szpitali?
Podawali tam stronke internetową dotyczącą porodu i opieki poporodowej. Weszłam z ciekawości i też zostawiłam swoją opinię :)
Polecam
www.gdzierodzic.info

12 lata 1 miesiąc temu #472327 przez Jussstyś
Rzeczywiście te nasze dzieciaczki sa sliczne! :-)
chasiami dziekuje w imieniu Julci :-)
patys widzę, ze Twój Mateuszek ma podobne ubranko do mojej Julci, z tym ze ona ma różowe :-)
baby ja dzis na obiadek mam pałki z kurczaka z papryka i ziołami upieczone w rękawie do tego ziemniaczki
i jakas surówka :-) a zupę mam z wczoraj jeszcze barszcz biały :-)

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #472345 przez baby_55
Jussstyś to zupa podobna ;)

Patys będę je robić pierwszy raz w ten sposób, tzn ziemniaki ugniecione na puree do tego przyprawy do smaku i dużo masła, wykładasz na andruta (wafla) kwadratowego na to podsmazone pieczarki z cebulką doprawione do smaku, na wierzch ser żółty, czekasz aż andrut zmięknie trochę i zawijasz w rulon, kroisz na plastry i odkładasz do lodówki, zeby ostygło i stężało trochę, potem obtaczasz w jajku i bułce i smażysz i do tego robię sos pieczarkowy :)

Majka te tabletki kosztują ok 12-15 zł za opakow. 30 kapsułek

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #472346 przez Nan
wglądaja mniam te rogaliki- chyba pora coś upiec:) Ja jestem cały czas na lekkostrawnej diecie- cokolwiek "bardziej smakowitego" kończy sie przebojami z brzuszkiem i koperek piję- niestety próby odstawienia też się skonczyły bólami brzuszka (koperek zaczęłam pić zamiast herbatki laktacyjnej-była zbyt skuteczna i Ela się krztusiła mlekiem, a po koperku wszystko wychodzi lżej i kupki ładniejsze). Pobudki w nocy były co 2 godziny, duże spacerki uskuteczniamy w weekendy a w tygodniu częściej jest siup do chusty i załatwiamy rózne drobne sprawy.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

12 lata 1 miesiąc temu #472399 przez karolak25
witajcie. Moj Kacperek jutro konczy 7 tyg. tydzien temu wazyl 5500, jest tylko naa cycu takze ladnie przybiera, nocki mamy rozne ale ogolnie nie jest tak zle. ma problemy z gazami, berzuszek czesto boli,podaje mu kropelki jest troszeke lepiej. za 2 tyg.lecimy do Polski, juz odliczam , nie moge sie doczekac.

a to moja "kruszynkaa"

12 lata 1 miesiąc temu #472401 przez karolak25
Załączniki:

12 lata 1 miesiąc temu #472403 przez karolak25
Załączniki:

12 lata 1 miesiąc temu #472480 przez Jussstyś
Wiecie co dziewczyny? Dalam dzisiaj mojej Julci ten smoczek o którym wczoraj pisałam o-cz jest od 3miesięcy ale zauważyłam ze
niunia woli ten niz tamten stary. Ten nowy jest troszkę krótszy ale objętościowo większy taki bardziej okrągły :-)
karolak sliczny Twój Kacperek :-)

12 lata 1 miesiąc temu #472497 przez moniab26
patys ja też dzisiaj farbuję włoski, kiedyś zanim znalazłam swój kolor miałam chyba wsyskie kolory na głowie ( oprócz tych z tęczy :laugh: ) a najlepiej czułam się w czarnym, nosiłam go kilka lat a rok temu przefarbowałam sę na blond ale znowu wracam do czarnego

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

12 lata 1 miesiąc temu #472498 przez siteczko
baby_55 ja jak najbardziej się piszę na spacerek w kwietniu :) Nasze maluszki będą miały już pół roku :) więc akurat aby się zapoznać hehe :)

karolak25 ale słodko śpi sobie :)

Jussstyś Tymek od samego początku nie weźmie smoka do buzi, ciągle wypluwa, nie umie chwycić... już 3 różne próbowałam podać... w każdym razie takich momentów kiedy się udało mu dłużej podoić mogę policzyć na palcach u jednej ręki ;) a czasami by się przydało, jak nie mam jak dać cyca by sobie smoka podoił, ale najwidoczniej wie czego chce :)

Pięknie ważą wasze maluszki... ja zaczęłam się zastanawiać czy mój na 1,5 miesiąca nie waży za dużo... 5945g ? Owszem nie wiem teraz jaki jest długi, ale na pewno min 60 cm :)

12 lata 1 miesiąc temu #472559 przez Anulka
Siteczko , Julianek gdy jeszcze był na normalnym mleku też nie płakał, tylko postękiwał, jęczał, budził się, miał niespokojny sen. Gdy byliśmy u alergologa, zapytałam go o to, powiedział, że to z powodu tego, że bolał go brzuszek. Teraz gdy jest na Bebilon Pepti, śpi spokojnie.

12 lata 1 miesiąc temu #472578 przez Anulka
Ja dziś mam na obiad mam zupę - krem z kurek, faszerowane małe serki turek z pieczarkami z jajkiem i cebulą i do tego puree ziemniaczane i własna surówka ze słoika z ogórków ( my już od miesiąca zaczęliśmy wyjadać zimowe zapasy :laugh: :laugh: , najszybciej idą nam soczki o ogóreczki małosolne. Latem musimy zrobić co najmniej trzykrotnie więcej soczków, bo już będzie synuś nasz mógł je pić :) .

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka