- Otrzymane podziękowania: 6
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE WRZESIEŃ 2012
MAMUSIE WRZESIEŃ 2012
- Ania14.09
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- "Istniejąc tyle robisz dla mnie" Magda i Filip
www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciast...hewkowe/przepis.html
Co do mam alergików i kawy jak od jakiegoś czasu dodaję do wszystkiego mleko ryżowe nazywa się BIO najtańsze jest w rossmanie po 6 zł. Nie jest, to tanio,ale jak trzeba..Ja niby nie muszę, ale lekarze każą ograniczyć mleko krowie
[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- hanias
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 0
Madzia - my tez zaczynamy uczyć Hanie picia z butelki. Póki co pręży się i nie chce, ale nawet do lekarza wyjsc nie można tym bardziej, że muszę stać na baczność średnio co 1,5 - 2 godziny i cycusia dać!!! Smoczka też nie chce!!! Jak zasypia to szuka wlaśnie cycusia, cmoka, ssie rękawki od ubrania ale jak smoka jej daję to się wkurza i krzyczy. Próbowaliśmy już różnych smoków ale żaden nie przypadł jej do gustu!!! Może jak nauczy się pić zbutelki to też smoczka załapie.
- patys
- Wylogowany
- rozmowna
- Jussstyś
- Wylogowany
- gadatliwa
- Jesteś całym naszym światem Córeczko:*
zostać, odciągam dzien wczesniej mleko i niunia ladnie pije w butelki. Pierś
tez ladnie umie ssac z reszta czasem jak ma problemy z brzuszkiem to podaje jej herbatke
koperkowa wlasnie z butelki A na katarek stosowałam wode morską i na prawde jej pomogła.
Chociaż samo psikniecie do noska to byl szok dla niej i bardzo plakala, ale kilka takich zabiegów i jej przeszło
Dobra jest tez sól fizjologiczna, po zakropieniu kładłam mała na brzuszek, babolki spływały i wyciągałam delikatnie wata
- hanias
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- hanias
- Wylogowany
- pierwsze słowa
A dziewczyny mam pytanko: czy karmiąc piersią mogę pić herbatę z miodem? bo cytryna rozumiem, że odpada? Pytam, bo mnie też gardło strasznie boli!!!
- Ania14.09
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- "Istniejąc tyle robisz dla mnie" Magda i Filip
- Otrzymane podziękowania: 6
www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Nap%C3%B3j...Vanille-EnerBio.html
[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png
- MADZIA7
- Wylogowany
- rozmowna
Hanias pierwszy raz słyszę z tym paluszkiem, owszem słyszałam, że dziecko może ssać swoje paluszki, rączką lub jakieś przedmioty, bo tak poznaje świat, ale mamy paluszek. Też mam ten problem z butelką, Mała za nic jej nie chce, teraz wypróbuję taką w kształcie brodawki - medeli, siostra ma mi pożyczyć, u chrzesniaka podziałało, to może i u nas, a ze smoczkiem to cały czas się zastanawiam, czy próbować dalej, pewnie byłby większy spokój z zayspianiem, bo Natka lubi przy cycku, ale też uczymy ją zasypiać na rękach, w chuście i raz się udało w łóżeczku, to moze smoczek nie będzie potrzebny...
Dzięki dziewczyny za rady szczepieniowe! Wiecie moze jeszcze, czy jest coś takiego jak urlop-opieka dla taty, na dziecko lub żonę, gdy żona jest na macierzyńskim? Boję się o ten kręgosłup, nadal nie jestem w stanie podnieść córeczki od dwóch dni, a jutro mąż idzie do pracy, smauję to naproxenem i zażywam apapy i nie przechodzi, kupiłam też plastry rozgrzewające i dobrze, że ulotkę przeczytałam, bo nie wolno ich przy karmieniu stosować..
Patys może sobie do chleba schabik upiecz lub indyka,mnie tak lekarka poleciła, bo stale wędlinę, to też nie dobrze, bo tam pełno konserwantów.
- chasiami
- Wylogowany
- gadatliwa
- 21.08.2012 - Alicja i czekamy na Paulinkę :)
- Otrzymane podziękowania: 19
Chciałam każdemu odpisac a tu nici
Tak więc w skórcie
Alusia pobija rekordy Spała dzisiaj w nocy 9 godzin
Co do karmienia butelka to my musieliśmy na początku dokarmiac bo niemiałam pokarmu i malutka się przyzwyczaiła.
Patys ja na śniadania jadłam płatki owsiane (same tylko ugotowane), a na obiady kasze można jesc. Ja lubię bardzo kaszę KUS KUS 5 min i gotowa bo zaleważ tylko wrzącą wodą A co do alergologa to my idziemy w środe ciekawe co nam powie.
Pozdrawiam dziewczyki
- Jussstyś
- Wylogowany
- gadatliwa
- Jesteś całym naszym światem Córeczko:*
- patys
- Wylogowany
- rozmowna
- czajusiątko
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 9
- Anulka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Jesteś młoda i na pewno ułożysz sobie życie z kimś normalnym, kto będzie Cię szanował i kochał, jak również twoje dziecko.
Tak przeczytałam to co majka napisałam i poczułam, że jest mi wstyd, że czasem narzekam na mojego męża. On naprawdę jest wspaniały, jeju, on nigdy, ani razu od kiedy się znamy, czyli od 4 lat nie podniósł na mnie głosu, nigdy żadnego obraźliwego słowa nie usłyszałam od niego. Jestem podziwiana przez niego i jako kobieta i jako matka. Jest szczery i samokrytyczny. Niedawno sam przyznał mi się, że jest zawiedziony swoją postawą jako ojca, że bardzo pragnął abym została jego żoną i pragnął aby zostać ojcem, a teraz sam widzi, że brakuje mu czasem cierpliwości. No fakt, czasem gdy wraca z pracy i usypia małego, to chciałby, aby Julianek odrazu zasnął, a ten mały luntrusek, czasem nie chce spać tylko bawić się . No ale po tym szczerym przyznaniu się, widzę, że zaczął uczyć się być bardziej cierpliwy wobec Julianka. A synek uwielbia gdy tata jest w domu . Niedziele należą do nich, dziś spałam do 9. Mąż wstał wcześniej, nakarmił Julianka, zrobił śniadanie i przyniósł mi je do łóżka . Julianek zasypia w mig, gdy Piotruś go usypia, u mnie zasypia ostatnio bardzo długo. Dziś maluszek spał cały dzień, bo tatuś jest dziś w domku czyli synuś czuje że cała rodzinka w komplecie.
My 7 grudnia mamy drugie szczepienie ( 5w1). Po pierwszym Julianek nie był ani marudny, ani płaczliwy. Jak by w ogóle nie miał szczepienia. Tylko w czasie tych dwóch ukłuć bardzo płakał, ale jakoś potem się uspokoił. Teraz będzie tylko jedno ukłucie ( II dawka), więc się ciesze bardzo, no i potem jeszcze tylko jedno po 6 tyg. ( III dawka). No i IV dawka jak będzie miał 1,5 roku.
A jeszcze w 7 miesiącu 1 ukłucie (III dawka) WZW i po skończeniu roczku 1 ukłucie (I dawka) - odra, świnka, różyczka.
Ja ciemieniuchę zwalczyłam w dzień. Posmarowałam główkę kilka godzin przed kąpielą oliwką dla dzieci i założyłam czapeczkę. Umyłam główkę szamponem i potem miękką szczoteczką dla dzieci wyczesałam całą główkę. Profilaktycznie powtórzyłam to samo kolejnego dnia, tak dla pewności. No i po ciemieniusze ani śladu.
Mąż jakieś dwa tygodnie temu wniósł wózek do domu i teraz Julianek ma etap "wózkowy". Trochę się obawiała, że przyzwyczai się do wózka i trudno będzie go później do łóżeczka przenieść aby zasypiał w nim, ale kilka razy teraz spróbowałam go w dzień uśpić w łóżeczku i zasnął. Jednak trwało to troszeczkę dłużej, ale nie aż tak długo. A z wózkiem, mi teraz jest o wiele łatwiej, bo nie muszę latać między sypialnią kuchnią, czy innymi pokojami, a Julianek jest zawsze w pobliżu. On teraz już nie śpi, jak wcześniej po kilka godzin w ciągu dnia, tylko często się budzi i ja musiałabym non- stop być przy łóżeczku i go usypać i w końcu nic bym w domu nie zrobiła, a tak udaje się w miarę zrobić to co zaplanuję danego dnia.
DOŁĄCZ i TESTUJ :
testmetoo.com/dolacz-do-nas/?token=f961f...39834dc9de0600db11eb
- MADZIA7
- Wylogowany
- rozmowna
Dzięki Justyss, mam nadzieję, że do jutra lepiej będzie z moim kręgosłupem i ten urlop nie będzie potrzebny.
Wiecie co, strasznie sie wystraszyłam, bo moja NAtka zazwyczaj nie ulewała, albo bardzo mało. Dziś dużo spała i wieczorem nakarmiłam ją z dwóch piersi, bo sobie stale ssała rączkę. I po chwili zaczęła się dławić, ale tak dziwnie i chlusnęła chyba z pół szklanki mleka, byłam przerażona, co by było gdyby to się w nocy stało w łóżeczku, chyba spać nie będę, tylko ją pilnować, nie spodziewałam się, że dziecko moze tyle ulać.
- Nan
- Wylogowany
- gaworzenie
Jest urlop ojcowski 2 tygodnie do wykorzystania w 1. roku po urodzeniu dziecka (2 tygodnie i z tego co wiem trzeba je wykorzystać "ciągiem"-tzn. na raz a nie np. 2 razy po tyg.) Jeśli mąż juz to wykorzystał może również dostać zwolnienie od Twojego lekarza z zanaczeniem kodu opieka i wskazaniem osoby pod opieką żona (odpowiednie kody w druku). Opieka nad dzieckiem byłaby lepsza bo płtana 100% ale jeżli Ty przebywasz na urlopie macierzyńskim to niestety na dziecko nie przysługuje, na żonę jak najbardziej. Te dwa dni opieki o których wspominała justyś są przyznawane po oświadczeniu, że "małoletnim" w danym dniu nie ma sie kto zająć.
Patys dziewczyny maja rację - uważaj na wędliny- bardzo często (zwłaszcza w takich typu "szyneczka z drobiu") jest w składzie soja lub jej pochodne a białko sojowe to też silny alergen. Ja na chleb piekę schab w majeranku i kminku albo pierś z indyka też w majeranku/z zurawiną- przepisy ze szkoły rodzenia;)