BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 1 miesiąc temu #475327 przez patys
zaczynam sie troche martwic o ta szyjkę Matego nadal tak samo czerwona maka nie pomaga...to chyba jednak nie potówki jak myslałam na poczatku...tylko ze ma to dokładnie takie czerwone plamy w miejscu gdzie mu sie fałdki pod szyją robią...nie wiem moze posmarowac to bepanthenem on jest w miare łągodny bo sudocrem może za bardzo wysusza...a wy może macie jakieś doświadczenia w tym względzie??już nie będę szła dzisiaj do lekarza bo na czwartek mamy wizytę-szczepienie ale jak pisałam boje się że nam go przez to nie zrobią znowu...
a tak nocka mineła spokojnie- sam zasypiał w łóżeczku...teraz też już sobie drzemie...
ja dzis zabiegany dzien mam- na 11 do ginekologa a na 16 do fryzjera:)a chce jeszcze dzis troche poprasowac i upiec znowu rogaliki:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #475341 przez MADZIA7
Witajcie:)

Patys nie znam się na tych plamkach czeownych, NAtka miała czerwone plamki po urodzeniu i mówili wtedy że to rumień noworodkowy i że to normalne, zesło po alantanie, moze spróbuj ten alantan, ona się nam na wszystko sprawdza, a bepanten też dobry, czemu nie spróbować.

Ja dziś sama zostałam z Małą, kręgosłup nadal boli, ale trochę mniej, uspałam Natkę i łyknęłam apapy, aby zadziałały zanim wstanie.

Ale Was nastraszyłam i siebie przy okazji tymi artykułami, ale macie rację, nie dajmy sie zwariować, jak pisała Anulka, kobiety od pokoleń wychowywały dzieci bez tej mądrej wiedzy i też było ok:)

12 lata 1 miesiąc temu #475344 przez patys
no alantanem wczoraj na chwilke posmarowałam ale nie pomogło...no ale tylko raz ale zadnej róznicy nie było....no zobaczymy....

12 lata 1 miesiąc temu #475349 przez patys
madzia współczuje ci szczerze z tym kregosłupem..normalnie jest ciezko a tu jeszcze to:(mam nadzieje ze po apapie przejdzie..a maz pózno wraca z pracy długo jestes sama??

12 lata 1 miesiąc temu #475364 przez Jussstyś
Madzia bidulko :kiss: wspolczuje Ci... Mnie ostatnio strasznie krzyz bolal i lewa lopatka, ale jakos samo przeszlo..
patys mowisz o tych marchewkowych rogalikach? Ostatnio je pieklam i mezowi bardzo smakowaly :-) (jest strasznie
wybredny i nie wszystkie moje wypieki mu smakuja) -dzieki za przepis :kiss:
Miłego dzionka :-)

12 lata 1 miesiąc temu #475368 przez PolaL
Patys niestety nic nie wiem na temat czerwonych plam u maluszków; może to i rumień ale kojarzy mi się że on chyba bardziej na twarzy; no i może nie znikać nawet do pół roku. Bepanten nie zaszkodzi ale radziłabym nie mieszać za dużo tych kremów. Jak zaczęłaś ten alantan to może chociaż z 2-3 dni daj mu szansy. Ale jak się niepokoisz zawsze lepiej skonsultować z lekarzem niż kombinować.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=51996

12 lata 1 miesiąc temu #475380 przez hanias
Bepanten stosowałam ale na odparzenia. Bardzo pomógł. Ale PolaL ma rację chociaz 2 dni stosuj alatan jak juz zaczełaś, niech zadziała.
A ja bylam dzis u lekarza i mam zapalenie gardla i krtani :angry: Niestety nie obeszlo sie bez antybiotyku.
Macie jakis fajny przepis na coś ze szpinakiem. mam mrożony w zamrazalniku i nie wiem co z tym zrobić?

12 lata 1 miesiąc temu #475424 przez MADZIA7
Patys mąż wraca wieczorkiem, ale jakby było kiepsko, to mam mu dać znać i się zwolni, ale nie chcę tego nadużywać, bo pracuje w urzędzie, a oprócz tego na uczelni i już mu niewiele zostało urlopu. Może faktycznie spróbuj dłużej tego alantanu używać. Ale Twoje rogaliki furorę zrobiły na forum, jak tylko kręgosłup ulży, to je piekę obowiązkwo!:)

Hanias to niefajnie, że nie obyło się bez antybiotyku, oby szybko przeszło. Ze szpinakiem proponuję naleśniki, na farsz: szpinak, feta lub serek twarogowy, sól+pieprz i ew. czosnek (ja teraz nie daję jak karmię). Albo jak masz więcej czasu, to na stronie almy jest przepis na roladki szpinakowe z wędzonym łososiem, mój mąż to zrobił w sobotę i choć nie przepadam za rybami, było to dość ciekawe i oryginalne, fajne na imprezę, bo można podać na zimno:)

Justyśś podobno często się to zdarza kobietom po porodzie od noszenia dziecka, wózka i od ogólnego osłabienia. Mnie się teraz stale coś przyplątuje, ale się cieszę, odpukać, że nie Małej.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #475468 przez agnesssa
Hej dziewczynki

Nie nadrobię Was :huh: Przez cały weekend, przez te chrzciny nie miałam nawet minuty żeby wejść na forum :dry: Ale chrzciny się dały, Maksio w kościele w ogóle nie płakał :woohoo: W zasadzie przespał całą mszę, obudził się jak polewaną miał główkę i już myślałam, że się rozpłacze, a on się uśmiechnął do taty i zasnął dalej, aż się ksiądz roześmiał :lol:

Widziałam tylko śliczną Gabrysię :lol: PolaL ale masz słodką królewnę :lol:

Baby mi się bardzo ta huśtawka podoba, z tym że wybrałam leżaczek, a huśtawkę może kiedyś dokupimy :lol:

Teraz chce kupić matę edukacyjną, bo mam taką używaną co do dostałam do wózka, ale średnio się mi podoba, bo jest mało zabawek i jest jednokolorowa. Polecacie jakieś maty, może macie sprawdzone :unsure:

Buziakujemy :D

A pochwalę się moim przystojniakiem z chrzcinek :D

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

12 lata 1 miesiąc temu #475493 przez hanias
Agnessa- Maksiu rzeczywiście przystojniacha. Super wygląda w tym ubranku :laugh: no i te buciki - rewelacja!!!

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #475517 przez baby_55
Agnessa śliczne zdjęcia na FB i to też :)
ja polecam maty bez tych wiszących zabawek, lepsze są tekie które mają zabawki na podłożu i do tego różne faktury, dziecko szybciej sie zaczyna przemieszczać, robi się szybciej mobilne :) a maty które mają zabawki nad głową wiszące to raczej rozleniwiają, a jeśli juz coś nad głowę to np taki ogródek:
www.ceneo.pl/1780945
wystarcza na dużo dłużej niz zwykła mata, my mieliśmy taką zwykłą matę ale szybko się jej pozbyłam i kupiliśmy ogródek i Adi sobie leżał pod nim czasem na kocyku a wokoło miał zabawki i bardzo szybko się zaczął do nich przemieszczać

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

teraz ogródek słuzy mu jako stoliczek do rysowania ;) heheh

Patys ja na wszelkie otarcia i zaczerwienienia używam bepanthenu jest duużo lepszy od sudokremu który strasznie wysusza, smaruj bepanthenem kilka razy dziennie i powinno zejść, w tych wałeczkach zbiera się brud, pot i czasem jak się maluchowi uleje to resztki tego i to wszystko powoduje właśnie takie zaczerwienienia, moim zdaniem to właśnie takie coś, młoda też ostatnio miała posmarowałam 3-4 razy bepanthenem i jest ok, teraz profilaktycznie co drugi dzień po kapieli smaruję szyjkę zeby sie już nie robiło :)
Załączniki:

12 lata 1 miesiąc temu #475655 przez Nan
U nas noc masakra- sprawdzałam czy gałke muszkatołową mogę jeść- nie mogę- cała noc stekania:(
Patys Ela miała takie jakby odparzenia w fałdkach na szyi (czerwone i brzydkie) i przeszło po kilku dniach smarowania sudokremem- on zostawia taka pudrową warstewkę i chyba to podziałało. Tylko podbno ważne żeby nie nakładać sudokremu grubą warstwą- na szyi posmarowac cienko to był kłopot. Teraz już tylko porządnie myjemy wszystkie fałdki w emolium i dokładnie suszymy.
Nie wiem jakiego alantanu uzywasz, ale jesli "alantanu plus" to onw składzie ma panthenol- dokładnie w takim stężeniu jak bepanthen ( a dodatkowo alantan ma alantoinę) wiec chyba wszystko jedno czy alantan plus czy bepanthen

12 lata 1 miesiąc temu #475656 przez siteczko
baby_55 super się Adi bawi się na kocyku :) mam nadzieje ze nasz złośnik też będzie umiał się tak ładnie bawić :) póki co to nie lubi za bardzo na brzuchu jeśli jest na macie, łóżeczku czy łóżku, natomiast u nas może ciągle leżeć i głowę pięknie trzyma i długo, na twardym płaskim też ale się szybko denerwuje...
agnesssa Ale przystojniak z Maksa :) Widziałam też fotki na FB :)
MADZIA7 Współczuje tego bólu kręgosłupa, oby szybko przeszło... ja od porodu narzekam na ból krzyża, a teraz co wieczór ból się nasila, czasami ciężko zasnąć :|

Mam pytanie do Was... jak usypiacie swoje maluchy? Bo dziś oglądałam w DzieńDobryTvn i tam było że musi być co wieczór taki sam schemat o tej samej porze i tak - kąpiel, masaż, tulenie, odkładanie do łóżeczka by już samo zasypiało... a inne szkoły mówią by nie kąpać codziennie i co wtedy? My szczerze właśnie nie kąpiemy codziennie a co drugi dzień, czasami zdarzyło się że co trzeci... po kąpieli krótki masaż, później cyc przy którym zasypia... i po jakiś 10min dopiero odkładam do łóżeczka by spał... i ponoć dlatego mi się w nocy tak często budzi.. bo nie daje sobie rady sam z kolejną fazą snu... nie wie jak się zachować, potrzebuje mojej bliskości... ech troszkę uciążliwe to wstawanie w nocy bo się przebudza :|

12 lata 1 miesiąc temu #475665 przez czajusiątko
Agnessa my mamy taką matę
allegro.pl/canpol-mata-edukacyjna-kojec-...rma-i2774689430.html
Oliwia bardzo lubi na niej leżeć właśnie dzięki tym wiszącym zabawkom, które można też odczepić i później dać dziecku do rączki albo przyczepić do wózka. Na jej podłożu też są grzechotki, szeleścidła i piszczałki. My jesteśmy z niej zadowoleni :)

12 lata 1 miesiąc temu #475781 przez patys
siteczko u nas zasypianie wyglada tak: co dwa dni jest kąpiel a po niej jedzenie, chwila leżenia na macie gdzie "gubi" reszte energii i za jakieś 15 minutek odkładamy go do łóżeczka i tam sam zasypia, albo już po samym karmieniu czasem pospacerujemy żeby mu się odbiło i kładziemy do łóżeczka on tak sobie pogada i zasypia....nigdzie nie wyczytałam ze tak trzeba po prostu u nas jakoś samo tak wyszło że tak robimy i się sprawdziło...pewnie duza w tym zasługa matiego że umie sam w łóżeczku usnąć, tak samo w nocy po karmieniu zasypia od razu sam w łóżeczku, przynajmniej po tym pierwszym przebudzeniu, przy drugim ok 4-5zajmuje mu to więcej czasu ale w końcu zaśnie...

dzięki dziewczyny za rady "szyjkowe" od dzis zaczęłam używać bepanthenu na to i będę w tym konsekwentna:) wieczorem może tylko zrobimy kąpiel w kisielu jak myślicie??

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka