BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 1 miesiąc temu #470563 przez PolaL
Anulka możesz nie miec okresu do czasu gdy przestaniesz karmić piersią (ja tak miałam z Szymkiem)a możesz miec normalnie regularnie lub co kilka miesięcy. Tak mi mówił gin. Co nie znaczy ze nie mozna zajsc w tym czasie w ciążę.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=51996

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #470566 przez PolaL
Siteczko możesz mi jeszcze raz przesłać nasze maluszki :lol:

Baby to ja też poproszę o tą książkę :lol:

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

12 lata 1 miesiąc temu #470575 przez majka_166
dziewczyny kupilam masc emla , jutro zastrzyk ale mala ma 2 miechy nie cale. a tam pisze ze od 3 miecha?? smarowac ja jutro czy nie??

12 lata 1 miesiąc temu #470610 przez chasiami
Anulka Ja karmię piersią i chyba jestem super płodna bo za tydzień będzie 3 miesiące po porodzie i właśnie dzisiaj dostałam okres, ale na razie słabiutki (zazwyczaj mnie zalewało na drugi dzień więc jutro zobaczymy).
A jak się nie karmi piersią to prędzej czy później powinno się go dostac, chociaż mojej znajomej to dopiero po 2 miesiącach jak odstawiła od piersi dziecko, wiec każdy organizm jest inny.

majka a co to za maśc? bo pierwszy raz słysze o niej.

Dziewczyny te wasze maluszki są przecudne! Wszystkie razem i każde osobno piękne, wyjątkowe i każde inne :) (kiedyś nie widziałam różnicy w maluszkach wydawały mi się wszystkie jednakowe a teraz to zauważyłam ze każde dziecko jednak jest inne :) )

Ania no fakt, ze mną na porodówce leżała koleżanka i urodziła synka takiego słodkiego łysolka :)

Co do cwiczeń to ja wracam do mojej siatkówki, aż mi już tęskno za nią (trenuje od gimnazjum :) ) Uwielbiam grac i nie musze się zmuszac wtedy do brzuszków czy biegania :P
Nie mogłam grac całą ciąże, bo na początku bardzo wymiotowałam a później szyjka się skracała (nieznacznie ale miałam nakaz leżenia, zresztą pamiętacie tą historię :P )
Tylko szkoda ze lato mi przeleciało pod nosem bo bardziej lubię siatkówkę plażową :(

Co do nocek to Alusia śpi już 7-9 godzin (w nocy) wstaje na karmienie i śpi dalej ok 4 godzinki :) Więc powinnam byc wyspana ale szczerze jakoś nie umiem się wyspac. A i nie każda noc jest taka idealna zdarzają sie też gorsze noce.

Mówiłam wam dziewczynki ze mamy problem z kupkami, bo nie umie malutka jej zrobic sama, na początku był termometr, potem czopki a teraz wystarczy że nóżki podgięte są i samo idzie tak więc nawet nie wiecie jak się ciesze na widok kupki :P Mój mąż aż się śmieje ze mnie :blush: Robi raz dziennie albo co drugi dzień, więc nie jest tak źle :)

sorki że się tak rozpisałam ale jakoś czasu ostatnio nie było, a teraz malutką sprzedałam mamie na dół :)

12 lata 1 miesiąc temu #470696 przez moniab26
majka_166 ja miałam plastry emla i też jest napisane od 3 miesięcy ale położna kazała nakleić na pół godziny przed szczepieniem.
chasiami maść i plastry emla są przeciwbólowe przez różnego rodzaju zastrzykami - szczepieniami też, dostępne bez recepty. Mój Oskar tylko trochę się skrzywił gdy był szczepiony na wzw przez plaster emla - a to bolesna szczepionka.

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #470852 przez czajusiątko
My byłyśmy dziś na kontroli u ortopedy i już w porządku z bioderkami, nie musimy się pieluszkować. Bardzo się cieszę bo małej było z nimi bardzo niewygodnie a poza tym nie mogłam jej ładnie ubrać bo tylko śpiochy jej wchodziły na te pieluchy. Oliwci podczas USG zachciało się siusiu i osiusiała całe łóżko :)

12 lata 1 miesiąc temu #470909 przez PolaL
Ja niczym nie smarowałam przed szczepieniem. Zapytałam się o to pielęgniarki która szczepiła czy smarować to mi powiedziała ze szkoda kasy na to. I tak na ogól dzieci płaczą przy zastrzykach, a żeby był efekt to po pierwsze musiałabym wiedzieć dokładnie w którym miejscy będzie nakłucie a po drugie smarować 2 tygodnie przed szczepieniem. Więc ja sobie odpuszczam. Wielkiego płaczu nie było przy szczepieniu. Następne szczepienie mamy teoretycznie 24.12 ale zaszczepię chyba 27.12 o ile będą pracowały w przychodni.

Czajusiątko no to super że już wszystko w porządku. Ja małą pieluszkowałam podwójnie z własnej inicjatywy (tak samo też przy Szymku)od urodzenia do wizyty u ortopedy. Zawsze to potem nie trzeba.

12 lata 1 miesiąc temu #470913 przez MADZIA7
Hej Dziewczyny,
za nami ciężka noc, usypialiśmy Małą od 19 po kąpieli do 23:30, a potem jak ją w nocy karmiłam też nie mogła zasnąć. Czy Wasze dzieci też mają poblem z zasypianiem, co wtedy robicie? Bo ja cyc, chusta i noszenie na zmianę - nie zawsze skutkuje. Śpię po 4-5 godz. na dobę i mnie to coraz bardziej wykańcza, w dodatku byłam wczoraj u lekarza i okazało się że mam anemię, mimo że łykam sporo żelaza i stan zapalny piersi (oda paru dni mam stan podgorączkowy i niw wiedziałam od czego). Ale czułam, że coś jest nie tak, bo mi się nieraz w głowie kręci jak noszę Małą. A maż pomaga mi ile może i doceniam to, tyle że na 2 etaty pracuje i włąściwie jestem prawie cały dzień sama i w niektóre weekendy też. To tyle biadolenia, musiałam się Wam wyżalić, ale już mi trochę lepiej, może dziś będzie lepszy dzionek...

Chasiami ale Ci fajnie z tym spaniem:) korzystaj, ja wstaję o 6 rano, żeby cokolwik w domu zobić. A co do sportu, to ja planowałam wrócić do zumby po porodzie, ale teraz widzę, że nieprędko to nastąpi...

Czajusiątko dobrze, że juz z bioderkami w porządku!

12 lata 1 miesiąc temu #470941 przez Jussstyś
Madzia to dziwny zbieg okoliczności, bo moja corcia jak zawsze ladnie zasypiala po kąpieli tak wczoraj męczyłam síe z nią
tak samo jak Ty-do 23.30 :huh: i nie wiem co jej bylo... Obudzila síe o 5 i juz wtedy po cycu ladnie zasnela :-)

12 lata 1 miesiąc temu #470952 przez Ania14.09
To wczoraj musiał być gorszy dzień,bo ja też miałam przerąbany wieczór do północy.
A tak poza tym zawsze po kąpieli moje dziecko rozbudza się i minimum trzy godziny nie śpi, nawet jak wcześniej był śpiący. Już kąpię go o 18 i wczoraj od 18 do północy....Trochę się bawił, trochę na rączkach w międzyczasie cyc,aż padłam z nim w łóżku ;)

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

12 lata 1 miesiąc temu #470968 przez patys
widze że wszystkie kąpiemy w tym samym czasie...my Matiego musielismy obudzić przed kąpielą o 19 30 a po kąpieli usnął o 20 30 i spał do 2:30:)więc nieźle:)
Madzia myslę że każdy dzidzius jest inny każdy dzień albo nocka jest inna dla naszych maleństwa i chyba nie można się zniechęcać tylko przeczekać aż przyjdą lepsze dni np pod kątem zasypiania maluszka....
czajusiątko ja bym dziękowała na kolanach gdyby pozwolili mi tylko podwójnie pieluszkować :silly: i gdybym nie musiała Matiemu zakładac tych szelek ....my za dwa tyg na kontrolę ale na pewno jeszcze nie będzie dobrze, sprawdzamy tylko czy cokolwiek się polepszyło....

12 lata 1 miesiąc temu #471052 przez PolaL
Moje dziecko też miało wczoraj gorszy dzień. Z zasypianiem ok ale cały dzień płacz i niestety zanosi się na to i dziś :huh:

Ja kąpię małą ok. 19-19:30 potem przygaszam światło, jak widzę że powoli odpływa to zgaszam całkowicie jak nie to mała się rozbudza i ogląda sobie pokój przy świetle. A jak zgaszę to nie marudzi tylko idzie spać. Z tym że w ciągu dnia jak ją kładę to nie przyciemniam pokoju roletami tylko śpi normalnie żeby wiedziała że to dzień.

Patys na pewno pomogą te szelki Matiemu - trzymamy kciuki :kiss:

12 lata 1 miesiąc temu #471077 przez chasiami
Polal ja też tak robie ze spaniem jak ty :) tylko ze ja mam pokój połączony ze sypialnią i gdy kładę małą do sypialni to mam zgaszone światło tam tylko w pokoju obok patrzymy na telewizor :)

A dzisiaj Alusia pobiła nasz rekord spania :) Wieczorem o 17 nam zasneła, że musiałam ją budzic do kąpieli o 21 (myślałam ze sama się obudzi ale nic sie na to niezapowiadało) i po kąpieli i cycu zaraz padła i spała do 5.15 obudziła się na cyca, zasneła dalej i wstałyśmy o 9.30 aż sama się zdziwiłam :)

Co do testowania jedzienia, to 2 raz zjadłam jogurt i 2 raz ja po nim obsypało tak więc doszłam co może ją uczulac albo na co ma nietolerancje :)

Patys a może jendnak będzie lepiej? trzymamy kciuki :)

A co do okresu to jak w dzien karmię to jest go mniej, a w nocy to mnie zalewa. Jest to możliwe ze wpływa na to częstotliwośc karmienia? W nocy karmię tylko raz.

12 lata 1 miesiąc temu #471081 przez patys
no lepiej mo ze bedzie ale na pewno nie na tyle zeby tego nie nosic zwłaszcza ze wada w jednym bioderku nie jest taka mała...to moze trwac nawet pół roku:(no ale wole juz te szelki zeby mi tylko tej szyny koszli nie kazali zakładac:(

chiasami a produkty gdzie jest białko jajka mozesz jesc? bo ja chyba nawet tego nie bo jadłam makaron no i takie ciasteczka z ciasta francuskiego i chyba po tym małemu troche krostek wyskoczyło,...za jogurt czy serek to sie nawet na razie nie zabieram...

12 lata 1 miesiąc temu #471116 przez chasiami
Patys ja bylam u takiej mądrej Pani alergolog i kazała mi jeśc wszystko, oprócz nabiału. Że nie mamy patrzec ze 3 krostki wyskoczyły i zastanawiac się po czym bo w obsesje wpadniemy. Powiedziała ze moge jesc wszystko gdzie są przetworzone produkty jaja. A z mlekiem testowac. Ostatnio robiłam sernik i zjadłam go dosyc dużo i niby 2 krosty wyskoczyły ale nic więcej. A zauwarzyłam ze po jogurcie ma całe policzki czerwone, tak więc mam go odstawic poczekac 3 dni i sporóbowac ser żółty.

Powiedziała także ze bardzo zadko zdarza się u dzieci alergia (skaza białkowa) częściej jest nietolerancja na jakis produkt, ale ta nietolerancja z czasem ustępuje.

A i jeszcze jedna rzecz jak dziecko by miało skaze białkowe to by nie mogło byc karmione zwykłym mlekiem modyfikowanym ani HA bo by było całe obsypane, aż bordowe. A u nas tego właśnie nie ma i prędzej jest nietolerancja pokarmowa niż skaza :)

Mam nadzieje ze coś pomogłam :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka