- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Listopadówki 2013
Listopadówki 2013
- wielomama
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Ja jestem od 3 dni chora. Miałam nadzieję, że mnie nie chwyci a jednak. Strasznie się męczę. Gardło bolało, teraz katar okropny. Przez to w nocy nie śpię i jeszcze osłabienie dochodzi.
Sorry dziewczyny, ale ja nie daję rady, aby wszystko doczytać, dlatego tylko tak odzywam się od czasu do czasu. Przepraszam, że nie odpiszę Wam wszystkim. Widzę, że naprawdę dużo ostatnio się dzieje na naszym wątku, ale ja już jestem mega obolała jak tylko posiedzę 15 min przy laptopie i każda pozycja mi nie odpowiada.
cortezia to straszne co ci się przydarzyło. Dobrze, że od razu miałaś pomoc, bo mogło być niebezpiecznie. Na szczęście wszystko z małą w porządku. Mam nadzieję, że już nie zdarzy się taka sytuacja, czego życzę ci z całego serca, bo to również dla ciebie jest bardzo niebezpieczne. Odpoczywaj ile się da, nawet cały dzień. Wierz mi, że masz większe możliwości odpoczynku niż ja to korzystaj z tego. Bo ja z ogromną chęcią wczołgałabym się do łóżeczka na cały dzień.
Agnieszka odpoczywaj dużo. Z resztą Ty wiesz najlepiej a ja wiem, że dbasz o siebie. Czasami pewnych rzeczy nie da się uniknąć. Jestem pewna, że do 38 tyg. donosisz.
monika odezwij się. Mam nadzieję, że u ciebie ok.
cortezia ja pieluszek nie kupiłam jeszcze, ale Tobie gratuluję udanego zakupu. Ja też nie rezygnuję z tego pomysłu, tylko oczywisty powód, brak kasy. Z resztą te pieluchy i tak są dość duże raczej to jak kupię po porodzie to będzie ok. Już wam nie narzekam z tą kasą, bo wiem, że to już staje się nudne, ale u mnie jest tak, że wszystkie dodatkowe rzeczy to kupimy dopiero po urodzeniu małej. Na becikowe to nie ma co czekać, bo dają dopiero jak jest pesel a u nas zawsze to trwa 6 tyg, więc becikowe po 8-10 tyg, ale na szczęście mój D dostanie z pracy za urodzenie i ja też jestem przez niego ubezpieczona to dodatkowo jeszcze 600zł a jak będę w szpitalu powyżej 3 dni to dodatkowe 200zł.
psotka zapisałam się też na te warsztaty. Mam nadzieję, że po wizycie 30.09 lekarka nie zauważy niczego niepokojącego i będę mogła pójść. Tym razem raczej bez męża, bo one trwają jeszcze dłużej a on będzie znowu po pracy. Czytałam opinie mamusiek i piszą, że też przede wszystkim to jest reklama produktów a tylko 2 krótkie wykłady.
Psotka czy Ty może wiesz czy ten Zawitkowski na pewno wystąpi w tych wszystkich miastach?
U mnie tyle, że mogę być na nogach tylko godzinę. Już nie mam ochoty chodzić na spacerki, bo wszystko boli. Na szczęście jeśli chodzi o wychodzenie z psem to wyręcza mnie córeczka. Idzie 3 razy a ja tylko raz wieczorem. Emilka w przedszkolu jest 2xdziennie na placu zabaw to też ok. Zakupy robi mi Damian. Mnie zostaje gotowanie, sprzątanie, prasowanie, odprowadzanie małej do przedszkola, ale dla mnie to i tak za dużo. Teraz nawet jak klęknę, usiądę na podłodze, żeby się z dziećmi pobawić to i tak nie wygodnie. Zresztą widzę, że każda z nas na coś narzeka a to mnie pociesza, bo oznacza, że nie jestem taka całkiem kaleczna

Ostatnio Damian spojrzał na mnie i stwierdził, że trzeba pakować torbę do szpitala, bo ona daje mi max 5 tyg. Naprawdę fatalnie wyglądam, ciągle jęczę i dyszę, bo coś mnie boli i mam kolosalny brzuch 107cm. Wszyscy mówią, że przy żadnej ciąży takiego nie miałam.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Psotka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
ja estem po wczorajszych warszatach mamo to ja, w zasadzie to były reklamy firm: enfamil,maxi cosi, johnson and johnson, dostaliśmy próbki-sporo ich było no i dało się wysiedzieć, nie było tak źle. Przynajmniej zobaczyłam jak położna n alalce pokazywała kąpiel i pielęgnacje niemowlaka.
Po warsztatach czyli gdzie po 22 musiałam skończyć pranie ubranek dla synka, położyłam sie spać o 12.00 i słuchajcie nie wiem dlaczego jak gdzieś przed 2 w nocy obudziła mnie cieknąca krew z nosa. Tyle jej było że zaczęłam się dławić ta krwią, musiałam szybko sięgnąć po lód z zamrażalnika i po 15 minutach się uspokoiło. Nie wiem skąd taka reakcja.
Przez nocny incydent zrezygnowałam z dzisiejszych ćwiczeń, no nie wiem wole chuchać na zimne i poleżałam do 11.00.
Jeszcze jutro wesele więc tez się namęczę trochę (-;
Wielomama Pan Paweł Zawitkowski będzie gościem specjalnym w Krakowie. W innych miastach nie ma pojęcia. Nie przejmuj sie teraz kasą, najważniejsze jest wasze zdrowie i szczęśliwe rozwiązanie.
cortezia ja pieluszki ma zamówione u siostry z Londynu. Juz kupiła mi chyba z 4 pieluchy z kieszonkami i wkłady bambusowe. Ja pieluszki wielorazowe będę używać troszkę później, na początek tego zmieniania pieluch będzie tak częste ze najlepiej sprawdza się jednorazowe.
Na pieluchy jednorazowe Dada jest teraz promocja w biedronce, pieluchy mini 156 szt za 49.99
www.promobaby.pl/promocja-15655.html
- Psotka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
dziewczyny jeśli chodzi o zakupy płynów i proszków to aj tez zamówiłam sobie przez allegro
DZIDZIUŚ balsam do prania KOLOROWEGO Pollena 1,5l
DZIDZIUŚ balsam do prania BIAŁEGO Pollena 1,51
BIAŁY JELEŃ_SZARE MYDŁO 150 G NATURALNE
Płatki kosmetyczne DZIDZIUŚ dla dzieci 60 szt
BIAŁY JELEŃ - ŻEL DO NACZYŃ - HIPOALERGICZNY 1l
DZIDZIUŚ - PŁATKI MYDLANE, 400G, DO PRANIA
allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=27270383 . Tak w ogóle to taki dostęp i wybór produktów białego jelenia rzadko się zdarza więc wybrałam własnie tego sprzedawcę.
- pani_p
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 24
Wielomama właśnie nas też wszystko boli, ale mamy ten komfort ze możemy odpocząć. U Ciebie to wyższa szkoła jazdy. Dobrze, że już mało zostało. Trzymaj się!
Cortezia mi się chyba pomylilo i to są otulacze do tych pieluszek wielorazowych, tak?:-D
Oki ooo skurcze. Ja to narazie nic, cisza

- kasia085
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Jaś - moja miłość:-)
- Otrzymane podziękowania: 5

Cortezia, cieszę się że jesteś już w domku i z Wami już wszystko ok. Jak czytałam Twojego posta to aż mnie ciarki po plecach przeszły. Jakie to szczęście że akurat zadzwonił Twój tata, bo aż się boję pomyśleć co by było gdybyś zemdlała i nikt o tym by się nie dowiedział. Co do porodu to ja już chyba zaczynam się mniej bać. Chcę mieć swojego skarba i zrobię wszystko co będzie trzeba żeby był z nami. Poza tym jest mi już coraz ciężej, brzusio nie pozwala wygodnie się ulokować, czasami brakuje mi tchu jak źle się położe i wogóle chciałabym już mieć to za sobą. Zresztą jak myślę jaki to wysiłek będzie dla tych naszych dzieciaczków to zrobię co w mojej mocy żeby poszło to jak najsprawniej i najszybciej. A nagroda która już niedługo na nas czeka będzie najcudowniejsza na świecie. Poza tym najważniejsze że dane jest nam tego doświadczyć. (Wiem coś o tym po 3 latach starań)
Psotka mi też dziś rano leciała krew z nosa. No może nie tak silnie jak Tobie. Zawsze 2 razy dziennie psiukam sobie wodą oczyszczoną (profilaktyka przy moich zatokach) i dziś po psiuknięciu patrzę a w umywalce jest krew. Myślę że takie rzeczy mogą się zdarzać bo ogólnie mamy przekrwioną śluzówkę.
Wielomama ty bidulko kuruj się. Teraz to okropnie zachorować. Bo nie dość że człowiek ogólnie czuje się jak chory a jak dochodzi jeszcze ból gardła i typowe objawy choroby to nic tylko usiąść i płakać. A Ty masz jeszcze swoje dwie myszki którym też musisz poświęcić czas.
Aga no otulaczek jest cudny, cały czas się do niego przytulam. A prałaś go może?
To ja herbatę zaczynam pić tak jak Ty - bo Ty jesteś tutaj moim guru od tych spraw:-)
Mam pytanko jaki oilatum kupujecie? Bo widziałam w aptece że jest taki niebieski soft co go od dawien dawna widzę ale teraz pojawił się nowy baby podajże i babka mi powiedziała że jest właśnie przeznaczony dla noworodków. I teraz nie wiem jaki kupić.
- kicia
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 1
Wczoraj wróciłam od dziadków ale potem te warsztaty Mamo to ja i nie miałam już siły tylko poszłam spać. Ledwo nadrobiłam wasze wpisy. Wybaczcie że wszystkim nie odpiszę ale nie jestem w stanie.
Cortezia cieszę się że to nie było nic groźnego.Jak widać na tym etapie to już nie przelewki i trzeba odpoczywać, nie przeciążać się i najlepiej jak najmniej samemu w domu.Bianka już szykuje się do wyjścia

Co to herbatki z liści malin to też gdzieś czytałam że generalnie przyspiesza poród, żeby jej nie pić w czasie ciąży , ewentualnie pod koniec. Spotkałam ostatnio koleżankę której nie widziałam parę lat, okazało się że ma 9-miesięcznego synka (rodziła w Anglii) i wypiła ją kiedyś chyba w II trymestrze. Takich skurczów dostała że się przestraszyła. Ale zaczęła ją znowu pić tuż przed terminem bo nie miała żadnych objawów przedporodowych.nic nie poskutkowało i przenosiła 13 dni...W końcu urodziła prze cc. Dziwna sprawa ale widocznie każdy organizm reaguje inaczej.
Ja w każdym razie narwałam sobie w babci w ogrodzie świeżych liści malin i właśnie je suszę.Będę chyba pić taką herbatkę (mam jeszcze od babci pyszny soczek malinowy

Któraś z was pytała się mnie kilka dni temu jaką kawę piję.Otóż normalną, nie zbożową. Zazwyczaj filiżankę dziennie, czasem dwie, ale to jest dość słaba, rozpuszczalna kawa.Jeśli parzoną to tylko raz dziennie bo zawiera więcej kofeiny (chociaż po parzonej prawie w ogóle nie mam zgagi a po rozpuszczalnej czasem się zdarza). No i nie dodaję mleka. Nie cierpię mleka, nie piję go w ogóle. No i wolałabym odstawić całkiem kawę niż pić ją z mlekiem. Można jeszcze pić bezkofeinową ale wychodzę z założenia że jeśli to jest 50-60 mg kofeiny dziennie to nie zaszkodzi. Dozwolona dawka kofeiny w ciąży to 200mg.
Agnieszkaszt ja kupiłam w sumie 15 pieluszek jednorazowych kieszonkowych. Każda ma po dwa wkłady. 5 mam zapinanych na zatrzaski firmy Happy Flute a 10 na rzepy Naughty Baby. Już je nawet wyprałam. Są miłe w dotyku i jestem zadowolona. Poza tym mam sporo tetrowych ale będę je używała do różnych celów - można je kłaść między pieluszką a pupą żeby ochronić pieluszkę bo nie brudzą się wtedy od kupek. Koleżanka kupiła zwykły cienki kocyk polarowy, pocięła go i też tak podkładała. Chcę używać tych pieluszek od początku.Oczywiście jednorazowe też trzeba mieć - na spacery, na noc (przynajmniej na początku). Ale cenowo wychodzi to bardzo dobrze bo zamiast paczki jednorazowych masz 2-3 wielorazowe z wkładami (zależy od firmy). A i tak pranie robi się jak nie codziennie to co 2-3 dni. Można je prać z normalnymi ubrankami. A co trzy tygodnie dobrze zrobić im taką kurację olejkiem herbacianym - nie pamiętam co i jak dokładnie, wiem że trzeba je pomoczyć ale nie wiem czy przed praniem czy po.Dopytam znajomej która tak robiła i dam wam znać.
Dobry patent z tym miodem, muszę spróbować bo czasem mam jakieś skurcze chociaż nie dokuczają mi bardzo.
Małopolanka ja też zamierzam trochę nagotować ale dopiero w październiku i to gdzieś w połowie. To jest świetny pomysł bo przez pierwszych parę tygodni masz święty spokój, nawet mąż może wszystko odgrzewać. Ja tak robię jak wyjeżdżam na parę dni

Aga moim zdaniem masz rację z tymi termometrami rtęciowymi. Ja mam co prawda jakiś inny bo rtęciowego nie mogłam już dostać, ale wygląda tak samo. Używam go od paru lat i jest niezawodny. Rozmawiałam kiedyś z koleżanką która pracuje w aptece i chciałam zasięgnąć jej porady co do termometrów bo też chciałam jakiś dotykowy, są wygodne. Szczerze odradziła. Nie spotkała się z termometrem na który nie przyszedłby ktoś z reklamacją.
Wielomama kuruj się i nie daj się choróbsku. Teraz jest taka pogoda że niby ciepło ale łatwo się przeziębić. Odpoczywaj w miarę możliwości. Fajnie że masz pomoc i córcia z psem nawet wychodzi. Dobrze mieć takie pociechy w domu. A zobaczysz jak oszaleją jak już urodzisz

Psotka ja też byłam na tych warsztatach i wypatrywałam cię ale było tyle ludzi że nie bardzo się dało.I chyba byłyśmy w różnych grupach (zaczęłam od sali 1 potem 2i 3). No i rzeczywiście to były głównie reklamy różnych firm i ich produktów. Najbardziej przydatny był wyklad o fotelikach samochodowych (krótki, treściwy i obrazowy), i tej położnej. Poza tym byłam już tak głodna, że mogłam gryźć krzesła ale się powstrzymałam

Mam pytanie - czy pierzecie rożki i ochraniacze do łóżeczka? Jeden śpiworek wyprałam, taki cienki, nad drugim grubszym się zastanawiam ale generalnie też bym to wszystko wyprała. Powiedzcie czy nie wiem czy nie popadam w przesadę. To też będzie miało bezpośrednią styczność z dzieciaczkiem i wg mnie pasowałoby też wyprać...
No chyba nadrobiłam te kilka dni. Zakupami które zrobiłam pochwalę się jutro. Wypatrzyłam świetne bodziaki, tatusiowi się bardzo podobają. Zrobię zdjęcia i zamieszczę je tu. Teraz idę trochę ogarnąć dom bo brakowało mnie tu przez kilka dni...
- kicia
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 1
- Psotka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Masz rację trochę przegięłam z tym praniem po 22, mój mąż już nie ma siły na mnie. Normalnie krzyczy na mnie żebym mu wyraźne polecania dawała to on zrobi wszytko za mnie. Ale ja nie umiem tak bezczynnie siedzieć, z resztą ja koło domu zrobię lepiej niż On (-;
kicia, jeny nie mam takiej książki ja mam taka encyklopedię : Ciąża, poród, macierzyństwo. Kompletny poradnik do poczęcia do 6 roku życia.
Wiedziałam że tez będziesz na warsztatach, patrzyłam po dziewczynach z naszej grupy i nie dopatrzyłam Ciebie. My zaczynałyśmy od sali nr 3 później 1 i 2. Pokaz fotelików faktycznie był praktyczny, ale ten prowadzący momentami był arogancki, na pytanie jednej z dziewczyn odpowiedział pytaniem zamiast udzielić jej rzeczowej odpowiedzi, taki cwaniak krakowski.
Ja sobie kupie te liście malin bo nie chce przenosić ciąży, zacznę sobie w 38 tyg.
Kicia ja tez jedną filiżaneczka dziennie kawy wypiję ale ja z mlekiem (-;, czaszami mieszam ze zbożową. Mieszczę się w bezpiecznych normach dla ciężarnych jeśli chodzi o kofeinę, teiny raczej w czarnej herbacie się wystrzegam. Baaardzo rzadko pije czarna herbatę. No ja tak bardzo lubię kawę że nie mogę sobie odmówić. A jeszcze przy deszczowej pogodzie to bez kawy bym nie przeżyła.
- Psotka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Trochę inna sytuacja jest jak kupujemy używane rzeczy, ja np wózek uprałam, wszytko co się dało zdjęłam i wyprałam w pralni. Tak samo kosz Mojżesza, wszystkie materiały z niego uprałam bo były używane.
- suzi001
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Pani p niestety nie moge isc na l 4 bo nie mam umowy,dorabiam sobie na czarno ze tak powiem

Cortezia dzięki ze mnie trochę uspokoilas,no niestety muszę sobie to wbić jakoś do głowy ze będzie dobrze z tym porodem,tyle ze ja panikara pierwsza klasa a tu jeszcze problem z językiem medycznym nie wszystko rozumiem,będzie moj mąż ale juz sama nie wiem czy on tez będzie znał słownictwo medyczne

Psotka tez mi sie wydaje ze to z przemeczenia i nadwyrezenia organizmu dlatego właśnie trzeba robic 50% wolniej i zwolnić troszke tempa

Kasia085 jeśli juz to oilatum baby,ale moim zdaniem po co odrazu dziecko przyzwyczajać do kosmetyków do typowo delikatnej skory? Pózniej uzyjesz cos innego i dostanie uczulenia,no nie wiem takie moje zdanie,ja wkoncu kupiłam mydełka bambino do ciała i niczym innym nie bede myć

- wielomama
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
suzi o wodzie to pisałam ja, że ma być z kranu i też tak będę kąpała małą od urodzenia, bo wcześniej tak nie robiłam.
Jeśli chodzi o pranie to ja piorę wszystko, bo pracowałam w smyku i innym odzieżowym i wiem jak wygląda na zapleczu i jak te rzeczy są traktowane. Poza tym zanim trafi to do sklepu to przewija się przez tysiące rąk jak jest szyte i często ten materiał już leży wieki. Powiem tak, na ten pierwszy raz piorę i prasuję wszystko, później już nie. Jedynie nie prasuję prześcieradła i skarpetek.
kicia no jeśli chodzi o te warsztaty to widzę, że raczej wszystkie tak samo je oceniamy,,,,fajne, ale troszkę męczące. Już nie da się tyle usiedzieć i ten głód. Ja na razie nie mówię mojemu mężowi o tych kolejnych w październiku.
Psotka no co ci będę pisałam to krwawienie to wiadomo dlaczego..........organizm już osłabiony a nawet dzidziusie wolą jak mamusia się wyciszą. Ja widzę po sobie jak mało już potrafię zrobić, tyle, że u mnie szybko są bóle no a Ty myślałaś, że możesz więcej a widzisz niestety się nie da, ale spoko już niedługo będzie dobrze i będziesz miała na wszystko siłę. Ja strasznie długo dochodzę do siebie po porodzie, ale to pewnie przez cc.
Nie wiem jak jest u was, ale moja mała już ciągle kopie mnie pod samymi piersiami.
- pani_p
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 24

A to będziesz pracować aż do rozwiązania? No są tego plusy i minusy. Ja nie wiem czy bym dała radę dlatego Cię podziwiam

Psotka mąż powinien Cię przez kolano przełożyć:-P hehe
Kicia ja też piję normalną kawę, jedną na dzień a czasami wcale

Ja się co do prania chyba nie wypowiem. Raczej wypiore sobie wszystko żebym miała pewność, że jest czyste

Mnie to moja wali gdzie popadnie hehe. I zachodze w głowę jak to się dzieje :-D
P.S nadaję z nowego mieszkanka :-D już sobie dzisiaj tutaj będziemy spac:-)
- suzi001
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Pani p no powiedzmy ze bede pracować prawie do końca bo do 15 października ustalilam ze dam radę,ale szczerze powiedziawszy to nie chce mi sie,ja sie zajmuje 1,5 roczna dziewczynka i naprawdę jest męczące to ze ciagle muszę za nią chOdzic i np 5 razy zakładać skarpetki albo zdejmować z butami to samo bo jak nie to jest ryk awantura,to juz jej ustąpie zeby miec święty spokój,tak samo jak ciagle muszę sie z nią w cos bawić a usiade sobie na chwile to juz jest zle i stoi nade mną i steka,albo wchodzi na kanapę skacze,robi fikolki,chociaz ostatnio uparla sie zeby wyjsc na taras a padal deszcz wiec powiedzialam ze siedzimy w domu oczywiście płacz na całego ale nie dałam sie przekonać i właśnie pokazalam jej ze mnie to nie rusza więc poszła obrażona i bawiła sie sama

Malopolanka ja to cie podziwiam ty jesteś kobieta robot

To chyba na tyle spadam juz lulu

- cortezia
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- "Dziecko to uwidoczniona miłość. "
- Otrzymane podziękowania: 4
Suzi jesteś silna babka skoro pracujesz do 15 października to poród będzie dla Ciebie pestką. Jeśli chcesz mogę zeskanować i wysłać Ci to co dostałam odnośnie faz porodu i jakie znieczulenie możesz dostać

Wielomama Ty bidulko i jeszcze jesteś do tego przeziębiona. Kuruj się jak tylko możesz to leż łóżku. Dobrze, że te Twoje córeczki chodź trochę mogą Ci pomóc w codziennych obowiązkach. Co do mojej to ja raczej czuje po bokach niż na górze, ale główka na badaniach była już na dole więc nie wiem jak ona to robi a może się rozpycha rączkami. Bo ja już raczej nie kopniaki czuje tylko takie rozpychanko- wypychanko

PaniP to super że już spaliście na swoim większym mieszkanku:) Jak tam pierwsza noc minęła??
Ja dzisiaj jestem niewyspana jak cholerka wypiłam podczas snu dwie wody sikałam co godzinę. Nie wiem co się stało, że takie mnie pragnienie złapało. Bianka chyba też nie przespała tej nocy bo tak mi się rozpychała. Dzisiaj mamy imprezkę z Marcinem idziemy do jego znajomych którzy mają córeczkę Solagne (chyba tak to się pisze a mówi Solanż) i małą ma roczek i 8 miesięcy:) Również dziś zaklepiemy sale na ślub w końcu wybrana jeah:)
- Psotka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-