- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Listopadówki 2013
Listopadówki 2013
- suzi001
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Gravity to twoje pierwsze usg? to troche późno,ja ide w piatek dopiero do lekarza zeby mi wyznaczyl wizyte u poloznej,mam nadzieje ze nie bede tak dlugo czekac

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Gravity
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- " Nienarodzone dzieci nie odchodzą...one tylko zmi
- Ellie
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
Może coś o mnie, mam na imię Zuza, rocznikowo 28 lat, jest to moja pierwsza ciąża i czuję się strasznie zagubiona, ponieważ nie była ona planowana, chociaż mimo wszystko cieszę się

Co do samopoczucia to odczuwam nieznaczne bóle w podbrzuszu, takie sporadyczne ukłucia, ciągnięcie, okropne bóle piersi, mdłości zdarzają mi się raz na parę dni, mogłabym ciągle spać i mam obrzydzenie do jajek nad czym ubolewam, bo normalnie to bym mogła je jeść codziennie w każdej postaci

- Muszka
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

Listopadówka szacowana na 26.XI.2013 sie zgłasza

- Gravity
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- " Nienarodzone dzieci nie odchodzą...one tylko zmi
- Koliberek
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

Muszkateż mam termin szacowany na ok 26 listopad

Suzi001Według moich informacji Gravityma rację i masz prawo do translatora tylko musisz wcześniej ich o tym poinformować. Też chcę z tego skorzystac, jaki mój angielki by nie był- tu chodzi o określenia strikte medyczne a to zupełnie inna bajka.
Nawet nie starszcie, że tutaj są takie długie terminy na USG..jak mi napiszą termin na maj to juz chyba prędzej do PL skocze!
Za tydzień mam spotkanie z położną.. odliczam jak kurcze więzień do wyjścia!!To naprawdę straszne uczucie wiedzieć,ze jesteś w ciąży a nie móc sprawdzić czy wszystko w porządku!
Taka bezsilność..
- Koliberek
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

- suzi001
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Koliberek napewno skorzystam z tlumacza bo nie ma kto ze mna pojsc a zapewne moj menior tez ze slownictwem medycznym nir bedzie jarzyl :-/ a jak to sie odbywa to badanie z tlumaczem? a wg porod tez moze byc z tlumaczem czy jak? tak nieraz mysle czy ja dobrzr robie godzac sie na porod tutaj

Gravity napisalam Ci pw wczrsnirj ale nie wiem czy dostalas wiec napisalam jeszcze raz. buska i dobrej nocki mamusie
- cortezia
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- "Dziecko to uwidoczniona miłość. "
- Otrzymane podziękowania: 4

Muszka z tego co rozmawiałam z moją przyszłą bratową urodziła rok temu, dostała becikowe, a chodziła prywatnie do lekarza, niektóre kobiety na forum piszą głupoty, że musisz chodzić na NFZ, ale to nie prawda jeśli nie jesteś nadal pewna możesz zadzwonić do opieki czyli MOPS i tam Cię poinformują. Ja nie mam siły i cierpliwości do NFZ więc chodzę prywatnie, jestem z Wrocławia więc tutaj czeka się na ginekologa-położną nawet 2 miesiące, ja tyle nie będę i nie chce czekać. Moim zdaniem Muszka ten lekarz Cię po prostu zbył, bo moja gin powiedziała mi, że w 7 tyg ciąży skieruje mnie już na wszystkie badania oraz zrobi mi pomiar wagi, ciśnienia oraz zrobi szczegółowy wywiad. Ja jak do niej poszłam byłam w młodej ciąży bo to 4 tydz był więc na Twoim miejscu poszła bym do innego gin.
- Ellie
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- nefretete666
-
Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- cortezia
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- "Dziecko to uwidoczniona miłość. "
- Otrzymane podziękowania: 4

Dziewczyny zapomniałam wam napisać o tych piersiach , mnie również bolą, ale moja mama poradziła mi delikatny masaż ciepła wodą pod prysznicem (taki kolistymi ruchami tą słuchawką ale nie pod dużym ciśnieniem wody, tylko takim delikatnym), a prababcia mówiła jeśli chodzi o te naturalne metody o okładaniu piersi z liści kapusty( wkładamy liście kapusty do lodówki, schładzamy je, następnie schłodzone wyciągamy rozbijamy je tłuczkiem, żeby liście wypuściły soki, przykładamy do piersi i nakrywamy folią spożywczą po pół godzinie zmieniamy taki okład:)) Mogę zagwarantować, że ulga jest.
- wielomama
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Oj jak ja się za Wami stęskniłam, tym bardziej, że ostatnio jakoś mało Was było na forum.
Sprzątałyście na potęgę czy co?
Ellie, Muszka witajcie.
Jeśli chodzi o becikowe to też wiem, że nie ma znaczenia czy chodzi się prywatnie czy z nfz. Ważne aby pierwsza wizyta była przed 10 tyg ciąży, nie musi być założona karta ciąży, ale muusi być normalnie w kartotece zanotowane, że ciąża potwierdzona i dochód na osobę w rodzinie nie może przekraczać 1900 z jakimiś groszami.
Ellie uważam, że należy zmienić ginekologa. Wszystko zależy od przychodni i gina. Wiadomo często się zdarza, że jeśli chodzi się z nfz to pacjenci traktowani są beznadziejnie i nie robią usg. Ja chodzę do poradni z kasy chorych, ale jest to poradnia dość młoda-około 10 lat i jest pół prywatna-ja nic nie płacę, ale jest właściciel a nie w posiadaniu miasta. W gabinecie jest usg i robi na miejscu nie ma ternimów. Uważam, że w każdym wypadku pierwsze usg musi być zrobione do ukończenia 8 tyg ciąży ale też nie wcześniej niż po 6 tyg, bo według mnie wcześniejsze to raczej nie ma sensu.
U mnie nadal piękna zima, śniegu pełno. Byłam z dziećmi i psem pobawić się na śniegu troszkę a teraz dziecinki sobie śpią....i goldenek też. Dziś jedziemy z zaproszeniem do mojej siostry na komunię Wiktorii a jutro znowu wizyta i usg, ale się cieszę. Ja nadal prawie nie czuję, że jestem w ciąży, ale wszystkie spodnie już są ciasne.
cortezia ja z liśćmi kapusty takie czary mary robię podczas karmienia jak mam zastój albo są przepełnione i też mi zawsze od razu pomagało
Muszka napisz coś więcej o sobie
Dziewczyny a czy któraś z Was jest może ze śląska?
- JustynaNL
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

- pani_p
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 24

Ja chodzę ma nfz do lekarza i jestem zadowolona, zajal się mną od samego początku. Tylko usg robi u siebie prywatnie bo w szpitalu w gabinecie brak. Ale mnie to osobiście nie przeszkadza. W czwartek ide na kolejną wizytę i prawdopodobnie wieczorem na usg. Już siew doczekać nie mogę

Też mam problem z piersiami. Wyprobuje ta rade z prysznicem i ciepla wodą.
Justyna kurcze to mnie chyba też dopadlo, patrząc na Twoje objawy. Rwie mnie z lewej strony, szczególnie jak się podnoszę. Co z tym począć?