BezpiecznaCiaza112023

Grudnióweczki 2013 :)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #629784 przez Nutka
Kaś_O fajna ta Twoja fasolinka ;) jak ja chciałabym mieć zdjęcie swojej ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #629801 przez Rybcia
Jejuuu Nutko ja też bym chciała zdjęcie swojego już zobaczyć. Zastanawiam się czy tyłozgięcie macicy będzie miało duży wpływ na jakość obrazu USG... :unsure:

11 lata 8 miesiąc temu #629814 przez Rybcia
Aha i przypomniał mi się jeszcze jeden objaw jaki u mnie wystąpił jakoś w 4 tygodniu ciąży - całą żuchwę i brodę obsypało mi taką "kaszką", no po prostu buzia to tarka była. Na szczęście już zeszło. Nawet baza pod makijaż nie była w stanie tego wygładzić a wyglądało to okropnie ;/. Przeszło samo po 1,5 tyg jakoś. No i przy okazji chcę wam polecić aplikację na system Android w telefonie "WomanLog Pregnancy" Aplikacja jest po Polsku, są rysunki jak wygląda obecnie maluszek, określa konkretnie co do dnia każdego tygodnia ciąży. Ja tam sporadycznie prowadzę sobie notatki i zaznaczam nasilenie występujących u mnie objawów ciążowych. Można zapisywać swoją wagę i obwód w pasie. No po prostu kontrola, myślę, że mogłoby to odrobinę pomóc w przypadku zaobserwowania jakichkolwiek nieprawidłowości... ;)

11 lata 8 miesiąc temu #629839 przez jeta
Mefiana - no to już wiem co miało by tam być, ale nie wiem jak miało by to wyglądać graficznie a tym bardziej jak to zrobić. Ale suwaczki - fajna sprawa. Wiadomo który tydzień u każdej ;) Ja jak tylko się dowiem od gin to od razu robię :)

Rybcia - też mam tę aplikację na tel, no ale w związku z tym, że nie wiem w któym jestem tygodniu nie bardzo jej używam. Niby ost okres 20 lutego, ale cykle miałam od 40 do 55 dni i ciężko dokładnie policzyć. Pi razy drzwi wyliczyłam sobie grudzień i tego się trzymam przez najbliższe trzy tygodnie.
Ja oprócz tego zakupiłam sobie dzienniczek ciążowy - tam też sporo rzeczy można zapisać a później zostaje fajna pamiątka.

Kaś_O - piękne zdjęcie! Jak mała foczka! Już nie mogę doczekać się swojego!

Nad zdjęciem 3d/4d się nie zastanawiałam. Nie wiem czy można go zrobić w gab mojej gin. Ale na pewno pomyślę któregoś dnia.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #629841 przez moofka
cześć dziewczynki, witaj Rybcia :)

ja dzisiaj miałam kiepski dzień, musiałam zostać dłużej w pracy i nie zdążyłam do przychodni oddać troszkę krwi na betę :angry:

jutro jadę z mężem na zakupy - już się nie obędę bez stanika, odczułam to schodząc po schodach.... mam zamiar kupić taki sportowy, żeby po prostu tak nie skakały :)

jeta ja też mam takie różne cykle, ale na szczęście w tym cyklu wiem kiedy miałam owu i wszystko mi się udało policzyć :)

11 lata 8 miesiąc temu #629866 przez monisia100100
Nutka nie zdawałam sobie sprawy ,że ceny za tą przyjemność są aż tak wysokie, ale też bardzo chciałabym skorzystać z takiej możliwości, super pamiątka i zapewne jakie emocje.

Kaś_O witaj wśród Grudnióweczek :) Cudna fasolka, gratuluję. Chyba miałaś na myśli że termin na 30 listopada?

Rybcia pisałaś ze masz tyłozgięcie, a czy byłaś juz na usg? Bo u mnie wybadał gin tą samą przypadłość i bardzo mnie nastraszył, a do tego podczas usg to namęczył strasznie.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #629896 przez Nutka
Monisia no u mnie niestety ceny się tak kształtują. Ale to mnie na pewno nie powstrzyma :) najlepiej takie zdjęcie robić gdzieś w 7 miesiącu ;) dostaliśmy na pamiątkę takie zdjęcie mojego M chrześniaka jak ciumkał sobie kciuka :) rewela!

Powoli do mnie dociera co czujecie dziewczyny (7-8 tc). Mnie jak dotąd bolały tylko sutki, ale teraz ból mi się rozchodzi na całe piersi... Do tego zaczyna mulić mnie w żołądku z rana, na razie co prawda nieśmiało ale już np. dzisiaj biegiem wyleciałam z wc szpitalnego... ;/

Na dodatek coś mnie zaczyna dopadać, jakieś przeziębienie... :dry: znacie jakieś sposoby na to żeby się go pozbyć?

11 lata 8 miesiąc temu #629917 przez aniusiabzyk87
Hej,
ja dzisiaj dołączyłam do szczęśliwych grudnióweczek. Jestem Ania i mam 26 lat. Pochodzę z Bydgoszczy. Na moją ciążę trochę czekałam. No już jakieś pół roku. Przez to, że jestem lekką histeryczką, miałam różne myśli. No ale dzisiaj, po dwóch pozytywnych testach, mogę stwierdzić, że moje największe marzenia się spełniają. Dobrze się składa termin tej ciąży bo na poniedziałek miałam już wcześniej zaplanowaną wizytę u ginekologa. Może uda mi się zobaczyć małą kuleczkę? Trochę się tym wszystkim denerwuje, bo mam nadciśnienie i jutro już nie mogę wziąć leków. Mam nadzieje, że nie podskoczy mi to moje ciśnienie. Przewidywany termin 25 grudnia, czyli same święta. Piękny prezencik będzie. No to pozdrawiam wszystkie przyszłe mamuśki i odezwę się jak będę wiedziała coś więcej.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #629966 przez Nutka
aniusiabzyk87 witaj w naszym gronie :)

11 lata 8 miesiąc temu #630001 przez Agacior
Witam nowe mamuśki ;)

Dzisiaj właśnie z mężem rozmawiałam na temat tego USG 3D. Myślę, że się skusze tylko wiem, że są 2 terminy żeby zrobić te badanie, tzn. żeby wyszły ewentualne wszystkie nieprawidłowości. U mnie w mieście jest na szczęście tańsze, ok 150-200zl.

Nutka ja na samym początku ciąży miałam b.silne przeziębienie. Leczyłam się syropem Prenalen na czosnku i z bardzo duża dawką naturalnej witaminy C. Bolące gardło najlepiej płukać wodą z solą, można używać Argentin t-aerozol, Issla do ssania, działa nawilżająco i łagodzi kaszel. Do nosa najlepsza woda morska + wąchanie startego chrzanu ;) rewelacja bardzo ładnie udrażnia i działa p/bakteryjnie. No i leżenie w łóżku pod kocykiem, a na gorączkę mokre okłady + gorące mleko z miodem i masełkiem;) Mi pomogło, dzięki temu obyło się bez antybiotyku. Leki te co podałam oczywiście jak najbardziej bezpieczne w ciąży i można je spokojnie stosować

11 lata 8 miesiąc temu #630025 przez mefiana
Monisia- ja miałam połówkowe w 3D i nagraliśmy je na płytę, oglądaliśmy z 2x zaraz po u mojej rodzinki i mojego partnera i od tamtej pory czyli przeszło 4lata leży nietknięte :ohmy: Z kolei nie mam zdjęć w takim wymiarze i bardzo żałuje, bo efekt jest świetny :)

Rybcia, monisia- u mnie to tyłozgięcie nie miało wpływu na jakość zdjęć, w trakcie usg też nigdy nie było z tym problemu. Może w Pl maja lekki problem z wyszukaniem kropeczki we wczesnej ciąży :unsure: Myśle, ze nie powinnyście się tym martwić, taka nasza uroda :)

Kaś_O- na pewno będzie grudzień :laugh: Śliczna kruszynka :)

Anusiabzyk87- Witam serdecznie:) Fajnie, że do nas dołączyłaś :)

Nutka- jakbyś miała wysoką gorączke, to zbij ją paracetamolem, bo on jest bezpieczny w ciąży i to co napisała Agacior :) Zdrówka dużo!

11 lata 8 miesiąc temu #630054 przez jeta
Nutka -podpisuje sie pod Agacior. Na poczatku kwietnia mialam dosc mocne przeziebienie.Pilam syrop prenalen i na gardlo tabletki o tej samej nazwie. Do tego duze ilosci herbaty z miodem,cytryna, czasem mleko. I dwa dni w lozku. Raz leczylam bol glowy przy tym przeziebieniu paracetamolem. Na szczescie przeszlo.

Anusiabzyk87 witaj w naszym skromnym gronie :)

Sorki xa literowki,ale pisze z lozka na tel.

Dobranoc. Spijcie dobrze. :kiss:

11 lata 8 miesiąc temu #630069 przez Paradise1982
Witam nowe mamuski!!

Nutka, ja jeszcze sobie robilam goraca wode z miodem i wycisnietym sokiem z cytryny i to mnie bardzo szybko postanowilo na nogi, a dopiero co bylam chora.

Sorki dziewczyny, wpadlam tylko na chwile, lozko do nas przyszlo i je skladalismy, co za misja, masakra, teraz niby nie mozemy jeszcze spac na tym materacu, wiec spimy dzisiaj na podlodze w duzym pokoju, hahaha!!

Zycze Wam spokojnych snow kochane mamuski i do klikniecia :)

11 lata 8 miesiąc temu #630086 przez monisia100100
Nutka muszę się w takim razie dowiedzieć jak z kosztami u mnie i gdzie można wykonać. Niestety na przeziębienie w ciąży nie bardzo mam wiedzę. Ja bałam się czegokolwiek brać, tylko herbatka z cytryną i miodem w dużych ilościach, Zdrówka życzę

anusiabzyk87 witamy wśród grudnióweczek

mefiana z tym tyłozgięciem to mi lekarz powiedział że jak w najbliższych tygodniach się nie naprostuje to dziecko nie bedzie miało miejsca a to już wiąże sie nawet z poronieniem. Zalecił leżenie na brzuchu. Po wizycie naczytałam się o tyłozgięciu i faktycznie takie opinie występują.

Miłego dnia :blink:

11 lata 8 miesiąc temu #630158 przez Nutka
Dzień dobry :)
Dzięki dziewczyny za poradę :) już zamówiłam leki w aptece, w poniedziałek będą do odbioru. Na razie pozostaje mi herbata z malinkami od mojej mamci ;) dzisiaj zrobię sobie też sos czosnkowy taki po swojemu czyli z mega dużą ilością czosnku ;)
Dzisiaj śmigam do pracy, więc będę musiała na siebie uważać. Potem na szczęście 4 tygodnie wolnego i w między czasie romantyczny weekendowy wyjazd z moim M... Już nie mogę się doczekać :)

Wczoraj cały wieczór przeleżałam, bo chyba zbytnio przegiełam ze spacerem. Według mojego krokomierza zrobiłam około 10km :dry: i leżałam z pospinanym brzuchem. Mam tylko nadzieję że maluchowi to nie zaszkodzi. Do tego wszystkiego odezwały się problemy mojego pęcherza więc w ogóle kumulacja. Przewertowałam internet i znalazłam stronę z lekami z kategorii A.

www.babyboom.pl/ciaza/zdrowie/leki_z_kategorii_a.html

Najlepsze w tym wszystkim jest to że oni tu piszą że można brać Urosept, natomiast na ulotce leku jest napisane:
"Nie stosować leku:
- u kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią." !?!?!!?!?!

I komu tu wierzyć.

Tak miałam się Was podpytać. Bierzecie już jakieś witaminy dla kobiet w ciąży czy jeszcze na razie sam kwas foliowy? Mi lekarka chce dołożyć odmśrody Jod więc chyba zacznę już stosować kompleksowe witaminki :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka