BezpiecznaCiaza112023

Grudnióweczki 2013 :)

10 lata 4 miesiąc temu #908024 przez Gosica
Monisia100100 Lilka jest niesamowita :)
Mała82 u nas różnie,ale ogólnie je bez większych problemów.
Moofka gratulujemy ząbka :) Bardziej jakaś łopata niż tefal może by miała większą siłe perswazji :laugh:
Motylek270 super wyglądacie a Ty masz boski kolor włosów,uwielbiam takie fryzurki :)
Asiula315 na reakcje alergiczne polecam "Fenistil" my mamy akurat ten w kroplach.Jak mi Szymek spuchł po jakjach i go wysypało to podałam i po niedługim czasie jak ręką odjął

I stało się najgorsze-mój mąż dostał grafik na sierpień a tam od pon do pt 8-18,sobota 8-16(a pracował do 15) i debil dołożył im niedzielę od 10do 16.Co drugą będzie miał roboczą.Tyle że wolne w tyg ale to nie to samo już.Kuźwaaa kto mu w tym zadupiu przyjdzie coś w niedz.kupić.Zeby mu bokiem to bycie zachłannym wyszło.
W ramach zadośćuczynienia w czwartek odwozi mnie do domu rodzinnego i przywiezie nas w niedzielę,nie będę sama siedzieć tym bardziej że mama jest chwilowo tam właśnie.Mam zamiar się odchamiać i korzystać z uroków cywilizacji.Bo w tej dziurze to nic tylko w łeb sobie strzelić z braku perspektyw na spędzanie czasu.Już nie mogę się doczekać :)
Dobranoc

[/url]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 4 miesiąc temu #908244 przez monisia100100
Gosica przerąbane z tym grafikiem, mój mąż to robi od 7 do 17 od pon do pt i soboty 7-13 zanim trafi do domu to tez schodzi więc całe dnie sama jestem. Jedz się odstresować tym bardziej jak masz gdzie B)

Asiula nie czytałąm wcześniej jak pisałaś o wysypce i nie berdzo wiem co i jak ale jak jakiś czas temu wyskoczyło coś Lilce to lekarz kazał dawać calcium i nic nie pomagało doczytałam w necie że może pomów kąpiel w nadmanganianie potasu odrobinkę do wody się dodaje i naprawdę w naszym przypadku pomogło po2 kąpielach nie było śladu. Może spróbuj.
Dziękuję w imieniu Lilki za miłe słowa.
A co do ząbków to tak chciałąm aby miałą jak najpóźniej ale cóż nic nie zrobię, zobaczę jak pójdę do stomatologa co tam powie , jak to się boję o ząbi bo mnie szybko pruchnica wlazła i nie chcę aby to się powtórzyło.

MOtylek ślicznie wyglądacie. Jaś nóżki wyciągnięte i odpoczywa. U nas tez Lili zjeżdza i siedzi jak pokraka w wózku, Dlatego tez chcę go zmienić jak najszybciej na mooda tam to siedzisko kubełkowe mam nadzieję że będzie jej wygodniej, i mnie też.

moofka wepchnąć się nie da to prawda tylko boję się próchnicy jak diabeł swięconej wody mnie się posypały zęby jak miałam chyba 5 lat. I nie chcę aby Lilka miałą tak samo.
Gratuluję ząbka

mała jedzenie to jakaś masakra ani mleko, ani tez obiadk, nic nie smakuje. Jedyne co w miarę idzie to kaszka truskawkowo jogurtowa ja uwielbia a w te upały to trochę wypija

10 lata 4 miesiąc temu #908351 przez Brukselka
Nadganiam.
Na wyhamowanie laktacji podobno najlepsza szałwia i mięta.
Ja biszkoptów nie daję, daję za to wafle ryżowe, znalazłam takie, w których jest tylko ryż - żadnych dodatków.
Gosica - my mamy dwa psy i dwa koty, Ola oczarowana!
motylek270 - ja podaję vigantol, 2 kropelki wpuszczam na miękką łyżeczkę i daję Oli do zabawy przed jedzeniem, wszystko zlizuje :) Jak podajesz mleko w butelce, możesz tam wkroplić. Nie wiem czemu tak długo męczyłam się z tymi wyciskanymi witaminkami, tylko się stresowałam.
Nawet nie słyszałam o pieluchach belli, my od początku na pampersach i tak już zostanie, mam nadzieję, że już niedługo... Postępy z nocnikiem coraz lepsze, ostatnio zmieniamy pieluchę nie dlatego że pełna, tylko że już się nie zakleja od częstego wysadzania - na jedno wychodzi :P
Asiula315 - na wysypkę kąpiel w krochmalu, a nas kiedyś przeszło po dwóch kąpielach, buźkę też tym przemywałam
A u nas już 2 ząbki i jeden na górze idzie powoli, noce jakby lepsze, ale żeby przespane, to nie powiem. Poza mlekiem w upały nic jej nie wchodzi, zresztą wydaje mi się, że i cycunia ciągnie tak bez większej ochoty. Ostatnio ożywia się tylko na jabłko - daję jej całe do ręki i już sama sobie skrobie. Z zabawek nieoczekiwanie wygrała mandolina. Wcześniej Ola, jak leżała, przyciągnęła sobie gitarę i zaczęła na niej plumkać, więc daliśmy jej mniejszy instrumencik, żeby jej nie przerosło :P I od tego czasu uwielbia siedzieć sobie z mandoliną i szarpać struny. Tatuś dumny :cheer:

Dziś wracamy na chwilę do domu, jutro mam ortopedę, trzymajcie kciuki, zobaczymy, co mi powie... A na weekend do Krakowa, pierwsza dłuższa podróż Oli. Mm nadzieję, że upał trochę odpuści, bo teraz Olcia w samej pieluszce.
A to mój mały muzykant:

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

10 lata 4 miesiąc temu #908359 przez motylek270
Asiula a może to gorączkatrzydniowa??? Jeżeli na głowie ma wysypkę to może to. A kupki robi częściej i luźniejsze? Mój Jaś też był marudny i miał wysypkę na całym ciele, ale najbardziej na głowie i twarzy jak miał trzydniówkę. Asiula i tak jak pisze Gosica fenistli najlepszy i bez recepty.

Gosica dzięki za komplement. Marzyłam o rudym, ale mąż się nie zgadzał, aięc rozjaśniłam i kupiłam czerwony, a tu masz....wyszedł rudy...no i moja długość kudełków ulubiona;)

mała u mnie Jasiek to je wszystko i nic a nic nie wybrzydza.

monisia równowaga w przyrodzie zachowana: Wy macie ząbki, a my czekamy. Pewnie Ty też miałaś wcześnie, więc to genetyczne. Nie martw się tylko ciesz!!

Brukselka fantastyczne fotki Oleczki! Świetnie w tym baseniku wygląda!

10 lata 4 miesiąc temu #908382 przez mała82
Brukselka mamy te same zwierzaczki do kąpieli :)

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #908640 przez monisia100100
Brukselka zdjęcia świetne. Ja czekam w ten weekend aby w końcu Lili wytargać basenik bo tylko na sucho na razie go atakuje.

Motylek no właśnie też miałm 3 mies i zęby wychodziły mi w

Dziewczyny mam kilka pytań
Czy macie jakieś ciekawe zabawy aby zainteresowac maluszki, bo mnie już pomysłów pomału brak. Czy podczas zabawy musicie być cały czas w zasięgu wzroku a nawet i nie wzroku tylko zasięgu ręki. Ja nie mogę wyjść z pokoju nawet na siku , gdziekolwiek. Lilka musi mieć mnie do metra od siebie i nie ważne że jest ktoś inny, np, tata. Nie wiem co się z nią dzieje. Ma teraz tak że niby się zabawi ja wstaję aby cos wziąc nawet z komody w tym samym pokoju i juz krzyk jest, tak samo jak się zabawi to wygląda to tak że jakby sobie o czymś przypomniałą robi smutna minkę i leci do mnie na ręce, To samo z pobudkami w nocy i dzień zawsze z łazmi i krzykiem, Nie wiem czy to normalne w tym wieku czy to jakieś złe rzeczy się dzieją. Może ona widzi i odbiera mój stres i tak reaguje. Jak tak dalej będzie to nie wiem czy gdzies się z nią nie udać

10 lata 4 miesiąc temu #908644 przez Brukselka
Eh, przyszła i do mnie. A jednak można dostać okresu, karmiąc piersią 7 razy dziennie ;)
monisia - nam oprócz zabawek się sprawdzają rzeczy domowe: drewniane łyżki, mieszadełka - wszystko, czym dziecko nie może zrobić sobie krzywdy.

10 lata 4 miesiąc temu #908738 przez Gosica
Hej :)
Brukselka ciekawe jak nasz Szymek zareaguje na małego sierściuszka :) śliczne zdjęcia a malutka cudna :)
Motylek270 ja się tam męża o zdanie nie pytałam przed farbowaniem bo wiem że on by chciał co bym miała czarny bądź jakiś ciemny.A Tobie kolor wyszedł super,rudości i czerwienie na włosach to jest to co lubię ;) Krótkie fryzurki mi się podobają,ale niestety nie są dla mnie,całkowicie mi ni pasują,a przynajmniej te co miałam nie pasowały,więc u mnie są włosy półdługie
Monisia100100 nie martw się,czytałam że w tym wieku to normalne,strach przed rozłąką z mamą osiąga apogeum i darcie jest przy każdej najmniejszej próbe zniknięcia z oczu.U nas nie jest to jeszcze aż tak nasilone,ale trzeba kombinować żeby go zostawić na chwilę samego.Tez sprawdzają sie rzeczy używane w domu,tyle że Szymek szybko się nudzi i jest marudzenie.
Czekam aż Szymek się obudzi i śmigamy do mamusi.Wracamy w niedzielę.Pewnie nie będę mieć dostępu do neta więc już dziś życzę Wam miłego weekendu :)

[/url]

10 lata 4 miesiąc temu #908749 przez Iwona23
Witajcie
wrocilismy juz z wczasow i bylo super Maciej bardzo fajnie spisal sie pod namiotem duzo spal i wogole byl grzeczny dwa dni przed wyjazdem i w dniu wyjazu mial goraczke 38 stopni myslalam ze to przez to ze wychodzi zabek ale raczej bylo to 2 w 1 trzydniowka bo po 3 dniach mial wysypke na brzuchu ktora zniknela jeszcze tego samego dnia no i w tym samym czasie wychodzila dolnq jedynka teraz czekamy na nastepna powoli tez zaczynym siadac i pelzac po calym domu wszystko sie zmienia jeszcze niedawno nasze dzieciaki sie urodzily takie male byly a teraz juz tyle potrafia wakacje z moim synkiem tez super teraz juz nie mam zadnych obaw aby z nim wyjezdzac droga minela bardzo fajnie 400 km spal dostal jesc i spal dalej naprawde nie spodziewalam sie ze wszystko tak gladko pujdzie.

Gosica ja juz tez mam dosc pracy mojego meza spi je i pracuje a grafik ukladaja z tygodnia na tydzien nic sie nie da zaplanowac ciagle chca zeby zostal dluzej albo przyjechal wczesniej bo maja braki w ludziach a co mnie to obchodzi ja mam brak meza i tez musze dawac rade takie bezrobocie a nie ma komu pracowac bedzie
Szukal innej pracy albo cierpliwej zony bo ja juz mam dosc

na wysypki managanian potasu super sprawa szybko mija

10 lata 4 miesiąc temu #908798 przez Asiula315
Hejka....u nas wysypka trochę minęła...ale zamiast fenistilu stosowałem zyrtec....powiedzieli ze mocniejszy....a dzięki za podpowiedź z manganianem potasu....kupiłam i myśle ze pomógł....oprócz wysypki nie bylomzadnych innych objawów wiec nie wiem.....będę ja dalej obserwować....może i od slonka bo ja tez byłam uczulona....
Pozatym Lilka zaczyna stać....tzn. Nie sama ale jak ja postawie koło łóżka to twardo stoi i do tego tak sie cieszy ze szok i ładnie tez już siedzi nie chwieje sie tak ale sama jeszcze nie usiądzie nie potrafi....:P
Monisia100100 ostatnio ulubiona zabawka lilki jest pompowana piłka taka jak na plaże tylko nie jest dopompowana na full...tylko tak zeby mogła ja złapać i przekłada ja z rak do nóg i na odwrót....ubaw ma przy tym ze hej :) a jak odejdę na krok to tez jest krzyk....a jak maź ja bierze to tez tylko patrzy gdzie ja jestem.....jakby nie było jestesmynz dzieciaczkami non stop i są do nas bardzo przywiązane....myśle ze to normalne
Brukselka....super zdjęcia :) co do @ ja jeszcze czekam....jestem ciekawa kiedy do mńie zawita hehe ale nie teskńie ....:P
Gosica miłego wypoczynku....korzystaj !
Iwona23... Fajńie ze urlop sie udał :) czyli strach ma wielkie oczy.....udowodniłas ze można z niemowlakiem jechać pod namiot i swietnie sie bawić.....Dziecko to żadna przeszkoda....mnie zawsze denerwują opinie: a jak urodzi sie wam dziecko to skończą sie wam wakacje i wogole...a za przeproszeniem gowno prawda..owszem wszystko sie zmienia...ale co do wakacji to wszystko można zorganizować :)

10 lata 4 miesiąc temu #908806 przez motylek270
monisia a spróbuj z Lilką zabawkę w akuku. W ten sposób przyzwyczai sie do Twojego znikania. Ja robię tak szczególnie rano, gdy chcę np. umyć głowę. Robię tak: sadzam Jaśka np. w łóżeczku, chowam się za drzwi i tak z trzy razy robię a kuku w różnym odstępie czasowym, rzucam mu też trochę zabawek, żeby zabawił się jak mnie długo nie będzie i z głowy... Potem jem śniadanie i co jakiś czas zaglądam do niego za każdym razem robiąc a kuku. Jakieś zabawy??? U nas najlepsza to posadzić go na dywanie przy pudle z zabawkami i sobei wyciąga i rozrzuca po całym pokoju. Uczę go samodzielnej zabawy. Widziałam ze Lilka też sama bawi sie np. z misiem.

My dziś w baseniku szaleliśmy. Ależ Jan miał zabawę.

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #908815 przez moofka
dziewczyny może to lęk izolacyjny? podobno jest takie zjawisko u dzieci zdiagnozowane tak samo jak skoki rozwojowe ;)

mój mąż też teraz ciśnie codziennie 8-18 :angry: ehhh.... a mi chyba odbija bo nawet jak Zośka już śpi to nucę czasami jakieś nasze piosenki :woohoo: ale skoro już nie karmię to w planach mam babski wypad alkoholowy na wyluzowanie :woohoo: będzie się działo :evil:

z dobrych wieści to dostałam dzisiaj umowę na czas nieokreślony więc po urlopie mam gdzie wracać :laugh:

i mam kolejne pytanie :woohoo: bo czytam na mądrych rozpiskach że Zośka powinna jeść 3 x mleko, 1 x kaszę, obiadek 190g i deserek i kuwa nie mam jak tego upchnąć w trakcie dnia :S Wasze dzieci zjadają tyle?

10 lata 4 miesiąc temu #909021 przez motylek270
moofka u mnie Jasiek ostatnio w nocy mam napady płaczu. Śpi i zaczyna płakać więc chyba to nie lęk separacyjny tylko zęby. Choć uspokaja się dopiero narękach moich lub męża.
Co do żywienia to u mnie jest tak: śniadanie 8.00-9.00 150ml kaszy, 12-13 150ml mleka, 15-16 obiadek, 19-20 180ml mleka, no i w nocy obecnie 2 razy po 90-120ml mleka. Wypada nam deser, ale Jasiek niechętnie zjada deserki. Czsem po obiedzie daję mu jakiś owoc.

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #909067 przez monisia100100
moofka ja daję około 5 mleko zageszczone trochę kleikiem 150-180 ml
godz 9 kaszka truskawkowo jogurtowa 180ml
13 obiadek ze słoiczka
16 mleko z kleikiem do zagęszczenia
19 owoce
20,30 mleko z kleikiem czasem zje nawet 210ml
i w ciągu dni do picia woda

motylek próbowałam różnych sposobów nie ma szans musi mnie widzieć a zabawa w akuku to tylko w jednym pokoju bez szans schowania się gdzieś. Ja jak się myję to Lili rozkładam koc w łazience i patrzy co się dzieje , a zamiast 5 min mycie włosów zajmuje godz bo co chwilę muszę ją odganiać od siebie bo włazi na mnie. Mam nadzieję że szybko to przejdzie

Iwona super że odpoczynek się udał . Widziałam zdj ślicznie. A i droga spokojnie pokonana ale ta Twoja dzidzia grzeczna.

Gosica miłego i udanego wypoczynku. Naładuj troche dla nas tej energii ;)

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #909247 przez Iwona23
Dziecko powinno jeść 3 porcję mleka w ciągu dnia I może być to mleko pod różną postacią kaszka samo mleko jogurt naturalny budyń
U nas jest tak
Mleko6.00
9.00 drzemka ok 40 minut
Kaszka 10.00
13.30 drzemka 1H
Zupa 14.30
17.30 deser i tu różny zależy co mi w ręce wpadnie
20.30 kąpiel mleko i sen i tak do 6.00

Każdy dzień tak samo już w taką rutynę wpadłam ze na zegarek nie muszę patrzeć
U nas też jest lek przed obcymi i mi nie pozwala wyjść do kuchni czy do łazienki zawsze musi mnie widzieć bawimy się w akuku ale mało co to daje taki etap chyba nastał

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka