BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE GRUDZIEŃ 2015

9 lata 8 miesiąc temu #991784 przez Nefri
MALA dzisiaj mam na 17:30, ale nie wiem czy bede miala usg, skrobne cos wieczorem

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 8 miesiąc temu #991786 przez mała82
Nefri oki to czekam na wieści z wizyty :) Ja dopiero 27 lipca mam kolejna wizytę i już nie mogę się doczekać :)

9 lata 8 miesiąc temu #991997 przez paalinkaa
Yeah:) wiedzialam ze ktos tu w koncu wroci!

U mnie wszystko ok:) leci nam 17 tydzien i wiem ze synus:) synus Mikolaj. Wydaje mi sie ze zaczynam go coraz bardziej odczuwac:) wieczorem szczegolnie jak sie obroce z boku na bok.

W ciagu dnia mam takie jakby pradziki czy dretwienia, raz z lewej a raz z prawej strony pepka - mialyscie cos takiego?

A jak tam Wasze pociechy? Jak sie czujecie?

9 lata 8 miesiąc temu #992016 przez mała82
Palaainkaa też się cieszę że tu wróciłam ;-)
ja też najpierw czułam takie pradziki, a po kilku dniach poczułam ruchy to była sobota 16 tydz 4 dzien. Z Filipem trochę później czułam.pierwsze ruchy. To Twoje pierwsze dziecko? Bo już nie pamiętam ;-)
Czyli w naszym 3 osobowym (mam nadzieję że na razie 3 osobowym) forum same chłopaki ;-)
Fajnie ze juz.macie imię wybrane, niestety to przed nami jeszcze. Ale kompletnie nie mamy pomysłu.na męskie imię, nic nam.się nie podoba aż tak bardzo. Dla dziewczynek miała bym sporo imion ;-) kiedy masz następna wizytę?

Nefri jak tam po wizycie?

9 lata 8 miesiąc temu #992116 przez Nefri
Paalinkaa super, że się odezwałaś. Gratuluję synka!!! Chłopaki są najfajniejsze ;) B) Ja będę miała Eryka.
Ja jestem teraz w 16 tygodniu, ale ruchów nie czuję, ale ze mnie taki typ chyba, w poprzedniej ciąży bardzo długo nie czułam.
Mała jednak mialam wczoraj usg. Trochę się wkurzyłam, bo moja lekarka jest na urlopie, więc się umówiłam do innej, do której zawsze chodzę w zastępstwie a tej coś wypadło i też nie mogła i wylądowałam u jakiejś strasznie młodej i nadgorliwej laski. Ogólnie niby wszystko ok z dzieckiem, prawidłowe tętno, wymiary, dwie nogi, ręce itp :) ale w głowie znalazła jakieś torbiele i mówi, że się najczęściej wchłaniają ale dała mi skierowanie na echo serca płodu i kazała zrobić parwowirus. Trochę poczytałam na ten temat w necie i bardzo często się to zdarza, te torbiele, i lekarze o tym zazwyczaj kobietom nie mówią, żeby nie denerwować, bo to na ogół nie ma wpływu na zdrowie dziecka i rzeczywiście na ogół wchłaniają tak, że na następnym usg już ich nie ma. I jeszcze ten parwowirus wymyśliła, żeby zbadać. Wiem, że może ktoś uznać, że to bagatelizuję, ale poczytałam trochę o objawach tego wirusa i na bank go nie miałam i nie mam i nie będę go robić. Na to echo serca się zapiszę dla świętego spokoju, ponoć tak się kieruje, jak jest jakakolwiek nieprawidłowość w narządach, ale przyznam, że w ogóle się tym nie przejmuję, co mnie samą aż dziwi, ale po prostu wczoraj od początku ta lekarka zrobiła na mnie takie wrażenie, że jest młoda i bardzo chce się wykazać, więc tak wymyśla na siłę. Napisałam do mojej lekarki, niestety jest teraz na urlopie ale mam nadzieję, że odpisze. Poza tym moi znajomi też mieli taką sytuację z torbielami w głowie płodu i oczywiście ta dziewczyna się mega załamała, a na następnym usg nie było po tym śladu. Podobnie męża znajomy z pracy miał przy obu córkach. Także taka sytuacja. Trochę jestem zła, że w ogóle się skusiłam na to usg, bo i tak w 22 tygodniu jest obowiązkowe, to bym wytrzymała.

9 lata 8 miesiąc temu #992122 przez paalinkaa
Ja mam łożysko na przedniej ścianie a to podobno powoduje, że na początku te ruchy są mało odczuwalne ale np jak myje głowę na wanną, gdy musze sie wtedy pochylić to małemu ewidentnie to nie pasuje i czuje go wtedy jak się rozpycha :D a te prądziki są takie dziwne heh

Wizyte mam 22 lipca :) wyszedl mi ostatnio jakis dziwny wynik moczu, ze ciezar za mały i pH za wysokie:D zaczełam szukac w dr google i oczywiscie że jakas bakteria i że już w ogole dramat - natomiast lekarz mi powiedzial ze u kobiet w ciazy tak moze byc i nie ze jakas bakteria, zeby sie nie martwić. Mialyscie tak?

A co do imienia to może przeszukaj jakąs internetową ksiege imiona -coś Ci spasuje :) a jak nie to przy rozwiazaniu napewno juz bedzie.

Wiem, że to duuuzo za wczesnie ale ing podeslalo mi oferte bankujesz-zyskujesz.pl/artykuly-dla-dzie...utelkami-natural?p=2 isprawdzilam i faktycznie na allegro drugie tyle - nie wiem na co sie zwraca uwage przy butelkach i smoczkach :D

9 lata 8 miesiąc temu #992124 przez paalinkaa
Nefri ja pracuje w neurologii dzieciecej jako fizjoterapeuta i takie torbiele, a raczej nawet torbieliki są dość powszechne i się samoistnie wchłaniają :) także wydaje mi sie że nie ma powodu do obaw, natomiast sam fakt badania parwo i echo - zrób dla świetego spokoju :)

Mała82 tak, to moje pierwsze :)

Ja u swojej mam 22 lipca wizytę, a 29 lipca mam to drugie genetyczne, połówkowe :)

9 lata 8 miesiąc temu #992140 przez Nefri
Paalinkaa dzięki za te słowa. Echo zrobię na pewno a nad parwo się zastanowię.
Ja miałam o jedną dziesiątą wyższy niż norma ciężar właściwy moczu, ale nic mi gin nie mówiła. W ciąży z tym układem moczowym to faktycznie różne rzeczy się dzieją, a infekcje zdarzają się bardzo często.
Co do butelek to nie pomogę, ja karmiłam piersią przez 12 miesięcy. Miałam butelkę Aventu i czasem z niej korzystałam na początku po porodzie jak miałam chwile zwątpienia w moją laktację a potem, rzadko, jak odciągałam mleko i karmiłam butelką.

9 lata 8 miesiąc temu #992142 przez Nefri
Taką właśnie miałam butelkę jak to co przesłałaś. Fajne są i smoczki też aventu miałam.

9 lata 8 miesiąc temu - 9 lata 8 miesiąc temu #992158 przez Nefri
dobra, zdecydowałam, że jutro jadę zrobić ten parwowirus, będę miała czyste sumienie, że się stosuję do zaleceń lekarza

9 lata 8 miesiąc temu #992185 przez paalinkaa
tez bym taka decyzje podjela :)

9 lata 8 miesiąc temu #992200 przez mała82
Nefri fajnie, że już macie imię wybrane. Ja zaczynam szukać :)
No z tym badaniem faktycznie kaszana! Pewnie tak samo jak ty zdecydowałabym się na to USG, zawsze fajnie zobaczyć maleństwo :) Dobrze, że się tym nie stresujesz, dobrze, że poczytałaś i wiesz już, że to często się zdarza. Ale rzeczywiście mogła Ci wcale o tym nie mówić! Młoda to pewnie nie o wszystkim pamięta jeszcze. Pierwsze słyszę o parwowirusie, ale chyba faktycznie dla świętego spokoju bym zrobiła też to badanie.

paalinkaa
pewnie niedługo poczujesz ruchy :) Ja te "prądy" też często czuję :) No to obie macie imiona wybrane a przed nami wertowanie ksiąg. Jakoś mi się to nie uśmiecha bo już przy pierwszym mieliśmy niezły problem z męskim imieniem. Jak mi się coś podobało to mężowi nie i na odwrót. A umówiliśmy się, że obu nam musi się podobać imię dziecka :)
U mnie ciężar moczu też wyszedł niższy ostatnio 1.010, ale wg mojej lekarki w ciąży to wynik dobry. W necie nie szukaj, jak masz sprawdzoną lekarkę to pewnie tak jest.
Ja mam konto w innym banku więc ta oferta raczej nie dla mnie. Karmiłam mieszkanie Filipa od samego początku bo mieliśmy sporo problemów, plany były inne a wyszło jak wyszło. Butelek używałam aventu i teraz tez ich będę używać. Kupiłam też butelki Medeli na początku ale nie polecam, nie dość, że drogie to w ogóle się u nas nie sprawdziły! Niby miało być jak najbardziej zbliżone picie do karmienia piersią, a że chciałam walczyć o karmienie cyckiem to się zdecydowałam. Avent Naturals polecam :)

9 lata 8 miesiąc temu #992212 przez Nefri
Mała na pewno w końcu wybierzecie jakieś fajne imię, jeszcze jest trochę czasu.

Ja jednak ciężar moczu miałam właściwy a ph podwyższone do 8. Nic mi ta lekarka nie powiedziała, wyczytałam, że to oznacza, że jest zasadowy i że to często u osób nie jedzących mięsa, czyli ja :) już nie czytam tego netu, bo zwariować można. Skoro nic lekarz nie powiedziała, to mam nadzieję, że jest ok

9 lata 8 miesiąc temu #992242 przez MagdaM
Czeeeeeść :)
Przygarnijcie i mnie znowu :)
Ja ruchów nadal nie czuję, doczekać się nie mogę, ale staram się być spokojna. Dzidziek ma trochę do przebicia ;) Imiona mamy wybrane, chociaż nie wiemy kto tam siedzi :) Za to mąż dziś wózek kupił haha ;)
Ja wizytę mam dopiero 5 sierpnia, a USG genetyczne 10. Wszystko przez wakacje :P

Nefri będzie dobrze! Musi być, nie denerwuj się :*
Mała - Daria, dobrze kojarzę?? Ty mieszkasz nad morzem?? :)

www.ciepelkowo.pl

[*] 9.12.2010 r.

9 lata 8 miesiąc temu #992254 przez Nefri
MagdaM super, że wróciłaś. Myślę, że dziewczyny nie będą miały nic przeciwko, jak wypowiem się równiez w ich imieniu, że oczywiście Cię przygarniamy ;)
Już jest nas czwórka, nie jest źle :)
MagdaM ja naprawdę jestem zdziwiona, ale naprawdę się nie przejmuję, po prostu nie wierzę, że coś może być nie tak, tym bardziej, że do tej pory na usg robionym przez dużo lepszego specjalistę, wszystko było dobrze a i teraz przepływy w żyłach i tętno płodu było prawidłowe i miarowe, a to najważniejsze i serce, choć jeszcze małe, bo dopiero bada się je po 20 tygodniu, miało prawidłową budową. Wcześniejsze badania prenatalne też nie budziły żadnych zastrzeżeń, więc uważam, że jest dobrze i obym się nie myliła. Ta lekarz też mi powiedziała, że się mam tymi torbielami nie przejmować, ale po prostu na wszelki wypadek mam sprawdzić to echo i parwowirusa. A badanie połówkowe mam umówione na 24 sierpnia.
A jakie macie imiona wybrane i jak się w ogóle czujesz?

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia