BezpiecznaCiaza112023

Karminie maluszków

14 lata 4 miesiąc temu #28721 przez Moniq
basik jesteś silna i mądra, dasz radę, my wszystkie w Ciebie wierzymy; ja podawałam małej samą wodę bez cukru, jak była potrzeba, ale mój lekarz mówił że można dodać glukozy ale lepiej nie dodawać zwykłego cukru z cukiernicy, bo dzidzia może mieć gazy; a dziewczynki są prześliczne

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 1 tydzień temu #44738 przez aniulka__255
Witam wszystkich,
od razu podkreślę, że jestem tutaj nowa i być może ten temat był już poruszany, ale bardzo proszę o podpowiedź. Jestem mama niespełna 2,5 miesięcznego chłopca i od kilku dni zauważyłam, że synek je coraz rzadziej tzn. co 4-6 godzin (jest karmiony piersi)wiem, że karmienia powinny z czasem być coraz rzadsze ale czy już w tym wieku? co powinnam zrobić, czy budzić go na karmienie, czy powinnam ściągać pokarm laktatorem? Karmienie trwa średnio 15-20 min. Z góry dziękuję za porady:)

14 lata 1 tydzień temu #44762 przez jedynaczka
aniulka, jeśli Twój synek, się najada, jest wesoły, nie marudzi, to znaczy że wystarcza mu tyle ile je.
Takie jest moje zdanie, skoro doi pierś to znaczy ze masz w niej pokarm, i nie wydaje mi się, że musisz pobudzać dodatkowo laktacje odciąganiem pokarmu.
Niektóre dzieciątka spędzają długi czas przy piersi, bo się nią bawią jedząc przy okazji, a Twój synek najwidoczniej ssie aktywnie i szybko się najada.
Takie jest moje zdanie, ja też karmiłam piersią.

13 lata 11 miesiąc temu #47828 przez makaja
witajcie mamusie..
Mam pytanie do doświadczonych mamuś... jestem na etapie kupna butelki dla dzidziusia i zastanawiam się czy mogę bez żadnych obaw kupic większą czyli 260 ml czy powinnam na razie mniejszą....

13 lata 11 miesiąc temu #47862 przez Emme
możesz kupić większą, ale na początku wygodniejsza jest mała. moje mają 150 ml a Tola na raz zjada póki co 90 ml mleka więc jeszcze na długo wystarczy. Poza tym będziesz mogła później podawać w niej picie, bo taka pojemność jest wystarczająca. My mamy 3 małe i jedną dużą.

13 lata 11 miesiąc temu #47865 przez natmur11
makaja ja mam 2 duze butelki i 3 male. duzych uzywam sporadycznie bo wole wlac do pelna w mala butelke niz do polowy w duza. a druga sprawa latwiej dziecku nauczyc sie trzymac samemu mala butelke. ja jakbym miala teraz kupowac tez stawialabym na male. zwlaszcza ze dziecko na poczatku pije nie wiecej niz 100ml

13 lata 11 miesiąc temu #47895 przez makaja
dzięki dziewczyny... nie ma jak sprawdzone rady do świadczonych mamuś :D

13 lata 9 miesiąc temu #76004 przez aniulka__255
Cześć dziewczyny,
mam do Was pytanko: kiedy zaczęłyście podawać swoim dzieciom inne pokarmy niż mleko matki. Mój synek skończył 5 miesięcy i daję mu obiadek z marchewki Gerbera. Chodzi mi o to co jeszcze mogę mu podać aby nie zaszkodziło no i żeby troszkę urozmaicić jego dietę:) Na kolejny posiłek zaplanowałam marchewkę z jabłuszkiem a co później... no i co z kleikami ryżowymi czy jeszcze z nimi poczekać, bo słyszałam że mogą powodować zaparcia? bardzo proszę o podpowiedź:)

13 lata 9 miesiąc temu #76011 przez Emme
to ja się dołączę do pytania i zapytam kiedy i jakie zaczęłyście podawać pokarmy (najlepiej przy mleku modyfikowanym). ile znalazłam źródeł, tyle szkół, więc najchętniej posłucham mamy, które już są z tym tematem obyte od strony praktycznej.

13 lata 9 miesiąc temu #76012 przez natmur11
mysle ze mozesz sprobowac podaj marcheweczke z jablkiem i sprawdzic czy wszystko jest ok. mozesz sprobowac podac jakas zupke jarzynowa. ja podawalam malej w 5 miesiacu juz obiadki na zmiane z deserkami. jesli chcesz mozesz dac tez kaszki troszke po 4 miesiacu i zobaczysz jak maluszek zareaguje. co do kleiku to przyznam sie ze nigdy w zyciu nie dalam go malej, nawet nie kupowalam nawet nie wiem szczegolnie dlaczego poprostu wydawal mi sie zbedny, ale to moje zdanie

13 lata 9 miesiąc temu #76149 przez makaja
a myslicie że dziecko jest w stanie ssać cycka 5 min i sie najeść bo mój bubus tak właśnie robi.....

13 lata 9 miesiąc temu #76165 przez martela89
Jeżeli po tych 5 min nie płacze i się odsuwa od cyca to widocznie mu to wystarcza :)

13 lata 9 miesiąc temu #76315 przez aniulka__255
dziękuję Wam za porady:)
P.S. mój synuś też czasami je po 5 min. ale chyba jest wszystko ok. bo przybiera na wadze:0

13 lata 9 miesiąc temu - 13 lata 9 miesiąc temu #76334 przez Asiersa
Ja Tomkowi jak miał niecałe 4 miesiące wprowadziłam kaszki do mleka modyfikowanego :)
Zalecają na 160 ml mleka dodać 4 miarki kaszki, ale ja na 120 ml dodaję dwie miarki i mały ma takie troszkę gęściejsze mleczko :) Bardzo to lubi :)

Poza tym wsuwa zupki łyżeczką (marchewka, seler, pietruszka, ziemniak. Od niedawna dodatkowo szpinak) i dostaje taką zupkę raz dziennie :)

Warzywa wprowadzałam pojedynczo, aż doszliśmy do tego miszmaszu :silly:

Jeśli chodzi o kaszki to kupuję z Bobo Vity: bananową i malinową :)
Zupki ze słoiczka też kilka razy dostał, ale teraz jakoś wolę sama mu ugotować :silly:
Deserki też dostaje, np Delikatny banan, pierwsze jabłko, banan z dynią. :blink:

Mój dzielny chłopczyk :*:*

13 lata 9 miesiąc temu #76939 przez SISUNIA88
Kaszki też kupuję z BoboVity najczęściej truskawkową bo mój maluszek ją uwielbia..zupki gotuję sama..słoiczki podałam może z 5 razy...nie za bardzo chciał jeść zresztą lubie wiedzieć co jest w tym co mu podaję. Deserki jedynie kupuję w słoiczkach:)

"Poczęcie dziecka to cud, przed którym człowiek milknie, chyli czoło i klęka"

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka