BezpiecznaCiaza112023

Mamusie czerwiec 2012

12 lata 3 tygodni temu #504443 przez blue01
no nie chcialam cie nastraszyc :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 tygodni temu #504446 przez blue01
po prostu sprobuj na spokojnie z nia porozmawiac,moze poznasz przyczyne takiego zachowania

12 lata 3 tygodni temu #504462 przez nataleczka_92
blue ona ciagle mowi ze boi sie dzidzusia. W dzien nawet boi sie wejsc do swojego pokoju.
Ogladalismy ze dwa tyg temu straszny film 4-ta komedie. I tam byl ten chlopczyk pomalowany na bialo . Niewiem czy kojarzysz. Pozniej jak poszlam do kuchni to sama sobie na to przewijala. I tlumacze jej,ze w domu jest bezpieczna ze nikogo niema... Ale niewiem juz co robic. Moze do psychologa z nia isc a moze te mieszkanie faktycznie jakies nawiedzone...

12 lata 3 tygodni temu #504469 przez blue01
znaczy sie,zero ogladania filmow tego typu,nawet jesli jest to komedia,trzeba bedzie powoli znow ja przyzwyczajac do samotnosci,moze sprobuj pobyc w tym pokoju razem z Oliwka,zaprosic moze jakies inne dzieci,by razem tam sie pobawily,moze wtedy zapomni o swych strachach jak sie przekona ,ze nic zlego sie nie dzieje

12 lata 3 tygodni temu #504560 przez Kasiulka
nataleczka zero telewizji dla dzieci. nawet zwykłe reklamy wysyłają przesłanie podprogowe i dzieci widzą to czego dorosłe oko już nie wychwyci. w telewizji nawet o wczesnych godzinach takie rzeczy puszczają że szkoda gadać. na początek spróbuj sama z nią porozmawiać, sprawić żeby poczuła się bezpiecznie. a teraz zadam Ci takie pytanie (tylko się nie śmiej) czy dziecko Wasze się modli? zna jakąś modlitwę? ja jak byłam mała i bałam się sama spać (bo oczywiście też oglądałam straszne filmy) czy być w pokoju to mama mi mówiła żebym się pomodliła do Pana Boga żeby mnie chronił i faktycznie już się nie bałam. Warto spróbować. :)

pl.wikipedia.org/wiki/Percepcja_podprogowa tu trochę o podprogach

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

blue a jak Twoja malutka się ma po wizycie u ginekologa? wszystko dobrze?

nataleczka a powiedz jeszcze jak Filipek? wszystko ok?

12 lata 3 tygodni temu #504565 przez blue01
Natalka ma sie dobrze,codziennie zagladam,by sprawdzic jak "tam"sie ma i jest oki,dzis idziemy do lekarza,wczoraj robilam jej badania,zobaczymy czy tu tez wszystko ok

12 lata 3 tygodni temu #504655 przez nataleczka_92
Kasiulka Oliwka umie sie przezegnac i kawalek aniele bozy ale nie jest za vhetna zeby sie modlic choc sprobuje.
A Filipek oki, zostal jeszcze siniak ale nic pozatym

12 lata 3 tygodni temu #504710 przez Kasiulka
blue to super :)

nataleczka dopiero teraz zobaczyłam zdjęcia Filipka - ale on się zmienił! Jaki ładny chłopak z niego!

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #504817 przez Joanna
nataleczka myślę, że to przz ten film Oliwcia może być niespokojna...ewidentnie śnią się jej urywki filmu, poza tym takiemu małemu dziecku dużo nie trzeba, aby się wystraszyło...
pozwalaj córce oglądać ulubione bajki, to zacznie śnić o postaciach z bajek
aaa i bardzo ważne jest wieczorne czytanie, wtedy dziecko się wycisza, czuje się biezpieczne :)

kasiulka zero telewizji? w naszych czasach to niemożliwe :lol: skoro my dorośli czasem coś oglądamy, to uważam, że dziecko również ma takie prawo, ale wiadomo nie za często i programy przeznaczone typowo dla dzieci, bo co jak co ale bajki też w jakimś stopniu rozwijają dziecko, jego wyobraźnie :)

przed chwilą ubraliśmy choinkę, później wstawię fotkę :blink:

12 lata 3 tygodni temu #504884 przez blue01
a ja wlasnie wyciagnelam choinke z piwnicy i tez zaczne ubirac jak tylko znajde czwarta noge od niej :laugh:

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #504893 przez Kasiulka
joanna - możliwe możliwe, ja nie oglądam już telewizji 4 rok :) pewnie że wszystko z umiarem jest dobre, ale takie małe dzieci nie powinny przed telewizorem siedzieć. jak ja widzę siostrzeńca męża który ma 5 lat, gra na komputerze i telewizję ogląda godzinami to się zastanawiam gdzie są jego rodzice, bez kitu. bajki na dvd - wybrane przez rodziców, dostosowane do wieku - pewnie, ale telewizja to porażka, bo dziecko sobie przełączy na inny kanał i już ogląda jakieś badziewie. :dry: posadzisz dziecko "na chwilkę" żeby poprasować czy cokolwiek a z takiej chwilki się robią godziny, cięzko nad tym zapanować. tak samo internet - wiem po sobie, chcę obejrzeć jakiś filmik o pieczeniu ciast a przed filmikiem reklama durex :dry: no kurde... słabe to :dry:

12 lata 3 tygodni temu #504914 przez iwonka_wwa
Witam mamusie!

koni
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

nataleczka telewizja jak telewizja, ale uważam z straszny film, mimo iz to komedia , Oliwia mogła go po prostu nie zrzumiec, to juz jest humor dla dorosłych. u nas jak tv jest włączony to Michas non stop sie w niego wpatruje, dlatego ostatnio raczej słucham radia.

kasiulka 4 lata bez telewizji? Matko, gdzieś Ty sie uchowała :silly:

My wczoraj byliśmy z Michasim na zakupach w centum handlowym. O 10:00 skończylismy rehabilitacje, wiec kolo 11 bylismy na mijscu, a wyszlismy dopiero kolo 17:00. Tyle godzin, a Michas cały czas w wózku i nawet nie zapłakał. Oczywiscie w miedzyczasie sie karmilismy i przewijalismy. A Michas tylko zaczepiał Panie i sie do nich usmichał i śmiał. Mały podrywacz mi rosnie ;) On uwielbia jak sie dużo dzieje i byc wsród ludzi. W domu jest o wiele bardziej marudny. Ciekawa jstem czy bedzie taki otwarty czy jak podrosnie to zacznie sie wstydzic. A Wasze maluszki tz tak lubia towarzystwo?

12 lata 3 tygodni temu #505086 przez Kasiulka
iwonka- poszłam na studia i nie miałam telewizora, nadal sobie nie kupiliśmy i nie zamierzamy :silly: a jak Wam rehabilitacja idzie? Zuzia też jest grzeczniejsza przy ludziach -tak mi się wydaje przynajmniej :)

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #505108 przez Joanna

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #505109 przez Joanna

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka