- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie luty 2013 !
Mamusie luty 2013 !
- bananamana
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Kocham Cię nad życie córeczko

ale naskrobałyscie postów troche zajelo nim nadrobilam w weekend tez troszke staralam sie was podczytac ale niestety brak czasu ostatnio na cokolwiek

Powiem wam dziewczyny ze wspolczuje wam zlych relacji z rodzenstwem naprawde, mam kolezanke ktora tez strasznie nie dogaduje sie ze swoim bratem ja tez mam brata ale jak juz kiedys pisalam jest osoba niepelnosprawna umyslowo ma 22lata a jest na poziomie ok 4latka, tak ze zawsze dziwilo mnie dalczego rodzenstwo nie moze zyc ze soba w zgodzie jest to naprawde smutne niektorzy w ogole nie doceniaja tego jak wazna osoba w zyciu jest rodzenstwo i jak wiele moze do tego zycia wniesc. Aż sie przykro czlowiekowi robi

Dziewczynki piekne macie brzuszki az kilka razy na nie patrzylam pieknie rosna zeby w krotce znow byc malutkie

Wózki tez rewela

Zrobilam w niedziele to ciasto chyba pliszka dawala przepis na ten snikers wymieka czy cos takiego ale trochszke zmodyfikowalam po swojemu bardzo bardzo dobre wyszlo ale tez nieziemsko slodkie

Czytałam tu ze dziewczyny robily jakis blok czekoladowy ja mam jeszcze taki stary przepis jak to za starych czasow sie go robilo podobny wychodzi ciekawe jak smakowo

Byłam wczoraj na szkole rodzenia juz ostatnie wykłady było o kapieli noworodka zaraz wam napisze w kolejnym poscie ciekawostki bo naprawde duzo tego m sie az wystraszyl ze ile nam to bedzie zajmowalo hehe
U nas dalej remont trwa i jeszcze potrwa do poczatku lutego mam nadzieje ze pozniej z wszystkim zdaze bo jak tak patrze a wy juz takie poszykowane a ja mam chacie rozpierdziel totalny narazie.
Musze tu troche ogarnac bo dzis mamy kolende ale m bedzie musial ja sam wpuscic bo ja jade do lekarza dzis na 17 i sie okaze juz za kilka godzin czy bedzie cesarka czy jednak mloda sie odwrocila i sprobujemy sn

Satine te bole ktore obisujesz to mi to wyglada wlasnie na poczatki rwy kulszowej powiedz o tym swojemu ginowi pewnie ci cos na to zaradzi

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- andzia_zg
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Andzia
- Otrzymane podziękowania: 14

Dzieki za odpowiedzi w sprawie kosmetyków

Ale długo Was nadrabiałam

princess super,ze wyniki masz ok

Powodzenia na wizycie.Nie stresuj się, bo wszystko będzie ok

Martyna też mam wózek Tako,tylko,że ja mam Tako Warrior.Jestem wysoka a Jumper X jest mniejszy niż Warrior i ma mniejszą gondolę,dlatego wziełam Warriora. w tym tygodniu mam odbiór wózka.
Marlena ładniutki wózek

Gabilee ja też jeszcze nie mam czapeczki takiej cieplejszej na dwór. Zastanawiam sie jaki rozmiar brać.
A jeśli chodzi o laktator to mam po siostrze laktator elektryczny mini electric,wwięc nie musialam kupowac.
jadzia wow

- Milka
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

- bananamana
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Temperatura otoczenia do kapieli 23-24 stopnie
Temperatura wody do kapieli 37 stopni
Pomiaru dokonujemy za pomoca lokcia i termometru kapielowego
Do pielegnacji rany pepka spirytus 70 procentowy czyli sami rozrabiamy dwie miarki spirytusu jedna miarka wody. Ja osobiscie kupilam octenisept chyba tego bede uzywala
Rana pepka prawidlowo goi sie 14dni - jest niebezpieczna kiedy kikut pepkowy jest smierdzacy i flakowaty lub kiedy wokol kikuta powstaje czerwona obwodka
Nie obowiazuje juz szerokie pieluchowanie lecz w 4 tyg zycia noworodka nalezy zrobic usg bioderek
Bezposrednio po kapieli zakladamy na dziecko dwie warstwy ubranka koszulka i kaftanik - latem po 30min sciagamy jedna warstwe
Pamietać o tym żeby nie przegrzewac dziecka !!! nie uzywamy w domu czapeczek nawet po kapieli!!!
Ciekawostka jest ze kapiel kazdego dnia moze sprzyjac powstawaniu alergii
Do kapieli stale miejsce
Ciekawostka: nie kapiemy noworodka w wanience, wszystkie czynnosci myjace wykonujemy na przewijaku w wanience dziecko tylko oplukujemy - po okresie noworodkowym kapiemy juz w wanience czyli po 6tyg
Na przewijak kladziemy recznik kapielowy, na recznik kapielowy pielucha flanelowa zlożona w trojkat, przygotowujemy dwie miseczki jedna z przegotowana woda o temp 37 stopni druga na odpadki, patyczki z ogranicznikiem, szczoteczka do wlosow, myjka, waciki, gaziki sterylne, oliwka, spirytus 70 procentowy, plyn do kapieli, krem na pzs (pieluszkowe zapalenie skory), wiadro na brudna bielizne, koszulka i kaftanik.
Na ubranym dziecku myjemy twarzyczke- sama woda ta z miseczki - zaczynamy od oczu od zewnetrznego kacika oka do wewnetrznego, jednym wacikiem jedno oczko, drugim drugie, nastepnmym wacikiem myjemy twarzyczke
UWAGA!!! nigdy nie rozbieramy, przebieramy, przewijamy dziecka trzymajaca za nózki zawsze chwytamy pod pupe i tak delikatnie unoszac bioderka wykonujemy dane czynnosci
Nastepnie myjemy organy plciowe przy dziewczynkach: rozchylamy najpierw jedna wargusie i wacikiem myjemy przestrzen miedzy nia a lechtaczka, drugim wacikiem powtarzamy czynnosc z drugiej strony, kolejnym przemywamy całośc PAMIETAC myjemy w strone przodu w tyl czy li do odbytu, u chlopców delikatnie odciagamy napletek uwaga nie sciagac napletka na sile i nie sciagac calkowicie codziennie ale odciagac na tyle aby pokazalo sie ujscie cewki moczowej i wacikiem przecieramy widoczne ujscie.
Myjke moczymy w wodzie nastepnie dajemy na nia plyn do kapieli i zaczynamy namydlac noworodka uwaga namydlanie zaczynamy od glowy omijajac twarz, myjemy kazda faldke i przestrzen ciala dziecka, konczymy na szparze posladkowej.
Wody w wanience nalewamy ok 1/4 wanienki, noworodka owijamy w pieluszke ta flanelowa i przenosimy do wanienki, oplukujemy dokladnie pamietajac by zbytnio nie zamoczyc kikuta pepuszka, w wanience nie odwracac noworodka na brzuch ani plecy, wyciagamy dziecko kladziemy na recznikui owijamy go nim, wycieramy.
Jeśli skora na posladkach jest rozowa stosujemy tylko oliwke, jesli jest zaczerwieniona procz oliwki stosujemy krem na pzs
Uwaga nie wolno uzywac do pielegnacji dziecka pudrow i zasypek!!!
Oliwkujemy dziecko duza uwage zwrocic aby glowka byla dosyc mocno naoliwkowana zapobiega to powstawaniu ciemieniuchy
Po ubraniu dwoch warst ubranek przystepujemy do pielegnacji pepka- czyscimy miejsce okalajace kikut najpierw gazikiem ze spirytusem pozniej suchym nastepnie kladziemy na pepuszek czysty gazik nie przyklejamy zakrywamy ubrankiem i ubieramy dziecko
gdy dziecko ubrane przechodzimy do toalety nosa i uszu
patyczkiem osuszyc malzowine uszna, to samo z noskiem delikatnie czyscimy wejscie do noska
UWAGA w okresie noworodkowym gdy brak jest kataru nie oczyszczamy noska za pomoca gruszki ani aspiratora
Na koniec czeszemy wlosy w szczyt
Powodzenia mamusie

- andzia_zg
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Andzia
- Otrzymane podziękowania: 14
Czesc kobietki
ja jestem z styczniowek a w sumie powinnam byc styczniówko-lutówką
bo termin z OM na 6 luty a z usg na 30 styczeń jednak licze bardziej na styczeń . Chciałam was zapytac czy jest u was może jakas kobietka z załozonymn pessarem?? Chciałam o cos zapytac
Jedna z marcówek ma pessar

- Monia_T
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Ja dziś dziwną nockę miałam. Najpierw zaskoczenie, ani jednej wizyty w WC

Miałam też straszny sen...śniła mi się jedna z forumowiczek (nie powiem która...), którą odwiedziłam w szpitalu i jej dziecko umarło

Fajne wózki wybieracie. Coraz więcej mamuś gotowych z furami czeka

I brzuszki suuuuper

Madlen ja też mam takie gaziki. Przy pierwszej córce miałam zwykły spirytus, to jest uproszczona wersja. Wtedy się % sprawdziły, nie sądzę żeby pępek mojej drugiej córki był bardziej wybredny.
A z synusia kawał chłopaka

Fajnie z tym imieniem wybraliście, teraz tylko się przestawić i mąż będzie Adam a młody Adaś. Z korespondencją rzeczywiście może być problem, ale to najwcześniej za 18 lat...

Princess my mamy zakaz przytulanek z mężem od początku ciąży, przez ciągłe krwawienia i zagrożenia. Zdarzył nam się jakiś sofcik...ale dopiero teraz było tak

Jadzia szkoda, że u nas nie ma takiego podejścia do szkolnictwa i uczniów. Zazdroszczę Twoim synom

Pliszka jakie śliczne ciuszki

Ola ja pamiętam, że przy zwykłym elektroniczny termometrze miała różne pomiary...a Ty masz laserowy? Podaj link do tego co kupiłaś...
Pati widzę, że sytuacja z m i teściem się normuje? Cieszę się, stres nie jest Ci potrzebny

Dzryzgunia ja miałam wymaz i żadnych specjalnych przygotowań do niego nie było

Laktator mam ręczny z Aventu, nakładek nie kupuję bo po pierwszym porodzie na nic mi się nie przydały. Mała absolutnie nie chciała przez nie pić. Przeszłam oczywiście masakrę z sutkami, krwawiące, popękane, zaropiałe...zagryzałam zęby, wyłam z bólu i karmiłam. Pomógł bepanthen i paradowanie z cyckami na wierzchu.
Kosmetyki mam z Bambino, ale nie zamierzam z nimi przesadzać. Na początek tylko mydełko, oliwka i krem do buźki bez cynku.
Do pupy linomag biało-zielony, bo mam sprawdzony a na cięższe problemy sudocrem. I tyle

Nacinana byłam, nie zauważyłam kiedy. Mimo to popękałam...zobaczymy jak będzie teraz. Tylko szycie mnie przeraża wrrrr

Widziałam pytanie styczniówki z cukrzycą odnośnie porodu (sorki imię mi uciekło). Ja mam bardzo duże dawki insuliny i nie ma wskazań do wywoływania porodu, pod warunkiem, że dzieciątko nie rośnie za duże a Ty nie masz problemów z wodami płodowymi. U mnie jest niestety ryzyko, że skierują mnie do szpitala ze specjalistycznym oddziałem i całodobową opieką diabetologiczną ciężarnych ale to dlatego, że mam 140 jednostek insuliny w 8 zastrzykach na dobę. Poza tym jeśli cukrzyca jest prowadzona prawidłowo, to poród nie różnie się od zwykłego.
Dziś mam ambitny plan podjechać do urzędu skarbowego, bo zupełnie zapomniałam o wezwaniu sprzed 2 miesięcy

- ola85
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
Princess - Adaś to bardzo ładne imię! A ludzie tak poltą głupoty. Moja koleżanka dała córce na imię Melania i też się jej czepiają. są ludzie którym wszystko się nie podoba: a to złe bo za proste, inne za stare, za długie, za skomplikowane, "jak dla psa lub kota", źle się rymuje itp. - jakbyś nie nazwała to i tak znajdzie się ktoś, który to głupio skomentuje.
Powodzenia na wizycie!
Michasia - to chyba zależy jak się pęknie, jeśli połączy Ci się pochwa z odbytem to czeka Cię cała plastyka krocza - a to poważna operacja, to ja już chyba wolałabym nacięcie. Ale masz rację - wszystko okaże się na miejscu. Najlepiej byłoby trafić na mądrego lekarza/ położną, która/y weźmie pod uwagę Twoje dobro, a nie swoją wygodę
Gabilee - ja też chciałabym na chrzciny tylko najbliższą rodzinę i na pewno nie w domu

Ja ostatnio zasypiam po 12, a budzę się o 6 rano.
Jadziu super że synkowi się podoba, a z tą próbą tuberkulinową to im wali na łeb.
Monia termometr jest elektroniczny. Firma: norditalia
- dominia
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 15.02.2013 Moje życie stało się piękniejsze <3

- sylwia1986
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Monia ale miałaś sen

Bananamana co szkoła rodzenia to inna szkoła pielęgnacji, trzeba będzie i tak pewnie na zasadzie prób i błędów opracować własną metodę żeby i nam i dzidziusiowi to odpowiadało

Milka mnie na patologii ciąży groziło założenie pessara, ale na szczęście obyło się bez tego.
Mój M ostatnio chyba bardziej się martwi przebiegiem porodu niż ja. Wczoraj zaangażowałam go do masażu krocza (to nie był dobry pomysł, bo ledwo się powstrzymaliśmy przed

- michasia
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
Dominia u nas w parafii też chrzty kiedyś były w sob na 18.00 to rzeczywiście wygodnie, bo wystarczy ciepła kolację podać.Choć tak naprawdę matka dziecka, to i tak pewnie dzieckiem się później zajmuje, bo to zaraz mycie i usypianie i karmienie. My chodzimy do Bydgoszczy na msze trdenckie( po łacinie, w rycie przedsoborowym), na 14.00, chrzest jak już to przed mszą, zanim dojedziemy do domu to będzie 16.00 więc niestety obiad trzeba będzie zrobić, ale na szczęście mniej osób niż u Ciebie.
Przez ryt trydencki się poznaliśmy, w takim rycie ślubowaliśmy, choć było wiele problemów i nie wyobrażam sobie chrzcić "po nowemu".
Pliszka współczuję z tym zębem. Mam nadzieję, że dentysta skutecznie zadziała.
Madlen współczuję bardzo tego remontu, ale zobaczysz jaka będziesz szczęśliwa jak się skończy:) Pewnie marzysz o tym, by wyjść i wrócić jak już będzie porobione?
My narazie mamy pomalowane drzwi na biało z jednej strony:)także sukces:), jutro jedziemy do liroy merlin i castoramy, to może się ruszy. Zdecydowaliśmy się na podłogę, kuzynki mąż ma teraz 2 tyg opieki po kuzynki wypadku na basenie i zaoferował pomoc, także razem łatwiej chłopakom pójdzie:)
Ma może któraś z Was doświadczenie w malowaniu tapet? Takich zwykłych papierowych, kolorowych? Bo mama mówi, że pod wpływem farby tapeta zacznie odchodzić. Pod spodem nie ma ściany, tylko takie płyty grube MDF i ogólnie tapeta przylega do nich idealnie. Tylko miejsce łączeń trzeba by szpachlą potraktować.
Bananamana powodzenia u lekarza. Ciekawe czy Mała się odwróciła.
Jak kąpiel codziennie sprzyja powstawaniu alergii, to nie kąpać codziennie? przecież zawsze się dzieci codziennie kąpie. Raz ze względów higienicznych no i jako taki rytuał wieczorny. No i nie w wanience?
Co do napletka to właśnie słyszałam, by w ogóle nie ruszać, a nie delikatnie odciągać!
O myjkach też nam mówili, by lepiej ręki używać!
Oliwki też nam babka nie kazała używać, tylko jak skóra będzie wysuszona.
Milka DOMI na pessar, a tego co pamiętam.
Monia straszny sen!!!
Madlen jak będą kartki na walentynki przychodzić, to mąż będzie mógł się łudzić, że to do niego:D
- princess
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Otóż Adaś siedzi nadal na pupie, ma tylko 5 % szans na obrót ale gin powiedział, żebym sobie już tym głowy nie zawracała. Waży ok 2650. Jak gin mi badał szyjkę, spytałam czy ok to powiedział tylko tyle, że to już nie jest istotne bo ciążę donosiłam

Wam jak robi USG to też tak ciśnie głowicą w brzuch, że macie wrażenie, że gniecie dziecko?
Monia no to ładnie, ja już się chyba nie odważę na przytulanki. M też się boi. Przez te wszystkie przeboje, podobne jak u Ciebie na początku, teraz inne doszły... Zresztą nie czuję się na siłach, chyba poczekamy do kwietnia

Sylwia Tadzik fajnie

- bananamana
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Princess no ja jestem ciekawa jak tam moj mala czy sie odwrocila ale powiem ci ze ja sie juz pogodzilam z ta cesarka byle byla mala bezpieczna najwazniejsze zdrowie naszych malenstw

- dominia
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 15.02.2013 Moje życie stało się piękniejsze <3

5% szans .. zawsze coś

mi jak gin robi usg to mój Syn kopie w tą głowicę

Bananamana masz rację z tym siusiakiem

- princess
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Dominia właśnie zapomniałam dopisać o tym puchnięciu, powiedziałam mu, że trochę puchnę ostatnio to powiedział, że to nic niepokojącego.
I jeszcze ciśnienie na wizycie miałam 160/90, to oczywiście z przejęcia

I jeszcze jedno, Luteinę mam brać jeszcze przez tydzień i odstawiamy, zastanawiam się, czy nic się nie stanie wtedy?
- chomiczka
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

Ja też kupiłam termometr, nie taki tani bo kosztowało coś ok 100zł, i oczywiście za każdym razem jak mierzę wychodzi inaczej

36,6-38,0 °C w odbycie
35,8 – 38.0 °C w uchu
35,5 – 37,5 °C w ustach
34,7 -37,3 °C w dole pachowym („pod pachą”)
Michasia ja też słyszłam od położnej że niemowlaka nie powinno się kąpać codziennie tylko co drugi dzień, bo nie ma takiej potrzeby bo dziecko się tak nie brudzi a za częste kąpiele to też nie dobrze. Ja sama nie wiem bo jak widać każdy mówi co innego.
Dzisiaj chyba jakaś noc była dziwna bo ja też miałam koszmar, mój synek miał już ok 3 lata i ja strasznie na niego krzyczałam i go biłam a on płakał

Dominia ja po porodzie też planuję zaszaleć bo całe życie włosy w brązie, i już mnie to nudzi, niby to mój kolor ale chciałabym spróbować czegoś nowego

Princess super że wszystko w porządku i synuś duży chłopak

Miłego dnia