- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie luty 2013 !
Mamusie luty 2013 !
- DOMI
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Moje Aniołki - Fasolka*, Agatka*, Adrianek *
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Monia_T
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Co do Downa...kiedyś się zastanawiałam. I gdybym dowiedziała się bardzo wcześnie o jakimś ciężkim upośledzeniu to nie wiem jakby to było, możliwe, że dziecka by nie było...ale teraz jak już mała kopie, czuję ją całe dnie i zdążyłam ją pokochać bez względu na wszystko to nie wyobrażam sobie, że miałoby jej nie być.
Zaznaczam, że jestem absolutnie zwolenniczką możliwości aborcji i wkur...ją mnie te polityczne rozmowy na temat prawa matki do wyboru! Tylko i wyłącznie matka ma prawo o tym decydować.
Bardzo trudna sytuacja, kiedy takie wyczekane dziecko jednak nie jest idealne jak w marzeniach...
Podziwiam rodziców, którzy tak bezwzględnie poświęcają się wówczas dziecku, ale chyba nikt z nas nie dowie się jak to jest jeśli go to nie dotknie.
I oby żadna się o tym nie przekonała!!!!!!!!
- dominia
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 15.02.2013 Moje życie stało się piękniejsze <3
- michasia
- Wylogowany
- gadatliwa
A co do zespołu downa, to zapytajcie rodziców takich dzieci, czy żałują, że urodziły, bo ja słyszałam same takie opinie, że to są bardzo wdzięczne i kochane dzieci i wbrew pozorom bardzo mądre. Najgorsza obawa- kto się zajmie dzieckiem, jak rodzice umrą. Ludzie z zespołem Downa żyją dużo krócej, ale np. z porażeniem mózgowym...
A w ogóle aborcja eugeniczna to wynalazek nazistów. Jestem wierząca i dziecko jest dla mnie bezcennym darem. Długo czekałam na nie i nie wyobrażam sobie stwierdzić, że może następnym razem uda nam się "zrobić lepsze".
- gabilee
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ja nie chce przekonywac nikogo do tego co powinien zrobic gdyby sie dowiedzial , ze dziecko jest chore chcialam tylko poznac wasze zdanie i nie osadzac nikogo czy by usunal czy nie ...
- princess
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Zamawiam sobie na allegro pas ciążowy podtrzymujący brzuch, ze względu na moją dyskopatię kręgosłupa i wyczytałam, że taki pas łagodzi skurcze macicy, więc twardniejące dziewczyny, może warto kupić ? Wygląda to tak (bez majtek)
- gabilee
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Pliszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
no ja wlasnie od poczatku wiedzialam , ze nie urodzilabym dziecka chorego gdybym miala pewnosc , nie chcialabym go skazywac na cierpienie itp... wiadomo gdyby nie moglo chodzic to dalabym rady , ale umyslowe uposledzenia i tym podobne zespoly to zdecydowanie NIE !
Większość ludzi z zespołem downa, których widuję są bardzo pogodni, nie wyglądają na nieszczęśliwych, często są bardzo samodzielni... Myślę, że dużo trudniej być rodzicem na przykład dziecka autystycznego albo z porażeniem mózgowym... Każda choroba czy upośledzenie to dla rodziców straszny cios i też mam nadzieję, że wszystkie będziemy się w lutym cieszyć zdrowymi niemowlaczkami. A odpowiadając na pytanie: ja bym nie usunęła ciąży, ale zgadzam się, że decyzja powinna należeć do rodziców i nikogo bym nie osądzała.
- Satine0
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- gabilee
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- princess
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Gabilee, rzeczywiście tak wygląda, ale jest wykonany z jakichś tam mikrowłókien, podam link do aukcji z lepszymi fotkami i opisem allegro.pl/podtrzymujacy-pas-ciazowy-can...nik-i2682410898.html
- Monia_T
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ile kosztuje taka przyjemność ?
- MartaB
- Wylogowany
- gaworzenie
Tak się złożyło, że jestem terapeutą i pracuje z dziećmi niepełnosprawnymi. Każda z Was ma racje, tzn...dużo zależy od naszej psychiki i otoczenia ...tzn środowiska w którym żyjemy. Wiele razy towarzyszyłam rodzicom w podjęciu trudnych decyzji, śmierci dziecka...mam taka koncepcję, że dziecko niepełnosprawne rodzi się wyjątkowym ludziom..rzadko takim z przypadku To jest wyrzeczenie do końca życia i poświecenie go ...dla dzieciaczka:). Jest jedna rzecz z którą walczę, nie można współczuć, pocieszać trzeba pomagać walczyć i wspierać w działaniu na lepsze:).
Co do leków to generalnie też uważam że biore keidy muszę, raz poroniłam więc wiadomo dufaston acard...w 21 tygodniu kiepskie tsh na to nie ma się wpływu...a co się niesie za wysokim tsh, niepilnowanymi hormonami tarczycy ? no właśnie niepełnosprawność dziecka, więc czasem warto posłuchać lekarza i połknąć hormonka:).
Myślę, że nie ma dnia żeby każda z nas nie myślała o tym, czy jej dziecko będzie zdrowe....to trudne
- Paulaaa
- Wylogowany
- rozmowna
- Amelia-19.02.2013 Oliwia-29.09.2008
- Otrzymane podziękowania: 1
- princess
- Wylogowany
- mistrzyni słowa