BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 1 miesiąc temu #468598 przez princess
Marta dokładnie tak, ale trzeba zwracać uwagę na jakość jajek. Co do soli to uważaj, w ciąży odradzają spożywanie jej w dużych ilościach, prowadzi to właśnie do obrzęków i nadciśnienia, które jest bardzo szkodliwe dla dziecka.

Mrufka, zwykle nie boli mnie przy twardnieniu, ale czasem zdarzy się, że mięśnie tak mocno się zepną że aż zabolą...

Aneta współczucia dla szwagra i oby szybko wrócił do zdrowia. Nie dość, że służy się państwu, gdyby nie oni to ci kibole baliby się wyjść na ulicę i taka prawda, że jak coś któremuś ukradną to zaraz z płaczem lecą na Policję. I jeszcze te komentarze w TV że za prowokacją stoi Policja... To jest chory kraj ! W innych nacjach społeczeństwo ma szacunek do munduru, naszym rodakom niestety Bozia zbyt wiele rozumu nie dała...

Madlen to może w nieco innej postaci, może na miękko? Albo jajecznica? Fakt, że jak zjem jajka na twardo to jadę na podwójnym gazie ;) ale szkoda byłoby z nich rezygnować. Co do służby to w mojej jest dokładnie tak samo... U mojego męża w wojsku nadal trwa komuna... Najlepsze jest to, że cywile, ludzie spoza mówią, że my tam siedzimy, nic nie robimy a mamy wcześniejszą emeryturę, świadczenia itp. Tylko jakim kosztem to wszystko?

Monia, inteligentów na drodze nie brakuje, a już wiadomo, co się w autku zepsuło? Śliczne misiowe łóżeczko :)

Mój suwaczek się zgadza, wg terminu porodu. U mnie owulka była chyba wcześniej niż mówią o tym podręczniki, bo kochaliśmy się 12 dc i więcej już nie a wyszedł chłopiec. Plemniki męskie żyją tylko kilkanaście godzin więc :) owulka wcześniej przyszła, dokładnie w Dzień Matki, byliśmy pijani po imprezie no i padł złoty strzał :D Do gina poszłam tydzień po terminie @ widoczny był już pęcherzyk, od razu poprosiłam o L4 ze względu na swoją pracę. I dobrze zrobiłam bo na drugi dzień dostałam bólów i krwawienia, potem prawie 2 miesiące leżenia...

DOMI ja też nie mogę wyleżeć, zawsze coś tam w dniu zrobię, czy naczynia pozmywam, czy inne drobne prace domowe. Jak się w ogóle czujesz? Poprawia się?

A ja się dzisiaj dowiedziałam, że moja koleżanka jest w ciaży, termin ma na maj :)

Dziewczyny jak smarujecie brzuch i okolice? Tylko po wzięciu prysznica czy częściej? Ja zawsze po prysznicu wieczorem i rano jak wstanę wcieram oliwkę. Niestety już mi troszkę skóra popękała na biodrach :(

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #468604 przez jadziatopol
Kasia :) no wreszcie :) dostalas glukometr Contour ts? u jakiego lekarza bylas? u faceta? powiedz mi te ciala ketonowe wychodza ci na pasku z moczu? tam sa takie male roznice miedzy tymi kolorami,ze zawsze sie martwie,ze zle widze...moj pasek wogóle nie zmienia koloru...jest beżowy jak 0.
Ja pamietam ...mialam tak jak Alina...czulam juz 11 maja,ze jestem w ciazy...a testy a raczej stosy testow kupilam 28 bo juz nie mialam okresu...i moj syn powiedzial "Mamo, kup wreszcie i bedziesz wiedziala". Na poczatku zrezygnowalam z kupna bo jak zobaczylam cene to nie moglam uwierzyc 24 $ i wrocilismy do domku...po 10 minutach jednak wrocilam do sklepu i kupilam. Moj syn byl pierwszym ,ktory sie dowiedzial...na kolejny dzien tez zrobilam 5 testow (w opakowaniu jest 5) i wszystkie pozytywne. W sumie mialam 10 pozytywnych. Nie moglam uwierzyc,ze w moim wieku jeszcze mozna zajsc w ciaze tak łatwo od strzała. Na nastepny dzien zaprosilam mojego R. nad ocean i tam dalam mu te 10 testow....to bylo 1 czerwca w dzien dziecka :lol:
Kupilam dziewczyny bilet na 28 listopada. Nie bylo wczesniej juz niestety i boje sie ,ze to poźno ;)

[/url]

12 lata 1 miesiąc temu #468610 przez Paulaaa
Hej Wam

U gina ok. Zbadał mnie na fotelu, wszystko jest mocne i zamknięte. :P Wyniki z glukozy też ok. Na czczo 81 po godzinie 99 a po dwóch 91 wiec pięknie. W środę na usg - nareszcie!
Gin jeździł mi po brzuchu tym detektorem, bo słuchaliśmy serducha. Znalazł od razu, a młoda sprzedała dwa kopniaki tak że lekarzowi ręka podskoczyła. :P

12 lata 1 miesiąc temu #468617 przez sylwia1986
Ja się smaruje wieczorem po kąpieli oliwką, a to i nie zawsze, bo mi się czasem zapomina. Mam delikatne rozstępy w okolicach bioder, ale nie przejmuje się nimi, do tej pory ciąża jest dla mnie bardzo łaskawa, poza tym i czasem skurczami łydek póki co czuje się doskonale :)

12 lata 1 miesiąc temu #468626 przez princess
Sylwia to ja bym się bała czasem zapominać o posmarowaniu brzuszka :) Przed nami 3 miesiące najintensywniejszego wzrostu dzieci i brzuszków, więc chyba warto się teraz za to zabrać :) A jak nie posmarujesz brzucha to nie swędzi Cię skóra? Bo ja zadrapałabym się na śmierć :)

12 lata 1 miesiąc temu #468629 przez bananamana
sylwia1986 dzieki troche mnie uspokoilas z tym szczepieniem zobaczymy ile wyjdzie mi tych przeciwcial w przyszlym tyg ide :)

Co do smarowania brzucha to ja smaruje bardzo sporadycznie tylko jak mi sie przypomni od poczatku ciazy moze jakies 5x, narazie skora nie swedzi ani nie robia sie rozstepy i mam nadzieje ze tak zostanie, bo jakos nigdy wczesniej nie uzywalam balsamow do ciala nie bylo takiej potrzeby wiec naprawde ciezko pamietac mi teraz o smarowaniu brzucha :)

12 lata 1 miesiąc temu #468632 przez kasia123m
Tak Jadzia wychodza mi na pasku.jak przyjechalam do domu i zobaczylam ciemnobordowe to myslalam ze padne.pije dalej duzo zeby to zybko wyplukac.wtedy we srode i czwartek co mi sie tak w glowie krecilo tez musialam miec sporee caiala ketonowe.bo dzis juz w szpitalu tez mi wirowalo.zjadlam teraz kolacje...krome z serem bialymza godz dojem druga z wedlina.nie wiem czy ten aceton jest z braku wegloowdanow czy tluszczy?dostalam glukometr one touch select mini.teraz byly chece bo zmierzylam nim i wyszlo 111 a starym 89.ale byla resztka krwi i docisnelam bo chcialam z jednej kropli zmierzyc by powonac.zobacze po kolacji.tez zmierze dwoma.Jadzia czyli jak zjadam duzo warzyw do posilku to cukier tak szybko nierosnie....dobrze zrozumialam.teraz zjadlam kapusty kiszonek bo musze mezowi napisac dopiero co ma pokupowac.noi teraz ketonowych jest juz niewielka ilosc ale dalej pije.dzisiejsze pomiary moga byc jeszcze nie takie jak trzeba.bo zamalo dzis zjadlam.a parowki grzzejesz ?a mleko zimne pijesz?ja dzis o 23 wszamam moze pol bulki bialej i ser zolty i popije mlekiem.nie bede moze od cale zaczynac.
Ja celowalam specjalnie w core.wiec zakladajac ze owulke mam 17 lub 18 dnia cyklu strzelismy 14 wieczorem.zeby byla dziewucha.ale 15 przyszlo mi na mysl ze chyba dupa z owulacji wiec dostrzelilismy ale bez mojego orgazmu zeby spowolnic meskie plemniki.noi wieczorem juz czulam ze mnie wargi ciagna.to byl 6 czerwiec.wiedzialam ze zbliza sie owulacja.zrobilam test i sie potwierdzilo.a 7 poszlismy do morskiego oka...duzy wysilek i owulka sie przesunela i dobrze bo bylam peewna ze chlopak bedzie a tak sie udalo ze jest dziewczynka.w okolicach okresu zrobilam test ale czulam ze sie udalo.

12 lata 1 miesiąc temu #468633 przez sylwia1986
Nie swędzi, tylko czasem mam wrażenie jak ziewam że brzuch mam napięty do granic możliwości i jeszcze trochę i pęknę :D

12 lata 1 miesiąc temu #468634 przez sylwia1986
Ciała ketonowe powstają w dwóch przypadkach - jeśli jest za mało cukru i organizm zamiast tego spala tłuszcz, albo gdy cukier jest, ale poziom insuliny jest za niski żeby go spożytkować.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #468641 przez princess
To mnie zaskoczyłyście dziewczyny, w sumie to są różne typy skóry. Ja akurat mam suchą jak wiór, po każdym myciu smaruję się od stóp do głów bo inaczej robi mi się łuska na nogach i rękach no i oczywiście swędzi. Do tego jak koleżanka pokazała mi swój brzuch, którego nie smarowała w ciąży za bardzo to się przeraziłam, jak zwisły popękany worek, dziewczyna wstydzi się męża, na plażę czy basen chodzi tylko w stroju jednoczęściowym... Współczuję jej.

Sylwia, gdzie pracujesz i jakie masz wykształcenie? :)

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #468644 przez DOMI
Princess ja czuję się całkiem dobrze. Brzuch mi czasem skamienieje ale to jak dziecko mocno szaleje albo za długo leżę w jednej pozycji. No cóż moja macica to zawiązany balonik. Szew jest sztywny i nie poddaje się rozciąganiu jak tkanki. Staram się pozytywnie myśleć. :-).
Co do smarowania to ja raczej tego nie robię bo się boję, że masowaniem pobudzę skurcze. Poprzednia ciąża też była zagrożona i ze skurczami więc też nie smarowałam. Rozstępów nie mam i może teraz też się nie dorobię.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #468648 przez dominia
no mnie tez troche zaczęła ciągnąć skóra na brzuchu :dry: az sie boje zeby nie miec na nim rozstepów bo mam juz na piersiach i pupie ale to juz od kilku lat :) moj mąż mnie smaruje bo ja nie lubie tej tłustej konsystencji, zawsze wieczorem po kąpieli :) uda, pupe, brzuszek i piersi :)

Kasia trzymaj sie z tym cukrem ! jak byś miała jakiś problem to mów od razu tutaj, zawsze jakas słodka mama poradzi :) teraz juz sie uspokój :kiss:

12 lata 1 miesiąc temu #468655 przez andzia_zg
Ja zawsze smaruję brzuch po kąpieli najpierw oliwką apotem balsamem.Jakbym nie posmarowała to bym chyba się nie mogła ruszyc, bo tak mi się wtedy napina skóra.
A dziś nie moge wyrobić z bólu pępka, bo tak mam na nim napięta skórę. Nawet ciuchy mnie urażają. Boli i jednocześnie szczypie. Zaraz mi chyba eksploduje. Dziś już kilka razy smarowałam go a mam wrażenie że zaraz peknie.

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #468659 przez sylwia1986
Princess Jestem z wykształcenia diagnostą laboratoryjnym, ale tak jak wcześniej pisałam, niektóre rzeczy które Wy opisujecie jest dla mnie nauką, bo aż tak ścisłej specjalistycznej wiedzy nie mam ;)

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #468681 przez Satine0

kupiłam pajaca w Pepco za 15zł :)
Załączniki:

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka