BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2015

10 lata 4 miesiąc temu #919285 przez Marti
Dzień doberek :)

Wstawiam obiecaną listę wyprawkową - uprzedzam, że jest bardzo subiektywna, bo jest tam to, co ja uważam za potrzebne :) Ale oczywiście każda z nas ma swoją wizję, pewnie część z Was uzna niektóre rzeczy za zbędny wydatek, a inne dopiszą jeszcze tysiąc innych przydatnych rzeczy. I cały czas mi się jeszcze przypominają dodatkowe rzeczy - o, teraz przyszły mi do głowy woreczki na pieluszki to jeszcze szybciutko dopisałam :)

Nie da się niestety wrzucić excela, więc przekopiowałam do worda.

K1C1A, współczuję wirusiska! Ja miałam ostatnio w ferie zimowe, pojechaliśmy w fajne miejsce, dużo atrakcji dla dzieciaków, dużo dzieciaków no i duuuuuuuużo wirusów :sick: Było strasznie, 4 godziny wyjęte z życiorysu, a potem 3 dni dochodzenia do siebie. Na szczęście to trwa krótko, chociaż efekty są wyniszczające. Ale mam nadzieję, że u Ciebie już lepiej?

Dżasta86, ja się właśnie kiedyś zastanawiałam jak to działa ten poród w wannie. Brzmi super, ale w praktyce jak to wygląda? Położna siedzi z Tobą w wannie? :woohoo: Rodziła któraś w wodzie? Ja siedziałam w wannie tuż przed 2. fazą porodu, fajnie było, trochę to złagodziło ból, chociaż nie powiem, żeby jakoś bardzo.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 4 miesiąc temu #919297 przez Justa82
Dziewczyny witam Was! Czytam to forum odkąd dowiedziałam się o ciąży, ale obiecałam sobie, że odezwę się dopiero po otrzymaniu pozytywnych wyników testu PAPPA. To moja pierwsza ciąża, długo wyczekiwana. Właściwie to w grudniu mieliśmy mieć in vitro, ale postanowiliśmy zrobić na złość wszystkim lekarzom i zaszłam w ciąże naturalnie ;-) Jestem z Lublina, mam 31 lat.
Pierwsze tygodnie ciąży były dla mnie ciężkie. Ciągłe wymioty i zawroty głowy. Teraz jest już lepiej, chociaż wymioty nadal czasami się zdarzają. Zaczynam w końcu przybierać na wadze, wrócił mi apatyt. Obecnie mam na plusie prawie kilogram, ale trochę czasu zajęło mi osiągnięcie wagi sprzed ciąży.
Termin porodu z ostatniego usg to 26 luty 2015.

10 lata 4 miesiąc temu #919310 przez olka_ka
Marti lista się chyba nie załączyła... albo ja nie mogę znaleźć ;)

Justa82 Witam :)

Dżasta86 Czekamy na relację z wizytę :) Ja mam w poniedziałek. Nie mogę się doczekać :)

Ja z chęcią załapałabym się na dziewczynkę ;)

10 lata 4 miesiąc temu #919319 przez meli1990
K1C1A tak was biedactwa wymęczyło. dobrze że już lepiej

Daria86 to super że wyniki dobre

MagdaK tylko sie nie przepracuj przy tym sprzątaniu

Justa82 witaj

Marti rzeczywiście listy nie dodało

A co do płci dziecka życzę wam żeby się każdej spełniła ta której pragną

mnie coś ostatnio brzuch pobolewa jak na okres. muszę wspomnieć o tym lekarzowi we wtorek i znowu mi się przyplątała infekcja :( czy ja cały czas muszę mieć z tym problem. tragedia jakaś

10 lata 4 miesiąc temu #919323 przez Marti
Oooooo :( spróbujmy jeszcze raz

10 lata 4 miesiąc temu #919325 przez Marti
chyba znowu się nie udało - może za duży plik...

10 lata 4 miesiąc temu #919335 przez meli1990
Marti wyślij mi na priv. spróbuje dodać

10 lata 4 miesiąc temu #919363 przez Dżasta86
Meli jak to grzybicze infekcje to tak wlasnie maja do siebie se moga wracac :/ najwazjniejsze to dobry lek, pranie recznikow w wysokiej tem i czesta ich zmiana i bawelniana bielizna. Ja swego czasu prasowalam nawet majty zeby zabic dziada :) mnie finalnie wyleczyl clorotimazol jest na wszystkie drozdzaki tylko n8e wiem jak w ciazy.

10 lata 4 miesiąc temu #919371 przez meli1990
ja aż muszę wkładki używać a przeczytałam że przez nie to może się nasilać jeszcze. w pierwszej ciąży też cały czas miałam infekcję. później raz na jakiś czas a teraz już któryś raz z kolei. wczoraj użyłam maści to myślałam że oszaleje bo było jeszcze gorzej. mały nie daje mi więcej napisać

10 lata 4 miesiąc temu #919394 przez wer26
Ojoj w końcu udało mi się doczytać wszystkie zaległości :)
Dawno mnie tu nie było, a to za sprawą tego, że byłam w szpitalu. A więc zacznę od początku :
Ejka84 mam dokładnie to samo co opisałaś wcześniej z tymi bólami po prawej stronie.
Na ostatniej wizycie skarżyłam się na kołki i Pani doktor powiedziała, żeby dzwonić do niej jak się nic nie poprawi ...Kolki przeszły i owszem, jednak zaczęły się te bóle z prawej strony. Czasami delikatnie pobolewa, a niekiedy ( nie codziennie ) chwyci mnie taki silniejszy ból ( jednak do wytrzymania ) tak jakby w prawej pachwinie albo na wysokości prawego biodra - tak właśnie promieniuje na prawą stronę. Na lewej nic się nie dzieje. Więc myślę sobie zadzwonie do mojej Pani doktor i tak zrobiłam, a że ona dodatkowo pracuje w szpitalu w którym chce rodzić kazała mi się od razu spakować i przyjechać. Wystraszyłam się :/. Na początek usg - z dzidzią wszystko dobrze na szczęście , od razu sprawdzili nerki i też wszystko dobrze, jajniki tak samo. Jednak postanowili mnie zostawić, pewnie ze względu na moją Panią doktor. Później badania krwi i moczu i wszystko ok poza niegroźnymi bakteriami w moczu. Po 3 dobach mnie wypisali, niby na wypisie pisało stwierdzenie poronienia zagrażającego, jednak myślę, że jakiś powód musieli podać mojego pobytu tutaj. Dostałam do domu 3 razy no spa i luteinę dopochwowo 100 po dwie rano i wieczorem. I oczywiście pare dni dobrze i znów wczoraj i przedwczoraj chwycił mnie ten ból z prawej strony. Zauważyłam, że nigdy wieczorem tylko zawsze jakoś do południa, jak położę się na lewy bok szybciej przechodzi. Zaczyna mnie też boleć jak dłużej siędzę ze zgientymi nogami, wtedy jest to taki tępy , dokuczliwy ból. Postanowiłam, że nie będę do niej dzwonić, żeby znów nie kazała mi iść do szpitala gdzie nic konkretnego się nie dowiedziałam a i tak mam we wtorek wizytę, więc wszystko jej powiem. Czasami przy tych bólach kłuje mnie tak jakby szyjka macicy w środku też bardziej po prawej stronie. Bardzo mnie pocieszyły wasze posty, że też tak macie,bo to oznacza, że najwyraźniej wszystko jest dobrze :) ( Ejka , Marti i Luska ). Zobaczymy co powie mi Pani doktor na wtorkowej wizycie , chyba, że któraś z was się już pytała ?
Podbrzusze mnie raczej nie boli, czasem tylko gdzieś tak delikatnie jak na okres ale to bardzo delikatnie i żadko, mam tak od początku więc to chyba normalne :)
Pierwszy trymestr przeszłam bez żadnych objawów a teraz tu coś boli , tam coś boli ....
Dziewczyny gratuluję dobrych wyników, udanych wizyt i zakupów.
Mel widzę, że Ty już niedługo będziesz mieć całą wyprawkę ;)
Marti ja też bym bardzo prosiła o listę wyprawkową, bo również jestem zielona i o workach na pampersy ( które teraz wydają mi się oczywiste ) nawet bym chyba nie pomyślała. Może spróbuj skopiować tą listę i dodać ją po prostu jako post, wtedy każą bedzie mogła zobaczyć i może razem ją będziemy udoskonalać.
Jeśli chodzi o płeć mi Pani doktor na pierwszych badaniach prenatalnych też powiedziała, że na 90% będzie chłopak. Czekam do następnego usg .... Może we wtorek, albo dopiero na połówkowym , na który idę 25 września. Kiedy będziecie się decydować ( i o ile wg ) na usg 3D i 4D ? Sama nie wiem kiedy jest najlepszy moment ;)
Ogólnie jeszcze dodam, że u mnie zdecydowana większość znajomych ma chłopczyków, tu też widzę przewagę chłopców, teściowa moja mówi, że jest taki przesąd, że jak się rodzi dużo chłopców to bedzie wojna :D. W to oczywiście nie wierzę , no ale napisać można :)
Uff tak się rozpisałem, że nie wiem czy będzie się której kolwiek z was chciało to czytać ;D
Aaa i jeszcze Luska też ostatnio zdążył mi się taki stan lekkiego osłabnięcia, więc widać tak już może się dziać.
Buziaki dziołszki :*

10 lata 4 miesiąc temu #919399 przez K1C1A
Wer26 starsze pokolenie tak wlasnie uwarza ze jak duzo chlopcow to ze wojna bedzie tez to slyszlam.
Marti tak juz lepiej kazdego z nas meczylo po 1 dniu( no synka cala noc) i przeszlo
Meli tez uwazam ze uzywanie wkladek to nie jest dobry pomysl, tak jak pisalas to jeszcze moze nasilic objawy
Marti wera ma dobry pomysl ,kazda bedzie mogla dopisac co potrzebuje, razem jakos to ogarniemy:)

10 lata 4 miesiąc temu #919401 przez K1C1A
Justa witaj rozgosc sie .Ciesze sie ze wyniki wyszly dobre,no i mega gratulacje ze udalo wam sie zrobic na zlosc lekarzom:):)

10 lata 4 miesiąc temu #919405 przez Marti
Próbuję jeszcze raz i jak się nie uda, to Ci wyślę Meli. Albo wstawię do posta, ale to by był bardzo długi post :P Chyba z nowego worda pliki nie wchodzą, tylko z 2003.

Justa82, witaj w naszym gronie :) Gratulujemy pozytywnych badań :)

wer26, czyli w sumie w szpitalu nie stwierdzili dlaczego Cię tak boli czasem? To chyba w takim razie musi być to samo, co niektóre z nas mają (ja też), tylko może trochę bardziej intensywnie to odczuwasz. Ja idę na wizytę jutro, zapytam, ale w poprzedniej ciąży miałam to samo i lekarka mówiła, że to normalne, niektóre kobiety odczuwają bardziej inne mniej. Ja w ogóle mam skłonności do kolek i różnych takich bólów brzucha, nigdy lekarze nie stwierdzili nic poważnego, więc się trochę przyzwyczaiłam, że od czasu do czasu brzuch mnie pobolewa.

Też pomyślałam, że jest takie przesąd o wojnie, ale nawet nie chciałam pisać :lol: A widzę, że nie tylko mnie przyszło to do głowy :)

10 lata 4 miesiąc temu #919406 przez Marti
No i znowu nie wyszło, więc wstawiam listę w formie postu:

l.p. Nazwa produktu kategoria potrzeba
1 nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami AKCESORIA 1
2 termometr do ciała AKCESORIA 1
3 smoczki uspokajające AKCESORIA 3
4 butelki na mleko - duże AKCESORIA 2
5 butelki na wodę - małe AKCESORIA 2
6 sterylizator do butelek AKCESORIA 1
7 laktator AKCESORIA 1
8 termometr do wanienki AKCESORIA 1
9 lampka nocna AKCESORIA 1
10 nawilżacz powietrza AKCESORIA 1
11 elektroniczna niania AKCESORIA 1
12 podgrzewacz do butelek AKCESORIA 1
13 pojemniki do przechowywania pokarmu AKCESORIA 10
14 chusteczki mokre NIVEA sensitive HIGIENA 4
15 sól fizjologiczna HIGIENA 50
16 gaziki HIGIENA 50
17 patyczki bezpieczne do uszu HIGIENA 1
18 pieluszki jednorazowe, NewBorn HIGIENA 1
19 płatki kosmetyczne do mycia buzi HIGIENA 2
20 proszek do prania dla niemowląt HIGIENA 1
21 sól morska w aerozolu HIGIENA 1
22 octenisept HIGIENA 1
23 szczotka do włosów miękka HIGIENA 1
24 frida HIGIENA 1
25 szczotka do butelek HIGIENA 2
26 płyn do mycia butelek i smoczków HIGIENA 3
27 woreczki na brudne pieluchy -Paklanki HIGIENA 5
28 alantan krem KOSMETYKI 5
29 alantan maść KOSMETYKI 3
30 krem ochronny do buzi na słońce KOSMETYKI 1
31 oliwka dla dzieci KOSMETYKI 1
32 płyn do kąpieli Mustela KOSMETYKI 2
32 majtki poporodowe MAMA 2
33 podkłady poporodowe MAMA 30
34 wkładki laktacyjne dla mamy MAMA 3
35 herbatki laktacyjne MAMA 2
36 poduszka do karmienia MAMA 1
37 lanolina MAMA 1
38 biustonosz do karmienia MAMA 3
39 łóżeczko POKÓJ 1
40 materacyk POKÓJ 1
41 ochraniacz na szczebelki POKÓJ 1
42 przewijak POKÓJ 1
43 pokrowiec na przewijak POKÓJ 2
44 wanienka POKÓJ 1
45 podkłady pod prześcieradło POŚCIEL 3
46 kocyk cienki POŚCIEL 2
47 kocyk grubszy bawełniany POŚCIEL 2
48 kołdra POŚCIEL 1
49 poszewki na kołdrę POŚCIEL 3
50 prześcieradło POŚCIEL 3
51 ręcznik duży miękki z kapturkiem POŚCIEL 3
52 rożek becik POŚCIEL 1
53 śpiworek do spania POŚCIEL 1
54 baza do fotelika TRANSPORT 2
55 wózek - zestaw TRANSPORT 1
56 fotelik samochodowy TRANSPORT 1
57 folia do wózka TRANSPORT 1
58 moskitiera do wózka TRANSPORT 1
59 pajacyki cieplejsze UBRANKA 3
60 body bawełniane rozpinane z długim rękawem UBRANKA 5
61 body bawełniane rozpinane z krótkim rękawem UBRANKA 3
62 czapeczki bawełniane UBRANKA 2
63 czapeczki wyjściowe zimowe UBRANKA 1
64 dres ciepły (62) UBRANKA 1
65 pajacyki bawełniane UBRANKA 7
66 pieluszka flanelowa UBRANKA 5
67 pieluszki tetrowe UBRANKA 30
68 kombinezonik UBRANKA 1
69 skarpetki cienkie UBRANKA 3
70 skarpetki grubsze UBRANKA 3
71 rękawiczki - łapki UBRANKA 2
72 śliniaczki UBRANKA 4

10 lata 4 miesiąc temu #919414 przez wer26
Marti w szpitalu nie powiedzieli mi nic konkretnie co to może być, uznali, że być może właśnie kolki, jednak zastanawiam się dlaczego akurat tylko po prawej stronie ?? Zapytaj jutro, zobaczymy co Twój lekarz powie , ja mojego na pewno przycisnę we wtorek , bo nie daje mi to spokoju. Najtrafniej moją przypadłość opisała właśnie Ejka więc jestem ciekawa jak to u niej wygląda.
A teraz biorę się do lektury Twojej listy :))) wielkie dzięki , Twoja pomoc jest nie oceniona :*

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia