BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2015

10 lata 4 miesiąc temu #919645 przez GabrysiaSta
Witam,
meli1990 jak miło że o mnie czasami pomyślisz :)
Piękny wysyp chłopaczków u Was można było by uaktualnić listę lutóweczek o płeć i nowe mamusie.
U mnie ok, dostałam okres 4 tygodnie po całkowitym wyczyszczeniu, a w poniedziałek wizyta u gina i jak da zielone światło to działamy! :woohoo:
Jeśli chodzi o listę rzeczy to ja nie używałam laktatora, sterylizatora do butelek, termometru do wanienki (bardziej wierzyłam swoim odczuciom) podgrzewacza do butelek, woreczki na brudne pieluchy (strasznie śmierdziały) poduszki do karmienia nie miałam - nie wiem jak się sprawdza. Za to tony pampersów, body i pajacyki szły po kilka sztuk dziennie, pieluszki flanelowe używałam po karmieniu do odbicia (obie dziewczynki lubiły mnie zabrudzić) To takie moje uwagi i z doświadczenia wiem, że z niektórymi rzeczami lepiej się wstrzymać. Na pewno fridę polecałabym każdej mamie.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #919707 przez Marta27
Ja również nie używałam laktatora gdyż Hubert nie chciał żadnej butelki, rogala używałam tylko do spania w ciąży i ostatnio znów zaczęłam z niego korzystać . Woreczki na brudne pieluchy użyłam od urodzenia Huberta chyba z dwa razy dla mnie to zbędny wydatek a termometr do teraz używam i pełni on funkcję zabawki do wody. Za to nie korzystałam z fridy i teraz planuję ją zakupić.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Jeśli mi się uda to dołączę listę wyprawkowa

Plik załącznika:

Nazwa pliku: Wyprawka-2013.doc
Wielkość pliku:109 KB

HUBERT

Załączniki:

10 lata 4 miesiąc temu #919714 przez Marti
Hej dziewuszki :)

kocham_cie, dzięki za Twoją wersję listy :) skonfrontowałam i dopisałam do swojej małą puszkę mleka na wszelki wypadek. Poprzednio miałam i nie użyłam, ale nigdy nie wiadomo jak będzie tym razem.

U mnie laktator był przydatny w sytuacji, gdy chciałam gdzieś wyjść, a cycków nie było jak mężowi zostawić :) Poza tym mały mi się odstawił od piersi nagle, po prostu pewnego dnia po 7 mies. odmówił współpracy i laktator mnie wtedy uratował przed zastojami i zapaleniem piersi.

Ten żel na krocze muszę wypróbować tym razem. Ale w sumie mimo że ja popękałam i nacięli mnie i wszystkie atrakcje były, to jakoś specjalnie nie pamiętam cierpienia z tym związanego. Chyba adrenalina pierwszych dni macierzyństwa zadziałała pozytywnie :)

No mój na szczęście już rzadko budzi się w nocy, czasem mu się coś pomyli i chce wstawać o 4, ale jak mu się wytłumaczy, że jeszcze nie czas, to grzecznie idzie się położyć z powrotem. Ale jak był w wieku Twojego to nieprzespane noce były u nas normą :(

Ejka, ten Bexa Line fajnie wygląda :) Nigdy go nie widziałam na żywo. Ale wygląda jakby gondola nie składała się na płasko, tylko była sztywna. Co do biustonoszy, to urosną urosną i na pewno będzie Ci potrzebny większy :) Ale są też chyba sztywne z odpinanymi miseczkami? Albo zawsze możesz kupić push up rozpinany z przodu - takie też się nadają do karmienia.

Justa, nie dziwię się, że się bałaś. Ale nie ma też co czekać z wyprawką w nieskończoność, bo tego jest sporo, a potem nigdy nie wiadomo, czy będziesz miała siłę chodzić i oglądać. A po porodzie nie ma za bardzo czasu latać po sklepach, zresztą nie od tego są te pierwsze dni z maleństwem :) A poza tym sama wiesz już, że będzie dobrze! :)

Wer26, ja już po wizycie. Tak jak sądziłam pani doktor nie przejęła się zbytnio moimi bólami. Zbadała mnie bardzo dokładnie, powiedziała, że nic niepokojącego nie wyczuwa w jamie brzusznej, żadnych stwardnień ani objawów stanu zapalnego gdziekolwiek. Powiedziała, że dopóki ból nie jest stały albo bardzo silny, to po prostu rośniemy razem z dzidzią. Chociaż oczywiście jakbym się stresowała, to zawsze mogę przyjść na dodatkową wizytę. Ale ja nie mam za dużo czasu na stresowanie się :)

Ja chusty nie używałam, bo wiązanie wydawało mi się zawsze strasznie skomplikowane. Ale może idzie się nauczyć :P Zresztą jak wychodziłam z domu, to wygodniej mi było w wózku. W ogóle u nas wózek był bardzo wielofunkcyjny, bo służył jako dzienne łóżeczko, kołyska, sposób na zwiedzanie mieszkania przez malucha itp :)

Karta rossnę bardzo przydatna :)

GabrysiaSta, powodzenia ze staraniami! I koniecznie podziel się dobrą nowiną z nami!!!

A co do termometru do wanienki, to mnie się też wydawało, że mam dobre wyczucie, ale jak sobie zmierzyłam temperaturę wody, która wydawała mi się dobra, to miała chyba z 39 st :woohoo: Także ja się na termometr nie nadaję :laugh: Ale mój mąż ma całkiem dobre wyczucie, więc to zależy na pewno od osoby.

10 lata 4 miesiąc temu #919735 przez kocham_cie
Tak na szybko... Jestem po wizycie a moje 200g szczęście rozłożyło nóżki i pokazało ze jest... DZIEWCZYNKĄ :woohoo: doktorek mówi że na 95 % i za miesiąc będziemy potwierdzać :)

Magda M

10 lata 4 miesiąc temu #919737 przez meli1990
GabrysiaSta to się ciesze że u ciebie wszystko w porządku. trzymam kciuki za dalsze starania

kocham_cie gratuluję dziewczynki

10 lata 4 miesiąc temu #919806 przez Marti

kocham_cie napisał: Tak na szybko... Jestem po wizycie a moje 200g szczęście rozłożyło nóżki i pokazało ze jest... DZIEWCZYNKĄ :woohoo: doktorek mówi że na 95 % i za miesiąc będziemy potwierdzać :)

Ale Ci fajnie :) też bym chciała! Ale ja dopiero 9 października będę wiedziała...

10 lata 4 miesiąc temu #919830 przez Justa82
kocham_cie gratuluję dziewczynki! Może wojny jednak nie będzie :)

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #919834 przez meli1990
wreszcie mam chwilę czasu. co do listy Marti to 47 rzeczy mam :) nie używałam nigdy sterylizatora ani podgrzewacza do butelek i teraz też pewnie nie będę kupować. nawilżacz powietrza i niania tez jest u mnie zbędna więc największe wydatki odpadają. termometru też nie używałam do wody. ja kąpałam Dominika to dodawałam do wody oliwę z oliwek na początku i nie potrzebowałam płynu do kąpieli a później używałam z Nivea. i po nich nie musiałam smarować oliwką więc też jej nie kupowałam i oraz że może powodować u nie których dzieci wysypkę. o o oliwie z oliwek wiem od położnej. od majtek poporodowych wolałam bawełniane a nawet biustonoszy specjalnie do karmienia nie kupowałam bo nawet był problem z rozmiarem a jak już jakiś spotkałam to wyglądał strasznie więc zrezygnowałam :) bazy do fotelika nie potrzebuję bo mój się dobrze sprawdzał. a śpiworek do spania miałam jeden do 6 miesięcy ale Dominik nie chciał w nim spać i strasznie się denerwował

a co do octeniseptu to nigdy nie używałam tylko spirytus. ale jak będzie możliwość dostania za darmo u mojej mamy w pracy to pewnie skorzystam. laktator mam ale go jeszcze nie używałam bo kupiłam go kilka miesięcy temu za 30 zł. ale przy Dominiku żałowałam że nie mam dobrego bo bym może dłużej karmiła i stanu zapalnego bym nie dostała

wiedzę że moja lista wyprawkowa jest dość krótka, muszę kupić napewno: smoczki z kulkom, chusteczki nawilżające (jeśli dobrze pamiętam to w szpitalu jak używałam chusteczek haggisa to Dominik często miał czkawkę bo są takie mokre i zimne, nie polecam ich jak jest okres zimowy), sól fizjologiczna, pieluchy, octenisept lub spirytus, płyn do kąpieli dla dziecka lub oliwa z oliwek, podkłady poporodowe, wkładki laktacyjne dla mamy, lanolina, podkłady pod prześcieradło. zastanawiam się nad tą frida bo Dominik nie chciał sobie dać gruszką odciągać więc może to i dobry pomysł :)

współczuję wam że musicie większość z tych rzeczy kupić bo kwota tego wszystkiego jest taka że głowa mała. a jak wam nie przeszkadzają używane ciuszki to polecam kupować używane na początku bo dziecko tak szybko rośnie że nie opłaca się wszystkiego nowego kupować. ja mam kilka pajaców do kilku kg to np. Dominik chodził w nich góra dwa tygodnie. a może i nie w każdym nawet :) miłej nocy

a i przypomniało mi się że używałam do pupy jakiś czas alantan plus tylko teraz mam pustkę czy to była maść czy krem. to też mi położna poleciła. więc to tez muszę kupić

10 lata 4 miesiąc temu #919871 przez wer26
GabrysiaSta cieszę się, że wszystko dobrze i życzę powodzenia, na pewno wam się uda :)
kocham cię gratuluję dziewczynki ,w końcu mamy reprezentantkę innej płci :D Bedziesz miała " parkę " :)

Ja mam dziś dziewczyny znów gorszy dzień, w nocy po raz kolejny mnie " chwycił " ten bok i choć nie trwało to długo, przeszło chwilę po poleżeniu na lewej stronie to tu mnie gdzieś kłuje tu ten bok boli co jakiś czas ... Już mam jakieś czarne myśli :( Bardzo się boję i mam ogromną nadzieję, że nie jest to nic zagrażającego życiu i zdrowiu mojego dziecka :( Czas do wtorku leci tak wolno ... Teraz to mi jest po prostu smutno :(

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #919876 przez luska
Patio fajnie by było jak byś dodała rubryczkę z płcią , jak by co u mnie chłopaki :P
odważne z tymi wakacjami jesteście ,chociaż pewnie jak bym miała jedno w brzuchu też bym inaczej na to spoglądała

Kocham cię strasznie to przykre co napisałaś :( Ale niestety taka jest prawda , że czasem nie ma szczęśliwych zakończeń i tego też trzeba być świadomym i dbać o badania, o konsultacje , no o wszystko

ja jeszcze wchodzę w jeansy :evil: i na razie h& m nie odwiedzam
a ja już zrobiłam pierwsze zakupy :evil: paka kolejna doszło od kumpeli i już jest tego tyle , ze nie wiem czy był sens kupować
allegro.pl/super-ubranka-dla-chlopca-0-6-mcy-i4522945588.html
Dżasta fuck , o ty się zamykaj kobieko

haha Kocham cię ty to jesteś wariatka , ale jak ja bym chciała takie sweet foto moich bomblii :)

Ejka ja to tych zusowskich rzeczy i z pracą nie ogarniam w ogóle

K1c1 współczuje tej jelitówki , my też na święta przechodziliśmy przez taką , jejku co to były za koszmar

Daria to super, że wyniki ok :)

Magda K no to zazdroszczę , że już po .My plany też mieliśmy ambitne , ale jednak jak już zaczeliśmy ustalać przebijanie ścian , to jednak kasy na razie niet.......no i czekamy, mam tylko nadzieje , że przed rozpakowaniem się zacznie

Dżasta ja bym bardzo chciała rodzić wannie , ale właśnie ciężko z dostępnością to raz , a dwa mi żaden lekarz po pierwszym porodzie nie chciał dać zgody , bo to szereg jakiś kryteriów trzeba spełnić , teraz już ci nie napiszę , bo nie pamiętam

Justa witam :)
Meli mnie też z Olkiem wiecznie infekcje męczyły , i wiecznie byłam na globulkach eh.......

Wer może i dobrze , że cię w tym szpitalu zostawiła i zmonitorowała ,mi też się to zdarza ale bardzo rzadko teraz , ale nie ma tak dobrze ja już mam problemy z kręgosłupem !!!!!! Kuzwa no , ostatnio myślałam , że się w gacie żlej i w łózko , bo nie mogłam się podnieść

EEEE weźcie mnie już nie straszcie ą wojną , chociaż ja uważam , że i tak coś ruski wymyślą

Marti dzięki wielkie za listę :) 90% rzeczy jest w domu i zaczynam tylko zapas pampków robić :P
hahaha Marti właśnie pisałam o macie i o leżaczku , bo chyba też go nie ma na liście , a według mnie tez ułatwia życie

ljnka fajna sprawa , znajomi mają to i generalnie o ile na początku ok , to teraz ich już drażni i właśnie jak Marti napisała jak jest za czuły to tylko jest problem i potrafi na poczaku zestresować .Ja mam z aventu , zasięg i czułość jest kapitalna , ale właśnie beż kamerki i żałuje , że bez ale bez sensu teraz wymieniać

Daria właśnie mi też się wydaje , a raczej jestem pewna , ze poczułam ruch , ale tylko raz na razie miałam wrażenie , że jeden się przekręcił i to czułam , ale jak na razie tylko ten jeden raz , albo po prostu nie zwracam tak uwagi , bo zalatana jetem jak nigdy ostatnio

A i ja chyba kupie ten kosz na pampki , bo ten smrodek mnie irytował , woreczki jakoś mnie nie urzekły, poza tym tych pampków wiecznie było pełno we wszystkich kosza. a tak będzie jeden mały ale pojemny i będzie święty spokój

Ejka co do łóżeczka tego na płozach, to zależy ,nam przy synku się przydało , a córcia tego już nie wymagała ,a wózka ja do domu nie biorę :P

Dziewczyny na pewno będzie wszystko dobrze , każda z nas ma swoje zmartwienia , ale zobaczycie jak będziemy się już niedługo cieszyć naszymi maluszkami

wera są są te karty ja też mam , tylko pytanie kużwa gdzie ......

Gabrysia fajnie , ze zajrzałaś do nas :) too jak zielona światełko już będzie to działajcie , działajcie :lol:

Mi sie chusty podobają , nawet raz juz się przymierzałam do kupna , ale właśnie jaką i jak o wiązać , jest ich chyba miliony........x

My termometru też nie używaliśmy, nie mam potrzeby też mąż ma dobre wyczucie , bo ja to wiadomo za gorąca robię :P

Kocham cię GRATULUJE !!!!!!! ale radość pewni jest z psiki :kiss: :kiss:

Meli no faktycznie masz krótka listę , ja to z tych co wolą w razie co mieć , ogranicza mnie tylko budżet i troszkę małżonek. Lokatorów miała chyba z 3 ale mi nie odpowiadały , a teraz o chyba elektryczny kupię , bo coś czuje , że tak fajnie z tym karmieniem nie będzie a zależy mi chociaż do tego 3 miesiąca. I tu mam pytanie , bo wiem , ze jest fajny , ale mi nazwa umknęła , wiem jak wygląda , coś na M żółto biały kolor, wiecie może ??

Wera kochana wszystko jest dobrze , na pewno maluszkowi nic nie grozi :kiss:

10 lata 4 miesiąc temu #919944 przez kocham_cie
luska pewnie chodzi ci o laktator z medela no podobno są najlepsze ale cena okropna :blink: ja miałam ręczny z avent i był naprawdę dobry więc może znowu się w niego zaopatrzenie :)

Magda M

10 lata 4 miesiąc temu #919953 przez Ejka84
Witam Was dziewczynki. U mnie od rana sprzątanie, pranie, jak zwykle. Wczoraj cały dzień byłam na szkoleniu, kolacja grillowa, tak mnie pocięły komary, że zadrapię się na śmierć :angry: . Znów mnie wczoraj pachwina zaatakowała. Jedna nospa nie pomogła :huh: . Już mnie to irytuje, chyba się załamę :( .
Nie mam gorączki więc to chyba żadne zapalenie, bo już nawet prawego jajnika podejrzewałam.... Zresztą apetyt dopisuje, teraz czuję się normalnie, tzn jak na 16 tydzień przystało ;) . Skopiowałam listę wyprawkową do worda, w poniedziałek w pracy wydrukuje i na zakupy marsz hehe. Zastanawia mnie kwestia stojaka pod wanienkę? Używała któraś?I taką wkładką do wanienki ułatwiającą kąpanie noworodka?
Ja nie mogę się doczekać kolejnej wizyty (19 września).Wtedy już na 100% powie mi płeć, no chyba że wybiorę się wcześniej na 3D :lol: . Bo ciężko trochę wbierać kolory neutralne gdzie nawet butelki na mleko są niebieskie i różowe hehe.

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #919954 przez meli1990
wer26 nie martw się na pewno będzie wszystko dobrze. a na która masz wizytę we wtorek ja mam na 10:20 ale potem kusze jeszcze do endokrynologa lecieć na 13

luska ale śliczne te ciuszki. i za sam kombinezon trzeba furę kasy dać. a dla bliźniaków to trzeba ci będzie dużo więcej ciuchów niż nam. ja mam taki laktator ale nie wiem jak się sprawdza :( www.bobasimama.pl/pl_PL/p/Reczny-laktator-Lansinoh-/1803

a wczoraj natknęłam się przez przypadek na analizę składów chusteczek nawilżających aż byłam w szoku co w nie który jest
www.srokao.pl/2013/01/analiza-chusteczki-nawilzane.html#more

10 lata 4 miesiąc temu #919962 przez kocham_cie
O meli widZę że odkrylas stronę sroki :) dziwczyny które uważają na składy chemiczne art dla maluszków przjrzyjcie sobie tą stronkę bo naprawdę jest tam dużo analiz porownawczych Art niemowlecych :)

Magda M

10 lata 4 miesiąc temu #919964 przez Ejka84
No i widać, jak na dłoni, że często gęsto przepłacamy za "markę". Bo z ej listy wynika, że im tańsze tym lepsze :blink:

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia