BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Marcowe 2015 :)

10 lata 3 tygodni temu #950080 przez Karlinka
Dobry Mamuśki :)
Ja pomimo ,że ostatnio ciężko się czuję, że zadyszka mnie łapie to kurczę od połowy drugiego i trzeci trymestr jest rewelacja :D
Dzisiaj rządzę w kuchni :) Upiekłam już torcik www.mojewypieki.com/przepis/karlsbadzki-tort-cynamonowy :) Chleb zaraz w piekarniku ląduje aa później uszka trzeba na święta ulepić ;)
Miłej niedzieli dziewczyny :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 3 tygodni temu #950081 przez Aneczka84
Witam. My z moim trochę musimy przystopowac bo z moczem mam problem. Choć w sumie nic nie czuję. No ale teraz będzie tydzień przerwy bo będę w Polsce.
Mi brzuch w ciągu tygodnia urósł bardzo ale waga nic się nie zmieniła dalej mam +3kg
Choć po świętach może być nawet dodatkowo +2 :laugh:

10 lata 3 tygodni temu #950087 przez Dżasta86
Mleczna ja podobnie jak Anabell :P nie mam co pisać czasami, a lania wody nie lubię :P
Mam przepis na piernika ale musisz się uzbroic w cierpliwośc przynajmniej do wieczora ( sama musze od mamy go wziać ) jest zajebisty i prosty , wrzucasz wszystko do miski miksujesz i jest super ciacho.
Jutro wizyta we wtorek usg, i pozniej seria badan i kupe szmalu pojdzie ;/
Aktualnie robie sobie wydatek na gemini , zastanawiam się nad tym laktatorem ile razy ja go faktycznie użyję ??? w zasadzie pokarm to ja juz mam teraz więc o ile się nic nie przystopuję to nie będę musiała go wywoływać/. Tylko się zastanwiam jak będe chciała gdzieś wyjsc to odciągac czy dawać bebiko. Bądz co bądz ale laktator ponad 200 zł kurde .

10 lata 3 tygodni temu #950094 przez Karlinka
Dżasta nie wiem ,czy Ci to coś pomoże ale ja laktatora nie będę przed porodem kupować. Wybiorę tylko model i jeśli po porodzie uznam ,że jest mi potrzebny to wtedy albo Małża wyślę albo szybko zamówię. Teraz jest tyle tych sklepów, aptek itp itd że bez problemu można wszystko dostać na bieżąco więc ja stwierdziłam ,że 200zł to niemało żeby ot tak sobie wydać i ani razu nie użyć...

10 lata 3 tygodni temu #950098 przez Ada2424
Dziewczyny ja też właśnie myśle, że chyba kupie laktator po porodzie jeśli będzie trzeba bo jak już będę kupować to tylko i wyłącznie elektryczny a za taki właśnie koło 200zł najmniej trzeba dać. Choć znajome co mają dzieci polecają mi jeszcze przed porodem kupić bo mówią, że od samego początku się przydaje, ale tak jak Karlinka pisze teraz jest tyle aptek internetowych, że spokojnie można kupić i w ciągu 48godz już mieć w domu :)

[/url] [/url]

10 lata 3 tygodni temu #950099 przez Karlinka
Ada ja znam kilka matek ,które mimo karmienia piersią (ok pół roku) ani razu laktatora nie użyły także to bardzo indywidualne jest.
Kurczę Młody mnie strasznie po pęcherzu kopie ;/ :(

10 lata 3 tygodni temu #950100 przez Ada2424
Ja dzisiaj od rana też takie mocne kopniaki dostaje że lewa strona już mnie boli :/

[/url] [/url]

10 lata 3 tygodni temu #950106 przez Anabelle
Dżasta laktator można w każdej chwili kupić, najwyżej w sklepie stacjonarnym kilka złotych drożej.
Wybierz tylko model.
Ja mam avent natural i okazało się, że już w szpitalu musiałam go używać choć położne psioczyły. Miałam taki nawał że musiałam troszkę spuszczać, żeby nie bolało, ale głupia wylewałam to zamiast mrozić siarę ;)
Później Antek się krztusił więc odciagałam przez 3 msc dzien i noc. A i jak chcieliśmy jechać na zakupy raz w tygodniu to odciągałam żeby zostawić. Lepiej nie dawać MM jak karmisz piersią bo piersi produkują tyle pokarmu ile ich zdaniem potrzebuje dziecko. Jeśli gdzieś pojedziesz a nie odciągniesz to po pierwsze bedziesz miała mega pełny biust, po drugie zamiast produkować pokarm na następne karmienie to bedziesz miała pokarm z poprzedniego nie odciągniętego.

10 lata 3 tygodni temu - 10 lata 3 tygodni temu #950107 przez Dżasta86
Anabell a co mialas na mysli piszac ,,lepiej nie dawac MM,?
W czym mrozilas pokarm woreczek czy pojemnik ? I ile moze stac mleko w lodowce, faktycznie tylko 2 h? Czyli najlepiej spuszczac zcyca regularnie zeby nie zbaloniały.
Tez duzo slyszalam dobrego o Medeli laktatorze, w podobnej cenie do aventu .
No wlasnie tak jak napisalyscie 200 zl to nie malo, tylko boje sie ze nie bedzie mleka dzidek bedzie plakac a ja bede czekac na laktator

10 lata 3 tygodni temu - 10 lata 3 tygodni temu #950112 przez Karolincia
Witajcie Mamuśki !! :)

Byliśmy wczoraj na usg !! Potwierdzona Córeńka :) Malutka tak wierzgała nóżkami że hej :D Zakładała sobie stopy na głowę, za chwilę zakrywała twarz rączkami, uśmiechała się, machała do Nas :), kręciła pupcią podczas , gdy Pani doktor sprawdzała płeć :)
Niunia waży 440 g ;) Potwierdziło się, że ciażę mam młodszą, 21 tydzień i 3 dzień :) Termin porodu mi się przesuwa na 23 kwietnia ;)
Tatuś się wzruszył :) :)
Wróciliśmy Męzus moj Przyszy majsterkował z moim tata :) A dziś byliśmy w ikea dokupić parę pierdółek do Nas do domku i Misiek pojechał :( Zabrał prawie wszystko co kupowaliśmy dla Liluni już do Nas tam do domku :) :)

Malina - Cudowny brzunio <3 Piękny jest :)

Co do laktatorów to kupuję go przed porodem :) Elektryczny :) Avent Philips :)

10 lata 3 tygodni temu #950118 przez Karolincia
Nasza Lilka <3 Nasza Myszunia <3
Załączniki:

10 lata 3 tygodni temu #950123 przez Agula89
Dobry temat o laktatorach. Ja tez myslalam o tym zeby kupic po porodzie,obczaje sobie teraz jakis i w razie czego zamowie.

Laski u mnie w miescinie otwieraja apteke gemini i pytanie do tych co maja taka apteke u siebie czy ceny w internetowej sa takie jak w stacjonarnym sklepie?

Anabelle zakupilas juz materacyk z tej firm hevea ? Ty chyba lateksowy mialas brac czy z jakims dodatkiem ?
I czy kupujecie jakies ochronne "rzeczy" na materac?
Dżasta ja o przepis tez poprosze jesli mozna :laugh:
Ej od poczatku ciazy przytylam 7 kg, martwie sie ze chyba za duzo co ? Bo gdzie tu do konca marca!?!?

10 lata 3 tygodni temu #950126 przez karola1322
Agula ja mam juz +11 kg a duzo nie jem

10 lata 3 tygodni temu #950128 przez Anabelle
Dżasta bo piersi jak się normuje pokarm to produkują tyle ile dziecko pobudza. W odpowiedzi na to pobudzanie.Więc jak dasz MM to dziecko zje więcej niż będą "wiedzieć piersi". Czyli karmiąc trybem mieszanym, raz cyc, raz mm, to najprostsza droga finalnie do zaniku laktacji.
Ja nie ściągałam z balonów profilaktycznie tylko jak już czułam ból w nawale, żeby się nie zrobiły zastoje itp
Dżasta przy moim szpitalu można wypożyczyć laktator.
Mogłabyś też kupić używany. Często dziewczyny sprzedają bo kupiły a nie używały lub używały sporadycznie.
Mleko nie musi stać w lodówce 2-3h nic mu się nie stanie jeśli to nie upał 30 stopni. A w lodowce może stać znacznie dłużej. Ale nie pamietam dokładnie. Można zapytać położnej lub w necie jest sporo informacji.
Ja miałam pojemniki avent do mrożenia. Ale niektórzy kupują woreczki.

W necie jest napisane coś takiego np:

Przechowywanie pokarmu - czas przechowywania świeżo odciągniętego mleka

Pokarm dla zdrowego dziecka

do 8 godzin w temperaturze pokojowej (do + 25˚C).
do 2–5 dni w lodówce w temperaturze do + 4˚C. Warto pamiętać, że temperatura na różnych półkach lodówki może być różna i zawczasu ją zmierzyć.
do 2 tygodni w zamrażalniku lodówki w temperaturze –10˚C.
do 6 miesięcy w zamrażarce w temperaturze od – 18˚C do – 20˚C.

Pokarm dla wcześniaka, chorego malucha

do 1 godziny w temperaturze pokojowej (do + 25˚C).
do 48 godzin w lodówce w temperaturze + 4˚C.
do 7 dni w zamrażalniku lodówki w temperaturze do – 10˚C.
Do 3–6 miesięcy w zamrażarce w temperaturze od – 18˚C do – 20˚C.

Agula zawsze możesz złożyć zamóienie online w gemini i odebrać na miejscu za darmo :)

Materac biore lateksowy hevea z pokrowcem aloe vera. Ale zamawiam w styczniu. Teraz dużo zakupów spożywczych plus prezenty.

10 lata 3 tygodni temu #950130 przez Dżasta86
A jak nie będę chciała już karmić piersią to się całośc pokarmu ściaga laktatorem ? Mojej siorze ( nie wiem czy przez to ) ale strasznie cycuchy opadły i tak się zastanawiam czy to dobra metoda. Skąd ten skrót MM ? jest na niego pełna nazwa :)?

Za chwilke spróbuje sie dodzwonic do mather to może poda przepis na tego piernika :]

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia