- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Zostanę mamą w styczniu 2011 roku!
Zostanę mamą w styczniu 2011 roku!
- bombel779
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Jaś,nasz największy skarb!!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- zlotoweczkavip
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
Ja się strasznie boję, ale jak trafię do szpitala to moją mantrą będzie myśl o tym, że im więcej dam z siebie tym Dzidzia urodzi się mniej wymęczona-a w końcu to nasze Maleństwa będą najważniejsze

Na SR Pani fizjoterapeutka nam mówiła, że każde zakręcenie bioderkami w ciąży, każde ćwiczenie mięśni Kegla zaowocuje w trakcie porodu i oczywiście da szansę na mniejsze dolegliwości po- więc ja sobie w domu zapuszczam muzykę i "szaleję":)I tym mamusiom które mogą jeszcze byś w miarę aktywne polecam- szczególnie że Dzidzie lubią takie podrygiwanka przy muzyczce- a moja Wiki to w szczególności

- gosia_ann
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- 22.01.2011 ten dzień odmienił całe moje życie :)
Zlotoweczkavip fajny pomysł z tym kołysaniem się w rytm muzyki. Też to lubię i mojej małej się podoba, czasami sobie szalejemy

A co do spotkania "mama rozmawia" to faktyczniechyba można przyjść z osobą towarzyszącą, choć ja żadnego faceta nie zauważyłam

- bombel779
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- gosia_ann
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

Dziewczyny w czym zamierzacie iść do porodu? W koszuli, w t-shirt`cie czy jeszcze inaczej?
- miskiewicz88
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- 30.07.2011r. Pierwszy ząbek:)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=17013
- Monix
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 07.01.2011 ♥NADIA♥ 11.07.2013 ♥Leon i Nikodem♥
- agania123
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Dziewczyny a byłyście już na tym 2 dniowym nadzorze w szpitalu?
- zlotoweczkavip
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
Nam położna na SR radziła, żeby do porodu wziąć jakąś starą bawełnianą koszulkę, bo i tak po porodzie raczej znajdzie się w koszu. Ja postanowiłam zabrać jakąś mężowi:)
Agania123 o co chodzi z tym 2dniowym nadzorem?? Ja pierwsze słyszę.
- makaja
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
o co chodzi z 2 dniowym nadzorem ???
jak myslicie jak termin mi się przesunął o 6 dni ze względu na pomiary usg to który termin może byc trafniejszy I czy
II ? może też macie takie rozkminki ??
pozdrawiam
- gosia_ann
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
O 2 dniowej kontroli też nic nie słyszałam.
Makaja trudno powiedzieć, który termin jest bliższy prawdy. U mnie np termin porodu wg ostatniej miesiączki przypada na 8 stycznia, natomiast wg ostatniego usg termin jest na 18 stycznia (moja Zosia jest drobniejsza). Takie rozmijki są chyba dosyć częste. Trudno jest przewidzieć faktyczny termin porodu.
- aslani
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
O tym nadzorze nic nie słyszałam.
Muszę w końcu zadzwonić do położnej z okręgu i ustalić z nią wszystkie szczegóły.
Musimy wszystkie pamiętać, że terminy są tylko orientacyjne. Tylko jakieś 5% kobiet rodzi " o czasie". Nawet wielkość dziecka nie ma znaczenia, bo może być małe, ale już w 37 tyg powinno być prawidłowo rozwinięte. Od tego momentu tylko ćwiczy, np. ssanie.
Co ma być to będzie! Każdy mnie się pyta, czy wolałabym urodzić w styczniu, czy jeszcze w grudniu. Jakby to ode mnie zależało...Heheh
- zlotoweczkavip
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

A dla lekarzy chyba i tak liczy się termin z OM i jeśli do 14 dni po terminie tak wyznaczonym się nic nie stanie to trzeba jechać do szpitala na wywoływanie - w każdym razie ja tak zrozumiałam na SR.
A właśnie mamusie powiedzcie mi czy wynajmujecie sobie prywatną położną, czy też zdacie się na te które akurat będą na dyżurze?? Ja się do tego przymierzam, ale ile znajomych tyle opinii i sama już nie wiem czy warto wydać sporo pieniędzy czy raczej zaryzykować...
- bombel779
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Różne dzieci różnie się rozwijają,jedne rosną szybciej inne wolniej..stąd każde późniejsze badania usg mogą wykazywać inną datę porodu..

- aslani
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Czytałam trochę o doulach, był nawet o nich program na tvn style, ale nie planuję wydawać dodatkowej kasy.
Kim jest doula?
Doula (z greckiego) - to kobieta „która służy". Współcześnie oznacza osobę, która w profesjonalny sposób wspiera fizycznie oraz emocjonalnie kobietę rodzącą i w połogu, dostarcza jej niezbędnych informacji i udziela praktycznych wskazówek. Doula rozumie i chroni fizjologiczny przebieg porodu, odpowiada na emocjonalne potrzeby kobiety na każdym jego etapie. Pozostaje z rodzącą przez cały czas trwania porodu, towarzyszy jej w pierwszych dniach macierzyństwa. Doula zajmuje się również osobą bliską, która towarzyszy rodzącej ułatwiając jej udział w porodzie w sposób, na jaki jest ona gotowa. Pomaga jej również radzić sobie z negatywnymi emocjami - lękiem, poczuciem bezradności czy niekompetencji.