BezpiecznaCiaza112023

Kwietniowe mamusie 2011 come back

12 lata 4 miesiąc temu #465161 przez PM
Gosiu kurtka bardzo fajna. Nie musi być różowa żeby była dziewczęca :)Jakieś fajne dodatki i będzie super :)
A co do pokoju ja się cieszę że w końcu podjęliśmy decyzje o wyprowadzeniu młodej
" na swoje" A tobie życzę żebyś się obudziła i miała jeden a nawet dwa pokoje więcej :)

Baby kupiliśmy z tej samej firmy ale coś takiego
www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70163258/
A co do drewnianego stoliczka i krzeseł miała lęki bo moja baba wszystko przestawia i bałam się że jak się przewróci z drewnianymi to sobie krzywdę zrobi. Może bezpodstawne te lęki ale jakoś tak :)

Asz_ka dzieciaczki boskie i znowu człowiek sobie tak troszkę zatęsknił :)

My kiedyś z jedzeniem nie mieliśmy problemów. Teraz jest masakra. Nie chce jeść warzyw, muszę placki z warzywami robić to wtedy jak najbardziej (muszą być ukryte). Jak by mogła żyła by na chlebie i bułkach. Nic nowości. Już nie wiem co robić na śniadania i kolację.
Dzisiaj moja mama zrobiła placuszki omleciki z mięskiem i warzywami w środku to sobie na wierzchu posmarowała konfiturą porzeczkową. Bo konfiturę własnej roboty porzeczkową jadłaby słoiczkami. Jeden plus jada ryby.
Madziu NO i z tego wszystkiego kupsko tyż z dupska nie chce nam wychodzić. Kupiłam i podaje duphalack i czekamy na efekty. On nie przeczyszcza tylko reguluje, bez uzależnienia organizmu. A jak nie robi 3 dni może warto ćwiartkę czopeczka glicerynowego, żeby potem nie było płaczu ( u nas był płacz przeokrutny po 3 dniach bez kupska)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 4 miesiąc temu #465595 przez Gosia_Krupa
PM,no nie musi być różowa,wiem :) Ale jakiś kwiatek czy fason nieco inny...
No,ale jakby nie było pierwszy spacer w owej kurteczce zaliczony i wcale nie jest źle,założyłam do tego jasnoróżową czapę i git :)

Aszka,dzieciaczki śliczne :) A powiedz,jak sobie radzisz?

A ja Wam muszę się pochwalić jak moje młodsze dziecko uczyniło mamę tą najszczęśliwszą na świecie :D Hanula podeszła do mnie jakiś czas po wyjeździe męża do pracy,przytuliła się i powiedziała:"kocham"no i dała całusa z przeciągłym: "mmaa". No nic tylko się rozpłynąć. To był pierwszy taki dowód miłości i pierwsze kocham :)

Choć na chwilę dało się zapomnieć o problemach i uśmiech sam zawitał na mojej twarzy :)

12 lata 4 miesiąc temu #465688 przez ulcia85
no Jula urodzila sie malutka 2600 i 50 cm,przez wade serca tez odbiega troszke od rówiesnikow ale na szczescie jak ide z nia do dzieci w jej wieku to nie rzuca sie az tak to w oczy :) nadrabia i to najwazniejsze :)
a moja nie chce wogole jajek,ani jajeczniczy,ani na twardo nic :unsure: na sniadanie jada platki z bobovity z mlekiem na zmane z parowka,chleb tez jest na nie ;)dobrze,ze chociaz lubi makarony,ryz i mieso zaczela bo tragedia by z nia byla :dry:

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #465961 przez Dave
Baby - super knajpka. Jak Wam odpowiada to świetnie. Jedno z głowy :laugh: :laugh:
A te pojemniczki to super sprawa.

Asz-ka - super, że się odezwałaś. Piękne masz te małe szkraby. No i nie dziwię się, że masz mało czasu. Mam nadzieję, że wieczorem zerkniesz i napiszesz coś więcej.

Gosia - kurteczka super. Ma dużo czerwonego więc jak najbardziej pasuje :woohoo:
Słodkości Hanulka :side: :side:
Właśnie jestem na etapie szukania kurteczki i uzupełniam szfę Majki i.... uffff.... szukam i szukam :side:

Ulcia - dokładnie, najważniejsze że mała nadrabia :side:

PM - nie wiem co doradzić jak tylko takie przemyty :dry: Niby 3 dni to nie dużo, ale jak się męczy to chyba bym dała ciut czopka. A soki pije?? Jak z owocami???

U nas póki co nie mam co narzekać na jedzenie. Jemy wszystko :side: :side:
A co do wzrostu to jej nie mierzyłam. Spróbuję. A waży 10kg.

Coś po tej przeprowadzce nie mogę się odnaleźć :( :( Nie potrafię się tu zorganizować. Ale może już niedługo.
Ma nam przyjść facet zobaczyć strychy. Jak zrobimy jeszcze 2 pokoje, to może odżyję.

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

12 lata 4 miesiąc temu #466114 przez baby_55
teraz tylko mąż musi sobie urlopik zaklepac no i można załatwiać :)

Dave powoli się odnajdziesz w tym wszystkim :)

Asz_ka słodziaki :) jak sobie dajesz radę? jak Zosia?

Gosiu jak cudnie :blush: u nas na razie etap przytulasków i buziaków :silly: mówi Mami i rzuca się na szyję i daje słodkiego buziaka :)

Ulcia jak nadrabia to najważniejsze, reszta przyjdzie z czasem :)

12 lata 4 miesiąc temu #466174 przez ulcia85
Julcia tez sie przytula i daje buziaka :) i ciagle gada ale po swojemu czasami da sie cos zrozumiec,ale wiekszosc to czarna magia ;) powinnam sie martwic,ze mowi duzo niezrozumialych słów czy poprostu przyjdzie na to czas?

12 lata 4 miesiąc temu #466237 przez andzia2490
Czołem wieczorową porą :blink:
Wczoraj nie miałam kiedy już wejść bo mieliśmy małe zamieszanie, przywieźli nam tapczanik dla starszego syna bo chcemy im już zrobić razem pokój i odzyskać sypialnie :silly: , a jego łóżko chcemy dać już Bartusiowi nie wiem jak to będzie :unsure: a wasze maluszki śpią jeszcze w łóżeczkach? Bo mój jak do tej pory do 3-4 rano w łóżeczku a później do mnie :huh: Ale ogólnie śpi ładnie kolacje zjada ok.19 -stej spać idzie po 20-stej i do 7:30 śpi.

A wiecie,że te kumulację, co była w totka, jedną z tych trzech osób był gościu ode mnie z osiedla, puścił kupon w totalizatorze koło mojego sklepu :side:

Dziewuszki zapodajcie jakieś pomysły na prezenty mikołajowe :( zastanawiam się właśnie też nad tą matą co polecała baby a póki co zamówiłam mu laptopa zabawkowego bo jakby mógł to by wlazł w nasz o taki o allegro.pl/laptop-edukacyjny-26-programo...ski-i2742666110.html

12 lata 4 miesiąc temu #466246 przez andzia2490
mój też jak na razie mało mówi tylko mama, tata , kapa -kaka tzn.(kacper) kolo, pa,ciocia naśladuje zwierzęta ale rozumie wszystko o co sie go nie poprosi to robi wyrzuci papierek, przyniesie buty, załozy czapkę itp. A ze starszym synem dogadywałam sie juz w tym wieku , więc nie ma reguły, mojej siostry syn zacął mówić dopiero przed 3 urodzinami i też się martwiła jak widać niepotrzebnie ;)

12 lata 4 miesiąc temu #466316 przez Dave
oj, prezenty. jak to wszystko wymyślić i skad kasę wyczarowac???

w totka wygrać:-)

Maja ładnie mówi,spokojnie síe z nią dogaduje. mówi wyraźnie, powolutku. fajnie już jest.

kobietki,a Wasze maluchy to na mm jadą, czy dajecie np. kartonikowe mleko???

12 lata 4 miesiąc temu #466388 przez andzia2490
Mój na MM ale czasami robię mu na zwykłym budyń lub koktail owocowy

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #466416 przez baby_55
Adi odkąd skończył roczek i przestalismy się karmić to jest na krowim tym świeżym z butelki

Dave w totka by się przydało ;)

Ulcia na wszystko przyjdzie czas i pora :)

EDIT:
przy okazji pomysł na oryginalną kartkę świąteczną :)
warsztatmamy.com/2011/11/25/pomysl-na-kartke-swiateczna/

12 lata 4 miesiąc temu #466683 przez asz_ka
Przepraszam że wieczorem nic już nie napisałam ale Franek od dwóch dni ma bóle brzuszka :( i bardzo płacze więc jak już w końcu zaśnie ja zasypiam razem z nim :)

Tak dawno mnie tu nie było że nie wiem od czego zacząć :) może od narodzin Franka :)

Franek urodził się 11 października o 11.30 :) ważył "jedyne " 4050 g i miał 56 cm :) w sumie poród był bardzo szybki bo od pierwszych skurczy do pojawienia się mojego Klocuszka na świecie minęły nie całe 2 godziny :)

Ogólnie to mieszkamy już na nowym mieszkaniu :) mąż kiedy byłam w szpitalu nas przeprowadził więc z Frankiem wróciliśmy już do nowego domku :) przez to że nie była przy przewożeniu rzeczy troche czasu mi zajęło żeby się w tym wszystkim odnaleźć :) w sumie do tej pory jeszcze wszystkiego nie rozpakowałam :P

Zosia w roli starszej siostry coraz lepiej się odnajduje :) na początku było trudno bo była trochę zazdrosna a po za tym jak Franek zaczynał płakać to ona odrazu też więc mieliśmy kilka prawie nie przespanych nocy... ale teraz na szczeście juz przywykła do jego płaczu :)i jak płacze to mnie woła i mówi że dzidzia jest głodna :)

Zosia ma już 12 zębów i teraz czekamy na trójki, bo od jakiegoś czasu ma już mocno napuchnięte dziąsełka. Mówi nie za dużo chociaż coraz chętnie powtarza po nas słowa :) dzisiaj na przykład nauczyła się mówić 'auto' :) straszny z niej niejadek, najchętniej to piłaby samo mleko :angry: waży 9,5 kg i ma mniej więcej 78 cm. Teraz jesteśmy na etapie przestawiania Zosia ze spaniem. Bo do tej pory w ciągu dnia spałą nawet 3 godziny ale za to kładła się koło 22-22.30 więc nie mieliśmy z mężem wogóle czasu dla siebie :P od dwóch dni budzimy ją po 2 godzinach i ładnie zasypia o 21.30 :) oby tak dalej bo chciałabym żeby kładła się spać najpóźniej o 21 :)

ja w roli podwójnej mamy coraz lepiej sobie już radzę :) chociaż powiem Wam że jak miałam pierwszy raz zostać z Zosia i Frankiem sama to była mocno przerażona :) na szczęście Franek ładnie śpi wciągu dnia więc mogę trochę czasu poświęcić na zabawę z Zosią :) spacery też całe przesypia więc nie jest źle :)

w dużym skrócie to tyle :)

ciężko mi Was nadrobić...mam nadzieję że uda mi się teraz z Wami na bieżąco pisać :)

aha Dave gratuluję synka :)

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #466684 przez Gosia_Krupa
Baby,kartka super :) Może bym coś takiego zrobiła z urwisami?!

Andzia,my mamy dwa laptopy. Jeden taki bardziej dla starszego malucha,a drugi dla Hani super,ale aktualnie nie ma baterii. Niestety kolejny prezent nam odpada(tzn.pomysł na prezent) :(

Hanula śpi jeszcze w łóżeczku.

Dave,myślę,że to kwestia przyzwyczajenia. Już niedługo się ogarniesz ze wszystkim :)

Hania jest na mm,ale czasami zje budyń czy zacierki na normalnym.Jednak do picia czy pod kaszę jest mm.

Ulcia,to całkiem normalne,że mówili niezrozumiale. Hania wiecznie coś plecie pod nosem,właśnie po swojemu. Normalnie mówi,gdy zwraca się do nas. Przyjdzie czas na mowę właściwą. Kiedy? Każde dziecko ma swój czas :) Kiedyś pilnowałam chłopca,który normalnie nie mówił za wiele,ale mama go podpatrzyła samego jak się bawił. Kiwał nogą i mówił noga i inne części ciała też...

Aszka,moja Hania też śpi ok. 3godz. Ale robi sobie drzemkę o przyzwoitej godzinie,więc jak się już wyśpi to jest w stanie się zmęczyć i chodzi spać średnio ok.19.30-20,chociaż bywają dni że uśnie przed 21,a bywa że o 19 już słodko śpi wykąpana.

Z Miśkiem było tak,że spał co najmniej 2 godz,ale strasznie długo zasypiał i w konsekwencji budził się ok.17 i właśnie późno chodził spać. Zasypianie trwało co raz dłużej,budzić go nie można było,bo wtedy reszta dnia z głowy,i w końcu w ogóle nie spał w dzień.

Sorki za takie suche odpowiedzi,ale nie mam ostatnio humoru :( muszę się w końcu pozbierać...

12 lata 4 miesiąc temu #466770 przez Dave
Aszka - pełne ręce roboty masz. Dobrze, że maluchy się docierają.

Gosia - ja też dziś nie mam najlepszego humoru :X :X

A tak w ogóle, to dzień dobry :laugh:

12 lata 4 miesiąc temu #466819 przez PM
Baby fajny pomysł na kartkę. Baaardzo fajny :)

Asz_ka Franek to kawał chłopaka do kochania :) Pisałaś o spaniu, moja Haneczka też śpi około 3 godzin w ciągu dnia. Rano wstaje o 6, dosypia ok 10.30 półtorej godzinki, potem ok 15 półtorej godzinki. A spać tak do rana to chodzi koło 20. I wtedy jest błoga cisza :)

Moje dziewczę wypięło się całkowicie na mleko mm. Normalnego też nie bardzo, nawet kakao nie wchodzi w grę. Jak robię budyń czy placki, naleśniki to używam już tylko normalnego krowiego.

A tak w ogóle to co wy robicie na kolację bo brakuje mi pomysłów :(

Ulcia myślę że jak się w końcu rozgada to na całego:) Każde dziecko inaczej. Znam dzieciaczka w wieku naszych maluszków który jedyne co mówi to yyyyyyyyyyyyyy i to jest według mnie zastanawiające.

Dave codziennie wypija 2-3 kubeczki wyciskanego soku jabłko, marchew, burak. I codziennie wciąga jakieś owoce. Faworytem są jabłka i gruszki :), no i czarna porzeczka z konfitur :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka