BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2013

11 lata 5 miesiąc temu #761075 przez Dave
pauluska - musze oblukac strony. dzieki

agat - wyrazy wspolczucia. toc on zaraz zejdzie z tego swiata. mojego ostatnio cis w gardle chcialo drapac i juz byl prawie na ojomie :cheer: :cheer: :cheer: :cheer:
Duzo sily i cierpliwosci

monia - super te kombinezoniki i cena fajna. ja dostałam od kuzynki wiec mam spokoj.

ilona - o... czapki to u mnie tez temat na czasie.

a za nami mega dupita nocka. mlody sie obudzil po 24 i do 4 z nim walczylam. w miedzyczasie z Maja tez jakas pobdka i koniecznosc spania z mama. no i o 6.15 juz pobudka :cheer: :cheer: :cheer:

mlodziak wlasnie przy cyculinie spi :) a Maja tez w lozku jeszcze.

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 5 miesiąc temu #761100 przez agat
Ooooo, super te kombinezonki. Tylko pewnie dostać się ich nie da :/

Młody zapadł w pierwszą drzemkę, walczył sam ze sobą i ze wszystkim dookoła, ostatnio zasypianie w dzień w domu idzie mu tragicznie (w szpitalu nosiłam go ponad pół godz by zasnął). Idę szybko obiad skonstruować i zupkę małemu.
Jak się paseteryzuje słoiczki?? :unsure: Tępak jestem, nigdy przetworów nie robiłam :/

11 lata 5 miesiąc temu #761145 przez creatura
Hejka!

Ooo, nie wiedziałam, że Reserved jest online, a z C&A już nie raz zamawiałam i potwierdzam, że wszystko dochodzi, tylko trwa to jakiś tydzień bo aus Deutschland idzie :silly: Na stronie jest więcej asortymentu dla dzieci, a na ich fanpage'u często ukazują się jakieś dodatkowe promocje :side:

Jak czytam o waszych emkach, to wypisz, wymaluj mój, jak go coś chwyta. Ostatnio jak był chory (naprawdę miał to zapalenie oskrzeli, które sobie sam zdiagnozował :cheer: ), lekarz otworzył mu oczy, że żadne suplementy z czosnku czy rekinowego oleju nie chronią przed przeziębieniami tak jak odpowiedni tryb życia. O ile ruchu to on zawsze miał dużo, to ze zdrową żywnością różnie bywało, a teraz zupełna odmiana i wciąga warzywka jak królik :blink: Hamerykę odkrył, nie? Mnie to Ci mężczyźni bardziej śmieszą, niż denerwują :S

Agat, słoiczki i zakrętki musisz mieć czyste, dla niemowląt najlepiej zdezynfekowane (w dużym garnku gotujesz chwilę lub wyparzasz 15 min w piekarniku, albo w najwyższej tem. w pustej zmywarce bez tabsa). Potem napełniasz je czym chcesz do wysokości ok 3/4, zakręcasz, wstawiasz do gara wyłożonego szmatką (bo jak będą stukały o dno to się mogą pobić), nalewasz wody, tak, żeby zanurzyć słoiki do 3/4, zagotowujesz i od momentu wrzenia gotujesz 30min pod przykryciem. Potem możesz je wyjąć, ale najlepiej trochę przestudzić w garze. Nie trzeba obracać do góry nogami, bo są już szczelne. W garze słoiczki mogą się dotykać. A teraz pytanie za 100p: po czym masz te słoiki? Bo jak po dziecinnych daniach, to muszę cię ostrzec, że one mi nie chwyciły, bo tam wieczko jest wyłożone taką gumą i to chyba przeszkadza. :dry: Kupiłam czyste 300ml i mam jeden na 2 obiady :S
Have fun! :lol:

11 lata 5 miesiąc temu #761151 przez Azja
witam

mnie Jasiek rozpuścil ostatnimi nockami wiec dzis przypomnial mi ze nie bedzie tak dobrze codziennie i obudzil sie 5.20 radosny i chetny do zabawy, myslalam ze zaraz usnie ale nie usnal dopiero 9,3 to na niego naprawde dlugo bo jak wstaje o 7 to pierwsza drzemke ma o 9, no ale co zrobic :silly:

Agat wspołczuje chorego meza w domu ;)

tez wlasnie widzialam te kombinezony w Lidlu ale trzeba by o 8 juz warowac pod drzwiami zeby sie zalapac :S

Jasiek tak polubil kaszke ze jak konczy sie w butli to robi smutna minke, chyba musze mu troszke wiecej robic, nawet sam butelke troche trzyma, śmiesznie to wyglada :)

a w ogole to juz chyba naprawde ten zab w koncu wyjdzie (tak pisze juz to od miesiaca) bo dziaslo smuchniete na maksa i taka biala gula, i Mlody juz sam nie wie co gryzc, mam nadzieje, bo Jasiek taki pobudzony chyba przez te zęby B)

11 lata 5 miesiąc temu #761310 przez agat
Przy okazji spaceru zaszlam z mlodym do pobliskiej przychodni i pokazalam pielęgniarce łapke. Powiedziala, że nic groźnego się tam nie dzieje, opuchlizna zejdzie sama :) Jestem spokojniejsza.

Odkąd Adaś polubił jedzenie zupek to pożera wszystko co mu podsune. Dziś np wszamal zupę składająca się z dyni i indyka na parze połączonych że sloiczkiem ziemniak+szpinak :P Było przepyszne, choć dla mnie i wizualnie i smakowo porażka :P Dobrze dobrze, niech zajada, może mu żelazo podskoczy :)

Ale piękna pogoda :) Siedzimy nad zalewem, kaczki i łabądki pływają, slonko świeci, jest cudnie :)

Senkju Creo za instrukcje produkcji papu :) Sloiczki mam po różnych przetworach, po wygotowaniu powinny być ok. A ty gotujesz zupki z mięsem czy same warzywka?

11 lata 5 miesiąc temu #761333 przez Magdalena9t
Siemka :) pogoda dziś u nas cudna także przebywamy na świeżym powietrzu ile się da :) :)
Ja mam 2 kombinezony dostałam od znajomej, także z tym mam spokój.
Jutro będę na mieście to jakiś lumpik by przydało się odwiedzić :)
Miłego dnia :) :)

11 lata 5 miesiąc temu #761405 przez Dave
pogoda dopisuje, chociaż słonko zaszło.

ja przy Majce przerabiałam zaprawianie słoiczków z jej papkami, chociaż ja tylko owocowe musy robiłam. A obiadki to raczej tylko warzywne chyba bym robiła.

Creo - długo paterryzujesz, ja zwykle krócej. A słoiki oczywiście wkładam od razu do zimnej wody. Od chwili zagotowania się wody ok 15-20 min. I najlepiej pozostawić do wystudzenia. więc suma sumarum wystarcza.

Młoeziak w nocy nie spał i w dzień też nie ma na to chęci. Dwie drzemki zaliczał, ale raz go Maja obudziła, a drugi robotnicy.

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #761418 przez creatura
Dave, myślę że 20min spokojnie wystarczyloby. Gotuje pół godziny, bo kilka razy sie nadzialam, ale to mogła być wina słoików lub zakretek ;)
My też siedzimy na zewnatrz, słońca nie ma, ale fajnie bez wiatru.

Agat, gotowalam same warzywa, bo chciałam razem z wywarem do słoiczkòw przelać. Potem będę dodawać mieso i inne bardziej "egzotyczne" warzywa do tej bazy, np brokul czy szpinak;)

11 lata 5 miesiąc temu #761426 przez Paletka
Suzi napisał:

hej :)

Agat, kochana, współczuję Wam z całego serca :( :kiss: , nawet nie wiadomo co wymyśleć zebybCię pocieszyć, bo jedynym pocieszeniem byłby brak ropnia i bycie w domku, to jasne jak slonce. Caluję, przytulam, myślę o Was :kiss: :kiss: :kiss: , jbc to wiesz...... :blink:

paletka, jak na MatkęZałoźycielkę to powiem, ze nas nie rozpieszczasz.... :silly:
Uścichy dla szanownego jubilata, może jakieś zdjątko, zebyśmy wiedziały komu gratulujemy :blink: :side: no i Malutkiej? :blink:

EMISIUnasza królewno, lap caluski półroczniaczko :lol: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

Wysłałam wczoraj corkę na łowy do H&M bo chcialam dla Misia ten golfik pod szyjkę i te ocieplacze na nóżki na rzepy, i co? Nico, 2 H&my obleciala i nie bylo, ani na Marszałkowskiej ani w Zlotych Tarasach :( :( :( i co, czyżby wykupili? :(

Wczoraj zadebiutowalismy zupką z mięskiem, obalił michę :lol:
Za to spanie kuleje, mało w dzień a na noc o 23.... :cheer: :angry: no i kiedy tu pożyć, posprzątać, poczytać?, ehhhh

dziekuje za zyczonka;)

przepraszam ze sie nie odzywalam ale tak jakos wyszlo.U Malutkiej juz jest duza Kobitka...wesola usmiechnieta bardzo ladnie spi je:)

3-Grudniowe Szczescie!!!!!

11 lata 5 miesiąc temu #761587 przez Azja
Mlody spi :) ale za to w dzien 3 drzemki po 30 minut :/ nie wiem skad ma tyle energii skoro tak malo spi w dzien :)

ladna dzis byla pogoda wiec sobie zaliczylismy 2 dlugie spacerki, ale cos Mlody sie w wozku zaczyna nudzic i probuje wymuszac noszenie na rękach :/ staram sie tego unikac ale jak placze wnieboglosy i ludzie zaczynaja sie na mnie dziwnie patrzec to najczesciej ustepuje, jak idziemy razem z M to jakos latwiej go zabawic, no ale moze to chwilowe i sie Jaskowi niedlugo odmieni :)

stwierdzilam dzis ze albo mam malo pokarmu albo jakis slaby, bo Mlody wydoil butle kaszki 130 ml i jeszcze 2 cyski :) :cheer:

dziewczyny poczytalam ostatnio o tej kaszy jaganej, ze taka zdrowa i w ogole, zaczelam szukac przepisów na dania z nia i znalazlam przepis na kotlety z kaszy jaglanej dzis robilam i sa po prostu pycha :) tu przepis na kotlety kruchebabeczki.blogspot.com/2013/10/kotl...-kaszy-jaglanej.html
niestety Jasiek nie chce pic mleczka jaglanego ale za kilka dni znowu sprobuje mu podac :)

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #761630 przez creatura
Azja, a próbowałaś czymś to mleczko podsmaczyć? Jakimś ulubionym owocem, tzn sokiem?
U nas ten napój rządzi, Lencjusz 180 - 200ml wypija codziennie :side:

11 lata 5 miesiąc temu #761688 przez monia89
Kurcze tak zachwycacie to mleko jaglane że może i ja zakupię. proszę podajcie mi firmę i nazwę.
No i skusiłyście mnie na robienie przetworów :)
Mam masę warzyw i owoców wsiowskich więc chyba zacznę działać od poniedziałku tylko mam pytanie czy wszystko blenderujecie po obróbce i dopiero pasteryzujecie???

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #761719 przez ilonah
Fajnie macie z tymi słoiczkami własnej roboty, podziwiam Was i zazdroszcze, ja niestety mieszczuch jestem i nie mam skąd wziąć warzywek ani owoców ekologicznych w takich ilościach żeby robić z nich zapasy :(
Emilka już od godziny śpi a jak mężuś ją usypiał to ja skoczyłam jeszcze do CH i kupiłam małej czapke w C&A :) Ale widziałam super płaszczyki dla nieco starszych dziewczynek już nie mogę się doczekać kiedy moja maleńka będzie w takich chodzić :blink: ale ceny rzeczywiście czasem powalają.

11 lata 5 miesiąc temu #761748 przez creatura
Monia, tak, najpierw obróbka, potem blender i pasteryzowanie. Mama mi w tym tygodniu robi soczki ze swoich jabłek, can't wait :side:

11 lata 5 miesiąc temu #761775 przez creatura
Dziewczyny, a jak gotujecie mięso np. udko z indyka, to skórę zrywacie i odcinacie od kości, czy wszystko razem, a dopiero ugotowane rozdzielacie?

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka