- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamy Kwietniowe 2013
Mamy Kwietniowe 2013
- ppaulinka1990
- Wylogowany
- pierwsze słowa
[link=http://www.zapytajpolozna.pl]
[image noborder] www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=43735 [/image] [/link]
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- kasia1329
- Wylogowany
- gadatliwa
- Mateusz 30.05.2010 Michał 26.03.2013
Ja w pierwszej ciąży chodziłam do lekarza na nfz. Na pierwszej wizycie nie dostałam zdjęcia , bo nie mają papieru do usg, skierowanie na badania nieodpłatne tylko na mocz i morfologię a reszta (czyli hbs, hiv, grupa krwi, usr itp.) wszystko odpłatnie musiałam robić.
Na drugiej wizycie też nie dostałam zdjęcia z powodu braku papieru i otrzymałam informację, że mogę przyjść dopiero na kolejną wizytę po nowym roku (okres 7 tygodni) bo już im się kontrakt skończył na finansowane wizyty. Do 18 tygodnia nie miałam założonej karty ciążowej.
Postanowiłam zmienić lekarza i zaczęłam chodzić prywatnie. Koszt 100zł z USG. Na każdej wizycie miałam zdjęcie, każda wizyta trwała w granicach 45 minut (więc nie na akord tylko wszystko dokładnie). Lekarz badań genetycznych nawet nie proponował, bo na aparacie usg wszystko było widać idealnie. Od 20 tygodnia znałam płeć. Dodatkowo dostałam kartę zniżkową na badania do laboratorium. Pan doktor miły, wytłumaczył każdą wątpliwość.
Obecnie również chodzę do niego i nie wyobrażam sobie innego lekarza. Zraziłam się i to mocno do tych przyjmujących na nfz.
Po porodzie byłam na kontroli u innego lekarza w ramach funduszu bo mój gin był na urlopie, to lekarka na usg nie potrafiła określić czy to co widzi to blizna po c.c czy też może jakaś zmiana i kazała przyjść za kilka dni do szpitala na powtórzenie usg. Szkoda tylko, że nie miałam jak w tym czasie zgłosić się na badania bo nie miałam z kim zostawić 4miesięcznego dziecka.
Tak więc wydaje mi się, że jeśli lekarz zleca badania bez podstaw ku temu to ma w tym interes taki, że współpracuje z ośrodkiem do którego kieruje i ma z tego kasę.
- MoNiaaa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Julka :* 04.08.2010r. Zuzia :* 19.12.2013
- Otrzymane podziękowania: 46
a my najprawdopodobiej przeprowadzimy sie w polowie pazdziernika ))
podowiedcie mi jak macie pokoje dla dzieci urzadzone kolorystyka dodatki jakies naklejki na scianie?
- HERI
- Wylogowany
- rozmowna
"USG "genetyczne" płodu - są to badania wykonywane w dwóch okresach ciąży między 11 a 13 tygodniem + 6 dni oraz między 18 a 23 tygodniem ciąży. Celem tych badań jest nie tylko wykluczenie wad rozwojowych płodu, ale przede wszystkim określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej u płodu np. zespołu Downa w oparciu o tzw. ultrasonograficzne markery wad genetycznych."
I usg genetyczne jest tylko jednym z badań genetycznych... inaczej prenatalnych
www.babyboom.pl/ciaza/zdrowie/badania_prenatalne.html
Przynajmniej ja tak wyczytałam...
I szczerze mówiąc wolę iść i wiedzieć, że z Dzidzią jest wszystko dobrze... USG praktycznie takie samo, tylko dokładniejsze
- agi-p
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dziewczyny górą :) Skarby mam 3 :)
Ja się ciesze , że udało mi się trafić do super ginekolog na NFZ W czwartek mam kolejną wizytę i mam nadzieję , ze dostanę już kartę ciąży
Dziewczyny ogladam na TLC "Prosto z porodówki" i normalnie czasami takie przypadki są , ze az mi się ryczeć chce . Nie wiem czemu to oglądam .
Ppaulinka warto iśc do tego lekarza i zapytać . Nie powinno być problemu . Mi lekarz wypisywał chyba 2 razy właśnie w ten sposób .
Moniaaa pokój Amelki jest kolorowy . Ma naklejki z bohaterami z disney'a na jednej ścianie (kubuś puchatek,myszka minie , tygrysek ,prosiaczek itp) , a na drugiej ścianie takie piankowe zwierzaczki . Do tego dywan kolorowy i pudła na zabawki . Taki żywy i kolorowy ten pokoik , bardzo przytulny
A Ty o czym myslisz dla Juleczki ?
- klaudia_286
- Wylogowany
- gadatliwa
pokoik dla małej miałam rózowo czrwony z naklejkami i co kolwiek na tych scianach było ale mala ma juz 4 latka wiec powiedziala ze chce zółto zielony wiec tak jej tez zrobiliśmy do tego mebelki kupilismy a teraz to na scianach ma tylko zdjęcia z przedszkola i dyplomy a w okolo od cholery zabawek ehh,
- klaudia_286
- Wylogowany
- gadatliwa
- kasia1329
- Wylogowany
- gadatliwa
- Mateusz 30.05.2010 Michał 26.03.2013
- klaudia_286
- Wylogowany
- gadatliwa
- MoNiaaa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Julka :* 04.08.2010r. Zuzia :* 19.12.2013
- Otrzymane podziękowania: 46
- ppaulinka1990
- Wylogowany
- pierwsze słowa
[image noborder] www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=43735 [/image] [/link]
- ppaulinka1990
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- klaudia_286
- Wylogowany
- gadatliwa
- klaudia_286
- Wylogowany
- gadatliwa
- ppaulinka1990
- Wylogowany
- pierwsze słowa