BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2013

12 lata 3 miesiąc temu #433433 przez klaudia_286
aha mozliwe juz nie pamietam..sklerozaa

Moje malenstwa :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 miesiąc temu #433484 przez agi-p
Dzień dobry :)

U Nas dzisiaj pogoda okropna . Było oberwanie chmury i lało jak cholerka . A cały tydzień miał być słoneczny !!! Dobrze , ze wczoraj pospacerowałyśmy sobie na zapas :P

Miłego poranka :)

12 lata 3 miesiąc temu #433496 przez HERI
Hej Dziewczyny :)

Ja mam 27lat, ale że chodzę do lekarza prywatnie to mi na ostatniej wizycie powiedział, że następne usg zrobimy genetyczne... Wliczone w cenę ;) Tak sobie przynajmniej myślę :P hihi...
No więc idę na genetyczne 10.10... Mówicie, że to już przez brzuszek będzie? To może wezmę ze sobą małża, bo on jeszcze nie był... I Dzidzię widział tylko na zdjęciach... ;)

Przejrzałam wyprawkę Malwisien... i o matko... Ile tego jest! No to ja jednak chyba wcześniej zacznę kupować niż na początku III trymestru, bo to przecież normalnie się nie da tyle kasy na raz wydać... o masakra... tak szczerze mówiąc to nie miałam nigdy do czynienia z dziećmi, więc w sumie to nie wiem co kupować a co nie ;) Myślę, że jak już będę kompletować wszystko to poproszę doświadczoną mamuśkę o pomoc ;)
Część rzeczy napewno dostaniemy, bo już znajomi, co mają dzieciaki się podpytują ;)
Jeśli będzie chłopak to też z ubrankami nie będzie problemu ;) Jak będzie dziewczyna to trzeba będzie wszystkie kupić :)

Naprawdę myślicie, że na genetycznym lekarz już może powiedzieć jaka płeć???? Pewnie jak chłopak to łatwiej ;) albo raczej trudniej o pomyłkę :P

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #433510 przez agi-p
Heri jak masz dostać rzeczy od znajomych , to warto ich poprosić , zeby Ci zaczęli to znosić zanim rozpoczniesz zakupy . Bez sensu dublowac rzeczy . Przy takim maleństwie np ciuszki bardzo szybko robią się małe , wiec nie ma potrzeby kupowania kilkunastu par jednego rodzaju odzieży . A jak masz coś dostać , to super , odpadnie Ci troszkę kosztów , które i tak będa się mnożyły.

To , ze nie wiesz co kupować , to nic :) Pytaj , odpowiemy :) A poza tym szybko się wciągniesz i sama intuicyjnie zobaczysz co Ci/Wam będzie potrzebne . Na początek warto kupić podstawy i z czasem dokupować . Nie ma też co przesadzać z ilością kosmetykami i tymi dużymi opakowaniami . Ja kupiłam np duże opakowanie sudocremu , bo każdy mi tak radził , a okazało sie , ze Amelka ma uczulenie na tlenek cynku w nim zawarty . Wypróbowałam całą masę kosmetyków , zanim okazało sie , ze najlepszy jest Bephanten :) Można go stosowac do pupci Maleństwa i do poranionych sutków :) Na szczęście uczulenie po 4 miesiacach ustąpiło i zużywamy te moje zapasy :P
Każde dziecko jest inne i nawet jak cos pasuje jednemu , to niekoniecznie Twojemu .

A na prenatalne warto zabrac Męża :) To badanie usg jest dłuższe od normalnego i bardziej szczegółowe . My byliśmy bardzo zadowoleni :) M꿀ś zadawał masę pytań genetykowi :)

12 lata 3 miesiąc temu #433540 przez klaudia_286
Dzień Dobry!
ja zawiozłam małą do przedszkola ,pozałatwiałam kilka spraw,odebralam wynki z moczu i nie są za ciekawe zaraz bede szukać na necie co to wszystko oznacza ,
Dziś nie najlepiej się czuje kreci m się w głowie od kąd wstałam masakra bo myslałam że juz mi to przeszło

12 lata 3 miesiąc temu #433546 przez ppaulinka1990
hej dziewczynki:)
przejrzalam ta wyprawke, ulala duzo tego :) ja napisalam taka swoja za pomoca mamy i kumpeli ale nie mam czegos takiego jak laktator, butelki-tyle rodzajow itp. bo jak bede karmila piersia to po co mi na poczatek? albo kontroler oddechu? nie bedzie to chyba konieczne, a kupic zeby tylko miec to bezsensowne wydawanie kaski.
Zaciekawilyscie mnie tymi genetycznymi..bede 4.10 u lekarza to go zapytam o to badanie. chcialabym znalezc jakiegos lekarza na kase chorych ale u nas ciezko z tym...a szkoda mi tez pieniazkow wydawac na prywatne wizyty i badania, moglabym za to cos juz dzidzi kupic...juz mi zapowiedzial ze teraz mi da skierowanie na badania za 400zl okolo, do tego wizyta 150 i ladna sumka sie zbiera...
Lece na chwile do pracy, potem do mamy na obiadek i popoludniu wracam do Was:)

[link=http://www.zapytajpolozna.pl]
[image noborder] www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=43735 [/image] [/link]

12 lata 3 miesiąc temu #433552 przez kasia1329
Ja nie wiem, ale wydaje mi się, że połowa wyprawki o której pisze Malwinsien jest niepotrzebna. No chyba, że ktoś nie ma co robić z pieniędzmi to niech kupuje wszystko po kolei ale warto to sobie przemyśleć. Jeżeli chcemy używać pieluszek jednorazowych to po co tyle tetrowych?? Podobnie z butelkami Po co 11 butelek??? Ja przy pierwszym dziecku miałam jedną butelkę do odciągania pokarmu i jedną do wody. Sterylizatora też nie kupowałam bo wygotowywałam w garnku.
Nawilżacz powietrza - cóż czasami robi więcej szkody niż pożytku. Nasz leży w szafie a zamiast tego wietrzymy mieszkanie przed spaniem i zakrapiamy synkowi nosek wodą morską. Kosz na pieluchy czy brudne ubranka też wydaje mi się zbędny. Ja śmieci wynosiłam codziennie i ubranka też wieczorem przepierałam więc dla mnie to kolejny bez potrzeby wydatek.
Laktator się przydaje szczególnie przy nawale pokarmu, mi był potrzebny już w szpitalu.
Niania i monitor oddechu są obecnie dostępne jako jedno urządzenie więc można zaoszczędzić. I o ile uważam, że niania to fajna sprawa to monitor oddechu jak dla mnie przereklamowany gadżet.

Zgadzam się, że z kosmetykami nie ma co przesadzać. Płyn do kąpieli Oilatum wystarczy. Nie potrzeba już potem smarować ciałka dziecka bo on już nawilża. Poza tym tak jak napisała Agi nie wiadomo czy dziecko nie będzie na coś uczulone - ja mam w domu małego Atopowca i nawet niektóre emolienty mu nie pasują więc nie ma co przesadzać z ilością i wielkością.

A zabawki typu mata, karuzele czy leżaki to przecież są świetne pomysły na prezent dla maluszka. Jeśli chcemy jakiś konkretny to prośmy o niego znajomych, bądź załóżmy dziecku skarbonkę (my tak zrobiliśmy) i jak ktoś chciał to coś kupił a jak nie to wrzucał kaskę do skarbonki i później kupowaliśmy synkowi to co nam się podobało.

Tak jak napisałam jak kogoś stać to jest jeszcze mnóstwo rzeczy - misie z bijącym serduszkiem, lampki nocne wyświetlajace jakieś motywy, huśtawki, krzesełka i inne gadżety nabijające kieszeń producentom a nam posłużą kilka razy i zagracą mieszkanie. Na prawdę warto przemyśleć zakupy, tym bardziej, że mamy jeszcze trochę czasu.

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #433555 przez malwinsien
Agi oczywiście, że nie kupię wszystkiego :) Kasy szkoda na monitor oddechu ale niektóre majętne mamusie lubią sobie takie gadżety pokupować :) I właśnie fajnie by było, wykreślać zbędne rzeczy razem z tej listy :) Bo to mój pierwszy dzidziuś i nie mam pojęcia co jest potrzebne a koleżanki co rodzą zaraz wydały już ponad 10 000 PLN na wyprawki co jest dla mnie obłędem.
Heri mój szwagier z żoną byli na USG w 11 tygodniu na genetycznym bo też są w ciąży i od razu im powiedział, że dziewucha :) Jak ma dobry sprzęt i oko to w 12 tyg. już powie :) I to będzie na pewno przez brzuszek :) Genetyczne trwa prawie 30 minut więc warto zabrać męża :)

12 lata 3 miesiąc temu #433564 przez klaudia_286
ja jak bede kupowac to mniejswiecej wiem tylko ja musze potroic losc a wiekszosc mam a zanim sie maluchy urodza to powoli pokupuje co mi potrzeba a poznije to na bieżąco,bo nie wiem co bede jeszcze potrzebowala do jednego jest latwiej wiec poczekam troche zreszt wiem ze dostane sporo wiec nie ma co szalec

12 lata 3 miesiąc temu #433565 przez klaudia_286
do smarowania dupek nie uzywam nigdy kremow tylko mąka ziemniaczana a do oczek jest rumianek wiec ja mam tam swoje sposoby a nie jakas chemia potem te dzieci sa uczulone od tego wszystkiego

12 lata 3 miesiąc temu #433570 przez klaudia_286
moj mąż bedze wiec napewno go zabiorę bo nie byl jeszcze nawet jak z corką bylam bo tez byl za granicą

12 lata 3 miesiąc temu #433572 przez kasia1329
Mój mąż zarówno w pierwszej ciąży jak i teraz chodzi ze mną na każdą wizytę i jest przy każdym USG :) zawsze to jakoś raźniej ;)

12 lata 3 miesiąc temu #433573 przez klaudia_286
kosze na pranie mam wiec po co mi typowo do dzieci takie ubranka pierze się na bieżąco,w pralce mam taka funkcje do prania antyalergicznego wec nawet proszkow specjalnych nie potrzebuje do kąpania to tylko plyn i oliwka i nic więcej,pewnie ze chciala bym miec lżej z tymi wszystkimi gadzetami bo to ułatwia duzo ale są ważniejsze rzeczy niż to wszystko a jak ktoś umie się dobrze zorganzować to nie trzeba tego wszystkiego

12 lata 3 miesiąc temu #433577 przez klaudia_286
kasia no napewno tylko jak my nie mamy takch mozliwosci to co zrobic ale teraz bedzie na dwoch wizytach bo teraz we wtorek mam i potem 11 to tez się załapie węc nie ma zle,chyba ze nie bedzie chcial ale zobaczymy

12 lata 3 miesiąc temu #433588 przez kasia1329
Ja pamiętam jak przy pierwszej ciąży mój mąż zarzekał się że przy porodzie nie będzie, a potem jak przyszło do porodu to nie odstępował mnie ani na chwilę. Nawet lekarka nie umiała go wygonić żeby się przespał :) a gdy po 16 godzinach zrobili mi c.c to jako pierwszy trzymał synka.na rękach.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka