BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 3 miesiąc temu #763998 przez pauluska
No tak teraz etap wprowadzania żółtka glutenu mięska, gluten i mięsko to też białko ale mam nadzieję że na to Igula nie będzie uczulona no ale wszystko po malutku muszę robić aby w razie czego wykryć alergen na razie u nas nadal kaszka i zupka jarzynowa mieszana z innymi daniami bo najlepiej toleruje zupkę jarzynową Gerber a np z Hipp już nie chciała jeść ale jak zmieszałam jest ok. Mam nadzieje że tym razem dowiem się coś ciekawego a nie wyjdę z receptą leków hehe.

munnecabrava
co do zmiany mleka myślę że lepiej poczekaj do skończonych 6 msc i wtedy zacznij wprowadzać mleko następne.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 3 miesiąc temu #764013 przez munnecabrava
no tak ale to nie mój pomysł jak się małż pytał kiedy mamy zmienić mleko lekarka powiedziała że już możemy zmieniać dlateo się nad tym zastanawiam:)

11 lata 3 miesiąc temu #764016 przez munnecabrava
ostatnio pisałyście o jedzeniu :D ja uwielbiam eksperymentować w kuchni niestety mój mąż wielu rzeczy nie je wiec dogadzam głównie sobie :)

jeśli chodzi o krewetki to w masełku smażone z czosnkiem i do tego bagietka czosnkowa :D mniami :

dzisiaj np robię kurczaka z dynią mleczkiem kokosowym i curry ale ... okazało się że nie mam curry więc zastapiłam to papryką i kurkumą taki inny smak i podaję to z ryżem.

Bardzo lubię tez wątróbkę w sosie bolońskim (smazymy wątróbkę a sos jak do spagetti)

Polędwiczki w sosie z coca coli :P

11 lata 3 miesiąc temu #764047 przez Sevilla
haha na tym filmiku, jakbym widziała Maksiora ...

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

odnośnie wątróbki, my jedliśmy wczoraj w czerwonym winie, ale m-brava twój sposób muszę również wypróbować :)

11 lata 3 miesiąc temu #764048 przez Sevilla
m-brava daj przepis na tego kurczaka, bo brzmi pysznie

11 lata 3 miesiąc temu #764051 przez munnecabrava
Składniki, 4 porcje:

• 500 g piersi kurczaka
• 500 g dyni
• do podsmażenia: 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
• 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/3 szklanki suszonej żurawiny
• 1 łyżeczka pasty tamaryndowej lub 1 łyżka soku z limonki

Do podania:

• 200 g białego ryżu
• świeża kolendra (opcjonalnie)

Marynata do kurczaka:
• sól i pieprz
• 1 łyżka drobno startego imbiru
• 1 drobno starty ząbek czosnku
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej (lub do smaku)
• 1 łyżka oliwy

11 lata 3 miesiąc temu #764058 przez munnecabrava
wątróbkę s winie też uwielbiam ostatnio widziałam przepis na wątróbkę w mleczku kokosowym :)

11 lata 3 miesiąc temu #764066 przez joasia10015
Ale pysznie tu dzisiaj :) Ja dzis na kolacje z małżem robie krewetki według waszego przepisu-zobacze co z tego wyjdzie :cheer:
Wczoraj zrobiłam tarte z czekoladą ale lekki niewypał dlatego boje sie troszke eksperymentowac -bo zazwyczaj jest cos nie tak B)
Małż wczoraj wrócił i noc była nasza :kiss: :silly: Poszedł własnie na boisko z Miłkiem -pograc w piłe a ja odpoczywam :blush:
Ha,ha dzis w nocy jak zawsze Miki sie budził i w pewnym momencie niby usypiał,niby nie przy cycusiu -no to wzięłam książke i zaczelam czytac...na to obudził sie małż i jak mnie zobaczyl o 3 w nocy z ksiazka do tego z dzieckiem przy cycu to puknął sie w głowe i mówi-,,CYBORG Z CIEBIE CZY JAK?KOBIETO ŚPIJJJJ,,-hahahaaaa nie moglam z niego :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kurcze juz sie ciesze-małż niemal ROZKAZAŁ mi zebym sobie pojechała w tygodniu do kina i na zakupy do Poznania...on zostaje z chlopakami sam :ohmy: Juz chce to zobaczyc :silly:

Sevi baaardzzzooooo mi przykro-myslalam wczoraj o tobie i o tej sytuacji ...A jak dzis czytam co napisała m-brava to aż SZOK .Czyli tak naprawde każda z nas mogła tak miec i nawet nie wiedziec :( Smutne :( Ale cóż-natura :dry:

11 lata 3 miesiąc temu #764087 przez Olga60
Z jedzenia to wczoraj narobiłam dużą brytwanę gołąbków z dwóch kapust, barszcz zabiegany z tortelini i koperkiem, więc dzisiaj na obiad zaprosiłam moich rodziców i teściow.

A noc ...... ciąg dalszy rozmów nocą u Nataszy, jak się obudzi ok 3 i zje, to papla jej się nie zamyka do 4, potem mam problem żeby zasnąć itd

11 lata 3 miesiąc temu #764089 przez Gusia
Dzien dobry :) tak Was czytam o tym jak rozszerzacie dietę swoim maluszkom i jestem w szoku ile juz nowości jedzą Wasze pociechy :0
Jestem chyba jedyną która nie daje nic oprócz cycusia, Julka nie chce nawet wody nie mówiąc o herbatce :(
Przy pierwszym synu do 6 miesiąca dawalam tylko cycka i teraz tez tak zamierzam zrobic, tym bardziej ze mała widać sie najada i przybiera na wadze ale zaczęłam sie zastanawiać czy napewno dobrze robię :( moze powinnam zacząć podawać coś wiecej ??? Kurcze głupia juz jestem :/

Teraz pytanie z innej beczki, chciałam zapytać jak podchodzicie do tematu przeklucia dziewczynkom uszu ???
Powiem szczerze ze wsród znajomych którzy maja córeczki krąży opinia ze lepiej wcześniej bo dziecko szybciej zapomina o bólu i łatwiej sie goi.
Moj mąż tez stwierdził ze przeklujemy jak bedzie miała kilka miesięcy i ja sie zgodziłam bo pamietam jak ja mając ok 12 lat i cała szkatulke kolczykow od chrzestnej panikowalam, niby chciałam ale strach był straszny ale teraz .... sama nie wiem Julcia jest jeszcze taka mała :(
Ja ogólnie boje sie strasznie igły wiec moze dlatego tak panikuje :(

11 lata 3 miesiąc temu #764097 przez Olga60
Moje zdanie to dziecko samo w przyszłości powinno zdecydować czy ma na to ochotę, sama przekułam sobie uszy jak miałam z 16 lat, poszłysmy razem z koleżanką i wcale to nie boli żeby od razu małemu dziecku to robić, bo i po co :unsure:

11 lata 3 miesiąc temu #764104 przez vika
SevilaWspółczuje bo przeżywałam taką sytuacje niejednokrotnie więc wiem jak się teraz czujesz i wiem z kąd bierze Ci się ten szybki powrót do rzeczywistości....myślę,że stało się tak jak miało się stać...sama zawsze sobie tak tłumacze...życie z niewiadomych dla Nas przyczyn potrafi nieżle nas doświadczyć...ale jak już sama napisałaś "CO NAS NIE ZABIJE TO NAS WZMOCNI" :kiss: :kiss: :kiss:

Co do @ to ja dostałam już drugi raz i to od czwartku się za mną ciągnie a leje się .....MASAKRA do tego chyba udzielił mi się ból zębów już drugą noc boli mnie całe dolne dziąsło od 6 do 8 chyba mnie troszkę przeciągło na dworze :angry: :angry: :angry:
a czeka mnie operacja bo mam torbiele właśnie od 6 do 8 na dolnych dziąsłach i z lewej i prawej...a boję się jak cholera :angry: :ohmy:

w piątek też robilam krewetki z tym,że obgotowałam je w białym winie HMMMMMmmmm efekt marny coś chyba wino się nie nadało i kolacja poszła do kosza dlatego dziś właśnie piekę jabłecznik i wieczorkiem będziemy się bojadać na słodko :)

11 lata 3 miesiąc temu #764109 przez vika
moja miała 3 lata i bardzo chciała ale też bardzooo się bała :dry: trzy razy byłyśmy w gabinecie nim doszło do przekłucia :angry: :huh: ....Tosi mam zamiar przekłuć do roku może na święta zobaczymy :laugh:

11 lata 3 miesiąc temu #764149 przez pauluska
Ja dla Igi też zamierzam przekuć (przekłuć ? ) :D uszy i to nie długo :) Mam dla niej piękne kolczyki które kupiłam w ramach pamiątki Chrztu i chciałabym aby je nosiła.

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #764259 przez Daarikaa
my tez chcemy przekluc uszka Klaudii.

juz po kapieli teraz tata czyta bajke Klaudii :)

ja ide zaraz sie pluskac i trzeba ogladac must be the music

Dziewczyny gdzie wywolujecie zdjecia?

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka