BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 2 miesiąc temu #785935 przez Olga60
Acha, mąż dzisiaj spytał się o radę swojej kuzynki stomatolog, który żel poleca na dziąsła, bo ostatnio Natasza strasznie je trze. Odradziła, mówiąc, że wszystkie są na lidokainie, chemia, która znieczula dosłownie na trzy minuty :huh: . Tak tylko dla Waszej informacji :kiss:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu #785946 przez tysiiiak
hehe Olga ja wiem że znieczula na te trzy minuty ale czasem te trzy minuty to już coś :P :D a mówiła coś o tej Camilii?

Dziewczyny a jak ciemiączko u waszych maluchów? Ja mam wrażenie, że nic się nie zmniejszyło u Kuby :( wiem, że do 18 msca ma prawo zarastać ale to wygląda jakby nic nie drgneło :dry:

11 lata 2 miesiąc temu #785952 przez Olga60
tysiiiak o konkretnych produktach nie rozmawiali, no jak mu tak powiedziała to chłop dopuścił temat (facet :ohmy: ), ja może jutro do niej tyrknę dopytać.

Ciemiączko może niepokoić jak za SZYBKO zarasta.

11 lata 2 miesiąc temu #785964 przez Alex_87
Ja nawet nie wiem jak u nas jest z ciemiączkiem, jutro to zbadam :)

Też nie farbuje włosów, tzn raz na jakiś czas mi odwali i zafarbuje, ale po ognisto czerwonym kolorku przed ciążą odechciało mi się w ogóle farbowania, nawet na ślubie miałam swoje naturalne. generalnie wkurzają mnie odrosty, więc wole zaoszczędzić na farbach i mieć swój kolor, który i tak lubie :)

Moje dziecko mnie dzisiaj znowu zaskoczyło, bo siedziała sobie i nawet podpierała się rączkami z przodu żeby nie upaść, trwało to całkiem długo, dopiero jak złapała zabawkę to poleciała. Ale obroty nadal jej słabo idą, leżaczek dzisiaj złożyłam i będzie tylko leżała na macie.

11 lata 2 miesiąc temu #785983 przez Olka!
Olga co znaczy, że ciemiączko szybko zarasta tzn kiedy jest szybko ? Weronia ma już prawie niewyczuwalne!!

11 lata 2 miesiąc temu #785990 przez Olga60
Olka żeby Cię uspokoić :)

Zbyt szybkie zarastanie ciemiączka może świadczyć o patologii. Nie należy jednak analizować tempa zarastania ciemiączek bez równoczesnego analizowania przyrostu obwodu głowy. Dlatego przy każdej wizycie kontrolnej maluchowi mierzy się również obwód główki, a lekarz porównuje wynik z wykresami na siatkach centylowych. Gdy główka maluszka rośnie prawidłowo, szybko zarastające ciemiączko nie powinno niepokoić.

11 lata 2 miesiąc temu #785993 przez Alex_87
Nie siejcie paniki z tym ciemiączkiem ;) U mojej też prawie już nie czuć, zresztą od urodzenia nie miała jakiegoś dużego.

Vika Tosia to prawdziwa akrobatka :D naprawdę jestem pod wrażeniem, pewnie cały dzień spędza na podłodze. To jednak jest prawda, że dla takich dzieciaków najlepszym miejscem do zabawy jest podłoga, a leżaczki i huśtawki powinny być używane raz na jakiś czas.

11 lata 2 miesiąc temu #785994 przez Olga60
Dlatego po to chodzi się do lekarza, jeśli byłoby coś nie tak, każda by wiedziała ;)

11 lata 2 miesiąc temu #786002 przez tysiiiak
Alex Kuba od urodzenia praktycznie nie leżał w leżaczkach ani huśtawkach. Jak zaczynał kumać zabwi to leżał na macie na naszym łóżku (twardym) a teraz już od dłuższego czasu na podłodze ma i matę swoją i kołderkę z zabawkami. W leżaczku go tylko karmiłam jak jeszcze krzesełka nie miałam. I się nie przewraca :(
Co oczywiście nie umniejsza temu że lezaczki upośledzają rozwój jak sa za dużo używane.

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #786003 przez Alex_87
Ojjj Olga z tymi lekarzami to same wiemy jak bywa ;) niestety czasem ciężko zaufać naszej kochanej służbie zdrowia. Ale wiadomo, że nie można czegoś stwierdzić na podstawie jednego objawu :D
A propo lekarzy, to ja już zaczęłam odprawiać modły, żeby odgonić bakterie z moczu Zuzki, jak w piątek znowu się nie zaszczepimy tooo..... :angry: :angry: :angry:

Tysiak ja z kolei wiem, że nadużywałam leżaczka, często robiłam coś w kuchni i brałam małą ze sobą, jeśli już to leżała u nas na łóżku, miała dużo miejsca i twardy materac, na podłodze bałam się na początku ją kłaść bo u nas bardzo ciągnie od podłogi. Ale już po kilku dniach tylko na macie widze efekty :)

11 lata 2 miesiąc temu #786014 przez Olga60
Alex jak napisałam wyżej, lekarz NIE DIAGNOZUJE TYLKO NA PODSTAWIE ZARASTANIA, ALE I ANALIZUJE WZROST OBWODU GŁÓWKI, więc nie stwierdza ewentualnych patologii na podstawie JEDNEGO OBJAWU

11 lata 2 miesiąc temu #786035 przez Alex_87
Olga ja to rozumiem, nie chodzi mi tu konkretnie o ciemiączko, tylko, że czasem któraś z nas czasem coś napisze w ramach informacji a inna może to odnieść do swojego dziecka że się źle rozwija itp. I wiesz chodziło mi o to ;)

11 lata 2 miesiąc temu #786045 przez Daarikaa
wrocilam z fitnesuu dzis cwiczylysmy z hantlami na rece i biust i bola mnie nawet jak pisze na klawiaturze hehe :D

Niunia zasnela po 21, co do ciemiaczka to mi sie wydaje ze u Klaudii nic narazie nie zarasta, nie lub ie tego dotykac - przeraza mnie ta "miekkosc"

11 lata 2 miesiąc temu #786049 przez Olga60
A nooo, Tysiiiak zapytała, to jej odp, a potem Olka, że u niej na odwrót :laugh: , stąd mój komentarz, że przecież gdyby coś było nie tak, lekarz by na pewno to zzauważył. Nataszę zawsze maca po głowie a i ostatnio też pani w poradni rehab, to już dwóch :lol: a i na moje oko ma rozmiar opuszka palca.

11 lata 2 miesiąc temu #786059 przez Olga60
Daarikaa a złapałaś link który Ci podesłałam odnośnie basenu ??? Ciemiączka też nie lubię dotykać, a nawet patrzeć jak ono pulsuje :huh:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka