- Otrzymane podziękowania: 36
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie MAJ 2013
Mamusie MAJ 2013
- Sevilla
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Zdeterminowanie i wiara w lepsze jutro :)
Lania, Joasia super wyglądacie
Pozostałym dziewczynką współczuje zaparć. u mnie jak narazie zaparć brak i mam nadzieję, że zostanie tak jak najdłużej
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- lania
- Wylogowany
- rozmowna
- Ciąża- dziewięć miesięcy stwarzania świata.
- Otrzymane podziękowania: 0
Też muszę sobie kupić te czopki, spytam o evaqu(czytałam o nich w gazetce dzidziuysiowej apteki doz więc może w niej będą), a jak nie będzie ich to glicerynowe
- moniaaak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
Właśnie zjadłam śniadanko i myślę co tu dziś robić. Zastanawiam się czy nie zacząć powoli prać tych wszystkich rzeczy dla maleństwa. Chociaż ciągle mi się wydaje, że to za wcześnie. Może zacznę od kocyków i tym podobnych rzeczy.
Lania jak Ty się dobrze czujesz w krótkich włoskach to najważniejsze:). Zresztą ja też się dołączę, że mi się podoba .
Ja też ostatnio ścięłam. Nie aż tak drastycznie, ale miałam długaśne, a teraz nawet ramion nie sięgają. Ale jak mi wygodnie. I szybko się myją i w ogóle.
- tysiiiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 17.05.2013 przywitaliśmy Kubunia
- Otrzymane podziękowania: 33
dziewczyny wspolczuje wam tych zaparc akurat to na szczescie mnie ominelo ale jak piszecie o innych dolegliwosciach to przybijam piatke
lania nie martw sie przyzwyczaja sie ja w ciazy scielam wlosy z dlugosci za lopatki na zupelnie krótkie i mi z tym dobrze ja w ogole nigdy nie zalowalam sobie eksperymentow z wlosami ;p jestem zdania ze i tak odrosna
sniadanko mnie wzywa
- anek
- Wylogowany
- budujemy zdania
ja juz na nogach od 7, Szymak zawiozłam do szkoły, zakupy, ogarnełam dom i troche sie połozyłam.
Lalka witaj! ja nadal neiiwem jakie łózeczko wybrac.do turystycznego dokupujesz materacyk?
z Szymkiem miałam drewniane i fajne było.(dałam siostyrze, pozniej kuzynce i teraz nie nadaje sie juz do użycia).teraz chciałam cos innego a turystyczne fajna sprawa tylko materacyk trzeba dokupic bo one maja beznadziejny.do wiekszosci wchodzi ten sam wymiar co do drewnianych 120/60.
Joasiu10015 pierwszą miałas ceaarke czy naturalnie rodziłaś?
Ja napewno bede miała cesarke.raz ze wczesniej miałam a drugi raz to ze nie mam wymiarów.mam bardzo wąskie biodra tzw niewspółmiernosc porodowa.
dziewczyny wyglądac super, takie typowe mamuski ciążowe:)
Lania ładnie Ci w tych włoskach, chociaz neiiwem jak wczesniej wyglądałas.
Joasiu synus przystojniaczek, oj beda dziewczynki latały za nim.
Kiniaczek ta MUre 4 kupujesz uzywke czy nową?. swietny wozek.na all jest pare uzywek za ok 1500zł ale w bardzo dobrym stanie.mi sie barzdo podoba ten brązowy model.
wpółczuje dziewczyny zaparc.ja tez biore zelezo ale jak narazie ok jest.pije duuuuzo wody i jem pestkowce i jakos daje rade narazie.
co do rozstępów, ja stosuje z gerbera krem i dla mnie ok.kosztuje ok20-30zł.na noc wcieram oliwke a rano krem.na początku ciązy pojawił mi sie jeden nad pępikeim a do teraz narazie nic.zobaczymy pozniej.
za to przy pierwszej ciązy cieszyłam sie ze nie miałam rozstepow a jak zaczełam karmic i był nawał popękały mi całe piersi.przy karmiemiu podobno nie wolno tych kremów stosowac.
co do wagi.ja narazie chyba 5 albo 6 do przodu, takze ok.w pierwszej przytyłam 9kg.
niedziela barzdo miła.spacer,sanki, obiad,spacer. pozniej kolezanka przyjechała i plotkowałysmy do wieczorka.Szymek wyszalał sie na śniegu i o 20 juz padł do spania takze mogłysmy pogadac.
- anek
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Alex_87
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 13
Mam pytanie odnośnie tego ochraniacza na szczebelki, wystarczy mi tylko jeden? Czy kupić dwa? Bo będę zamawiała przez neta pościel i chcę zamówić dwa komplety, ale nie wiem czy obydwa z tym ochraniaczem. I taki ochraniacz się pierze? Bo pościel wiadomo, że wypiorę ale zastanawiam się czy ochraniacz też?
Załamujecie mnie z tą wagą ja do końca ciąży to przytyje napewno 15 kg albo i więcej, teraz już mam z 12-13 kg na plusie:P
Ale rozmawiałam z koleżankami i one wszystkie przytyły po 20kg, a teraz znowu takie chudzinki. Ciekawa jestem skąd ta waga się bierze, ja zawsze ważyłam ok.55kg przy wzroście 172cm, i nigdy nie miałam problemów z wagą, próbowałam nawet przytyć, z nieudanym skutkiem. A w ciąży skoczyła jak szalona, mimo tego, że nie jem dużo i staram się jeść zdrowo.
- moniaaak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
Chociaż ostatnio spotkałam koleżankę, a ona widząc mnie stwierdziła, że mało przytyłam i ona przybrała w ciąży 27 kg. A teraz? Chuda jak patyk...
Anek długo dochodziłaś do siebie po cesarce? Opowiedz coś o tym. Jak szybko zaczęłaś wstawać, brać dziecko samodzielnie itp? Da się to od razu? Bo ja tego się najbardziej w tym wszystkim boję...
- anek
- Wylogowany
- budujemy zdania
moniaaak wsyztsko to zalezy od organizmu, jak Cie zszyją, od znieczulenia itp.
jesli masz znieczulenie do kręgosłupa to przez pierwsze chyba 24godz musisz lezec płasko i nie unosic głowy bo pozniej sa okropne bole głowy.ja troszke podnosiłam (tu tel zadzwonił, tu dzidzie przywiezli)i mnie bardzo bolała ale na szczescie 1-2 dni.
ogolnie szybko doszłam do siebie bo chyba w 2 dobie poszłam wykapałam sie sama i juz chodziłam, dziecko kamiłam itp.nie wspominac żle cesarki, naprawde nie ma a sie czego bac a jesli cos bedzie bolec zawsze mozesz poprosic o cos p/bolowego.
moją bratową kiepsko zszyli i jeszcze w 4 dobie nie mogła wstawac, mowiła ze ją boli.dopiero jak jej poluznili szew od razu wszytsko pusciło, i juz wszytsko robiła.
wszytsko da sie zrobic, na poczatku połozne Ci przystawiaja dziecko bo ciezko Ci sie odwrócic itp.wiec przynosza co 3 godz i próbujesz karmic a pozniej jak juz zaczynasz chodzic masz dzidzie przy sobie i uczycie sie razem karmic i wszytskiego :)przynajmniej w moim przypadku tak było.
- Sevilla
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Zdeterminowanie i wiara w lepsze jutro :)
- Otrzymane podziękowania: 36
- ewela86
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- lalka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 3
Anek...my mamy łóżeczko już z materacem!!!!dokupić musimy jak Mała będzie już większa!!!!i jestem bardzo zadowolona!!!składa się na wielkość walizki i można go na wyjazdy brać!!!!a jakość materaca to z czasem ocenimy...jakby co to takie drewniane też mamy!!!a,że mamy dom piętrowy to nawet i te dwa się przydadzą!!!dużo takie łóżeczko ma"bajerów"kółka,płozy na kołyskę,budkę z wiszącymi miśkami,pozytywkę,przewijak!!!!wstawię później zdjęcie jak sypialnie będę mieć po remoncie!!!
właśnie ciekawe jak będę do siebie dochodziła po cesarce..tym bardziej,ze już i bliżej do 40ki!!!
- lalka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 3
- joasia10015
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Jesli chodzi o wagę mam +6 ,a w pierwszej ciązy miałam w 7 miesiącu +12 .Teraz pewnie bedzie waga książkowa bo w pierwszej miałam ponad 20 Alllleeee zrzuciłam nadmiar w jakies 3 msc.
CO do ochraniacza to ja prałam oczywiscie kilka razy i mialam jeden -ale tak jak jedna z was pisała fajnie wyglada jak jest z kompletu od poscieli -teraz sama myslę czy kupic zestaw z ochraniaczem
anek ja też miałam pierwszą cesarkę ,,z zaskoczenia,,-po 24 h.bólach i 1,5 cm.rozwarcia zdecydowali że BRAK POSTĘPU PORODU i na blok operacyjny
Jesli chodzi i przejscia po cesarce to ja też w miarę szybko doszlam do siebie.Tak jak pisze anek po znieczuleniu trzeba długo lezec na płasko bo pozniej są okropne bóle głowy Ja urodziła w czwartek o 10;20 i tak cały dzien ,cała noc na leżąco -w piątek przyszła pielęgniara i kazała wstac odrazu na bacznosc I zaraz same musiałyśmy isc sie umyc (do łązienki nie mialysmy szans-wiec pierwsze mycie bylo przy zlewie w pokoju )
No i od wtedy kazali wstawac jak najczesciej-chodzic ile sie da i wogóle.Ja jesli dobrze pamietam -w piątek wieczoram sie sama kąpałam w łazience-tyle że droga do łazienki zajęła mi chyba z 10 minut-szłam zgięta w pół Synka przyniesli mi w czwartek po porodzie kolo poludnia -i należąco karmiłam-przyssał sie jak pijawka i pił tak że aż płakałam ...z bólu.Bo kiedy dziecko ssie piers w pierwszym czasie to macica sie obkurcza dosc szybko,i rana bolała żeee szok.Normalnie mąż musiał mi go na chwile oderwac od cycusia bo wyłam z bólu...
W piątek wieczorem przyszedł kryzys -miałam wrażenie że boli mnie każdy milimetr ciała I kiedy poprosiłam żeby mi na noc pielegniary wzieły dziecko do siebie bo ja nie dam rady wstac z łóżka to mi SUCZ odpowiedziała,,A KTO PANI W DOMU WEZMIE DZIECKO,,??? uwierzcie że płakałam z bólu ...i razem z koleżanką która była w identycznej sytuacji (zrobili jej cc 5 minut po mnie )nie spałyśmy całą noc żeby dziecmi płaczącymi sie zając...no i płakałysmy razem z dziecmi
MYslę że w miarę dobrze doszlam do siebie-najwiekszego powera dostałam jak pojachałam do domu -wtedy było juz ok.PO tygodniu pojechałam do fryzjera bo nie moglam na siebie patrzec
Niewiem czy to bardzo szybko,czy nie jesli chodzi o dochodzenie do siebie-ale np.widziałam dziewczyny które rodziły naturalnie i po kilku godzinach łaziły juz z maluchami po korytarzach Ale są i takie sytuacje jak moja znajoma że po naturalnym p.nie mogła chodzic miesiąc bo tak ja pozszywali że biedna nie mogla zrobic kroku
Mysle że to baaardzo indywidualna sprawa -nie mozna pow.kiedy sie lepiej dojdzie do siebie -ja liczę że nie bede miała gorzej jak przy pierwszym p.Czytałam że przy drugiej cesarce szybciej sie dochodzi do siebie-ale sie nie nastawiam bo wiadomo KAŻDA KOBIETA INNA ,I KAŻDY PORÓD INNY a u mnie nie wiadomo w koncu co bedzie -cc czy naturalny-wszystko sie okaże
Uffff to sie napisałam
- joasia10015
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Tyle tylko że ja miałam bóle i to takie że miałam ochote chodzic po scianach -wiec taki zastrzyk to PESTKA .Nie wiem jak by to było tak bez bólu sie wkłówac ,ale mysle że to sekunda i po wszystkim Po tym już tylko czekasz pare minut aż zobaczysz dzidzie