BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)

12 lata 6 miesiąc temu #392345 przez ewelinda83
kala na marcowka dziewczyna polaca szampon w piance z musteli www.mustela.pl/pl/main.html#/gamy-produk...mpon-dla-noworodkow . Myje się głowę w kąpieli i nie trzeba nic wyczesywać.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 miesiąc temu #392354 przez kala321
mały wcześniej nie miał,potem miał tylko tam gdzie włoski mu zostały,a teraz mu się więcej pojawiło

słyszałam o tym szamponie i o jeszcze olejuszku,ale to są drogie preparaty(porównawczo) i nie zawsze skuteczne, niektórzy mówią -piszą,że jest gorzej niż było
a u małego nie jest ona taka duża,ta ciemnieniuszka
ale wolałabym aby jej nie miał i już teraz robię
robię oliwką i wyczesuję szczoteczką,ale mało ta szczoteczka zbiera:(

12 lata 6 miesiąc temu #392394 przez Elwerka00
kalus. U nas tez z poczatku ciemieniuszka byla mala,posmarowalam oliwka i grzebykiem co jest zakonczony kuleczkami krecilam kulka i schodzila potem wyczesywalam,a teraz jest taka ze platy sa po 2 cm nawet;/ trzeba to co jakis czas wyczesywac az sie glowka zrosnie,tzn ciemiaczko.. Chociaz mi wczoraj lekarka powiedziala ze to moze byc oznaka alergi. Odrazu sie ciemieniuchy niestety nie pozbedziemy.i jest ona tylko na czubku praktycznie..

Aleksander < 3

12 lata 6 miesiąc temu #392474 przez szolrak1
KALA
u nas nie było ciemieniuszki wcale ale podobno Olejuszka - olejek na ciemieniuszkę Skarb Matki (MacKar) jest rewelka

a ja znow plamie.... pd tyg biore tabletki antykonc i dzis mam plamienia jak w pologu ... mialyscie tak?

12 lata 6 miesiąc temu #392475 przez szolrak1

12 lata 6 miesiąc temu #392476 przez kala321
je jeszcze nie miałam okresu
a plamienie miałąm tylko po szpitalu

12 lata 6 miesiąc temu #392485 przez kala321
"Jeżeli Twoje dziecko nadmiernie się ślini, marudzi, wkłada do buzi rączki i wszystkie przedmioty, które ma pod ręką, to z pewnością znak, że wychodzą mu pierwsze zęby!"

dodatkowo w ciągu dnia grymasi przy jedzeniu,gdzie zawsze był głodem

12 lata 6 miesiąc temu #392487 przez kala321
czyżby to zęby?
kumpela mówiła,że jej sis synkowi wyszły gdy miał 2,5 miesiąca

12 lata 6 miesiąc temu #392710 przez Elwerka00
mozliwe,u nas tak sie maly zachowuje przez pogode,jest tak goraco ze spac nie mozna,koszmar,marudzi,jesc nie chce,tyle ze raczek nie wklada do buzki..

Aleksander < 3

12 lata 6 miesiąc temu #392734 przez Karola1990
no też słyszałam że to możliwe tak wcześnie ale raczej nie nastawiałabym się na ząbki jeżeli dziąsełka nie są napuchnięte.

Ja też myślałam że to już ale jednak nie. Dziąsła ma tylko troche czerwone. Poprostu się tak okropnie ślini bo nie nadąża śliny łykać.

Zastanawia mnie ciągle ten pępek. chyba czytałam gdzieś że powinni go usunąć.
Oby wszystko w porządku było.

U nas upał straszny, a właściwie duchota. Mała też męczyła się zanim zasneła. Masakra.
W domu to kładę ją na macie bez pampersa lezy bo poci się strasznie. Przemywam ją wodą ale nie daje to nic praktycznie.

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #392744 przez iwcia
Kala mojej Oliwce przebiła się jedynka, czuć pod palcem takie twarde coś :P domyślam się że to ząbek wychodzi no i wcale nie jest marudna, gorzej było jakieś 2-3 tygodnie temu, był taki czas że ciągle praktycznie płakała i wcale spania nie miała, a potem już lepiej i do teraz. Ślini się do tego stopnia że ślinka leci jej cieknie sama, piątki całe probuje wsadzić. Mam taką maść na dziąsełka dentinox i jej na noc smaruje ale też nie zawsze, zależy czy marudzi przed spaniem, albo widzę że coś jej przeszadza.

U nas pojawiła się pleśniawka, bardzo to się szybko rozprzestrzenia, praktycznie w 1 dzień to się zrobiło. Mamy taki roztwór do smarowania języczka i fiolet, ale narazie smaruje tylko tym jednym, potem scieram wacikiem i praktycznie już widać efekty.

Elwerka podejżewam że twój mały będzie miał skaze, tak jak moja Oliwka, też pojawiła się ciemieniucha, wcześniej smarowałam główkę Oliwką przed kąpielą, od jakiegoś czasu parafiną i w sumie praktycznie już niema wcale, potem się wyczesuje szczoteczką.

Madzie najważniejszy jest mały i ty, a twój facet to niewie co traci, każdy dzień z małym bąbelkiem to ogromna strata, jeszcze tym bardziej skoro mały się tak ładnie rozwija, jest co podziwiać i czym się cieszyć na codzień. Moim zdaniem on za długo bez Was nie wytrzyma :) ale bądź twarda i postaw konkretne warunki, niech wie że może Was stracić jeśli się nie zmieni, jak to się mówi trochę go przytrzymaj aż zatęskni porządnie :) trzymam kciuki

Pozdrawiam mamcie :)

Karola Twoja Olusia to się rozwija w tempie zawrotnym. Moja tylko coraz lepiej podnosi glówkę, nie ma już takiej tragedi na brzuszku jak była wcześniej, zaczyna chwytać zabawki, tzn dopiero probóje je złapać ale kiepsko jej to idzie ;) za to w pionie trzyma główkę już cały cza praktycznie i jak leży w bujaczku czy na łóżku bardzo mocno podnosi głowę do góry, tak się już dźwiga jak do siadania.

Nasza córeczka Oliwia :) ur.11.04.2012 r. godz.22.25

12 lata 6 miesiąc temu #392753 przez ewelinda83
OBFITE ŚLINIENIE U NOWORODKA
Wcale nie musi być związane z ząbkowaniem. Czasami pojawia się długo przed ząbkowaniem. Wynika ze wzmożonej pracy gruczołów ślinowych.

Po co noworodkowi ślina
- Nawilża śluzówkę jamy ustnej.
- Zawarte w niej przeciwciała (IgA) utrudniają wnikanie bakterii.
- Bierze udział w procesie trawienia, za sprawą zawartych w niej enzymów.

Kiedy śliny robi się jej więcej
Od trzeciego miesiąca życia dziecka gruczoły ślinowe pracują intensywniej i wydzielają więcej śliny. Dziecko nie umie jeszcze skoordynować ruchów języka, policzków i gardła, żeby połykać jej nadmiar, więc ślina ścieka po bródce.

Czemu to służy
Pięciomiesięczne dzieci bawią się językiem, wargami i śliną, robią z niej bańki – ćwiczą w ten sposób buzię i szykują do nauki mówienia.

Ślina jest potrzebna przy ząbkowaniu
Około szóstego miesiąca zaczynają rosnąć ząbki. Zawiązek zęba powoduje obrzmienie dziąsła (a nawet lekki stan zapalny). W rezultacie dziecko ślini się dużo bardziej.

Co możesz zrobić, gdy dziecko mocno się ślini
1. Smaruj brodę i szyję kremem ochronnym lub maścią (np. Linomag, Bepanthen, Alantan), by zabezpieczyć ją przed drażniącym działaniem enzymów trawiennych.
2. Pamiętaj o zabezpieczeniu buzi kremem przed wyjściem na dwór. Mokra (zaśliniona) skóra pod wpływem chłodu łatwiej ulega spierzchnięciu.
3. Zakładaj śliniaczek (nie tylko do jedzenia) i często go zmieniaj. Dzięki temu zabezpieczysz ubranko maluszka.
4. Porozmawiaj z lekarzem. Obfite, nie uzasadnione niczym ślinienie może być objawem zapalenia nagłośni.

12 lata 6 miesiąc temu #392756 przez ewelinda83
iwcia super ze macie juz pierwszy zabek i to bezbolesnie :) mojemu chrzesniakowi wychodzi juz chyba 6 i w zeszlym tygodniu przezywalismy to razem z nim :(
3 dni placzu, goraczki i bolu malego :( zele, syropy pomagaly tylko na chwile, no a po chwili bol od nowa :(

12 lata 6 miesiąc temu #392853 przez kala321
ewelinda-pięciomieśięczne dziecko robi bąbelki ślina(tu tak pisze)a, mój teraz robi i czasem tak się ślini9,że mu cieknie
też czytałam o tych śliniankach i nauce mówienia,ale jak mu włożysz palec do buzi to tak ściska dziąsłami mocno i przez chwilę cisza, ma też coraz bardziej takie białe
nie wiem,czy to zęby? tylko się zastanawiam,bo dużo podobieństwa do tego co się dzieje przed zębami,a te objawy mogą trwać nawet do 2-3 miesięcy-dziś przeczytałam,może być krótko i wyjdzie,może być długo,a może być bez objawowo

Iwcia gratuluję ząbka:D

12 lata 6 miesiąc temu #392865 przez szolrak1
iwus dziekuje i gratuluje!!!!!!!!!!!

a maz juz zatesknił............ wczoraj mnie prosil bysmy wrocili ze teskni kocha nas chce chce rodzine swoja........ ehhh 3tyg i efekt tylko na jak dlugo juz bedac w ciazy raz mnei wyprosil z domu i tez po 3 tyg zmiekł ale syt sie powtorzyla.......... nie wiem co robic.... dala bym mu ost szanse dla dziecka wkoncu za niedlugo mamy sie pzreprowadzic do naszego mieszkanka ktore wczraj nam pokazał zabrał nas na basen i grila cudownie opiekowal sie małym , bawil sie zdziecmi dał mi auto czego wczesniej zabraniał.... eh powiem wam jestem w kropce

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka