BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)

12 lata 2 miesiąc temu #460834 przez kala321
witam, mnie coś bierze,rano głosu nie miałam;( teraz już lepiej,ale dalej gardło i pierś mnie boli

mały dzis tylko 30 minut spał ,a zwykle godzinkę rano śpi

ale się śmieje jak tańczymy, mały śmieszek
;D

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 miesiąc temu #460844 przez ewelinda83
ja dzisiaj sobie wzielam wolne i zaraz sie z Kiniulka na spacerek wybieram :)

zobaczcie jakie super naklejki na sciane i inne cudnosci dla dziecka znalazlam :)
allegro.pl/listing/user.php?us_id=11538267
zastanawiam sie nad zrobieniem pokoiku Kingi w Polsce :) tylko nie wiem czy jest sens inwestowac bo jak narazie jestesmy tam tylko dwa razy w roku :S

12 lata 2 miesiąc temu #460851 przez nelka
Jak Zosia się obudzi to pakujemy się w auto i zaraz jesteśmy :woohoo:

zabrałam się wkącu za szukanie fotelika samochodowego bo ten już naprawdę się robi ciasny a na dodatek w tych ciepłych ciuchach to już wogle jest masakra i krzyk :huh:

12 lata 2 miesiąc temu #460885 przez Karola1990
ok. to my czekamy. obiecuję że nie będę sprzątała bez was :D

na obiad kotlety z piersi kurczaka z ziemniakami i buraczki :)
nie mam słodyczy do kawy bo staram się nie jeść :)

12 lata 2 miesiąc temu #460983 przez ewelinda83
dziaisj Kinia zjadla troszke omleta, sama buzie otwierala po jeszcze :) ale to nic w porownaniu ze wczorajsza paroweczka :lol: powoli zaczynam podawac jej ,, dorosle ,, jedzenie. na obiadek byla zupka pomidorowa z kurczaczkiem i makaronem :)

ma ktoras z was moze taki spiworek ?
allegro.pl/spiworek-110cm-do-wozka-3w1-w...5wz-i2733486475.html
byla bym wdzieczna za opinie :blink:

12 lata 2 miesiąc temu #460990 przez kala321
ja mam podobny,tylko na polarze, bo wełna może drapać-gryźć

kupiłam do wózka i na sanki,uważam,że fajny chciałam kupić na allegro,ale kupiłam na fb w grupach mam co wyprzedają, bo taniej;D, a przecież to się nie niszczy;)

12 lata 2 miesiąc temu #460991 przez kala321
stwierdziłąm,że i do głębokiego i do spacerówki i do sanek;D

12 lata 2 miesiąc temu #461018 przez kala321
czy dajecie już maluchom mleko 2? ja mieszam,ale zastanawiam się kiedy przejśc całkiem na 2.

12 lata 2 miesiąc temu #461063 przez ewelinda83
o ja juz daje ale moja jest jednak o miesiac starsza :blink: ale mysle ze powoli mozesz przechodzic bo Patryk juz skonczyl 6 miesiecy :)

dzieki za opinie :) o tej welnie nie pomyslalam ze moze gryzc a patrzylam na nia bo bo jest cieplejsza ale z polaru tez sa :blink: dzieki :)

12 lata 2 miesiąc temu #461065 przez ewelinda83
madzia tworze dziaisj kurczaczka z twojego przepisu :blink:

12 lata 2 miesiąc temu #461103 przez szolrak1
ewus na zdrowko:D:D:D jami;];];];

macie racje co do chodzikow mowimy nie!!!

Chodzik bardziej szkodzi niż pomaga

Niestety, zdecydowana większość lekarzy nie ma dobrego zdania na temat chodzika. Wady tego urządzenia to spora wyliczanka:
Przyspiesza chodzenie dziecka, które nie jest na to jeszcze gotowe. Chodzik przytrzymuje dziecko, nawet jeśli nie opanowało ono umiejętności utrzymania sylwetki w pionie. W rezultacie dziecko może mieć problemy z kręgosłupem i wadę postawy.
Ogranicza zdobywanie umiejętności samodzielnego chodzenia. Niezgrabne chodzenie jest normalnym etapem w rozwoju, przez który dziecko powinno przejść. Wtedy też zdobywa świadomość swojego ciała. Natomiast w chodziku zupełnie inaczej ocenia przestrzeń - odległości i wysokości. Poza tym nie widzi swoich stóp, więc nie jest świadome, co musi robić, by móc się poruszać.
Niebezpiecznie obciąża nóżki i miednicę. Podczas samodzielnego chodzenia trenowane są wszystkie mięśnie oraz równowaga; w chodziku zaś pracują głównie mięśnie nóg. Może to skutkować skracaniem mięśni i deformacją nóg.
Daje dziecku złudzenie, że umie chodzić. Efekt? Dziecko po wyjściu z chodzika próbuje samodzielnie stawiać kroki, co zwykle kończy się bolesnymi upadkami.
Pozbawia dziecko doświadczenia upadków, więc nie uczy się ono ostrożności. Dziecko podczas samodzielnego chodzenia uczy się upadać w taki sposób, by nie zrobić sobie krzywdy, jak również uczy się podnosić z upadków.

12 lata 2 miesiąc temu #461105 przez szolrak1
ewus ja mma naklejki u bunia w pokoju 3 nosorozec niebieski konik szary i zebra fioletowa:D piekne sa:Dna tle sciany niebieskiej wygladja jak malowane:D

juz kini dajesz takie jedzonko??

jakie zupki dzieciakom gotujecie? mieszam i mieszam i zastanawiam sie nad szpinaczkiem ;]

elwi co małemu dajesz jesc\? nalus??

kala do łozeczka!!!! zdrowiej!

12 lata 2 miesiąc temu #461127 przez ewelinda83
madzia powoli zaczymam wprowazac i widze ze Kini to smakuje :) nie zaobserwowalam problemow z brzuszkiem, czy niepokojacej kupki wiec co jakis czas chyba juz bede podawac ,, dorosle ,, jedzenie :)

jak najbardziej mozesz podac juz szpinak, ja tez w tym tygodniu dawalam Kindze tzn moja mama i mowi ze jadla ze smakiem ( sloiczki sa od 4 miesiaca )

no a kurczak :ohmy: dupa nie wyszedl :dry: tzn siedzi dalej w piekanrniku i sie przypiec nie moze albo nie chce skubany :S mam nadzieje ze bedzie zjadliwy :silly: dobrze ze jeszcze mam zupke pomidorowa :)

12 lata 2 miesiąc temu #461129 przez nelka
My narazie jemy obiadki ze słoiczka i właściwie próbujemy wszystkie;-) ale w przyszłym tyg chyba się wkacu zabiorę i sama zaczne gotować... Coraz ładniej mi je mój pączek więc będziemy eksperymentować!

No więc mój M będzie narazie tak chodzić do pracy że potrzebujemy tylko żeby popołudniu przez 4 -5godz ktoś się zajął Zosia i jakoś damy rady. Nabawie się depresji pracując całą zimę na popołudniówki ale co zrobić:|ile ja bym dała żeby siedzieć do maja w domu!!! A słyszałyście co chcą wprowadzić? Płatny rok macierzyńskiego! Co prawda 80% ale kur... rok!!!!

12 lata 2 miesiąc temu #461270 przez Karola1990
ja narazie daje małej dziecięce jedzonko ... ale to dlatego że często ma jakąś dziwną kupę i męczy się przy niej strasznie. dlatego nie szalejemy jeszcze.

przedwczoraj tak sobie gadałam o tym chodziku i wg przy dziadkach a wczoraj wieczorem już Ola miała chodzik. :P Dziadek przekupił wnuczkę i to w 100% :)
miała minę jakby nie mogła uwierzyć że to dla niej :P raz na chodzik patrzyła raz na dziadka i tak w kółko :)

jest jeszcze mała i nie sięga nóżkami do podłogi więc podłożyłam kocyk żeby mogła sobie sama stać i walić rączkami w ten panel :D
będę ją sadzała na kilka minut dziennie. Jakoś nie wierzę w ten negatywny wpływ bo dzieci mojej siostry używały chodzików i wszystko z nimi ok :)
Pewnie to zależy od intensywności korzystania, bo jak kilka minut dziecko w nim posiedzi to się nic nie stanie.tak myślę

wczoraj też mój M pojechał kupić stolik edukacyjny bo znależliśmy ogłoszenie z bardzo atrakcyjną ceną.. 30zł. ! jest bardzo zadbany i nawet folie zachowane wszystkie. dlatego wczoraj go umyłam po swojemu dla pewności i schowałam do szafy żeby czekał na dobry moment. wszystko na raz to przesada :P
Nie byłam przekonana do używanych zabawek ale teraz już zaczynam zmieniać zdanie.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka