- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Lipiec 2011 nalezy do Nas
Lipiec 2011 nalezy do Nas
- basba
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Cierpliwośc połowa sukcesu w miłości
Tak mi sie rzuciło woczy... fajna co?
www.halens.pl/halens/dziecko/moda_dla_ni...Bluzka__m412111.html
Wersje dla tatusiów też są Wogóle śliczne mają te ciuszki dla maluszków....
Ilona...niestety nie zawsze jest z kim maluszka zostawić.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- ewitkun
- Wylogowany
- rozmowna
ja wczoraj w ciągu dnia zasnęłam z małym w łóżku hihihihi
dzień dobry
- aska27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Oposku ja od dawna robię tak jak Ci koleżnaka poleciła bo zauważyłam,ze na Mikołaja działa.. a gdy idę spać... przekładam go do łóżeczka a dziś spał ze mną, tata w pracy to Mikuś mała duuużo miejsca
Wcześniej o tym nie pisałam,bo nie uważałam tego za super sposób,a tutaj prosze i u Filipka się sprawdziło Super! Mikołaj po prostu musi się przytulić do czegoś,kogoś gdy śpi..na łóżku śpi mędzy dwoma poduchami..a w łóżeczku hahah między swoją pouchą na kórej śpi ma dwa "jaśki" ...zrobię kiedys fotkę..i Wam pokażę..troszkę to komicznie wygląda
A Ty Oposku do tej pory czuwałaś cały czas przy łóżeczku Filipka?
Aniuprzefajne zdjęcia
Basbano fajna, fajna
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- mamita swoich córek :)
różyczka mną tez targały takie emocje
Dodam tylko, że mój syn ma 1,5 roku i do tej pory pije w nocy mleko (2-3) wstaje 5-6 a chodzi spać około 21 a jak był taki malusi to w nocy pobudka co 2 godziny
tez cierpię na "zespół permanentnego niewyspania" ale jakoś radze sobie
Zostaw męża z dzieckiem i idź na kawę z koleżanka albo do pokoju obok się po prostu zdrzemnąć. Albo zaproś mamę i niech posiedzi z dzieckiem a Ty myk pod kołderkę.
Nie wstydź się poprosić o pomoc
dziękuję Ci Ilona
zawsze człowiek troche lepiej się czuje jak wie,ze nie tylko on coś takiego przeżywa
niestety tak jak Basba napisała - nie zawsze jest z kim zostawić maluszka - moja mama nie zyje, teściowa mieszka kilkaset km od nas, mąz wychodzi do pracy jak śpimy a wraca też często jak już spimy, w domu jest tylko w niedziele i choc proponuje, zebym poszla wtedy sie zdrzemnąc a on pospaceruje z Młoda to ja zawsze mam dylemat - przez te 2h snu raz w tyg. i tak nie nadrobię tego co nie przesypiam a strace szanse na ten jeden jedyny wspólny dzień w tyg., wspólny spacer z małzonem itd. i wybieram zawsze jednak wspólne spędzenie dnia bo tyle rzeczy przez tydzień uzbiera się zawsze do omówienia i tęsknie za nim tez zwyczajnie
ja bym chętnie poprosiła kogoś o pomoc ale nie mam kogo
a do kiedy Twój synek jadł co 2h w nocy?
Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...
- aska27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
pomaga sporo w ten sposób, ze dużo robi w domu, a to duża ulga dla mnie, niestety Aska jak ona wraca to teraz juz jest ciemno i na spacer za późno, bo szkoła na drugim końcu miasta, potem zajęcia dodatkowe i wraca to juz praktycznie wieczór. Soboty całe spędza zawsze na tych swoich koniach i też praktycznie tylko ta niedziela nam zostaje wspólna, az żal mi sie wtedy położyć jak ich wreszcie wszystkich mam w domu razem.A tak w tyg. to jestem sama z Bianką no i z Wami bo bez Was to juz w ogole bym oszalała chyba heheRóżyczkopozwolę się wtrącić..a Oliwia pomaga Ci troszkę? Nie mówię,zeby Cię wyręczała..ale przecież ona też moze iść na spacerek z Bianką raz poraz ,a Ty w tym czasie zregenerujesz się.
Oliwia widzi,ze ja jak flak jestem i bardzo sie stara, a to pranie, a to odkurzanie, a to podłogi umyje itd., woli to niż zajmowac sie Bianusią bo ona bardzo się boi zostać z Nią sama np. Ciągle schizuje,ze sobie nie poradzi jak ona zacznie płakac, ze nie bedzie wiedziała co zrobić...
zreszta tak szczerze nawet jak sie zdarzyło, ze ona jest w domu poxnym popołudniem to moje róby zasniecia w drugim pokoju konczyły sie fiaskiem bo jak Młoda zaczyna stękać i ja to słysze to koniec - nie zasne nawet na chwile...bez sensu ale tak mam
Aska ja pisałam tu ostatnio,ze zrobiłam jej osttanio już MM, pomyślałam,ze jak wypije to moze choc ze 3 godz. pośpi w nocy, cos Ty! bawiła sie smoczkiem, nie wypiła ani łyka, wiec nie wiem jak miałabym jej dac kaszke
no i znowu sie użalam nad soba
sorry dziewczyny za te smuty z rana...
powinnam sie cieszyc,ze Mała zdrowa, w sumie głupio tak narzekać kiedy Wasze Maluchy meczą się tak jak Dominiczek Ani np.
- aska27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
No i super,ze Oliwia tak bardzo się angażuje pozazdrościć córki
Teraz gdy mam Mikołaja podziwiam mamusie które mają dwa małe bobasy, ..bliźniaki, czy rok po roku...i same nimi się zajmują gratulacje dla Riki i Anki
Zapomniałabym..wczoraj pszyszedł kombinezon ..jest super..ale wielki hahaha niby rozmiar 74,ale Mikołaj założy chyba go w lutym dopiero..chociaż maż twierdzi,ze na przyszłą zimę będzie jak znalazł!!!
a fotelik już jest w drodze..oby wszystko było ok!!!
- hoborr
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Adusia 1 lipca 2011 Robert 22 luty 2013
- Otrzymane podziękowania: 1
- aska27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Dzień dobry. Przeczytałam ale nie odpisuje bo Ada się właśnie zes....
Naoisze tylko do RÓŻYCZKI: Wiem że to nie na miejscu ale nie mogłam sie powstrzymać od śmiechu po przeczytaniu co twój mąż powiedział o tym dziecku biednym....
to pomyśl o tym dziecku...
Sorry,ale ja tego "żartu" nie czuję kochane mamusie.
- hoborr
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
hoborr napisał:
Dzień dobry. Przeczytałam ale nie odpisuje bo Ada się właśnie zes....
Naoisze tylko do RÓŻYCZKI: Wiem że to nie na miejscu ale nie mogłam sie powstrzymać od śmiechu po przeczytaniu co twój mąż powiedział o tym dziecku biednym....
to pomyśl o tym dziecku...
Sorry,ale ja tego "żartu" nie czuję kochane mamusie.
Asia, rzeczywiście źle sformuowałam zdanie - bo nie chodziło mi o to dziecko które sie utopiło, a o biedną BIaneczkę Różyczki , która tak męczy biedną mamę i tak często woła jeść w nocy!
- hoborr
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Aska no ona w ogóle nie toleruje butelki, nie lubi i juz i w sumie mogłam w ogole jej nie rozpakowywac z opakowania - opchnęłabym nową na allegro i by na niekapka było bo pewnie od razu z piersi na tego niekapka przeskoczymy, ponoć już od 6 m-ca mozna dziecko uczyć pic z takiego kubeczka.
Pewnie wtedy zrobie podejscie z tą kaszką. Ale to jeszcze 2 miechy
no z 2 maluchów to ja w ogóle sobie nie wyobrażam bez pomocy być
Hoborr jak już umyjesz obsrajduche to napisz jak tam nocka u Was?
Basba ale sliczna bluza
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Aniu W oczywiście że zaproszę Cie na parapetówkę. Ale kiedy to będzie? - na pewno na zimę! Ale którą
ja tez kce ja też ja tez
- hoborr
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- aska27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Witam,
mój synek kończy właśnie 3 miesiące i niestety wciąż je prawie tak samo często jak na początku. W dzień przerwa miedzy karmieniami nie przekracza 2 godzin. Po wieczornej kąpieli śpi troszkę dłużej bo 2 x po ok 3 godziny. Karmienia nad ranem są już częste bo co 1,5 - 2 godziny. Poza tym mały szarpie się i wierci podczas ssania, mam wrażenie ze się denerwuje zarówno jak szybko leci na początku jak i później gdy leci wolniej. Czasami gdy dostanie butelkę (sporadycznie max 1 raz na tydzień) to je spokojnie i wygląda na bardziej zadowolonego. Nie wiem co dalej robić- wszyscy radzą przejście na mleko modyfikowane bo oboje z synkiem jesteśmy zmęczeni tymi nocnymi pobudkami. Dodam tylko ze ładnie przybiera na wadze i rozwija się wręcz ponad swój wiek.
Z góry dziękuje za odpowiedz
Odpowiedź:
Witam, problem który Pani porusza jest dość typowy dla dziecka w tym wieku. Trzy miesiące to taki czas w życiu młodego człowieka, kiedy świat otaczający zaczyna być interesujący. Do tej pory, to Pani jako mama była jego całym życiem, teraz interesująca jest kolorowa firanka i promienie słońca, dźwięki. Na to ogólne zainteresowanie wszystkim oprócz jedzenia, proponuję karmienie np. w sypialni, przy zasłoniętych zasłonach, w ciszy lub przy spokojnej muzyce. Trzeba ograniczyć bodźce rozpraszające.
Kolejna sprawa to maratony piersiowe. Są one związane ze skokiem rozwojowym, po takich sesjach jedzeniowych można zauważyć, że dziecko w ciągu kilku dni uczy się nowej umiejętności. W tym okresie dziecko potrzebuje też więcej jedzenia, rośnie więc ma większe możliwości jedzeniowe. Proszę też pamiętać, że takie trzymiesięczne dziecko ma już świetnie opanowaną technikę ssania i jednorazowo może potrzebować dosłownie kilku minut aby się najeść. Nocne karmienia to zmora dla matki ale to właśnie w nocy mleko jest bardziej tłuste i wartościowe, to z niego mózg dziecka czerpie najwięcej korzyści. Proponuję nie odstawiać dziecka od piersi, ale pozwolić mu ssać. Dziecko rozkręci laktację w ciągu kilku dni i wszystko powinno wrócić do normy. Proszę pamiętać, że takie momenty mogą się jeszcze zdarzać. Skoro dziecko przybiera na wadze, jest zdrowe i uśmiechnięte, to byłoby wielką strata zakończenie karmienia na tym etapie.
Pozdrawiam
Natalia Raczkowska
doradca laktacyjny