- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Lipiec 2011 nalezy do Nas
Lipiec 2011 nalezy do Nas
- aska27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Muffinki cukiniowe
Składniki:
1 szkl. startej cukinii bez skórki i nasion
3/4 szkl. zmielonych ziaren słonecznika (można dodać też dynię)
1/2 szkl. mąki orkiszowej
1/3 szkl. cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tartce i tego tarcia ma być 1 szkl., dodać pozostałe składniki, wymieszać (cukinia puści sok i nie będzie problemu wbrew pozorom), nałożyć do foremek i piec 30 minut w 180 st.
Pingwinki
Składniki:
15 dag okrągłych biszkoptów
2 łyżki rumu
15 dag wiórków kokosowych
8 dag cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
15 dag masła
Krem:
10 dag masła
2 łyżki kakao
5 dag cukru pudru
2 łyżki rumu
Dodatki:
10 dag białej polewy czekoladowej
8 dag polewy z gorzkiej czekolady
5 dag migdałów
marcepan na dziobki
25 okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
Przygotować miękkie masło, utrzeć z cukrem pudrem i kakao na gładki krem. Ucierając dolewać po porcji rumu
Biszkopty zetrzeć na tarce, wiórki kokosowe zmielić, wsypać do biszkoptów, dolać rum, dodać dwa rodzaje cukru oraz miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić masę. Podzielić na ok. 25 porcji, utoczyć kulki - łezki.
W każdej łezce zrobić wgłębienie i napełnić kremem czekoladowym.
Napełnione łezki ustawić na biszkopcie. Stopić białą czekoladę i zanurzać całe łezki.
Pozostawić do zastygnięcia.
Stopić ciemną czekoladę i zanurzyć łezki do połowy. Podolepiać migdały jako skrzydełka a na białej czekoladzie zrobić dziobki oraz kropki - oczka.
Wstawić do lodówki
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- aska27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Składniki:
400 ml śmietanki
200 g cukru
1 op. cukru waniliowego
starta skórka z 1 cytryny
5 jajek
375 g mąki
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
9 małych gruszek
sok z cytryny
9 suszonych śliwek bez pestek
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
Wykonanie:
Do śmietanki dodać cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Ubić na sztywno. Mieszając dodawać po jednym jajku. Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z pianą.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę do ciastawyłożyć pergaminem, wlać ciasto, gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, włożyć do środka po jednej śliwce. Gruszki wetknąć w ciasto ogonkami do góry, posypać orzechami.
Piec 70 min. Wyjąć, wystudzić.
Miód gotować ze skórką pomarańczową. Syropem posmarować wierzch.
Żabie babeczki
SKŁADNIKI:
niebieski barwnik spożywczy
kubek lukru
12 upieczonych babeczek
12 dużych zielonych żelków
24 chipsy z białej czekolady
czarny lukier do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1.Dodaj niebieski barwnik spożywczy do kubka lukru i mieszaj, aż otrzymasz kolor błękitny. Pokryj nim babeczki.
2.Na każdej babeczce zrób żabie oczy. Przekrój żelek na pół i wetknij w obie połówki, blisko dolnej krawędzi, po jednym czekoladowym chipsie. Czarnym lukrem zrób źrenice na każdym białym czekoladowym chipsie.
3.Delikatnie wetknij żabie oczy w niebieski lukier na babeczkach.
- kaska191919
- Wylogowany
- rozmowna
Ja właśnie wróciłam ze szczepienia Zuzia nawet nie zapłakała, brałam tą skojarzoną, a waży 6200
AniaWsuper fotki, no to masz napięty grafik, a tu mały chory
Różyczkodobrze ze Młoda chociaż Ci pomaga w sprzataniu to już lżej, no a co do niedzieli no to fakt, nie chce się spać gdy jest to akurat dzień kiedy domownicy akurat mają wolne i można się wkońcu do kogoś odezwać
Nie które dzieci nie stety nie przesypiają nocki taką chyba maja naturę, oby wyrosły z tego z czasem ja kaszek na razie też nie podaję choć też mała się budzi często, może za miesiąc jak już będzie mieć pieć miesięcy i tydzień to zaczne już coś dawać, a moja mama jak z niż rozmawiałam to mówiła że mogła bym już chrupka jej dać od czasu do czasu ale nie chce na razie jej nic dawać. a co do butelki to Bianka nie chce jeść bo ciągle cyca jest, Zuzia to samo, mąż raz z nią został to 5 godzin nie jadła aż mi ją do szkoły przywiózł, a jak następny raz z nią został( nie mogę ciągle z nia do szkoł chodzić) to ubrał sie w moją pidżamę i butelkę okręcił pieluchą i zjadła
- kaska191919
- Wylogowany
- rozmowna
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- mamita swoich córek :)
Kaska widze, ze Ty tez nie masz lekko...
chyba poprostu musimy przetrwac i tyle
ale z Wami to zawsze jakos tak raźniej
Asia no to poszlałaś teraz z tymi przepisami Masuska i Ania beda z armaty chyba strzelac do Ciebie bo one na diecie antysłodyczowej
Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Hoborrku a tylko ta jedną butle dajesz o północy czy w ciągu dnia tez jakoś?
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Aniu a bym chciala te w wannie heheh dawaj na maila
Mi małż tez w wannie porobił fotki jak sie kapiemy razem z Bianką, mam BEKINI oczywiscie na sobie ale to i tak tylko do rodzinnego albumu na pamiatke bo....ta figura w tym bekini pozostawia wiele do życzenia niestety a w wannie w gorsecie tak głupio siedziec hehe
Rika ale one rosną te Twoje dziołchy
- masuska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 11
Dzień doberek:)
Rika Ola jak z demotywatora "Zajebistość wysysa się z mlekiem matki" A Tobie zazdroszczę, wyglądasz rewelacyjnie. Smacznej herbatki:_
Asiu mleko modyfikowane jest smaczne, ale nie to dla dzieci ze skazą. A i obalam mit że to sojowe, przeleciałam opakowanie i jest jak wół napisane że mleko na wskazenie: - alergia na białko pokarmowe, w tym białko mleka krowiego i białko soi. W skłądnie nie ma ani słowa o soii, ale są białka mleka krowiego (poddane hydrolizie.... blablabla)
Oj Dorotka przytulam.
W sumie Hoborrek napisała żę Mleko modyfikowane i mieszanka mlekozastępcza, już samo przez się mówi że to jest ble.
Hoborrku tu sa przepisy na muffinki bez jaj i mleka krowiego:
pinkcake.blox.pl/strony/muffinkibezjajek.html
Hoborrku słyszałam, ale wiesz co mnie przeraziło ostatnio najbardziej, że jakaś nastolatka urodziła dziecko (nikt nie wiedział o ciąży) a później je zabiła... Masakra.
Aga mam ten sam problem, ale biorę jakię s piguły, ma pomóc. Produkt roku Cosmopolitana.
I ja mam Agę na NK:)
Aniu kciuki zaciśnięte. Za Piterka też mogę prosić Chciałam napisać jeszcze że dzisiejsza noc była trudniejsza, bo mały się chyba za to mleko buntował i wybudzał się średnio co 3 godziny, ale od 4tej spał ze mną w łóżku do 9tej, więc odespałam. W nocy jadł tylko raz, zresztą to kaszka, więc wiadomo. Swoją drogą zaczęłam się marteić że kaszka to i gluten ma, ale patrzę na opakowanie a tam "Bezmleczna i bezglutenowa", więc uff:)
Aniu karateka jak talala a fajne z tym orzełkiem:)
Oposku, widocznie Fifi potrzebował waszej bliskości, a łóżko jesrt przesiąknięte Waszym zapachem:) Zastępcze:)
Różyczko przepraszam, ale Twój Małż ma ode mnie w łeb, za taki tekst! Ale mój tez mi wczoraj jęczał. Młody przez tą niechęć do jedzenia, co jest całkowicie zrozumiałe dał mi się we znaki i jak wreszcie go uspałą to padłąm jak kawka.
Basba świetna bluza:)
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
własnie ja też chciałabym nadmienić, że Rika świetnie wygladasz
- masuska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
No a widzisz jak się udało, to za jednym razem można facetowi kilka rzeczy z głowy wybić. J
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
- hoborr
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Adusia 1 lipca 2011 Robert 22 luty 2013
- Otrzymane podziękowania: 1
Mamuska teraz ja biorę się za poszukiwanie blach pod mufinki! Tyle tych przepisów - ojoj dzięki za przepisy
- masuska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Różyczko Ada dostaje butle tylko w nocy. I wtedy gdy jestem na zjeździe...
Mamuska teraz ja biorę się za poszukiwanie blach pod mufinki! Tyle tych przepisów - ojoj dzięki za przepisy
Polecam kupić u tego sprzedawcy, płaci się za przesyłkę tylko raz a ja kupiłam 2 blachy i od razu papilotki (te papierki) a przy okazji jeszcze szprycę do tortów, bo mamie się zepsuła (znaczy się mój siostrzeniec się bawił nią bo wygląda jak pistolet:P no i zepsuł, a byłą rewelacyjna...
allegro.pl/show_item.php?item=1918581142 - blachy
www.allegro.pl/show_item.php?item=1930806100 - papilotki
Hoborrku, martwi mnie jedna rzecz, jak Piotrek nie jadł wcześniej kaszy a teraz dostaje ją do każdej butli to czy mu to nie zaszkodzi? Ale daje mu zamiast 3 łyżeczek (jak na opakowaniu zalecają) tylko jedną lub pół.
Pomożesz? Uspokoisz nerwy matki?
- Rika
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Zuza zrobiła sobie drzemkę w dzień już nie pamiętam od kiedy... kurde
Dzięki dziewczyny za miłe słowa
Nie mam czasu Was nadrabiać a chciałabym Wam napisać o tym spaniu dzieci i karmieniu i jak to było przy Zuzi a jak jest przy Oli ale dużo pisania i się nie wyrobię
- hoborr
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Adusia 1 lipca 2011 Robert 22 luty 2013
- Otrzymane podziękowania: 1
Najpierw spytałam lekarza o inne mleko - bo tego oczywiście Adusia nie chciała jeść . I on mi doradził żeby za każdym razem dodawać kaszki. I moja koleżanka też dawała - jej Gabrysia była tylko na butli - i nic się nie stało. Mleko z kaszką jest po prostu bardziej kaloryczne, dłużej sie trawi - ale dziecku smakuje i zjada. A przecież nasze szkraby lada moment będą jeść coraz to nowsze rzeczy bo na samym mleczku nie pociągną Także ich żołądeczki bez problemu poradzą sobie z taką kaszką. Ja Adusi daje na 125ml 3 łyżeczki. A w przepisie jest 3 łyżki stołowe na 150ml. Także nei ma się czego obawiać : lepiej żeby dziecko zjadło ze smakiem niz się męczyło....
Wspominałam juz że lekarz mówił że można jej dawać juz mleko następne po 6 miesiącu... Mówi że brzuszek i tak się musi przyzwyczaić. A im wcześniej tym lepiej i szybciej będzie jadła "normalne" rzeczy:)
USPOKOJONA????