BezpiecznaCiaza112023

Lipiec 2011 nalezy do Nas

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #240186 przez aska27
I coś dla mamusiek lubiących piec :blink:

Muffinki cukiniowe
Składniki:

1 szkl. startej cukinii bez skórki i nasion
3/4 szkl. zmielonych ziaren słonecznika (można dodać też dynię)
1/2 szkl. mąki orkiszowej
1/3 szkl. cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na tartce i tego tarcia ma być 1 szkl., dodać pozostałe składniki, wymieszać (cukinia puści sok i nie będzie problemu wbrew pozorom), nałożyć do foremek i piec 30 minut w 180 st.

Pingwinki
Składniki:

15 dag okrągłych biszkoptów

2 łyżki rumu
15 dag wiórków kokosowych
8 dag cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
15 dag masła

Krem:

10 dag masła
2 łyżki kakao
5 dag cukru pudru
2 łyżki rumu

Dodatki:

10 dag białej polewy czekoladowej
8 dag polewy z gorzkiej czekolady
5 dag migdałów
marcepan na dziobki
25 okrągłych biszkoptów

Wykonanie:

Przygotować miękkie masło, utrzeć z cukrem pudrem i kakao na gładki krem. Ucierając dolewać po porcji rumu
Biszkopty zetrzeć na tarce, wiórki kokosowe zmielić, wsypać do biszkoptów, dolać rum, dodać dwa rodzaje cukru oraz miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić masę. Podzielić na ok. 25 porcji, utoczyć kulki - łezki.

W każdej łezce zrobić wgłębienie i napełnić kremem czekoladowym.
Napełnione łezki ustawić na biszkopcie. Stopić białą czekoladę i zanurzać całe łezki.

Pozostawić do zastygnięcia.

Stopić ciemną czekoladę i zanurzyć łezki do połowy. Podolepiać migdały jako skrzydełka a na białej czekoladzie zrobić dziobki oraz kropki - oczka.

Wstawić do lodówki
Załączniki:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #240197 przez aska27
Czekoladowo-gruszkowa pycha

Składniki:

400 ml śmietanki
200 g cukru
1 op. cukru waniliowego
starta skórka z 1 cytryny
5 jajek
375 g mąki
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

9 małych gruszek
sok z cytryny
9 suszonych śliwek bez pestek
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka startej skórki z pomarańczy

Wykonanie:
Do śmietanki dodać cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Ubić na sztywno. Mieszając dodawać po jednym jajku. Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z pianą.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę do ciastawyłożyć pergaminem, wlać ciasto, gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, włożyć do środka po jednej śliwce. Gruszki wetknąć w ciasto ogonkami do góry, posypać orzechami.

Piec 70 min. Wyjąć, wystudzić.

Miód gotować ze skórką pomarańczową. Syropem posmarować wierzch.

Żabie babeczki

SKŁADNIKI:

niebieski barwnik spożywczy
kubek lukru
12 upieczonych babeczek
12 dużych zielonych żelków
24 chipsy z białej czekolady
czarny lukier do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
1.Dodaj niebieski barwnik spożywczy do kubka lukru i mieszaj, aż otrzymasz kolor błękitny. Pokryj nim babeczki.
2.Na każdej babeczce zrób żabie oczy. Przekrój żelek na pół i wetknij w obie połówki, blisko dolnej krawędzi, po jednym czekoladowym chipsie. Czarnym lukrem zrób źrenice na każdym białym czekoladowym chipsie.
3.Delikatnie wetknij żabie oczy w niebieski lukier na babeczkach.
Załączniki:

13 lata 1 miesiąc temu #240198 przez kaska191919
Witajcie
Ja właśnie wróciłam ze szczepienia Zuzia nawet nie zapłakała, brałam tą skojarzoną, a waży 6200 :)
AniaWsuper fotki, no to masz napięty grafik, a tu mały chory :S
Różyczkodobrze ze Młoda chociaż Ci pomaga w sprzataniu to już lżej, no a co do niedzieli no to fakt, nie chce się spać gdy jest to akurat dzień kiedy domownicy akurat mają wolne i można się wkońcu do kogoś odezwać B)
Nie które dzieci nie stety nie przesypiają nocki taką chyba maja naturę, oby wyrosły z tego z czasem ;) ja kaszek na razie też nie podaję choć też mała się budzi często, może za miesiąc jak już będzie mieć pieć miesięcy i tydzień to zaczne już coś dawać, a moja mama jak z niż rozmawiałam to mówiła że mogła bym już chrupka jej dać od czasu do czasu :cheer: ale nie chce na razie jej nic dawać. a co do butelki to Bianka nie chce jeść bo ciągle cyca jest, Zuzia to samo, mąż raz z nią został to 5 godzin nie jadła aż mi ją do szkoły przywiózł, a jak następny raz z nią został( nie mogę ciągle z nia do szkoł chodzić) to ubrał sie w moją pidżamę i butelkę okręcił pieluchą i zjadła :)

13 lata 1 miesiąc temu #240199 przez kaska191919
Asiupingwinki wow, zaraz poczytam przepisy.

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #240205 przez różyczka
Aska ale jesteś kochana :kiss: nie wiem czego sie uczy ta moja lalunia podczas tego skoku teraz ale chyba pyskowania bo gadułka z niej straszna sie zrobiła :laugh:

Kaska widze, ze Ty tez nie masz lekko...

chyba poprostu musimy przetrwac i tyle :dry:

ale z Wami to zawsze jakos tak raźniej :)

Asia no to poszlałaś teraz z tymi przepisami :side: Masuska i Ania beda z armaty chyba strzelac do Ciebie bo one na diecie antysłodyczowej :laugh:

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #240207 przez różyczka
Kaska no to nieźle z tą pielucha i piżdżamką hehehe :woohoo:

Hoborrku
a tylko ta jedną butle dajesz o północy czy w ciągu dnia tez jakoś?

13 lata 1 miesiąc temu #240214 przez różyczka
jezzuuuuuu a te gruszki w czekoladowym cieście :P

Aniu a bym chciala te w wannie heheh :laugh: dawaj na maila :side:

Mi małż tez w wannie porobił fotki jak sie kapiemy razem z Bianką, mam BEKINI oczywiscie na sobie ale to i tak tylko do rodzinnego albumu na pamiatke bo....ta figura w tym bekini pozostawia wiele do życzenia niestety a w wannie w gorsecie tak głupio siedziec hehe :woohoo:

Rika ale one rosną te Twoje dziołchy :)

13 lata 1 miesiąc temu #240215 przez masuska
A i tu się mylisz Różyczko, nie będę strtzelać:P PRzepisy ekstera, a zrobię chętnie kiedyś dla Piotra, a teraz dla Małża i reszty rodzinki, a ja sobie popatrzę tylko:P Swoją drogą kupiłam słodzik do ciast i będę robić bezcukrowe:P

Dzień doberek:)

Rika Ola jak z demotywatora "Zajebistość wysysa się z mlekiem matki" A Tobie zazdroszczę, wyglądasz rewelacyjnie. Smacznej herbatki:_

Asiu mleko modyfikowane jest smaczne, ale nie to dla dzieci ze skazą. A i obalam mit że to sojowe, przeleciałam opakowanie i jest jak wół napisane że mleko na wskazenie: - alergia na białko pokarmowe, w tym białko mleka krowiego i białko soi. W skłądnie nie ma ani słowa o soii, ale są białka mleka krowiego (poddane hydrolizie.... blablabla)

Oj Dorotka przytulam.

W sumie Hoborrek napisała żę Mleko modyfikowane i mieszanka mlekozastępcza, już samo przez się mówi że to jest ble.

Hoborrku tu sa przepisy na muffinki bez jaj i mleka krowiego:
pinkcake.blox.pl/strony/muffinkibezjajek.html

Hoborrku słyszałam, ale wiesz co mnie przeraziło ostatnio najbardziej, że jakaś nastolatka urodziła dziecko (nikt nie wiedział o ciąży) a później je zabiła... Masakra.

Aga
mam ten sam problem, ale biorę jakię s piguły, ma pomóc. Produkt roku Cosmopolitana.

I ja mam Agę na NK:)

Aniu kciuki zaciśnięte. Za Piterka też mogę prosić:) Chciałam napisać jeszcze że dzisiejsza noc była trudniejsza, bo mały się chyba za to mleko buntował i wybudzał się średnio co 3 godziny, ale od 4tej spał ze mną w łóżku do 9tej, więc odespałam. W nocy jadł tylko raz, zresztą to kaszka, więc wiadomo. Swoją drogą zaczęłam się marteić że kaszka to i gluten ma, ale patrzę na opakowanie a tam "Bezmleczna i bezglutenowa", więc uff:)

Aniu karateka jak talala a fajne z tym orzełkiem:)

Oposku, widocznie Fifi potrzebował waszej bliskości, a łóżko jesrt przesiąknięte Waszym zapachem:) Zastępcze:)

Różyczko przepraszam, ale Twój Małż ma ode mnie w łeb, za taki tekst! Ale mój tez mi wczoraj jęczał. Młody przez tą niechęć do jedzenia, co jest całkowicie zrozumiałe dał mi się we znaki i jak wreszcie go uspałą to padłąm jak kawka.

Basba świetna bluza:)

13 lata 1 miesiąc temu #240228 przez różyczka
Ok Masusko - to nie wiem jak inne ale to co moja Oliwia dostawała na skaze to jest sojowe-prosobee. A Pit co pije?

13 lata 1 miesiąc temu #240231 przez różyczka
Masuska dobra pizgne go bo i tak mu sie nalezy za inne rzeczy, nie tylko za to :dry:

własnie ja też chciałabym nadmienić, że Rika świetnie wygladasz :)

13 lata 1 miesiąc temu #240248 przez masuska
Różyczko Piotr wcina (już zaczął, prawie normalnie) Bebilon Pepti www.bebilon.pl/produkty/preparaty_mlekozastepcze/pepti-1

No a widzisz jak się udało, to za jednym razem można facetowi kilka rzeczy z głowy wybić. J
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

13 lata 1 miesiąc temu #240284 przez hoborr
Różyczko Ada dostaje butle tylko w nocy. I wtedy gdy jestem na zjeździe...

Mamuska teraz ja biorę się za poszukiwanie blach pod mufinki! Tyle tych przepisów - ojoj dzięki za przepisy :laugh:

13 lata 1 miesiąc temu #240298 przez masuska
hoborr napisał:

Różyczko Ada dostaje butle tylko w nocy. I wtedy gdy jestem na zjeździe...

Mamuska teraz ja biorę się za poszukiwanie blach pod mufinki! Tyle tych przepisów - ojoj dzięki za przepisy :laugh:

Polecam kupić u tego sprzedawcy, płaci się za przesyłkę tylko raz a ja kupiłam 2 blachy i od razu papilotki (te papierki) a przy okazji jeszcze szprycę do tortów, bo mamie się zepsuła (znaczy się mój siostrzeniec się bawił nią bo wygląda jak pistolet:P no i zepsuł, a byłą rewelacyjna...

allegro.pl/show_item.php?item=1918581142 - blachy
www.allegro.pl/show_item.php?item=1930806100 - papilotki

Hoborrku, martwi mnie jedna rzecz, jak Piotrek nie jadł wcześniej kaszy a teraz dostaje ją do każdej butli to czy mu to nie zaszkodzi? Ale daje mu zamiast 3 łyżeczek (jak na opakowaniu zalecają) tylko jedną lub pół.
Pomożesz? Uspokoisz nerwy matki?

13 lata 1 miesiąc temu #240325 przez Rika
Dżem dobry :)
Zuza zrobiła sobie drzemkę w dzień już nie pamiętam od kiedy... kurde :)
Dzięki dziewczyny za miłe słowa :)
Nie mam czasu Was nadrabiać a chciałabym Wam napisać o tym spaniu dzieci i karmieniu i jak to było przy Zuzi a jak jest przy Oli ale dużo pisania i się nie wyrobię :(

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #240334 przez hoborr
Uspokoję nerwy matki :woohoo:
Najpierw spytałam lekarza o inne mleko - bo tego oczywiście Adusia nie chciała jeść . I on mi doradził żeby za każdym razem dodawać kaszki. I moja koleżanka też dawała - jej Gabrysia była tylko na butli - i nic się nie stało. Mleko z kaszką jest po prostu bardziej kaloryczne, dłużej sie trawi - ale dziecku smakuje i zjada. A przecież nasze szkraby lada moment będą jeść coraz to nowsze rzeczy bo na samym mleczku nie pociągną:) Także ich żołądeczki bez problemu poradzą sobie z taką kaszką. Ja Adusi daje na 125ml 3 łyżeczki. A w przepisie jest 3 łyżki stołowe na 150ml. Także nei ma się czego obawiać : lepiej żeby dziecko zjadło ze smakiem niz się męczyło....

Wspominałam juz że lekarz mówił że można jej dawać juz mleko następne po 6 miesiącu... Mówi że brzuszek i tak się musi przyzwyczaić. A im wcześniej tym lepiej i szybciej będzie jadła "normalne" rzeczy:)

USPOKOJONA????

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka