BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LIPIEC 2012:)

12 lata 2 miesiąc temu #551773 przez mloda_mamuska

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 miesiąc temu #551798 przez AniaiFilip
Witajcie.

Wisze ze dzis ja otwieram obrady hehe:)
U nas pobodka 5 z min czyli standart, nocka spokojna gdyby nie to ze dwa razy musialam przebierac bo mokre boki mial. Chyba odkrylammprzyczyne a mianowicie my mu zakladamy na noc( z przyzwyczajenia bardzoej maz niz ja a jie z koniecznosci) monitor oddechu. I ten monitor"montuje"sie na pieluszce i zawsze z tego boku zalany co monitor przyczepiony do pieluszki. Wczesniej nigdy sie to nie zdazalo wiec albo wiecej siusiu robi albo pieluszka robi sie za mala. My dalej na pampers 3 bo do 9 kg sa a Filip nawet 8 kg nie ma. Co myslicie?

MM- wspolczuje kanalowego leczenia ty to sie masz teraz...

12 lata 2 miesiąc temu #551869 przez mloda_mamuska

12 lata 2 miesiąc temu #551927 przez mama89muminka
Witajcie dziewczyny

AniaiFilip, km nam ostatnio pielegniarka powiedziala ze do 5 roku zycia nic nie robic z siusiakiem, jak po 5 latach cos sie bedzie dzialo, to wtedy to zglosic.

AniaiFilip moj jak lezy to wlasnie wtedy jeszcze wiekszy koszmar, mam wrazenie jakby sam nie wiedzial czego chce, jak go poloze to wyciaga rece zeby go nosic, jak go nosze to chce sie bawic, jak mu daje zabawki to placze wiec przynosze mu mleko, jak proboje go nakarmic to nie chce jesc, staram sie go wtedy uspic, ale bez skutkow i tak w kolko.

kamyczka ja juz sama nie wiem, swiruje mi calymi dniami, goraczki nie ma, chociaz nas pielegniarka ostrzegla ze moze miec trzydniowke, to co innego moze byc jak nie zebole?

m_m nie tylko ty nie znosisz kanalowego, ja mialam raz w zyciu i zemdlalam :P az sie dentysta przestraszyl co mi sie dzieje :D
My tez bedziemy niedlugo na 4 pampersy przechodzic. Maz kupil muminkowe pieluchy 5, takie wkladane bez zapinania, sa beznadziejne, w dodatku 5 sa za duze i przeciekaja non stop. Niby sa od 7 do 15kg ale i tak nie podobuja mi sie. :P

12 lata 2 miesiąc temu #551934 przez bidol
doberek :lol:

nasza nocka - taka ooo - znaczy kiepska ;)

dziś mamy szczepienie - wreszcie - bo to już 2 zaległe mamy :dry:

AF - no te parasoli kiepsko mają ze brak tych pałąków, ale ja ten problem rozwiąże :laugh: dopasuje jakiś pałąk :laugh: bo wózek wart tego :lol:

M_M - współczuję - ja mam kanałówkę teraz robioną i też bolało ale to przez to że znieczulenie było źle podane - i nie zadziałało - pobiłam wtedy swój rekord w znieczuleniach - podano mi aż 5 :lol: ale już po 5 nie bolało - za to twarz miałam drętwą przez 3 dni :lol:
A wczoraj byłam też właśnie u dentystki i robiła mi 4 i - jestem oczarowana- mam tak zrobionego zęba że nie widać pląby - cackała się z tym prawie 1,5 godz ale warto było bo ząb jest piękny :lol: :lol:

teraz lecę na spacerek bo później to szczepienie - aż się boję ile Kamka waży :ohmy:

12 lata 2 miesiąc temu #551950 przez anszka
Cześć dziewczyny :)
U nas od wczoraj trochę spokojniej.
Jeśli chodzi o siusiaka, to przeczytałam kiedyś ciekawy artykuł na ten temat:
wrolimamy.pl/co-z-tym-siusiakiem/
Moim zdaniem skoro natura tak zadecydowała, to nie ma sensu w to ingerować, ale opinie są tak skrajne, że rzeczywiście można mieć mętlik w głowie.
Jeśli natomiast chodzi o karmienie piersią, to też już niejednokrotnie usłyszałam, że po 6 miesiącu mleko jest niewystarczające, stąd potrzeba rozszerzania diety, pozostaje jednak kwestia przeciwciał itp., a nawet treningu aparatu mowy, więc mimo wszystko zachęca się do karmienia.

Synek zaraz się obudzi, więc zmykam, życząc miłego dnia!

PS Kamilka jest przeurocza! :kiss:

12 lata 2 miesiąc temu #551953 przez mloda_mamuska

12 lata 2 miesiąc temu #552016 przez AniaiFilip
Anszka - Dzieki za artykul. No ja w takim razie odczekam jeszcze bo troche stracha napedzilas tym artykulem. Ja wlasnie intuicyjnie chyba balam sie ruszac i dobrze.
A swoja droga to jak to sie wszystko zmienia odnosnie pielegnacji, karmienia i wychowania niemowlat. Nasze matki pewnie w szoku sa ze teraz tyle ceregieli ze wszystkim:)

12 lata 2 miesiąc temu #552023 przez anszka
AiF - heh, na przykład mamie i teściowej musiałam sporo tłumaczyć na temat wprowadzania glutenu, bo dla nich to był szok :)
Ja też się trochę przestraszyłam, jak przeczytałam ten artykuł, ale uważam, że jest sensownie to wszystko opisane, więc postanowiłam Wam przytoczyć.

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #552086 przez Anna77
Anszka artykuł super i bardzo konkretny. Napiszę tak - Mateusz to mój trzeci synek. Z Kamilem pamiętam, że jeszcze się mówiło o ściąganiu napletka i usuwaniu tej mastki. U Kuby już właśnie było tak, że nikt tego nie zalecał. Ze spokojem czekać i samo się poodkleja. Oczywiście na pewno są chłopcy, u których się tak nie dziej i wymaga to interwencji, ale to nie jest spowodowane nie ściąganiem wcześniejszym napletka. Podsumowując - u Kamila ściągałam, nawet miał (ale to już bliżej 6 rż.) chyba zapisaną jakąś maść sterydową, by móc mu ściągnąć bezboleśnie napletek. Czasem pękło i na pewno bolało. Z Kubą już nic nie majstrowałam. Delikatnie w wannie nauczyłam go by sobie sam ściągał ciut ciut, tak żeby umyć się. I tyle. Z Matim też specjalnie nie zamierzam się wysilać. Popękane, i zbyt wcześnie ściągane już widziałam u Kamila (wtedy jeszcze takie były zalecenia).

Bidol daj znać po szczepieniu jak tam Kamilka zniosła, no i ile waży :)

AiF jak Filip waży 8kg, to chyba bym już przeszła na 4. My już od dawna na 4, ale Mati ma ponad 9kg.

Załączniki:

12 lata 2 miesiąc temu #552118 przez Majowka
anna ale piekni!!!!!!!!!!!!!! sliczna fotka!!!

U nas zalecaja sciagac napletek, czyl robic dokladnie tak jak robi Olga. Tak czy inaczej po jakims czasie, usuniemy mu napletek chirurgicznie. My tez probowalismy sciagac przy kapieli, ale niestety waziutki byl, wiec nie schodzil i lekarz pociagnal na sile :dry:
na szczescie nic go nie szczypalo, bo robil siusiu w pieluchy i nie plakal.

Odnosnie jogurtow na polkach z pasteryzowanego mleka, to z pewnoscia sa t budynie. jogurt to zywe kultury bakterii, wiec sila rzeczy powinien lezec w lodowce. Ja kupilam jogurty kilku firm, danon, nestle, wiec na pewno sa i u was, bo te firmy produkuja na cala Europe. Zobaczcie w lodowkach z jogurtami dla doroslych.
Ciekawe cz Lucasek w nich zasmakuje...dzis mu podaje pierwszy!

Kupilam tez herbatke. One sa granulowane, te z Hppa, ktore podajecie?????

12 lata 2 miesiąc temu #552135 przez Anna77
Majówka Mateuszkowi tylko delikatnie zsuwam - nazwałabym to raczej "zaglądaniem" czy się nie zasklepia - taki półśrodek, ale nie chcę nic robić więcej. W sumie, to jakby tak pomyśleć, przez lata napletki się ściągało i świat (oraz mężczyźni, he he) istnieje :silly:

12 lata 2 miesiąc temu #552152 przez km
hej dziewczyny u nas nocka ok kacper jak zwykle wstal o 7:30 i o 9 ladnie zjadl 120ml kaszki lyzeczka :laugh: , wiec jetsem zadowolona, teraz bedzie zupka brokulowa o 12 mam nadzieje ze zje bo sama ja ugotowalam, ostatnio zrobilam mu zupe z dyni i ladnie zjadl. Ja wlasnie pieke ciasto dla meza szefa, za to ze sie zgodzil zeby maz pracowal jeden tydzien na rano a drugi an popoludnie i zazyczyl sobie ciasto w zamian :P :P .

chlopek ten wozek mamas paps ora fajny jest, ja wlasnie wczoraj mialam kupic juz na facebooku prawie identyko tylko nie ora a luna, ale jednek sie wstrzymalam i czekam na okazje mamas papas sola, bo ten sola mozna ustawic ze dziecko jest przodke do rodzica i ma wieksze kolka , jakos nie ejstem przekonana do takich malych kolek. ale jak nie znajde za w miare normalna cene to chyba kupie ten luna :dry:

majowka kacperkowi spakuje z hippa malinowa z dzika roza, tylko ja mu ja daje co drugi dzien i o wiele mniej sypie niz jest napisane bo te herbatki to sam cukier, jak raz zrobilam tak jak na opakowaniu i sprobowalam to normalnie jak miod :ohmy: nie da sie pic, wiec lepiej chyba nie przyzwyczajac fo takiego slodkiego :)

anna 77 super fotka :)

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #552178 przez anszka
Anna - piękne zdjęcie, Mati słodziak i bardzo do Ciebie podobny :)
Znalazłam w necie namiar na jakiś ekologiczny sklep w Plazie, byłaś tam może?
Majówka - ja na razie mam tylko herbatkę ułatwiającą trawienie, ale mały jej nie lubi.
km - i co tam wypiekasz mniamuśnego?

I dotarł kubeczek, o którym Anna pisała, i jak daję W. wodę lub herbatkę, to pluje z powrotem, dałam mu więc dzisiaj mleko i wpił ładnie, więc w końcu mogę stwierdzić, że kubeczek spełnił moje oczekiwania :)
Muszę jeszcze małego przekonać do jakiś innych napojów niż mleko i nie mam pojęcia, jak to zrobić :unsure:

12 lata 2 miesiąc temu #552194 przez Anna77
Anszka byłam w tym sklepie, mam blisko do Plazy. Ostatnio kupiłam kalarepę, cukinie, ziemniaki. Mają jeszcze jakieś owoce. Tylko nie zawsze, czasem mają tylko takie zwiędnięte resztki. Jak będę, to dowiem się kiedy mają dostawy - może nawet dzisiaj. To świetnie zaopatrzony sklep, ale "świeżynek" świeżych mało. Fajnie że kubeczek się sprawdzaił :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka