BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LISTOPAD 2011 - GORĄCO ZAPRASZAM :)

13 lata 1 miesiąc temu #325321 przez mia1082
Vestusiu dzieki za kaszke a na mm to chyba od 6 miesiaca tak mi sie cos o uszy obilo jutro dokladnie sprawdze bo mam rozpiske ale w sypiali a Kacperek tam juz spi nie chce go obudzic dam znac rano...

co do wozka to dokladnie masz racje.... katastrofa :S
Temat został zablokowany.
13 lata 1 miesiąc temu #325324 przez madziaska
Co do glutenu, jestem zielona. Skórki od chleba bałabym się dać.
13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #325339 przez mia1082
Vestusia znalazlam w internecie :

Pierwsze nowości

Najnowsze schematy żywienia niemowląt sugerują rozszerzanie diety dziecka już w 5 miesiącu życia. Pierwsze zalecane produkty bezmleczne to przeciery warzywne i owocowe (np. jabłko, marchew, ziemniak, dynia).Nowości wprowadzaj kolejno i pojedynczo. Obserwuj reakcje maluszka, jeśli wszystko jest w porządku po 5-7 dniach możesz podać kolejny nowy produkt. Zawsze zaczynaj od 1-2 łyżeczek stopniowo zwiększając objętość posiłku. Nowy produkt może wywołać alergię lub nietolerancję, dlatego obserwuj skórę i stolce maluszka. Kiedy maluszek poznał już smak dwóch warzyw możesz przygotować mu pierwszą zupkę, z dodatkiem kleiku i tłuszczu. Możesz użyć wysokiej jakości masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego niskoerukowego.

Ekspozycja na gluten

Zgodnie z zaleceniami ekspertów już od 5 miesiąca u dzieci karmionych piersią i od 6 u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym można użyć kleiku glutenowego, jakim jest na przykład popularna kaszka manna. Należy podawać ją w tzw. dawce prowokacyjnej czyli 2-3 g. na 100 ml. Dla maluchów karmionych piersią dawkę tę utrzymuje się przez 2 miesiące, u karmionych mlekiem modyfikowanym w 3 miesiącu nie należy przekroczyć dawki 6 g. na 100 ml. Każdy miesiąc stwarza możliwość poszerzania menu dziecka, jest to istotne ponieważ posiłki mleczne w tym czasie nie zaspokajają już potrzeb organizmu.

nie kapuje 2-3g to lyzka ale na 100ml czego ??? powinno sie podac lyzke kaszy ot tak ale rozrobiona w wodzie czy co ehhhh zielona jestem..

madziaska no dokladnie ja tez mam stracha.....
13 lata 1 miesiąc temu #325358 przez Dorciaition
Hej.
Wpadam tak jak Vestusia na chwilke. Jutro wyyjezdzamy wiec pewnie nie bede sie odzywala. Czeka mnie ciekawy weekend- mam nadzieje.

Mia tez nie slyszalam nic o skorce wiec nie pomoge.

Milego weekendu Kochane. Buziaki i spokojnych nocy :-*

Alanek[*] :(
13 lata 1 miesiąc temu #325365 przez Malina86

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
. A z tymi gramami na 100ml to wydaje mi sie, ze wlasnie chodzi o to na ile ml wody lub mleka z zaleznosci od produktu trzeba rozrobic. Z ta skorka od chleba to slyszalam, ale nie ze wzgledu na gluten tylko na swedzace dziasla. Ja tez balabym sie dac. Umemla sobie kawalek i polknie w closci, albo sie zakrzyusi bo przeciez jednym zebem nie pogryzie :)

Miśka znowu sie obudzila i gada, dalam jej pic i standardowo dostala czkawki. Cos sie mojemu dziecku poprzestawialo od wczoraj.

Spadam Babenki!

Dobrej nocy!
13 lata 1 miesiąc temu #325430 przez emkapl84
hejka!!!1
Chłopaki wczoraj popadali jak muchy i o 20 wszyscy juz byli w lozku wiec sie tym razem wyspałam, zwlaszcza, ze odkad mała sie obudziła m z nia siedzi :lol: i nawet zrobił gosciom sniadanko
Sarna moj nick jest od imienia - Emilia i wyszło emka ale jak juz pisalam do Vestusi wszyscy znajomi do mnie mówia Emcia :lol:
Madzia, Mia, Vestusia trzymajcie sie cieplutko :kiss: :kiss: :kiss: wiem, ze jak pojawiaja sie problemy z kasa to w zwiazku zaczynaja sie klotnie itp itd...strasznie bym chciała, zeby wam sie to wszystko szybciutko poukładało...Madzia duzo zdrówka dla M :) :)
a i super, ze sie malutka przewraca na brzuszek!!!!ja tez chce zeby moja tak umiała :lol: :lol:
13 lata 1 miesiąc temu #325432 przez vestusia
Witajcie Mamuśki. Wreszcie mam chwilę dla siebie, więc mogę skrobnąć więcej.

Z tym glutenem to mnie zaskoczyłyście. Że przy mm później się go dodaje niż przy mleku z piersi. Zawsze myślałam, że z rozszerzaniem diety to prędzej przy mm wprowadza się szybciej nowości niż przy dziecku karmionym piersią. No ale. Nie kumam więc dlaczego mam tę kaszkę manną od 4 m-ca z glutenem i czy mogę podawać Zuzi za jakiś czas.

Iva - to nastaliście się u tego lekarza. Tak to bywa. Któraś dziewczyna pisała, że to się wchłania, więc mam nadzieję, że u Nadzi będzie tak samo. No i może ona przez to ostatnio jest taka niespokojna??

Zuzia leży obok i sobie gada, dałam ją troszkę na brzuszek, teraz leży na pleckach, bo chcę, aby troszkę poćwiczyła. Ale leniuszek leży i się tylko cieszy. I nie w głowie jej przewracanie się na boczki czy brzuszek :)

Piotrek w pracy, będzie pewnie około 14.
Muszę iść do łazienki i ogarnąć się.

Dorcia, a gdzie to na weekend wybywacie? Coś mnie ominęło??
13 lata 1 miesiąc temu #325534 przez jo_anna20
Cześć Dziewczynki!

Muszę się pochwalić - MAMY PIERWSZEGO ZĘBA!!! :D
13 lata 1 miesiąc temu #325573 przez Malina86
jo_anna20 no gratulacje! I serdeczne zyczonka i buziaki dla Filipka z okazji ukonczenia 4 miesiecy!

sarna moj nick tez jakby od imienia, bo tak na mnie wolaja. A jak nie Malina to Mania, co mi sie mniej podoba :lol: Zawsze mnie ta Mania wkurzala, a teraz sama swoje dziecko skrzywdzilam mowiac do niej Bunia i juz wszyscy podlapali :)

Ja tez nie wiem gdzie Dorcia pojechala :unsure:

U nas deszcz siapi, a tak mi sie chcialo na spacer.

Umylam wlosy i wypadla mi polowa z polowy ktora mi jeszcze zostala. Rozwazam opitolenie sie na krotko, przynajmniej nie bede tak widziec tych klakow wypadajacych, tylko boje sie, ze bede wygladac jak stara malenka jak mnie fryzjerka opitoli nie mo mojej mysli.

Zrobilam sobie manicure i pedicure :)

Zaraz za jakis obiad sie zabieram.

Pewnie znowu pustki tu dzis beda.

Milego dnia!
13 lata 1 miesiąc temu #325653 przez jo_anna20
Dziękujemy cioci Malince i Miśce:)
13 lata 1 miesiąc temu #325679 przez katka
Caluski dla Filipka

Ale tu dzisiaj pustki

Kobitki powiedzcie mi po co wy sie tak zamartwiacie tymi swoimi chłopami. Mój na początku tez sępil kase bo skladał na samochod więc sie wkurzyłam i zostawiam sobie 200 z wypłaty a reszte mu oddaje. Ma opłacic rachunki i zrobic zakupy. Ja spisuje liste i mu wreczam ma przywieżć do domu rzeczy spisane. I powiem wam ze skonczyły sie kłótnie o kase bo przejrzał na oczy ile co kosztuje. I teraz wie ile musi zarobić zeby rodzine utrzymac. A ja jestem szczesliwa bo nie musze sie zastanawiac czy mi wystarczy do 10.

Co do tych skórek to ja nie dawałam Robciowui i Oli tez nie zamierzam bo sie boje że sobie za dużo umymla. Tak jak dziewczyny pisały z glutenem sa kaszki a na ząbki gryzaki ;)

Ja dzis miałam doła to sobie manicure strzeliłam ale mam jakiś h..... utwardzacz i paznokcie mi schły godzine :silly: Ale wyszły super fioletowe z białymi kwiatuszkami. :woohoo:
13 lata 1 miesiąc temu #325684 przez jo_anna20
Dziękujemy cioci Katce i dzieciaczkom :)

Mam pytanie do mam, które zaczęły dodawać kaszki do mleka, bo mój pierwszy raz nie poszedł najlepiej..... tzn. dodałam 1 łyżeczkę kaszki do mleka i nie chciało za cholerę przejść przez smoczek (a założyłam +6). Jak to robicie? Może za gęste to zrobiłam czy co??? Jakich smoczków używacie?
13 lata 1 miesiąc temu #325693 przez vestusia
joanna ją daje np. 5 miarek mleka i 5 marek kaszki. używam butelek lovi i smoczek 2 czyli od 3 m-ca, bez problemu przechodzi.
13 lata 1 miesiąc temu #325703 przez emkapl84
joanna buziaczki dla twojego maluszka :kiss: :kiss: z tymi kaszkami to nie wiem bo nie dodaje
a ja dzis sie zalatwiłam bo wyciagałam kurczaka z piekarnika i dotknełam przez przypadek grzałki i mi przepaliło rekawice kuchenne i spaliło opuszki palców!!!!!!!przez pierwsza godzine była masakra ale juz lepiej...jak widac mogę pisac na klawiaturze :)
malutka moja dzis kochaniutka była cały dzien...generalnie jak sa gosie to jest w centrum zainteresowania i zawsze jest ktos zeby sie nia zajał wiec usmiech z buzi jej nie znika :lol: zaraz bede ja usypiac.....tak bym chciała, zeby chociaz do 6 pospala :)
13 lata 1 miesiąc temu #325728 przez mia1082
Witam moje drogie

jo_anna nie pomoge bo my na cycuchach jestesmy :laugh: wszystkiego naj dla maluszka

dziewczyny no dokladnie tez tak myslalam z ta skorka no ale ten gluten wkoncu trzeba czy nie trzeba???? dzis sprawdzalam w sklepie i wszystkie kaszki z nestle byly bez glutenu :( Vestusia jaka ty masz dziolszko ta kaszke??? Powiedzcie prosze jak wogole to podajecie tym dzieciaczkom. Ma byc nie wiecej niz lyzka stolowa ale co zmieszac to z woda czy moim mlekiem czy z czym i co zrobic to geste zadkie czy co???????? Wiecie nie mam pojecia pomozcie prosze :ohmy:

emka uwazaj kobitko bo co bez paluchow zrobisz ;) trzymam kciuki za Natalke niech spi do 8.00 a co tam :lol:

Malina u nas tez pogoda do bani siapi ten deszcz i wieje brrrr nie chce sie nawet nosa z domu wystawic....

Ja dzis mialam A. w domu pierwszy raz od 3 tygodni myslalam ze odpoczne troche a tu przyszlo mi z lodowka walczyc :( no ale piekna czysciutka i brak lodowca az milo popatrzec :lol:
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia