BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LISTOPAD 2011 - GORĄCO ZAPRASZAM :)

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #341404 przez vestusia
Zuzia to nie zaśnie na brzuszku, muszę ją obrócić jak już twardo zaśnie (po ok. godzinie). No i postaram się wydłużyć czas zasypiania, właśnie tak, żeby ją kąpać tak o 19 i żeby szła spać tak ok. 20. Zuzia też w takim razie wypija tyle samo mleka (180ml mleka + kaszka lub kleik to właśnie wychodzi tyle, co napisałaś Malina). Tyle, żeby spała ciut dłużej.
Poza tym jak wrócę do pracy to nie chcę, aby Zuzia zasypiała o 18, bo ile ja ją będę w ciągu dnia widzieć? 3 godziny? Boziu płakać mi się chce :(

Malina ja idę tak normalnie na basen, ale jest on przystosowany dla małych dzieci - specjalny basen z podwyższoną temperaturą dla dzieciaczków). Nie wiem czy tam są zajęcia dla małych dzieci. A z tymi infekcjami to nie wiem, ale mam nadzieję, że nic jej nie będzie.

Strój płetwonurka ha, ha, ha :D Dobry pomysł :P

Bob poszedł niby puścić totka i go wcięło. Spotkał na pewno kolegę, bo dzwonił do niego.
Temat został zablokowany.
12 lata 9 miesiąc temu #341429 przez Dorciaition

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Vestusia no właśnie Lenka w nocy zajada, ok 3-4, no a potem pobudka ok 6.
Kurcze co Wy dajecie za kleik i kaszkę? Taką do butelki? Chcę też. Moze wtedy będzie dłużej spała. Malina to ta co mi wysyłałaś, ta z glutenem?

Ha ha nie przesadzaj z tym strojem płetwonurka :)

Alanek[*] :(
12 lata 9 miesiąc temu #341439 przez katka
witajcie kochaniutkie
Nie pisałam z rana bo byłam z Robciem a EEG a wkurzyłam sie megaa bo ide do samochodu a ten nie odpalił padł mi akumulator. R musiał przyjechać z pracy i nas zawieźć. No i musze sobie nowy akumulator fundnąć.

A wy to mnie dobijacie z tą wagą. Wszystkie laski jestescie a nażekacie.

Ja dziś specjalnie nie oglądałam Rozmów w toku bo juz po zapowiedziach mi sie coś robiło. a to stwierdzanie ja nie mam marzeń to mnie juz powaliło.

Powiem wam że wczoraj sprawdzałam Olinke w siatkach centylowych i z wagą jest pięknie na środkowym centylu a ze wzrostem meegaa powyżej. Kobitki ile maja wasze dzieciaczki bo Olinka już 70 cm przekroczyła.
12 lata 9 miesiąc temu #341444 przez Dorciaition
Oj Katka to Ci się przytrafiło z tym akumulatorem :/

Nie mogę Lenki zmierzyć, bo wierci się za mocno, ale jest też długa.
Rozmiar ciuszków nosi 68.

12 lata 9 miesiąc temu #341451 przez Malina86
Dorcia ja nie daje tej z glutenem jeszcze tylko z Bobovity ta która się dodaje do mleka- my mamy z jablkiem obecnie, albo kleik ryzowy z Nestle.
12 lata 9 miesiąc temu #341480 przez kima
Dorcia ja dałam wczoraj pierwszy raz kaszkę na noc z Bobovity, bo tam jest dodawane mleko Bebilon, a w tych Nestle dodawane jest Nan. Kupiłam tą po 4 miesiącu, zresztą na każdej pisze "produkt bezglutenowy", te z glutenem są po 9 i jedną taką kupiłam. Robie tak, że do zwykłej dodaje pół łyżeczki tej z glutenem, bo na piersi trzeba wprowadzać po 5 miesiącu. A na butli po 6 z tego co czytałam i zasłyszałam przynajmniej.

Malina Ty kaszkę dajesz w butli z jakim smoczkiem? nr2?

Ja to na basen chyba sobie zakupie OP1 :P
12 lata 9 miesiąc temu #341510 przez emkapl84
ogladam porodowke na tlc i rycze jak glupia :huh: wiecie co, coraz bardziej chce miec kolejnego dzidziusia :ohmy: ....chociaz jeszcze 3 m temu zapieralam sie,ze nigdy wiecej....
12 lata 9 miesiąc temu #341527 przez kima
ja na porodówce się darłam, że zachciało mi się w ciąże zachodzić :P a dzisiaj drugie jest mam nadzieję tylko kwestią czasu :) :) :)
12 lata 9 miesiąc temu #341546 przez emkapl84
Zabije swojego M!!!wlasnie wrocil do domu z tortem czekoladowym wielkosci chyba naszego mieszkania!!!stwierdzil,ze nie mogl sie oprzec bo z 10 funtow byl przeceniony na 2!!!!!!no i jak ja mam dbac o figure???no pytam sie jak?????
12 lata 9 miesiąc temu #341562 przez Dorciaition
Te kaszki co ja mam to przez smoczek nie przejda. Ciemna jestem z tymi kaszkami do picia. :/

Kimus kiedy planujecie? Mnie brakuje brzuszka. Tzn terazmam tez, co najmniej jak w 5miesiacu, ale wtedy byl taki twardy okragly, cudny ;)

Emcia Twoj maz jest nie mozliwy;) ha ha smacznego :) A figura sie nie przejmuj, nie musisz.

Sorrkiza bledy. pisze z tel.

Ide lulkac. dobranoc :-*

12 lata 9 miesiąc temu #341578 przez [email protected]
Róża-rutinoskorbinu do woli mozesz, babcine sposoby jak najbardziej a i antybiotyki takie jak duomox, augumentin i zinnox możesz! Zdrówka dużo kochana życze! Na gorączke panadol,apap tez mozna-po prostu coś na paracetamolu-ibuprofenu niet!. Ja tam czosnek i cebule uwielbiam,wiec jem cały czas-ani Domisiowi ani Darusiowi to nie przeszkadza

Dorcia-prezenty na wialkanoc? Jezusie, u nas nie ma-i myśle że słusznie bo bez sensu-milion okazji na niepotrzebne wydatki-ehhh. Tzn dla malutkich dzieci jest prezent od zajączka-jakies czekoladowe zajączki, jajeczka prawdziwe malowane i czekoladowe, lizaczki. Kiedyś dostawalisy do rąk-jak ja małą byłam-aleteraz Domiś szuka w ogrodach u nas,u babć i u prababci.
Co do pracy to sie boje zze we wrzeniu moga wrzucic mnie do jakiejś szkoły. Mama moja coś tam coś w bezrobociu-bede dostawała jakiś zasiłek, chyba ze znajda mi prace, a jak nie znajda to od stycznie chce iść do jakiejś pracy w niemczech.
Dorcia-Daro nosi ciuszki 74 niekore 78...68 dawno już za małe :O
Tome tipe do kaszek ma specjalne smoczki

Malina-kurde ale bez sens! Ile Adrian pracował? I od razu dyscyplinarka:/ ale ciule, nie moga isc na reke...co do basenu to z takimi dziecmi idzie sie na ozonowany wiec sie o oczka nie martw. My mieliśmy chodzić od dawna ale nasz książe ciągle coś łapie...ale po świętach startujemy na bank od razu po weekendzie

Kima-na (z)dolnym slasku mieszkam:) co do basenu-mój Domiś pływa jak stary! Zaczelismy jak miał 3 miesiące, a z takimi dziecmi to jak mowilam Malinie-chodzi sie na ozonowane baseny. Kimcia ja kuchnie w sobote albo w piatek zrobilam-nie pamietam. Szafy też juz elagansio-dzisiaj w kominku ciuchy paliłam-masakra ale sie dymiło-chyba nie powinnam tego robić:/ a reszta zbędnych, za dużych lecz nadających się ciuchów czeka w torbie dla mamy-coś sobie weżmie a reszte odda potrzebującym:)
Kimeczka-ehhh, po pierwsze to kup nowe lustra bo te chyba jakieś poszerzające masz!
Ja mam w lewym uchu 3 dziurki a w prawym 2-aktualnie używam tylko po jednej wkażdym-ale reszta nie zarosła

Madziaska-wow ale waga dziecka tego!!! Domis mój waży 15 kg od paru już miesięcy a teraz ma-tyle co na suwaczku. Gniazda fajna sprawa:) my chowamy wielkanocne słodycze i jajka w ogrodach:)

Vestusia-siku, kupa, siku, siku i masz 2 kg:P z dzieckiem raczej szans brak na przepustke. Jak byłam w ciąży z Domisiem to u nasw aptece postawili tabliczke „z brzuszkiem cięzko się stoi” ale po 2 miesiącach juz jej nie było i nikt nie puści nie nie! Z reszta jak tabliczka była to tez nie puszczali:/
A teraz jak Dorcia pisze-jak juz sa te uprzywilejowane kolejki to się pcham na początek-w końcu po tojest!!!
Vestusia-swimmmersy mają rozne rozmiarówki kilogramowe-takze wybierz sobie odpowiednia, a w rossmanie są chyba takie niebieskie tez jakiejs firmy. Noi oczywiscie na gołą pupeeeee

Emcia-męża masz przebojowego, pomyslowego i pracwitego-więc o szifty się nie martw:) no i torcik czekoladowy mowisz-ehhh a lodowy? Ale bym takiego zjadła!

Oglądam wółasnie przepis na życie-pierwszy raz i widze ze to dziecko najmniejsze-od papierza ma taki sam wózek jak moje dzieci :D tylko ja mam czarny oczywiście!!! I u nas kołpaki też są czarne:)
W ogole od daaaawna tv nie oglądałam i nie wiem co się dzieje na swiecie:/ no codzienne na wspolne oglądam :P ale nic poza tym
W ogole to moja Neira chyba chce się puścić:/ ciągle na dwór chce i piszcz pod drzwiami-denerwuje mnie okropnie!
12 lata 9 miesiąc temu #341597 przez Malina86
Kima ja uzywam smoczka "do kaszek"- on jest oznaczony jako X (butelki uzywam z firmy MAM). Przez dwojke slabo lecialo i Miśka sie denerwowala.

Sarna no ja tez slyszalam o tych ozonowych basenach, ale zeby u mnie w miescie byly to nie wiem... Wydaje mi sie, ze nie ma- dlatego sie boje, bo mnie oczy od chloru szczypia, a co dopiero takie malutkie dzieciaczki.

emcia smacznego :lol: Jedz chudzino na zdrowie.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Uciekam do wyrka. Dobranoc!
12 lata 9 miesiąc temu #341618 przez emkapl84
Dzien dobry!!!!!!!
Obudziła nas kupka :dry: :dry: ale ładna nocka jak na moja bo tylko jedna pobudka na mleczko o połnocy i do 5.30 spokoj...i bylo by pieknie gdyby nie ta kupka :dry:
M własnie wyszedł do pracy a ja do 19.30 siedze w domu sama....ale strasznie sie ciesze, ze wreszcie idzie do pracy...na spotkaniu BHP pytali sie kto ma uprawnienia na wozki widlowe, kto umie obslugiwac rozne maszyny itp itd i tylko moj marcin podnosil rece, ze umie :lol: wiec facet, ktory to prowadzil był w szoku i powiedzial, ze bedzie miał na M oko :) wiec moze jak sie wykaze to przeniosa go na jakis lepszy dzial :lol: :lol: no musiałam go troche pozachwalac od rana...a tort czekoladowy na moje nieszczescie nie został wczoraj caly zjedzony i co od rana tort i kawka :lol:
A no i spadł snieg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mam nadzieje, ze sie wypogodzi bo nie chce z mała całego dnia w domu spedzic!!!!oj mam nadzieje, ze forum bedzie dzis preznie dzialalo bo bez M bede miala duuuuuuuuuuuuuuuuuzo czasu na podczytywanie
Malina eh no ciezka jest decyzja o drugim dziecko...z jednej strony bardzo chcemy z drugiej sie boimy jak to bedzie z 2 bobasow w domu kiedy jeden daje nam chwilami popalic :lol: ja tez mam strasznie mieszane uczucia...
12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #341633 przez vestusia
Dżem dobry :laugh:

Ja też daję do mleka kaszki z Bobovity – te żółte dodaje się do mleka. Kleik też mam akurat z Bobovity, ale może być też z Nestle, jak pisze Malina :)
No a daję ich o jedną miarkę mniej niż mleka, bo wtedy jest w miarę konsystencja dobra i Zuzia to spokojnie pije (bo nawet jak jest gęsta a przejdzie przez smoka, to Zuzia nie wypije takiej gęstej z butli, wtedy łyżeczką). No i mam smoczek trójprzepływowy. Spróbuj tak Dorcia – na np. 150 ml mleka, dajesz 5 miarek mleka to dodaj do tego 4 miarki kaszki i smoczek trójprzepływowy. Powinno być Oki i może Lenka będzie miała dłuższy sen.

Kima dobrze, że mi napisałaś, że w tych Kaszkach z mlekiem z Bobovity jest Beblion, a w tych z Nestle – Nan. Nie wiedziałam, więc dzięki za cenne info, bo my jesteśmy na mleczku NAN, więc lepiej nie mieszać kaszek (na razie i tak daję te, które dodaję do mleka, więc bez różnicy, bo mam akurat Bobovitę). Będę pamiętała na przyszłość :)

Katka ale miałaś przygodę z akumulatorem. To się nazywa złośliwość rzeczy martwych. Mnie takie sytuacje z równowagi wyprowadzają :)

Emcia He, He, He :D No widzisz, ja też jak oglądam te porodówki to zachciewa mi się dzieciaczka. Ale Piotrek nie chce, coś mu w pracy się nie podoba.
No a z tym tortem to Twój zaszalał ha, ha, ha :D To smacznego, prześlij kawałek :D

Sarenka jak widać nasz medyk kochany wie co możemy jeść/pić/brać w ciąży/podczas karmienia He, He, He :D :* Ale fakt, dzięki Tobie brałam wtedy antybiotyk i mi przeszło choróbsko a męczyłam się chyba z dwa tygodnie.

Zuzia niby mierzy 64 cm jak byliśmy u lekarza, ale nie wiem czy ona dobrze to zmierzyła. Nosi ciuszki na 68, niektóre bodziaki nie są już dobre i nosi te na 74. I jak tu być mądrym. W ogóle Zuzia tak szybko wyrasta z tych ciuszków, że jestem przerażona. Sarna, kiedy ona przystopuje? Na jakiej rozmiarów ce? 74??? Bo zwariuję chyba.
A najbardziej wkurzyłam się ostatnio, bo kupiłam w Pepco troszkę bodziaków, wiadomo – są tanie, więc brałam te na 6-9 m-cy. Po wypraniu (w 40 stopniach) skurczyły się tak, że od razu musiałam je schować do siatki z za małymi ciuchami. No myślałam, że szlag mnie trafi. Co za durny materiał. Zostały mi 3 dobre bodziaki. Ale mam z krótkim rękawem też i do tego bluzki z długim i Zuzia jakoś to przechodzi. Najśmieszniejsze, że mam też bodziaki z C&A przywiezione przez moją Mamcię – rozmiar 68 już za mały. Ja tego nie czaję w ogóle!

Sarna z tym basenem to ozonowy niby? Kurka ale ja i tak pójdę na basen. Tam chodzą ludzie z małymi dziećmi, jest ich mnóstwo, więc chyba można iść, skoro jest taki basen. Kurka no martwię się.
A ten wózek w przepisie na życie to z MaxiCosi?? Fajny jest  Chociaż ja na swój nie narzekam i sprawuje się nieźle.

Moja Psiapsióła (ta, u której w zeszłym roku byłam na weselu i która jest w ciąży) mówiła, że była nianią dwóch dziewczynek – rok różnicy między nimi, 3,5 i 4,5 latka. I mówi, że jest to supernowa różnica dzieciaczków i naprawdę mimo, że to była wpadka, to dziewczynki dogadują się rewelacyjnie.

Emcia podziel się tortem, to zostanie Ci mniej :D

Moja nocka taka se. Zuzia usnęła przed tą 19 więc łudziłam się, że pośpi dłużej. O 5:30 pobudka, musiałam ją nakarmić i zanim zasnęła to minęło półtorej godziny. No ale. Wstałyśmy o 8, Zuzia ogląda bajki, ja zjadłam śniadanko i wypiłam kawkę. Świeci słonko więc łudzę się, że będzie ładna pogoda :D

W ogóle to wczoraj gadałam z kumpelą i ona pracuje w szkole – namawia mnie albo na kurs angielskiego albo na studia podyplomowe z logopedii, wtedy załatwi mi pracę. Kurka tylko że to tyle kasy kosztuje, ale muszę pomyśleć. Zawsze to jakaś perspektywa no i logopedia zawsze mnie pociągała. Do angielskiego zrobiłam się leniwa, ale to, co umiem nauczyłam się kiedyś sama – i całkiem nieźle mi szło. Nawet na anglistykę zdawałam, ale troszkę punktów mi zabrakło.

Wstawać śpiochy! :D
12 lata 9 miesiąc temu #341635 przez vestusia
No i najlepsze życzonka dla Natalki Olci - Kurka, ona kończy dziś 6 miesięcy!!!!
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia