BezpiecznaCiaza112023

Macierzyństwa pierwszy tom ;)

11 lata 2 miesiąc temu #777566 przez kakaszka
cordis wyslalam ci na priv poczte z przepisami :)

malutka zobaczymy, a wziela wlasnie go, bo sama uwielbiam, ale te sloiczkowe napewno sa blee, ale mam nadzieje, ze moj zarlok polknie i jego :D trzymajcie kciuki :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #777569 przez Hania84
Wow ale Elizka to duża dziewczynka :) faktycznie masz co nosić :D ale przynajmniej zdrowa i rośnie :) wszystko wybiega jak tylko zacznie dreptać :) i fajnie że udało się zaszczepić...a na łezki dla Elizki ciotka całuje w pyszczulka :kiss:
BTW kakaszka na zdjęciach nie widac by Elizka była az taka duża...pewnie nabita i ciężkie kości będzie mieć :) Mnie tam Elizka się podoba :) śliczna dziewczynka z niej :) To ostatnie Wasze zdjęcie mnie urzekło :) Dbaj o ten skarb kakaszka :)

U nas na szczęście nie ma w słoikach ani kalafiora ani brokuła. ziemniaki są, dynie, szpinak, marchew,itp. kombinacje z makaronu juz nawet widziałam z liczbą 4. A z owoców trafiłam nawet na jabłko z mango tez już od 4 miesiaca...ale na razie nie skusiłam się by wziąć.
Powodzenia kakaszka z tym kalafiorem...może akurat Eliza wciągnie...a jak nie to zmieszaj z marchwią na przykład i daj :)

11 lata 2 miesiąc temu #777577 przez kakaszka
eliza przesyla przez sen usmiech dla cioci hani za buziaki :)
ja troszke moze sie i matwie, ze jest taka duza, no jak pomysle, ze ona spokojnie mogla sie urodzic miesiac wczesniej niz sie urodzila ( bo juz wtedy byla wynoszona), to teraz konczylaby 5 miesiac, wiec bylaby mniej wiecej jak wasze dzieciaczki, tyle ze krolewna jest leniwa i stwierdzila, ze u mamy w brzuchu lepiej karmia :D

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #777580 przez violcia00
Hej.

Kakaszka to Elizka ładny klocuszek,a na ząbkowanie pisałam kiedyś o takim lekucamilia ,jest to lek hemopatyczny,podobno skuteczny,ja jeszcze nie stosowałam ale zamierzam kupic,możesz poczytac o tym radosnezabkowanie.boiron.pl/camilia/camilia/ ,no chyba ze wolisz zel jakis...biedna Lizka ze tak płakala,ale ma juz to za soba :blink:

Ja znow wpitolilam batona,wieczorem bede to spalac,dzisiaj cwicze z Tomkiem :lol: ,powiem Wam ze jakos polubilam cwiczenia i sprawia mi to przyjemnosc.

Robie dzisiaj sałatke z Waszych przepisów,nie wiem ktora laska to wrzucila ale wydaje sie ciekawa :silly:

Oskarito juz zdrow jak ryba,a dzisiaj pierwszy raz byliśmy na basenie,a raczej w szkole pływania,maly miał nie zła frajde,troche sie balam tak po chorobie go brac no ale dobrze go ubrałam a tam jest temperatura dostosowana do takich brzdacow,pozatym 3 miesiace wczesniej trzeba było rezerwowac miejsce i by nam przepadło,przy okazji mamuska sie troszke popluskała :silly:

Ikunia-masz talent kobietko :kiss:

Co to kołysanek to ja bardzo lubie własnie Seweryna a moje dziecko uwielbia "Dorotke",strasznie sie cieszy jak mu ja spiewa...wysypke tez mamy na policzkach,ale wydaje mi sie ze to z goraczki.

Karolka-nie uwierzysz,ale sniłas mi sie :lol: dziwne bo sie w realu nie znamy :P

Oskar dzisiaj cały czas wali kupki,znaczy sie po kazdym jedzeniu a teraz własnie zasypia to bede miala chwile dla siebie.. :blush:

11 lata 2 miesiąc temu #777583 przez Hania84
Aha no właśnie kakaszka...popatrz Elizka najmłodsza a już tyle zębów jej idzie :) szybko nadgania resztę :) no i tak jak piszesz urodzona po terminie to wszystko szybciej ma :)

Violcia - ja wysyłałam jakies sałatki...jeśli dietetyczne to ja :lol: Zazdroszczę basenowania :) mimo że ja basenu nie lubię ale dla Lenki by się też przydał :) Może z tatą ją będę wysyłać...ale to na wiosnę chcę dopiero :)

Wiecie co a ja żadnej kołysanki nie znam...przynajmniej nie w całości...jak juz to jedną zwrotkę tylko. Moi mi nie śpiewali tylko książki czytali...a jedyną osobą,która mi śpiewała "Dorotkę" to była babcia...ale nie pamiętam...to tylko z opowiadań mamy wiem :)

11 lata 2 miesiąc temu #777589 przez aleksiaa88
Moja sałatka jest ze 3-ech składników.

5 Buraków średnich ugotować w kostkę pokroić.
Puszka kukurydzy
Por- korzeń ten biały posztakować na piórka (ilość zależy kto jak lubi stopień ostrości)
majonez sól pieprz

11 lata 2 miesiąc temu #777590 przez violcia00
Tak myslałam Hanula ze to Twój przepis :silly:,napewno bedzie pyszna :lol:

A w kołysankach idzie wszystko nadrobić :kiss:

Eliza wiedziała gdzie jej najlepiej i dlatego tak długo siedziała z brzuszku mamusi :silly: ,tak wogole to strasznie podoba mi sioe to imie,chcialam tak dac corce jakby byla dziewczynka,coz moze za drugim razem sie uda :lol:

11 lata 2 miesiąc temu #777634 przez KaRoLkA
Elizka slicznie waży , na silną dziewuche wyrośnie i nikt jej nie podskoczy :)

Violcia no coś ty ? Opowiadaj jakie to koszmary Ci się śniły :) i ja też zazdroszczę basenu , my tu mamy niby kryty niedaleko wiec musze isc obczaic czy sa jakieś zapisy :) dobrze że Oskarek już zdrowiutki :)

My wrociłysmy z 2 godz spacerku , Gabi cały przespala:)
Kupiłm marchewke z ziemniaczkiem takze jutro próbujemy :)
A u Nas jest kalafior z marchewka i z ziemniakiem , groszek zielony . Brokuła tez widziałam ale narazie tylko marchewka, dynia,
jabłko no i jutro ziemniak :) a najbardziej to jej dynia podeszła puki co :)

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #777636 przez Hania84
kakaszka jak kalafior?

Violcia pyszne są :)

Wysłałam własnie dwa przepisy na naszą pocztę (żeby Marty nie obciążać to bezpośrednio tam) jeden to sałatka ze suszonymi pomidorami a drugi to ciasto "cytrynka" (przepis sprawdzony przez moja mamę i uznany za pyyyysznyyyy :blink: ) . Mam jeszcze przepis na kotleciki z kurczaka z pieczarkami ale to może później napiszę. I mam gdzieś przepisy co mi ostatnio mama na sprawdzone dania przysłała...ale muszę je znaleźć najpierw :silly:
Z ciekawostek powiem Wam, że moja mama lubi eksperymenty i ostatnio do ciemnego sosu dodała suszone pomidory. Nie wiem nie jadłam ale ponoc fajnie smakuje taki sos. :blink:

Ikunia - głos masz anielski :blink: gorzej że mój diabelski laptok się bardziej zapełnił bo trzeba to było zapisać :P muszę znów pamięci troszku odblokować :)

karolka a mojej podchodzą jak na razie same deserki :P :S :side:

11 lata 2 miesiąc temu #777643 przez Hania84
te kotleciki z kuraka też wysłałam juz :P

słyszę że Lenita się obudziła więc pędzę dać jej deserek :) dzis jej ulubiony :blink:

11 lata 2 miesiąc temu #777647 przez kakaszka
haniu nie wiem jeszcze, bo eliza jak zasnela kolo 14 takbidulka spi dalej, widocznie reaguje jak mama, jak cos boli trzeba przespac :)

a dzis jak wrocilysmy ze spaceru dostalysmy szoku. mieszkanie wysprzatane na blysk, pranie zrobione, obiad nie, bo nie bylo z czego :) zeby tak zawsze tatus sie staral. joj chyba cos mu troche w mozgu cyklo, ze niedlugo rozjezdzamy sie...

haniu z chcecia zobacze przepis na kurczakowe kotleciki :)

no ikunia fakt bardzo sliczny masz glosik, taki cieply.

karolka tez chcialam kupic marchew ziemniak, ale w nasyzm rossmanie byla tylko marchewka, groszek, kalafior z wazyw samych, a pozostale to mieszanki. wkurzylam sie, bo jak trzeba bylo mleko to z nim byl problem, a teraz ze sloiczkami? przegiecie...

ja wlasnie dzis na youtube szukalam kolysanek, bo tez sie chce nauczyc ( co prawda eliza sie smieje jak jej spiewam, wiec nie wiem czy to cos dana usypianie, ale przynajmniej na frajde dla dziecka :D )

a wiecie co mi sie dzis snilo? :D sloiczki, papki, dynie, wyroby itd :D ze ja nic jeszcze nie narobilam, a musze :D wszystko wasza wina, mo ja mam wyzuty sumienia :D

11 lata 2 miesiąc temu #777648 przez rysa
Hej dziewczyny

Kakaszka ale Elizka nieźle waży.Kluseczka :)Tez jestem ciekawa ile Filip waży i mierzy, we wtorek zobaczymy bo idziemy na szczepienie.

Filipowi ten kalafior ze sloiczka smakowal ale on jest ogolnie wszystkozerny jesli chodzi o warzywa.Najbardziej jednak polubil chyba szpinak i dynie.Za owocami nie przepada.
Wczoraj jak dawalam mu jablko tak zaczal rzygac ze wszystko wkolo ubrudzil.Wogole to pierwszy raz tak wymiotowal.Przestraszylam sie strasznie.A najsmieszniejsze jest to ze moj smieszek w trakcie rzygania caly czas sie smial...

Haniu ja tak samo jak jyz znam jakas piosenke dla dzieci to tylko jakis urywek.Najczesciej spiewam malemu "byly sobie swinki trzy" albo "cztery slonie" :)
Za to R.zna mnostwo piosenek dla dzieci,malo tego potrafi na poczekaniu jakas wymyslic

11 lata 2 miesiąc temu #777649 przez KaRoLkA
Hania to Lenka deserkowa taka :) Gabi jeśc je ale do dyni najbardziej dzióbka otwiera :)
A mam zamiar dać jej troszke kaszki i zobaczymy czy posmakuje :)
Przepisiki fajne , do wypróbowania :)

11 lata 2 miesiąc temu #777650 przez Hania84
Rysa haha ...ja tez znam "cztery słonie" ale refren tylko...Lenie się podoba jak diabli ta piosenka :)
W ogóle to rmf fm ma na internecie różne stacje i jest tam rmf baby i fajne piosenki dla dzieci...m.in. własnie te "4 słonie" lecą też :P

dobra ...deser się zagrzał więc pora szamać...

a moja dyni mówi NIE :P tak samo jak marchewce :P

Oj Elizka odsypia...no cóż ...niech śpi na zdrowie :)

11 lata 2 miesiąc temu #777652 przez szósteczka
witam sie wreszcie i ja dziewczyny no nas dopadla angina jak narazie dwie panienki choruja ale szymek chyba tez ma tyle ze lagodniej przechodzi i jakos jego organizm radzi sobie przy pomocy moich specyfikow, Pawelek ma katar ale pozatym doktor powiedziala ze ok byleby sie nie zarazil wiec jedziemy do warszawy pojutrze chorusy zostana z tesciowa a reszta wybierze sie na cmentarze. Ja ugotowalam dzis zupke warzywna pawelkowi i dodam mu pierwszy raz żółtko zobaczymy jak my posmakuje narazie drzemie.i.pew.ie bede musiala go obudzic bo najchetniej poszedlby spac na noc i wstac mi o 4 rano jakos w dzien wybudzily go psy i nie mogl pozniej zasnac na swoja dluższą drzemke.

Super ze z oskarkiem juz lepiej zawsze tez chcialam zapisac sie na takie specjalne zajecia dla malych dzieci ale u nas na basen spory kawalek i jak mamy forse i czas to sporadycznie jezdzimy cala rodzina.

Fajna ta strona z przepisami super ze Marta ja zrobila mozna zciagnac przepisy i inspiracje do obiadu i nie tylko.z jednego miejsca ja dzis podaje schab w musztardzie i pieczone warzywa z ziolami.i czosnkiem tyleze mieso juz zjedlismy bo juz bylo a warzywa zjemy jak sie upieka a co tam.w koncu i tak wszystko wyladuje w brzuchu :-)

Ikunia ty.to masz talent super.

papa

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka