BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2012

12 lata 10 miesiąc temu #301940 przez Poziomka
Zadzwonie jutro do laboratorium i sie wszystkiego dowiem :p a dlugo czekalyscie na wyniki ?
Wstalam dzisiaj o 6 rano i jestem padnieta. Jeszcze tak zimno na dworze. Za to teraz siedzimy pod kocykiem i sie relaksujemy :p

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 10 miesiąc temu #301943 przez akciak84
mi lekarz gin. kazał kupić 50g. Rano spokojnie zjeść śniadanie, wypić ten cudny roztwór i za 1h pojawić się na pobranie krwi w labolatorium. Tylko jedne pobranie krwi miałam.

CO kraj to obyczaj. Nie muszę niby mieć 75g bo mam wykluczoną nietolerancję glukozy.

12 lata 10 miesiąc temu #301946 przez akciak84
w moim labolatorium mam wyniki wieczorem na necie tego samego dnia, do odebrania rano następnego. Diagnostyka.pl

12 lata 10 miesiąc temu #301948 przez Dotka
no to ja miałam zupełnie inaczej czyli na pusty żołądek
Rano wstałam poszłam pobrali krew tam morfologia i rożne takie później kazali wypić 50g no i po godzinie pobranie

12 lata 10 miesiąc temu #301952 przez Dotka
a no i teraz byłam na 75g i też na czczo pierwsze pobranie wypicie 75g i po godzinie pobranie i po kolejnej godzinie pobranie a wyniki odbiorę jutro jak będę szła do lekarza bo wszystko w jednym miejscu wiec specjalnie nie jechałam po wyniki :P

12 lata 10 miesiąc temu #301953 przez Poziomka
Faktycznie, to wszedzie inaczej. A na to badanie podobno wchodzi sie poza kolejka.
Ja tez na tej stronie sprawdzam wyniki :)

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #301968 przez MartiO
ja też byłam na NFZ ale musiałam kupić glukozę sama... 4.50 za 50g... najpierw pobranie na czczo potem nie miałam ze sobą glukozy to musiałam wyjść i kupić... po jakiejś pół godzinie kazali mi to wypić też na ciepło i wyjść na korytarz posiedzieć godzinę (bez wychodzenia gdziekolwiek) i wejść po godzinie poza kolejką... faktycznie co przychodnia to inny zwyczaj... no i na cytrynkę nie pozwolili... byłam mniej więcej po 10 tak więc koło 12 dopiero wyszłam...

a i wyniki jutro dopiero bo idę do gina a wyniki trafiają do gabinetu....

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #301970 przez Dotka
Ja mam wyniki badań z laboratorium SYNEVO więc nie mam dostępu do wyników on-line :( a szkoda ale jutro już się dowiem co i jak mam nadzieje że będzie ok :)

Glukoze miałam też swoją znaczy musiałam wyjsc i kupic bo nie miałam za drugim razem miałam :P

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #301973 przez Dotka
ale mi nikt nie powiedział że trzeba to na ciepło wypić za pierwszym razem chyba to nawet było troszkę chłodne co wypiłam nie wiem ale tak mi się kojarzy
a za drugim już cieplejszą wodę miałam

Czyli co jak woda była chłodna to mogło to jakoś popsuć wynik ??

12 lata 10 miesiąc temu #302008 przez akciak84
hmmm....że ma być ciepłe to nie słyszałam? Lekarz mi o tym nic nie mówił.

Ja zrobiłam to tak...zjadłam lekkie śniadanie, wlałam sobie do butelki po wodzie mineralnej 200 ml czyli około pół butelki (500ml). Do labolatorium mam jakieś 30 min. Wyszłam na tramwaj...tam usiadłam popatrzyłam na zegarek i zaczęłam pić. W 15 min. wypiłam. Od końca picia mierzyłam 1h ( tak kazał lekarz).Zaraz wysiadłam z tramwaju, poszłam do labolatorium tam posiedziałam i o właściwym czasie weszłam na pobranie. Czyli 1godz. od końca picia.

12 lata 10 miesiąc temu #302017 przez Martita
Kurza stopa mnie ta glukoza też czeka..
Agata wydaje mi się, że to, że takie tanie u was śpiworki wcale nie znaczy o złym składzie materiału..kedyś mówili w telewizji, że w Niemczech z racji niżu demograficznego ubranka dziecięce i akcesoria są w bardzo niskich cenach, na zachętę, żeby robić dzidziuśki :) Nie to c u nas :/ drożyzna :)
kropka ale się uśmiałam jak to czytałam :) napewno miłość do tego dzidziusia wynagrodzi wszystkie niedogodności :)
ewel ja też tak śpię :) co gorsza jutro muszę iść na 8 na krew..już wiem jak to będzie ze wstawaniem..:/

12 lata 10 miesiąc temu #302018 przez Dotka
a mi mówili ze mam usiąść na korytarzu i wypić i siedzieć żeby sie nie ruszać z krzesła.
Pijesz i masz nie spalać dodatkowo więc siedzisz aż przyjdzie czas na wejście do gabinetu.
więc tak uczyniłam :P

12 lata 10 miesiąc temu #302030 przez ewel7
Dostałam od lekarza taką instrukcję do badania z obciążeniem 79 g glukozy.

1. Kupić w aptece 75 g glukozy. ( dobrze że to zrobiłam bo u mnie w przychodni nie mieli, lepiej się więc dowiedzieć wcześniej)
2. W domu rozpuścić 75 g glukozy w 250-300 ml wody letniej, przegotowanej.
3. Przyjść na badanie będąc na czczo (nic nie pić, nie jeść, nie rzuć gumy itp. od północy)
4. Pobranie krwi na czczo.
5. Wypicie przez pacjentkę w ciągu 5 minut roztworu 75 g glukozy. W przypadku gdy roztwór jest zbyt słodki można wcisnąć do niego 1/2 cytryny.
6. Po obciążeniu glukozą, przez 2 godziny pozostać w spoczynku w pozycji siedzącej.
7. W czasie testu nie wolno spożywać żadnych płynów (sytuacją wyjątkową jest omdlenie lub mdłości).
8. Następna próbka krwi zostaje pobrana po 1 i 2 godzinach.

Mnie lekarz powiedział, że najlepiej zrobić obciążenie 75 g bo daje 100% pewności. Cieszę się, że mam to za sobą bo badanie nie należało do najprzyjemniejszych.

12 lata 10 miesiąc temu #302034 przez Martita
ewel dokładnie tę samą instrukcję dostała tydzień temu moja koleżanka też będąca w ciąży..tyle, że do tego wciskała sobie cytrynę..
Ja właśnie tak też zrobię

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #302039 przez Dotka
No to widzę że drugie badanie juz dobrze zrobiłam :) wzięłam kubek duży u mnie w przychodni mają takie baniaki z woda ciepła i zimną więc taki roztwór mogłam zrobić na miejscu :) Pozwolili mi wcisnąć cytrynę więc wcisnełam sobie i wypiłam jak słodką oranżade :) inaczej chyba by rady nie dała ;P
Ewel świetna instrukcja pewnie wiele pomoże tym co jeszcze nie były na glukozie :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka