BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2012

12 lata 5 miesiąc temu #399035 przez dziewczyna84
Ajłona jaki szczęśliwy! oj...jak fajnie
a ja jak patrzę na zdjęcia waszych maluchów to mam wrażenie, że mój jeszcze taki mały jest (nie mówię o wadze ;) ). Jednak miesiąc między powiedzimy 45 a 80 dniem życia dziecka jest ogromna! Nawet na tych jednych ujęciach które pokazujecie, widać jakie są kontaktowe. Gdy widzę na ulicy 3 miesieczne dziecko to jest już takie duze, i nie śpi ;) . Przy moim nie ryzykowałam i tylko raz nie spał na spacerze. Bo chcial ciągle cyca, wychodzimy gdy spi :) - a tym samym wiele traci, bo spacerki są takie fajne :).
może teraz przy pomieszaniu z butli będzie inaczej.

Koleżanki mówią mi ze ten drugi miesiąc jest najgorszy pod tym kątem. Faktycznie w trzecim zaczyna się lepiej? Mniej śpi więcej się kontaktuje z otoczeniem?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 5 miesiąc temu #399045 przez Brzuszek
Wszystkie dzieciaczki są słodkie, takie do zacałowania.

My dziś idziemy na bioderka.
Mała coraz grzeczniejsza. Nareszcie w nocy budzi się o stałych porach. Ale cycuś nadal jest całym światem. Sztucznym dokarmiam tylko w awaryjnych sytuacjach, butlę biorę na dłuższe wyjście ale nie zawsze jej używam.
Do noska codziennie wpuszczam wodę morską, a czyszczę w razie potrzeby.

W niedzielę byliśmy na chrzcinach. Basia była bardzo grzeczna i pozwoliła nam posiedzieć.
Najadłam się "normalnych" rzeczy i zafundowałam dziecku bardzo luźne kupki, całe szczęście bez bólów brzuszka, ale dziś już wróciły do normy.

12 lata 5 miesiąc temu #399347 przez dziewczyna84
a jak wychodzicie gdzies z butlą , tzn. bierzecie cały zestaw: butla, pokarm, podgrzewacz?

12 lata 5 miesiąc temu #399349 przez labelo
Kochane, czy ktoras z Was musiala przejsc na diete bezmleczna...?Malutka zaczela miec "nieciekawe" kupki i na 2 tyg mam odstawic nabial,wiec...co jesc??:(

12 lata 5 miesiąc temu #399358 przez aga2+1
dziewczyna ja biorę w termosie gorącą wodę(kupiłam taki mały termosik 250 ml), a w butelce mam zimną (np. ja młoda zjada 100 ml to 60 ml zimnej i dolewam z termosu 40 ml i jest w sam raz) i mam pojemniczek taki specjalny na mleko ( podzielony na 4 porcje). Na noc też tak robię, żeby nie trzeba było latać do kuchni i grzać:)

12 lata 5 miesiąc temu #399393 przez dziewczyna84
dzięki Aga :). to też sobie taki termosik sprawię.

12 lata 5 miesiąc temu #399508 przez akciak84
aga
a możesz coś napisać o tym pojemniczku na mleko? tzn. jaki i gdzie kupiłaś :) termosik też se kupię dobry pomysł

labelo
pewnie warzywa i mięso?...ale ja bez mleka nie mogę żyć
a co to znaczy że nieciekawe kupki ? za często za rzadko czy jakieś kolorowe? Mój czasami też zielonkawą zrobi.

12 lata 5 miesiąc temu #399517 przez aga2+1
akciak kupiłam na allegro tanie , a bardzo przydatne:) Poniżej link
allegro.pl/babyono-pojemnik-na-mleko-w-proszku-i2428439089.html
Są jeszcze takie z AVENT, ale kosztują ponad 20 zł, a ten jest bardzo fajny:)

12 lata 5 miesiąc temu #399534 przez MartiO
Dziewczyny Maluchy na zdjęciach słodziachne ;) :kiss:

Mam taki sam pojemnik z BabyOno... na razie wróciliśmy do cyca ale jak musieliśmy odstawić to korzystaliśmy ;) ja starałam się jak wychodziłam zabierać trochę cieplejszą wodę do butelki w pojemniku termo... jakoś dawaliśmy radę ale co cyc to cyc :silly: Młody trochę marudzi i nie wiem czy przyzwyczaił się do butli czy po prostu (dziś miał cały dzień prawie na marudę... i teraz jeszcze też u Mężusia na rękach niby śpi... ale cały czas na czuwaniu ;) oczy jak szparki ;) )

Labelo u nas też teoretycznie bezmlecznie... przynajmniej tak doradzili jak Młody marudził na brzusia... bo niby to też może mieć wpływ... ale stopniowo sprawdzam po trochę codziennie co go drażni... choć praktycznie wcale nie używam mleka a tylko przetwory...

12 lata 5 miesiąc temu #399574 przez ajłona
hej Kobitki!!!
Franuś dziękuje za wszystkie komplementy :kiss: :kiss: :kiss:
Faktycznie kilka tygodni różnicy w tym wieku ;) robi sporą różnicę, chociaż przyznam, że mój Franuś to w ogóle dość mało śpi od początku w dzień, za to nocki pięknie przespane bo po 7, 8 godzin :lol:
Jak karmiłam mm i piersią to też po jakimś czasie wyeliminowałam wszystkie produkty mleczne bo Młody wyglądał jakby był uczulony i mleczko też specjalne mamy ;) nutramigen. Tak więc zero mleka, serów, serków, jogurtów, masła, śmietany,... - lipa, że szok!!!! Zostaje mięso i warzywa :P :P :P
Miałam nadzieję, że po tym mleczku kolki czy cokolwiek to jest się nieco uspokoi, ale powiem Wam, że wymiękam chwilami - Młody tak przeraźliwie płakał w trakcie jedzenia nawet, a Biedak głodny więc płakał też i z głodu, a ja prawie razem z nim :( :( kropelki wypróbowałam już wszystkie chyba, probiotyki także..zero poprawy!!!Mam pytanko czy jak karmicie Maluchy to też słyszycie takie straszne bulgoty w brzusiu, bo u mojego Szkraba to pierwsze łyki jakby się do pustej studni wodę nalewało i wtedy Franc się wygina,krzywi i przechodzi to w kilkuminutową histerię :huh: :huh: :huh:
Dziś po raz kolejny poruszony był w rodzince temat chrzcin - ktoś kiedyś pisał, że nie chrzci dzieciątka chyba Ty Dziewczyna ;) pytanko mam - czy też przechodzisz to co ja i naciski zewsząd z rodziny odbierać musisz?? oszaleć można!!!
aaaa tak sobie myślę o Was Kobitki karmiących i mm i cycuchem, że warto zakupić butlę calmę z medeli nie zaburza karmienia piersią :) maluch musi się napracować nieco- u nas sie sprawdziła :)
całusy dla Maluchów :kiss: :kiss: :kiss:

12 lata 5 miesiąc temu #399603 przez Ingrid29
Ja używam tomme tippe i też jestem zadowolona, bo też synuś musi się napracować żeby mleczko leciało.

MartiO wczoraj synuś też był marudny, do tego przespał tylko godzinkę w dzień zamiast standardowych 3.

takie bystre oczki mam z samego rana.
Załączniki:

12 lata 5 miesiąc temu #399607 przez labelo
co do kupki, to taka wodnista z duza iloscia sluzu, troche krwi....
poszlam do perdiatry ze zdjeciem, ale chyba nie bede tu wstawiac:P

12 lata 5 miesiąc temu #399640 przez akciak84
dzięki aga za pojemnik. Też musimy taki sobie sprawić. Do tej pory nie wiedziałam, że takie coś istnieje.

ingrid
brat bliźniak też ma z rana takie oczy i się śmieje zawsze. Ostatnio dokupiłam mu krowę z pozytywką i dowiesiłam do maty i nieźle do niej pieje i guga. Uśmiecha się i to zawsze z rana jak wypoczęty. Przynajmniej mam czas na śniadanie bo trochę się zawsze zajmie.

labelo
mój też czasami ma dużo śluzu, ale nigdy krwi. Ja się tym śluzem nie przejmuję bo synek dobrze na wadze przybiera i jest wesoły nie płacze bez powodu.

Dziewczyny, ostatnio Miluś pcha piąstki do buzi jakby chciał jeść, ale to nie możliwe bo to tuż po tym jak wtranżoli 140 ml. Czy to już mu zęby rosną i go swędzi? Wcześniej tak nie robił.
Czy któraś zna się na tym?

12 lata 5 miesiąc temu #399644 przez Ingrid29
Akciak dobre pytanie, nasz Arturek też tak robi-jest najedzony, a pcha piąstki do buzi.

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #399678 przez beadka7
Hej mamusie :) codziennie zaglądam chociaż nie mam jakoś czasu i weny żeby pisać..

U nas po staremu, mały (jak to Kasia wymyśliła :)) produkuje dużo musztardy :) a nawet dużo dużo duuużo musztardy- dużo ale niestety rzadko :( wczoraj ani razu kupki nie było :( a od rana mamy spinke i jęki i stęki. Szkoda mi malucha jak się męczy, ale nie ma jak mu pomóc.
Krzyś w nocy w miarę ładnie śpi.. po 5-6 godzin pierwsze spanie potem pobudka co 2-3 godziny, ostatnio w nocy po tych 5 godzinach bez karmienia mam nawał w piersiach więc z jednej mały mi ściąga a z drugiej ja laktatorem- w ten sposób udaje się ściągnąć ok 80-90 ml na ranne karmienie. W ciągu dnia nam śpi coraz mniej, do tego stopnia, że nie śpi nie śpi, a potem jak jest zmęczony to nie może z tego zmęczenia zasnąć i znów histeria i jęki i stęki :(

Wogóle zmieniliśmy małemu mleko na Hipp i tak mu ono smakuje, że nawet jak nie jest głodny to płacze bo chce jeszcze a potem ulewa! Wczoraj, zjadł cyca, potem 60ml mm, potem 40ml mojego mleka które ściągnęłam, a potem znów 60 ml mm. A nie ma skończonych 2 m-cy!!! Też już nie wiedziałam co robić, bo płakał i płakał, a przecież odbił, w pieluszce sucho, u mamy na rękach, smok, ani herbatka nie pomogły, dopiero jak dostał mleko to przestał. Boję się, że wyrośnie pulpet mały, ale przecież nie odmówię dziecku jedzenia!! :(

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Chrzciny mamy już zaklepane na 11 sierpnia. Ajłona współczuję Ci tej nagonki na chrzciny- to powinna być decyzja rodziców, a nie dziadków teściów czy kogokolwiek innego. Każdy po swojemu według własnej intuicji wychowuje dzieci prawda?!!

Aga ja też nie wiedziałąm, że są takie pojemniczki- ale jak mówisz, że się sprawdza to też sobie taki sprawię :)

Ingrid, akciak mój synek rączki narazie wykorzystuje do drapania się po buźce i machania na wszystkie strony świata, chyba jeszcze nie doszedł do tego, że można je całe włożyć do buźki :)
Pozdrawiam Was serdecznie :)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka