BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2012

12 lata 4 miesiąc temu #403784 przez Ingrid29
Arturek waży 5300g. i dostałam ochrzan, że za dużo i mam nie dawać butelki (dawałam 2 rano i wieczorem i jadł po 100ml.). Jak miał 6 tygodni ważył 4100g. a teraz ma 10 tygodni. W ciągu miesiąca przybrał 1200g. i pediatra powiedziała, że to za dużo.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 4 miesiąc temu #403845 przez aga2+1
Ingrid moja Tosia jak miała 6 tygodni ważyła 5130g (jak się urodziła to 3810) pediatra nic nie mówiła, ze za dużo tylko,że jak ma taki apetyt to niech je i tak to wszystko zrzuci jak zacznie raczkować i chodzić. Moja Tosia też nie podnosi jeszcze główki jak ją próbuję podciagnąć za ręce, ale to chyba jeszcze za wczesnie na takie wyczyny. Gdzieś czytałam, ze dopiero po skonczeniu 3 miesiąca dziecko powinno dźwigać główkę, ale moze się mylę.

12 lata 4 miesiąc temu #403865 przez Ingrid29
aga2+1 nasz synek urodził się z wagą 2860g

12 lata 4 miesiąc temu #403870 przez KAMI
Ingrid ja sobie bardzo chwalę rehabilitację, oprócz wizyt sama ćwiczę z Maksiem
Maksio w ciągu 2 miesięcy przytył 2250 i też nie mówili, że za dużo. Teraz kloc ma już prawie 6,5 kg

12 lata 4 miesiąc temu #404009 przez akciak84
ingrid
coś dziwny lekarz :( dzieci z mniejszą wagą urodzeniową nadrabjają szybko. Ja tak miałam...urodziłam się kruszynką a do kruszynek nie należałam jako dziecko.
mi wychodzi na wadze łazienkowej, ze Miluś 5 kg waży to też dużo? bez przesady!
a powiedz mi jeszcze czy te nosidełko to jest na jedno ramię i czy cię nie boli jak dłużej nosisz?

dotka
nas czeka szczepienie 14 sierpnia, wtedy też do ortopedy na kontrolę idziemy

12 lata 4 miesiąc temu #404017 przez Ingrid29
Akciak jak Twój waży 5kg. to okej-bo przybrał kilogram przez miesiąc, nasz za dużo o 200gr. A teraz nie może przybrać więcej jak 500gr. do szczepienia (mamy 21 sierpnia).

Pediatra powiedziała, że mam karmić piersią, co 2 godziny.

I tak się do tego nie zastosuje. Będę go karmić, jak będzie głodny. Tak sobie myślę, co mam głodzić dziecko. Jak chce jeść, to co mam go nie karmić? :unsure:

Zrypana ta baba trochę. Na razie nie mam wyboru i muszę do niej chodzić. B o do której jest synek zapisany jest na urlopie.

Co do nosidełka -to super odciążą kręgosłup. Można też nosić na szyji, ale wolę na ramieniu i przez plecy i nic nie boli.

12 lata 4 miesiąc temu #404020 przez Ingrid29
zapamniałam Wam też napisac, że synuś mierzy już 65cm, czyli od dnia narodzi urósł 14cm. My to pediatrze mówimy, a ona na to tekst-wzrost mnie nie interesuje :angry: A przecież te dodatkowe centymetry też ważą.

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #404035 przez ewel7
ingrid dziwna jak dla mnie ta lekarka, przy takim wzroście ile by niby miał ważyć...
duży już chłopczyk:)

Miśka obudziła poranna kupa jak co dzień :silly: więc teraz głodomorra także póki co mykam :)

12 lata 4 miesiąc temu #404074 przez dziewczyna84
Ingrid dziwna ta lekarka faktycznie, powiedziałabym ze rąbniętą poradę dała.
mój przerazliwie płacze jak jest głodny i niby miałoby sie czekac az zemdleje? masz racje, karm gdy potrzebuje, moj w 7 tygodniu wazył 5130 (agi tyle w 6stym :) , ale moj mial 3 kg przy ur. wiec sporo, i mi powiedziała "SUPER, BARDZO LADNIE". a ja myslalam ze powie ze za duzo. teraz waga bedzie rozna, on je i lezy. dopiero jak bedzie raczkowal to to zrzuci sam, i wtedy mysle ze mozna sie przejmowac ze jest grubiutki lub chudziutki.

12 lata 4 miesiąc temu #404112 przez misia88
Ingrid Ja bym wyśmiała tę lekarkę :P Moja Lila ważyła na jednym szczepieniu 6250g, a za tydzień już 6420g. I co? Za dużo przybiera? Lekarz powiedział, że bardzo ładnie, tym bardziej, że jest na samym cycu. Wskoczyła na 75centyl. Tyle że Lila urodziła się 55cm, a teraz miała 60cm. Ale i tak jest wszystko w porządku :)

12 lata 4 miesiąc temu #404157 przez akciak84
ingrid
wzrost ją nie interesuje? niech weźmie koło i wali się w czoło :P 65cm to bardzo dużo jak na 10 tydzień więc i kilogramów przybywa. Może właśnie będzie wysoki-ile wzrostu ma twój mąż? Waga urodzeniowa i wzrost urodzeniowy o niczym nie świadczą jakim się dużym będzie człowiekiem. No ja powinnam być "krasnalem" a mam 165 cm i 60 kg ;)

12 lata 4 miesiąc temu #404170 przez Ingrid29
widzę dziewczyny, że macie taką samą opinię jak ja. Dzięki za słowa otuchy :kiss:
Akciak mój mąż 180cm. Do tego obaj dziadkowie Arturka po 192cm. Właściwie z bliskiej rodziny, tylko ja taka malutka 162cm, nawet moja siostra ma 178cm. Dlatego też mam ksywkę mała w rodzinie bo jestem najmniejsza z 4 rodzeństwa (2 braci po 195cm,. i siostra 178cm). Podejrzewam także, że Arturek będzie wyskoki i mamę przerośnie,jak będzie miał 14 lat :lol:

12 lata 4 miesiąc temu #404176 przez KAMI
Ingrid dokładnie tak jak piszą dziewczyny, karm ile Arturek chce i nie przejmuj się "lekarką" !!!
Mam do ciebie pytanie o nosidełko, masz dokładnie takie jak pod linkiem? czy łatwo się do niego wkłada maluszka samemu? czy zmiana pozycji noszenia wymaga skomplikowanych przestawień?
muszę coś wykombinować bo mi kręgosłup pada a Maks nie toleruje chusty.

12 lata 4 miesiąc temu #404187 przez Ingrid29
KAMI mam właśnie to nosidełko- zmiana pozycji jest bardzo łatwa, ale jeśli chodzi o wkładanie samemu, to już to opanowałam- nie jest to aż takie proste. Najpierw zapinam pas brzuszny na plecach, potem biorę synka na przewijak, następnie rozkładam nosidełko-wsuwam małego do nosidełka, dokładnie sprawdzam czy nóżki są okej-a następnie nakładam drugi pas przez szyję na ramię. Zajmuje mi to około 10-15 minut.

12 lata 4 miesiąc temu #404195 przez KAMI
Dzięki Ingrid, chyba je zakupię, nawet jak Maksio nie będzie chciał w nim "chodzić" to wydatek nie aż taki duży :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka