BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

12 lata 9 miesiąc temu #330605 przez emma
gabi, dziekuje za gratulacje :)
wytrzymaj do tego dnia wiosny, to urodzisz barana, a nie rybe, u dziewczyn to raczej bez roznicy, ale u mezczyzn to bardzo wskazane, wiec same plusy! :laugh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 9 miesiąc temu #330613 przez gaabrysia
wolałabym nie, bo już na macierzyńskim tak jakby jestem... chociaż pani doktor pow ,że jak własnie do wt nie urodze to wypiszę wstecz..
a wogóle jakby któraś z mam nie zamężna napisała o potrzebnych dokumentach do macierzyńskiego to z chęcią poczytam

Emma a jak się udał wypadł z mężem?teściowa się spisała?

12 lata 9 miesiąc temu #330640 przez Karola1990
hejka :) chyba eksploduje taka napuchnięta jestem ... a właściwie stopy i dłonie!

Tak bym chciała już urodzić! ;(
Gabrysia podziwiam Cie bo mi się dłuży a co dopiero Tobie.
śmieszny pasek ... 2 dni po porodzie? ! i się nie chwalisz :P

12 lata 9 miesiąc temu #330695 przez milibryl
teromerovero, ewelina gratuluję ślicznych i zdrowych pociech :kiss:

gabi czekamy na Twoje maleństwo, już niedługo będzie z Tobą a porodu na pewno nie przegapisz :lol:

karola ściskam kciuki również za Ciebie obyś już nie musiała długo czekać :)

my z Zuzią na razie uczymy się siebie nawzajem :) czasami śpi słodko i długo a czasami budzi się co godzinkę na jedzenie albo marudzi i się spina, no i wtedy mamusia siup na rączki i buja :) zastanawiam się tylko czy ona się najada, jest także tylko ssie cycka ok 5 minut i albo zasypia albo jej się już ulewa i tak sobie pomyślałam czy nie dawać jej mojego mleka z butelki? wtedy miałabym pewność ile zje, czy raczej jak przybiera na wadze niczego nie zmieniać?? co myślicie mamuśki???

12 lata 9 miesiąc temu #330767 przez aisod
Witajcie Mamuśki!

Gratulacje dla nowo rozpakowanych Mamuś. :woohoo:

My jeszcze w dwupaku :). Dziś idę na kontrolę do lekarza zobaczymy czy coś się ruszyło... Mi się wydaje, że jest zero zmian w nastawieniu mojego maluszka :D

Milibryl ja jestem jeszcze nie doświadczona, ale wydaje mi się, że nie powinnaś dawać butelki, jeśli Zuzia przybiera na wadze. Jakby miała mało pokarmu w brzuszku to by nie rosła... Także bądź dzielna i cierpliwa może mała już niedługo zacznie jeść więcej. :)

Karola ja też spuchnięte nogi mam i wygląda to bardzo śmiesznie :silly: , gdyby jeszcze tak to nie przeszkadzało w codziennym funkcjonowaniu... :side: ale już niedługo ;)

Gabrysia ja doczytałam się ostatnio, że właśnie chłopaki lubią być przenoszeni, dziewczynki wolą się rodzić wcześniej, także statystycznie masz kilka dni wolnego :silly:

12 lata 9 miesiąc temu #330801 przez georgette102
hej dziewczyny,

na początek - gratulacje dla świeżo upieczonych mam! witamy przesłodkie maleństwa na świecie i na forum :)

milbryl ja podobnie jak Ty zastanawiałam się czy moja córcia się najada, ale położna uspokoiła mnie, że skoro dziecko przybiera na wadze to jest ok

karola ja już jestem ponad 3 tygodnie po porodzie a opuchlizna jeszcze do końca mi nie zeszła, ale na szczęście przynajmniej adidasy mogę wcisnąć na nogi

a my jesteśmy po ciężkiej nocy... Maję bolał brzuszek (już drugi dzień) i zauważyłam, że teraz częściej jej się odbija ale też częściej się ulewa... a na ból nic jej nie pomaga ani przykładanie wyprasowanej pieluchy, ani masowanie... już zamówiłam espumisan dla niemowląt ale można go stosować dopiero po 1. m-cu życia ehhh tak mi szkoda mojego maleństwa

12 lata 9 miesiąc temu #330816 przez gaabrysia
Dzień Dobry, ale miałam dobrą noc wstałam tylko 3 razy :ohmy: już nie pamiętam kiedy tak dobrze się spało.

Karola fakt śmieszny ten suwaczek, już ze szpitala powinniśmy wchodzić ;D hihi
A tu nawet na świat mu nie śpieszno, a napewno wszystko dobrze wyliczone bo cykle bardzo regularne .. no zobaczymy jutro kolejne ktg

georgette102 słyszałam,że ESPUTICON jest dobry na takie problemy.

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #330892 przez Karola1990
a ja słyszałam że herbatka koperkowa ... jest od 1-szego tygodnia

gabrysia.. tez słyszałam że chłopacy lubią siedzieć dłużej :)

już jestem zmęczona psychicznie i fizycznie. Im mniej zostało tym bardziej jestem wykończona.
Tylko jem śpie sikam a to ostatnie to nawet 3 razy w ciągu 15min.

12 lata 9 miesiąc temu #330900 przez emma
gabi, nie martw sie macierzynskim, jak piszesz, lekarz wypisze ci wstecznie i bedzie git! a facet baran duzo fajniejszy od ryby, moglabym mnozyc przyklady ;). z papierologia niestety ci nie pomoge, ja po prostu wzielam zaswiadczenie przy wypisie, ze urodzilam, na ktorym widnialo "urodzila, udzielono urlopu wg ustawy", wyslalam to do pracy i tyle formalnosci... przyznali nam tez becikowe, fajnie, zawsze bedzie wiecej na pieluchy :laugh:.
a z tym wypadem to bylo smiesznie, bo przed wyjsciem sciagnelam sobie 100 ml pokarmu na wszelki wypadek, jak wychodzilismy o 16, mala spala, wrocilismy o 19, byl juz maly kataklizm, podobno zaraz po naszym wyjsciu zachcialo jej sie jesc i wypila wszystko naraz i nadal byla glodna :blink:, musieli sie ratowac smoczkiem :silly:. a dzisiaj jestesmy juz same, wiec troche smutno, ale damy rade :woohoo:.

milibryl, nie martw sie, mala na pewno sie najada, gdyby bylo inaczej, na pewno by plakala, ze chce jeszcze. ja nie dopajalabym butelka, bo dziecko moze sie latwo przyzwyczaic i potem rezygnowac z cyca i bedziesz miec problem. ja akurat mam taka fajna butelke z bardzo twardym i duzym smokiem i mala go nie lubi, wiec jestem spokojna :), daje cycka, ale na wyjscia sie przydaje :laugh:.

georgette, a sprobuj moze przeanalizowac, co jesz, bo moze malej nie pasuje cos w twojej diecie i stad bole brzuszka, u nas to sie sprawdza. slyszalam tez, ze dobrze co jakis czas ukladac dziecko na brzuszku i/lub nakladac rajstopki albo polspiochy, wtedy jest szansa, ze gaziki szybciej i latwiej wyjda :).

milego dnia, dziewczyny! :kiss:

12 lata 9 miesiąc temu #330913 przez gaabrysia
Emma w sumie to nawet przywiązuję uwagę do znaku zodiaku, ale mało znam ryb i baranów -chłopaków. Mówisz do 1 dnia wiosny ? a becikowe przyznają w szpitalu ?

Nasz tatuś już wolne wziął , pewnie się skończy a ja jeszcze w dwupaku będę więc też będziemy sami ..

12 lata 9 miesiąc temu #330928 przez emma
gabi, na inflanckiej musisz sie tylko upomniec i pokazac karte ciazy, ktora dokumentuje, ze bylas pod opieka lekarza od co najmniej 10. tyg. ciazy i dadza ci takie specjalne zaswiadczenie potrzebne do becikowego (inne niz to do macierzynskiego), na ktorym bedzie informacja, ze urodzilas. z tym zaswiadczeniem i twoim dowodem osobistym tatus bedzie musial sie jak najszybciej zglosic do urzedu gimny waszej dzielnicy, gdzie zalatwia sie reszte formalnosci, a po miesiacu bedzie kasa :laugh:.

dziewczyny, a jak z waszym powrotem do figury :unsure:
ja wczoraj zamowilam wage :ohmy:, ciekawe, co wskaze :silly:
chociaz moge oglosic pierwsze sukcesy: wczoraj weszlam w stare spodnie, a brzuszek bardzo mi sie zmniejszyl! :lol: ciesze sie, bo jak poczytalam, ze po cesarce niektorzy przez rok wracaja do dawnej sylwetki, to poczulam sie troche slabo, milo wiedziec, ze nie jest to regula :woohoo:.

12 lata 9 miesiąc temu #330959 przez gaabrysia
właśnie słyszałam,że po cc macica się wolniej obkurcza..
Ale jak tak ostatnio siedzieliśmy na izbie przyjęć i przychodziły mamy na zdjęcie szwów (7dni po porodzie ???) to nie mogłam wyjść z podziwu jakie chuderlaki ..

jeżeli nie wemę tego zaświadczenia ze szpitala, to wtedy od lekarza prowadzącego?

12 lata 9 miesiąc temu #331040 przez ewelinda83
dziewczyny opiszcie mi prosze jak wygladaja skurcze ? czasami twardnieje mi brzuch i kuje mnie w pipce ale nie wiem czy to skurcze bo niby skad mam wiedziec ? to moja pierwsza ciaza :laugh:

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #331125 przez emma
ewelinda, podczas skurczy brzuch twardnieje na kilka-kilkadziesiat sekund, ale pameitaj, ze moga to byc skurcze przepowaidajace, ktore nie sa alarmujace (u mnie zaczely sie ok. 2 miesiace przed porodem). swiatelko powinno ci sie zapalic, jesli skurcze sa bolesne (ale to nie bol w pipce, tylko podobny do miesiaczkowego, ale znacznie silniejszy, nieprzyjemny) i pojawiaja sie regularnie, czesciej niz co kwardans (ja takie mialam na meczu ;), a do szpitala pojechalam dopiero kiedy trwalo to regularnie przez godzine, czynnosc skurczowa co 3-5 minut) :).

gabi, pewnie mozesz tez wziac od swojego lekarza albo wyslac po zaswiadczenie tatusia, zwlaszcza ze na urlopie, niech sie wykaze! :laugh:
ze mnie zaden chuderlak, nigdy nie bylam chuda (przed ciaza 52 kg przy wzroscie 164 cm), a teraz to juz w ogole :), waga pokaze! :silly:

12 lata 9 miesiąc temu #331139 przez gaabrysia
jutro go wyślę jak się nic nie wydarzy to przy okazji weźmie l4.
Ja też mam ciągle ten twardniejący brzuch lekarz mi wczoraj pow że jak będzie tak przez ponad godz regularnie to mam jechać, ale gorzej z moja szyjka... :/

Emma wybierasz się sama z Zosią na spacer?

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka