- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie marzec 2012
Mamusie marzec 2012
- moba2012
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
ta niedziela chyba bedzie nalezala do nas

milej niedzieli dla wszytkich

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- gaabrysia
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Rączki malutkie,Ale chwycą Cię za serce na zawsze

Emma dziekujemy bardzo;) zaproszenie przyjęte przecież jesteś forumowa kumpela, a kto wie moze kiedyś spotkamy się na jakiś spacer ;D
co do szczepienia to tez bym się zastanawiała po tych "torturach" w szpitalu.. a kiedy pierwsze? jutro bede dzwonić do przychodni, a u was juz były położne?
- georgette102
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- ♥♥♥ Maja ♥♥♥ Mój najdroższy skarbek!!!
georgette od września dzieci z niską waga urodzeniowa do 2500g i wcześniaki mają refundowane pneumokoki nie mówiła ci dr?
właśnie przeczytałam rozporządzenie ministra zdrowia odnośnie szczepień ochronnych i z tego co rozumiem obowiązkowe szczepienia = refundowane szczepienia:
"Obowiązek poddania się obowiązkowym szczepieniom ochronnym przeciw inwazyjnym zakażeniom Streptococcus pneumoniae obejmuje:(...)dzieci od 2 miesiąca życia do ukończenia 12 miesiąca życia urodzone przed ukończeniem 37 tygodnia ciąży lub urodzone z masą urodzeniową poniżej 2500 g" a więc my się niestety nie kwalifikujemy ale dzięki za informację
- georgette102
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
gaabrysia mega gratulacje!!! witam wśród rozpakowanych i ciągle niewsypanych mam

emma no może i namotałam a więc teraz powoli i dużymi literami

w każdym razie ja podjęłam decyzję, że na pewno zaszczepię małą w ramach nfz a nad tymi dodatkowymi szczepionkami się zastanawiam, poczytam trochę na ten temat i zobaczymy
moba trzymam kciuki i czekam na wieści

- emma
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- ♥ Zosieńka ♥ 01.03.2012.
- Otrzymane podziękowania: 1

gabi, dzieki!

na spacer bardzo chetnie, my nawiedzamy ostatnio park praski i zoo, no ale mozemy isc na kompromis i spotkac sie w polowie drogi - w skaryszewskim

żorżeto, dzieki za wyjasnienia. my mamy czas do namyslu do polowy kwietnia, a wy? czyli rozumiem, ze wybierasz opcje szczepien tradycyjnych? ale co powiesz na to, ze moja pediatra poinformowala mnie, ze dwie pierwsze szczepionki skojarzone sa nie tylko lepiej "oczyszczone", co naprawde brzmi enigmatycznie, ale te tradycyjne zawieraja cale komorki bakterii krztusca, co ponoc nie najlepiej wplywa na uklad nerwowy dziecka - czesto zdarzaja sie ponoc powiklania na tym tle i uszkodzenia tegoz ukladu, a szczepionki skojarzone zawieraja tylko pojedyncze bialka krztusca, co podobno jest bezpieczne...

- marigra
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- szczęśliwa mamuśka;)
emma - polecałaś herbatke z kopru wloskiego, przyłaczam sie do twojej opini, tez pije i faktycznie mała robi regularne kupki, ma czasem jakies wzdecia (ale ona lyka bardzo duzo powietrza i trzeba ja godzinami odbijac), ale mysle, ze herbatka i tak pomaga a na pewno nie zaszkodzi. Co prawda ja nie podaje jej dziecku bo przy karmieniu piersia nie trzeba dopajać, wiec pije tylko ja...
A podczytuje wasze opinie o szczepieniach, bo tez mam ogromny dylemat co wybrac. Ja jestem sklonna "zaryzykowac" z tymi bezpłatnymi z NFZ, bo tez słyszałam opinie o tym całym krztuśćcu, ze ma całe komórki no i kwestia wkłuć, ale z drugiej storny myślę, ze dziecko to i tak nie bedzie za wiele pamietalo z tych szczepień i sie waham. Pewnie pomslicie ze jakaś nieczuła matka, ale z drugiej storny te pieniądze (ok 170zl za jedna dawkę) wole zainwestować właśnie w coś innego dla małej.
Mam jeszcze sporo czasu do namysłu pierwsze szczepienie 26 04...
A jeśli chodzi o oczyszczanie szczepionek, to jest kwestia tego ze (w tych płatnych) jest zawarte tylko to co powinno być, bez żadnych zbednych obcych białek (ale mysle, ze nie mają one wpływu). My tez byliśmy tak szczepieni, kiedys nie było skojarzonych i ja osobiscie nie slyszałam o zadnych powikłaniach...
- gaabrysia
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Rączki malutkie,Ale chwycą Cię za serce na zawsze
a czy wy dostałyście recepte na witamine k1 i d3 ? własnie doczytałam w zaleceniach...
- georgette102
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
gaabrysia ja na witaminy nie dostałam recepty, po prostu wykupiłam je w aptece - są takie łączone w jednej kapsułce - k i d
- emma
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

jesli chodzi o te dodatkowe - pneumokoki i rotawirusy - to moze przydatna bedzie opinia mojej poloznej: jesli dziecko ma isc do zlobka - warto zaszczepic, a jesli zostanie z opiekunka lub mama - mozna sie wstrzymac do czasu az dziecko pojdzie do przedszkola (co prawda na roto szczepi sie tylko do 6. miesiaca, ale - jak stwierdzila moja pediatra - "na sraczke jeszcze nikt nie umarl"

- mariola2041
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- aliah85
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

- mariola2041
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- georgette102
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

emma rozmawiałyśmy też na temat szczepień i znowu mętlik w głowie... zdaniem tej pani lepiej zaszczepić dziecko szczepionką skojarzoną odpuścić rotawirusy (powiedziała to samo co twoja pediatra)a zaszczepić przeciw pneumokokom i meningokokom... co robić

aliah85 może jako doświadczona mama podpowiesz mi coś na temat szczepień?
- ewelinda83
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

chyba sie zaczyna

- emma
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

georgette, gratulacje z okazji waszego sukcesu laktacyjnego!

no fajnie, ze pani doradzila skojarzone, ciekawi mnie jednak jakie podala argumenty, bo "za" i "przeciw" jest niestety sporo...