BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

12 lata 9 miesiąc temu #332958 przez ewelinda83
karola na mnie goraca kompiel nie dziala :dry: zostalo mi dzisiaj wyprobowac 3 S :lol:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 9 miesiąc temu #333682 przez ewelinda83
co tam u marcowek ???? co taka cisza mamuski ????
gaabrysia sa jakies postepy ???

12 lata 9 miesiąc temu #333699 przez marigra
ależ tutaj u nas pusto ostatnio, wiekszosć mamusiek zajęta dziecmi, a te nierozpakowane czekają zniecierpliwione:)

u nas w porządku, choc ostatnio mała tez ma wzdety brzuszek, kupke robi z wielkim wysiłkiem i tez analizowałm swoją dietę i padło na kostkę rososłową która dodałam do ryzu, w sumie nie wiem czemu ją dodałam wiadomo przeciez ze to sztuczne jest :unsure:
u nas pomaga gorąca pielucha na brzuszek i masowanie (oczywiscie nie bezposrednio na skorke
0

a z tymi szczepionkami tez sie cały czas waham, pytałam lekarza który u nas był, to ona polecał zdecydowanie płatna 5w1 (ok. 170zł), albo 4w1 (ok 100zł) plus bezpłatna przeciez WZW typ B i tez sie zastanawiam. Tak samo na tymi rotawirusami :unsure: .mam jeszcse troche czasu i nie wiem co robic;/

gabii gdzie jestes??? może już tulisz adrianka przy boku, odezwij sie

12 lata 9 miesiąc temu #333708 przez moba2012
Ja dzis jak na szpilkach, bo to termin przeciez, ale niestety nic sie nie dzieje :) umylam okna, upieklam ciasto, mam zamiar jeszcze przetrzec podlogi, ale cos wyglada ze mojego malego to nie rusza :) siedzi spokojnie w brzusiu :)

12 lata 9 miesiąc temu #333764 przez emma
czesc, dziewczyny!
u nas ostatnio ciezkie chwile, Zośka dokazuje, zwlaszcza w nocy, wiec o spaniu nie ma mowy. dzisiaj jak zasnela na pol godziny, zdazylam wstawic rosol i pranie i znowu zaczela plakac... :dry: mam nadzieje, ze dzisiejszy rosolek jej posluzy i da nam troche pospac w nocy :).

my idziemy na szczepienie 17. mamy juz wyznaczona wizyte. niestety ciagle nie jestem przekonana, jakie szczepionki wybrac. na studiach pediatrzy odradzali te szczepionki skojarzone ze wzgledu na dodawana do nich rtec i zbyt duza ilosc lekow dla tak niedojrzalego oun, ale w przychodni dr nastraszyla mnie, ze w tych nieskojarzonych sa jakies cale bakterie krztusca, ktore tez ponoc niebezpieczne dla oun, a w skojarzonych sa juz tylko oczyszczone bialka krztusca, wiec niby bezpieczniej... pewnie ostateczna decyzje podejme dopiero w przychodni, bo sama juz nie wiem... :(

gabi pewnie pojechala na porodowke! :laugh: dzielna dziewczynka! no i bedzie baranek! :lol:

marzec sie konczy, dziewczyny, do roboty! :woohoo:

ewelinda, mowilam, jak chcesz przyspieszyc, idz na mecz! :blink:

12 lata 9 miesiąc temu #333825 przez Karola1990
też mi się coś zdaje że ciotkami zostałyśmy :D

ja dziś miałam szał prac domowych ale za to teraz bym się połozyła do wyrka tylko. :D

12 lata 9 miesiąc temu #334055 przez ewelinda83
emma mialam isc na koncert ale skonczylo sie wtedy na klotni z mezem i powrocie do domu :angry: przez cala noc twardnial mi brzuch ale jak nerwy przeszly to i twardnienie ustalo :silly: od tamtej pory cisza ... czekam dalej :blink:

no ciekawe, ciekawe jak tam gaabrysia ??? :)

12 lata 9 miesiąc temu #334447 przez marigra
oj emma wspólczuje, moze mała faktycznie boli brzuszek.... tez to przerabiałam :lol: od tamtej pory jem tylko krupnik, gotowane mieso i kanapki z wedliną i dzemem i jak narazie skutkuje, aha i jeszcze popijam herbatke z kopru włsokiego, pomaga i mi i małej ;)

oj chyba Gabi faktycznie sie rozpakowała, bo juz dawno by do nas zajrzała hmmm, no nic czekamy....

12 lata 9 miesiąc temu #334471 przez georgette102
cześć dziewczyny,

Maja miała dzisiaj wizytę u pediatry i okazało się, że zbyt mało przybrała na wadze - obecnie waży 3100 g a waga urodzeniowa 2500 g - myślałam, że tyle jest ok, ale okazuje się, że niekoniecznie; za poradą pani dr teraz karmię małą po 20 min z każdej piersi i jeszcze odciągam pokarm i ją dokarmiam (przez te nakładki dziecko szybciej się męczy a poza tym nie może ściągnąć tyle pokarmu co bez) a na poniedziałek umówiłam się z konsultantką laktacyjną i jeśli ona nie pomoże mi przystawić Majki bez nakładek to będę musiała dokarmiać ją sztucznym mlekiem :(

aaaa i rozmawiałyśmy też o szczepionkach i zdaniem pani dr lepiej jest zainwestować w inne szczepionki niż płacić za te które są w standardzie; podobno szczepionki skojarzone są trochę lepiej "oczyszczone" a tak naprawdę to jedno ukłucie jest bardziej dla rodziców niż dla dziecka, ale koszt sugerowanych szczepionek (rotawirusy i pneumokoki) to łącznie ok 1500 zł :ohmy:

na gaabrysia czekamy na wieści od Ciebie - miejmy nadzieję, że już nie 2 w 1 :laugh:

12 lata 9 miesiąc temu #334478 przez sylka
georgette od września dzieci z niską waga urodzeniowa do 2500g i wcześniaki mają refundowane pneumokoki nie mówiła ci dr?

12 lata 9 miesiąc temu #334514 przez mariola2041
hej dziewczyny ja już z Zosią w domu...w końcu się doczekałam mojej kruszynki i jestem szczęśliwa...a jeśli chodzi o karmienie to moja mała umie pić bez nakładki ale jest nauczona do smoka od butelki więc jest cwana i bez nie chce mi pić...tylko ja mam inną sytuację bo ja mleko odciągałam przez dwa miesiące i teraz też muszę odciągać bo mala nie wypija wszystkiego ale i tak jeszcze muszę podawać sztuczne bo mam swojego za mało lecz dla mnie najważniejsze jest zdrowie i wcale te sztuczne mleko nie jest takie złe...a w Niemczech szczepienia jak zarówno leki są za darmo

[url=http://

[url=http://

[url=

12 lata 9 miesiąc temu #334754 przez strangerwold
Hej mamusie !
Jestem na bieżąco ale nie zawsze mam czas pisać;)
U nas wszystko w porządku Bartuś rośnie jak na drożdżach ja pokarm mam cały czas a to najważniejsze.
Mały śpi różnie w nocy dzisiaj się obudził dwa razy o 2 i o 5 tyle ze jadl prawie godzine;D ale w praktyce to wygląda tak ze je max 20 min a reszta to tulenie sie do cyca hehe :laugh:

Ale wiecie co najbardziej to się obawiałam karmienia że nie bede potrafila przystawic czy cos a od porodu do teraz radzę sobie świetnie;)
Cieszy mnie to poki co nie mam zadnych problemow;)

Mariola-gratuluję w końcu Zosia jest z wami ! Nie probowałaś jakoś nauczyc Zosi zeby ssała z piersi? Czy nie chcesz jej jeszc ze przemeczac i wolisz na butelce?

A Gabrysia to chyba rzeczywiście się rozpakowała;D ile w ogole zostalo nierozpakowanych bo mam luke;D

12 lata 9 miesiąc temu #334758 przez moba2012
ja zostlam na pewno :)
na razie niewiele sie dzieje, mycie okien i podlóg, spacery, ostatnie szalenstwa na zakupach, przez ostatnie dwa dni - nie zmobilizowaly jeszcze mojego skarba, wiec nadal czekamy :)
ale dzis chyba pozbylam sie czesci czopa, wiec mam nadzieje ze juz niebawem i my sie doczekamy :)a jestesmy juz 2 dzien po terminie wg usg i 8 dzien wg om

Mariola- super ze Zosienka juz jest razem z Wami :)
pozdrawiam wszystkie mamusie, super sobie radzicie :)

12 lata 9 miesiąc temu #334773 przez ewelinda83
Mariola dobrze ze masz juz Zosienke przy sobie :) Tyle czasu w obcym miejscu, wsrod obcych ludzi ale najwazniejsze, ze juz rodzinnie w domu i zdrowe :)

moba2012 ja tez sie wczoraj wzielam za sprzatanie - odkurzanie, mycie podlog, pranie, spacer nawet seks nic nie pomogl :angry:
Kinga malo sie wczoraj ruszala, juz wszczelam alarm i mielismy jechac do szpitala ale cale szczescie zaczela sie rozpychac.
Po seksie jej aktywnosc wrocila do normy :) chyba jej czegos brakowalo :blink:

12 lata 9 miesiąc temu #334776 przez moba2012
Moj maly cos dzis nie bardzo aktywny, wlasnie probuje go skusic kawa i ciastem marchewkowym :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka