BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #379692 przez marigra
czesc dziewczyny

my oczywiscie tez kibicowałysmy do konca:D
georgette - genialne kibicki:D super, widzisz Maja ak sie napatrzyla wczoraj na mecz ze nie chcialo dzisiaj jej sie płakać podczas klucia:D

martyna123- to mas zlote dziecko :silly: spac o 20 nam sie nie zdarzyło

a u nas hmmm Zuzka miała wczoraj kiepski dzien bo jak pisałam wieczorem płakała (rzekłabymn ze sie darła), w nocy to samo budziła sie co chwila z łaczem, dopeiro czopek z paracetamolem pomogł i sie uspokoiła.....chyba to przez brzuszek bo jeszcze nie zrobiła kupki od wczorajszego południa, wiec pewnia ja tam meczy.....

wiecie kupiłam wczoraj mleko - tak na wszelki wypadek i co sie okazalo ze nie ma w nim miarki :ohmy: , i teraz nie mam zielonego pojecia ile tego wsypac jak bedzie potrzeba. NA pudelku tylko pisze ile miarem na ile ml...., ale nie wiem ile miesci miarka.....hmmmm
Mam Bebilon 1 Comfort - moze pomozecie jesli takiego uzywacie ile to mniej wiecej łyzeczka, łyzka hmmmm

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 miesiąc temu #379716 przez emma
szybka odpowiedz dla marigry:
my uzywamy mleka w proszku z miarka i na moje oko zawartosc takiej miarki to dwie zwykle lyzeczki albo jedna mega czubata :)

12 lata 6 miesiąc temu #379721 przez emma
a teraz cos wiecej :)
czesc, dziewczyny!

piekni kibice i kibicki, nie ma co!
żorżeto, sliczne ubranko ma Majeczka! Zosia ma tylko pajaca w czerwono-biale paski i bylo wczoraj w uzyciu! :lol: a ubranka to nosimy 68, 74 bylyby jeszcze za wielkie. :)

no szkoda, ze dziewczyny sie nie udzielaja, pewnie czasu i ochoty brak. karola to udziela sie, ale na kwietniowkach - w sumie ja rozumiem, jej dzidzia zblizona wiekiem bardziej do tamtych dzieci niz do naszych :).

my sie wczoraj nie udzielalysmy, bo byl poranek "mamusiu-nie-odchodz-nawet-na-chwile", potem spacerek, obiadek i pojechalismy z Zośką na mecz do przyjaciol na mokotow. Zosia dzielnie znosila (chociaz jak zaczely sie wrzaski po strzelonym dla Polski golu - miala podkowke ;)), ale ogolnie byla bardzo grzeczna! wcale nie wyla i wytrzymala do polnocy! :lol: w samochodzie juz padla, obudzila mnie o 8 na jedzenie, a o 9 znow padla i spi do teraz :laugh:. zdazylam zrobic pranie, prasowanie, posprzatac, zjesc, umyc sie i ubrac :).

milego dnia dla wszystkich!

12 lata 6 miesiąc temu #379737 przez georgette102
martyna ja też myślałam, że to może kolka (chociaż jak miałyśmy problemy jelitowe to był inny rodzaj płaczu i wtedy podawałam Espumisan, który nam pomagał) ale teraz to ja myślę, że ona płacze, żeby płakać i z różnym nasileniem, czasami płacze głośno czasami tylko kwili a czasami tylko marudzi i tak np wczoraj wieczorem chciałam poćwiczyć brzuszki więc rozłożyłam matę, włączyłam muzykę i już miałam się zabierać do ćwiczeń, gdy do pokoju wchodzi T. i mówi "mamusiu ratuj" bo dziecko wyje, on już spocony... no to ja zwijam matę, wyłączam muzykę, biorę zapłakaną Majkę na ręce i... ciszaaaaa... ehhhhh

marigra ja kupiłam mleko bebilon 1 i tam była miarka przytwierdzona na górze do wieczka, nie twierdzę, że niedowidzisz ale może nie zauważyłaś :silly: a tak w ogóle to nie wiem czy się tam doczytałaś, że mleko nadaje się do spożycia w ciągu miesiąca od otwarcia... piszę o tym, bo ja już wyrzuciłam 2 prawie pełne opakowania

emma ubranko to był oczywiście pomysł taty! już od dawna przygotowywał nas psychicznie do euro :) a tak szczerze to ogólnie nie jestem fanką piłki nożnej, ale taka impreza jak Euro! nawet mnie ogarnął piłko-szał :lol:

12 lata 6 miesiąc temu #379782 przez mariola2041
hej dziewczyny...sory że tak mało się udzielam ale ciągle coś mi wypada...a to trzeba z mała iść na zmianę opatrunku a to na gimnastykę i tak w kółko...a mam pytanie czy wasze dzieci też są uparte???bo moja zośka to nie chce na terapii współpracować z panią...jak pani chce żeby ona wzięła wyprostowana rękę za głowę to ona się z panią siłuje to samo jest z nogami a sama to robi to dobrze tylko szkoda że na terapii nie chce...leniuszek z niej i uparciuch...

[url=http://

[url=http://

[url=

12 lata 6 miesiąc temu #379811 przez martyna123
georgette102 twoja Maja nie chce żeby mama ćwiczyła bez niej i słuchała muzyki :laugh: ja też mojego synka biore jak ćwiczę i muzykę włączam to ja troche brzuszków i z nim chwile poćwiczę te ćwiczenia na głowkę i znowu z soba i znowu z nim a on śmieje więc wypróbuj ten sposób :) i powodzenia w robieniu brzuszków.

emma - Zosia to będzie wierny kibic bo wkońcu po przeżyciach na męczu zdecydowała przyjść na świat :laugh:

marigra - no mam złote dziecko że chodzi spać o 20 tego nauczyła mnie moja przyjaciółka jej córeczka też chodzi spać o 20 od urodzenia do teraz a ma już 2 latka i mi zawsze możemy gdzieś wyjść jak dzieciaki śpią a tatusie pilnują.

12 lata 6 miesiąc temu #379928 przez marigra
georgette102 napisał:

marigra ja kupiłam mleko bebilon 1 i tam była miarka przytwierdzona na górze do wieczka, nie twierdzę, że niedowidzisz ale może nie zauważyłaś :silly: a tak w ogóle to nie wiem czy się tam doczytałaś, że mleko nadaje się do spożycia w ciągu miesiąca od otwarcia... piszę o tym, bo ja już wyrzuciłam 2 prawie pełne opakowania

tez z poczatku myslałam, ze niedowidze, ale to jest puszka metalowa z plastikowym wieczkiem - Bebilon 1 Comfor, a nie zwykle Bebilon. Z poczatku myslałam, ze lyzeczka jest "zakopana" w proszku, ale tam tez jej nie ma. Zdziwiłam sie ogromnie bo ja tu dozowac to mleko.
www.bebilon.pl/produkt/bebilon-1-comfort

Emma- dziekuje za informacje - jak cos to bede stoswac twoja miarkę.

martyna - podziel sie ta magiczna wiedza jak ustawic dziecko by spało o 20 :lol:

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #379953 przez martyna123
marigra - a więc mój plan na usypianie dzieciaka to taki: zawsze o 19 już tak zaczynam przygotowywać go troche gimanstyki wygłupów tak o 19.30 kąpiel butelka mleka po butelce wsadzam do łóźeczka załączam karuzele z światełkiem daje pieluszkę on sobie ją łapie i jeszcze opowiada do misiów a ja wychodzę jeżeli zaczyna marudzić to daje smoczka lub jeżeli zostało mleka w butelce dokarmiam i jak dalej nie zasnie odwaracam na prawy lub lewy bok. Ja nie kąpie małego codziennie tylko co drugi dzień więc jak nie ma kąpieli to poprostu dłużej się bawimy no i śpi sobie, czasami po kąpieli i po butelce sam zasypia nawet na karuzele nie patrzy zależy od dnia.

Sprawdzałam też ile to jest miarka od mleka i mnie wyszło jedna nie zbyd czubita łyżeczka jeżeli chcesz mogę zrobić Ci zdjęcie :laugh:

12 lata 6 miesiąc temu #379954 przez gaabrysia
No to faktycznie dziwne z tą miarką.. kup inne mleko i będzie miarka ;) zazwyczaj chyba taka plastikowa łyżeczka.

Adrian też chodzi spać o 20 , a nawet często o 19( wtedy się obawiam , niepotrzebnie że wcześnie wstanie a i tak 8.30 to minimum ;) chociaż wczoraj pierwszy raz nie wiem czy przez te emocje i mecz zasnął o 21.30. i obudził się dopiero o 4,30.Więc my też na spanie narzekać nie możemy.

juz 3 dzień piekę biszkopt z czekoladą mniammmmmmm :) i nic się nie dzieje, przegiełam tylko michałkami z orzechami. Ale też nie było tragedii. Może przez to ,że w ciąży nie mogłam się oprzeć czekoladzie.

12 lata 6 miesiąc temu #379958 przez gaabrysia
pozatym , muszę się pochwalić bo od 4 dni nie używamy smoka(stwierdziłam,że im szybciej tym lepiej) i nie bujamy w leżaku. kładziemy do wyra(nawet na dzienne drzemki) i sam zasypia, wieczorami co prawda jest lekka draka o smoka, ale może niedługo zapomni ;) a zmotywowała mnie do tego pruchnica dziecka mojej koleżanki.. która ssała do 3 lat.

12 lata 6 miesiąc temu #379975 przez ewelinda83
marigra napisał:

ewelinda - Kinga przesliczna, tylko ja tak wyałowac po tych paluszkach. urocza poprostu.A jak wam idzie usypianie???. Wiem ze stosowałas ta metode Tacy Hogg i jak pomogła???.

dzieki dziewczyny :)
niestety z tym usypianiem nie jestem konsekwentna i Kinia czesto laduje u mnie na piersiach ( np. 10 minut temu :dry: ) sama bidula nie potrafi zasnac w dzien. wieczorem jest juz lepiej bo raczej zasypia sama w lozeczku, chyba ze ma gorsze dni, to wtedy trzeba ja bujac, nosic, kolysac ... az nas wykonczy :blink:

dzisiaj na spacerku mala mi zglodniala. jak ide blisko to nie biore butelki, zreszta nie zawsze uda mi sie tyle uzbierac :( no ale zawsze mam ze soba cyca :silly:
no wiec musialam ja nakarmic ... na cmentarzu ;) po drodze nie bylo lawek i murkow a na cmentarzu byl :lol:

12 lata 6 miesiąc temu #379978 przez ewelinda83
no i sie obudzilam :( ciezko mamy ze spaniem w dzien, na spacerze nawet 3 godziny ale w domu to tylko na rekach :angry: no nic ide bujac dalej :dry:

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #380265 przez ewelinda83
niestety bujanie nic nie dalo :angry: zasnela sama 20 minut temu :(

martyna123 czyli ty najpierw meczysz dziecko zabawa przed snem - sory za wyrazenie :blink:
skorzystam z twojego sposobu, bo ja probuje wyciszyc Kinge przed snem ale ona jak ja odkladalam do lozeczka to sie nerwowa robila ze ja zostawiam i zaraz sie zrywa z placzem :(

gaabrysia daj przepis na biszkopt z czekolada :P smaka mi narobilas :)
ja dalej daje smoczka, ale tylko do uspokojenia. Kinga po chwili ssania sama go wypluwa a jak zasnie i go nie wypluje to sama go jej wyciagam ;)

dobra mykam do lozeczka bo mezus czeka :lol:

12 lata 6 miesiąc temu #380289 przez martyna123
ewelinda83 - no może męczę ale on się przy tym tak śmieje i piszczy i krzyczy że z śmiechu wytrzymać nie idzie a najlepsze że przy tym ćwiczeniu na mięśnie główki to też się śmieje inne dzieci to w szoku są a on wyluzowany na maxa jego ostatni sen przed pójściem spać kończy się tak po 18 ale tak do 19 zawsze leży i gaworzy.

gaabrysia - ja daję smoczka bo mojego bardzo to uspokaja a jak już zasypia z smoczkiem to go wypluwa po chwili myśle że tak do 2 latek zostawie mu smoczka może ta próchnica się nie pojawi ale dałaś mi już do myślenia. No i ja też jestem za tym przepisem :laugh:

Miłej nocki. Dobranoc

12 lata 6 miesiąc temu #380317 przez emma
"powymadrzam" sie troche w temacie smoczkow :): neurologopedzi :lol: (ze szpitala mswia w wawie) radza, zeby najlepiej odzwyczaic dziecko od smoczka przed skonczeniem roczku, a do tego czasu spokojnie mozna podawac bez wplywu na zgryz! (z "ciekawostek": ja ssalam do 3 roku zycia i nigdy nie mialam problemow z prochnica - zreszta nie widze zwiazku - chyba ze to byl smoczek z cukru :silly:) my podajemy, bo niestety nie moge tak jak wy przystawic malej do cyca, zeby sie uspokoila, a widze, ze bardzo by tego chciala, potrzebuje tego i bardzo ja to uspokaja, wiec nie widze powodu, zeby ja stresowac :), jak bedzie sie zblizac do roczku, zaczniemy odzwyczajac.

a jesli chodzi o usypianie to na razie nasz rytm wyznacza dziecko. kapiemy zawsze okolo 20-21, potem jedzenie i lulanie, ale jesli mala jest aktywna, bawimy sie albo sobie siedzimy razem po prostu, nie probujemy jej na sile polozyc. zwykle robi sie senna okolo 22-23 i wtedy ja odkladamy i zalaczamy pozytywke, na szczescie zawsze dziala :). do tego pielucha przy nosku, zeby sie wtulic i smok, jesli jest ochota :laugh:.

ewelina, ale sie usmialam z twojego karmienia na cmentarzu! :woohoo: ja za to karmilam w poczekalniach 2 roznych szpitali ;). brakuje mi tego, ale wystopowanie przyszlo latwo. zaczelam ograniczac pompowanie tydzien temu - nie odciagalam juz od 2 dni, pije zielona herbate z mieta i mleka coraz mniej :). dobranoc, dziewczyny i chlopaki! :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka