BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #380320 przez martela89
Ja mojej dałam smoka jak miała 3 mies,a zabrałam jak miała 17 msc.Obyło się bez płaczu :)

A spać do roku chodziła 0 19,a po roku o 20 i tak jest cały czas,chyba ,że jej się przyśnie w samochodzie to pora spania się przesuwa o jakąś godzinkę :)

[url=http://vanessa-.aguagu.pl][img]http://vanessa-.aguagu.pl/suwaczek/suwak2/a.png[/url]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 miesiąc temu #380416 przez gaabrysia
No niewiem ja jakaś uczulona jestem na tego smoka .. Adrian też się trochę piekli jak zasypia - ale do przeżycia i dla mnie i dla niego, bo wkońcu zasypia myślę że za pare dni zapomni ,że coś takiego istnieje ;)

Najgorzej właśnie w aucie.. bo zawsze ssał.

Biszkopt :

szklanka mąki
szklanka cukru
2 płaski łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
4 całe jaja
4 łyżki oliwy

wymieszać wszystkie składniki jak leci, wlać do tortownicy i poukładać kawałki mlecznej czekolady - co prawda spadnie na dół , ale ja się uzależniłam ;)
moja teśćiowa robi bardziej dietetycznie z jabłkiem, jak ktoś jada to i truskawki- mi się taki właśnie marzy ;)

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #380425 przez emma
na pewno szybko zapomni, ale wiesz - on ma substytut w cycusiu, a Zosia niestety nie i az mnie czasem sciska, jak widze, ze kiedy sie do mnie przytula, szuka cycusia :(, daje wtedy smoka i cumka zadowolona :).
dzieki za przepis! niestety brzmi smakowicie, odchudzanie musi poczekac! :laugh:

a my lecimy na szczepienie :(, wykupujemy wszystko jak leci, bo miejsce w zlobku czeka... :dry: mam nadzieje, ze Zocha bedzie dzielna jak poprzednio! trzymajcie kciuki! :)

12 lata 6 miesiąc temu #380436 przez ewelinda83
martyna123 ja nie chcialam cie urazic z tym meczeniem :dry: poprostu nie znalazlam odpowiedniego slowa. przepraszam jezeli urazilam :)
mam zamiar skorzystac z twojej rady. U nas tak jak u emmy, Kinga sama wyznacza tryb dnia, ale niestety czasami tak mnie wymeczy ze wieczorem ja oddaje tatusiowi bo ja juz nie mam sil a tak to sprobujemy twoich rad i moze jej sie to spodoba ;)
a jak sie bawicie wieczorem ?

gabrysia dzieki za przepis :P juz mi slinka cieknie :)
widze ze ty swoja diete juz pogonilas ;)

emma no jaja mialam z tym karmieniem :) sama w szoku bylam, ze mi sie takie miejsce trafilo. no ale coz dziecko glodne bylo wiec za bardzo wyjscia nie mialam :side:

12 lata 6 miesiąc temu #380471 przez martyna123
ewelinda83 - no co ty nie uraziłaś mnie :laugh: przecież nawet nie ma czym.
No ja już nauczyłam tak od początku. kiedyś posłałam link do ćwiczeń główki włączam muzykie opowiadam z nim on tak 30 min ciagle sie smieje. no i ta karuzela tez dużo daje bo jak kładę do łóżeczka to on jeszcze do miśków opowiada i zasypia patrząc na karuzele. No i najważniejsza musi być pieluszka daje ją na główkę i na czoło troszkę on sobie ją ściąga na buzie i jak już zaśnie to biorę tą pieluszkę żeby mu powietrza nie brakło jak sobie buzie przykryje nią no i zaczni teraz ją już po zabawach i po kąpieli do łóżeczka ona będzie już słabiutka pogłaskaj jeszcze.

gabrysia ja tez zrobie to ciasto a dziś mi przyszedł hula hop i miała być dieta ale smaka narobiłaś.

emma - trzymam kciuki i ja też smoczka cycusiem zastąpiłam i posłucham twojej rady i jak będzie miał rok wyrzuce smoka.

12 lata 6 miesiąc temu #380523 przez strangerwold
Hej laski;*
Wczoraj zaczęłam brac tabletki anty;) zobaczymy jak beda na mnie dzialac;)
Moj synek ma lekki katarek ja tez mialam ale powiesilam zgnieciony czosnek w bandarzy przy swoimi lozku i jego i pomoglo nam bardzo !:)
My uzywamy smoczka bo jak Bartus byl mniejszy to zasypial przy cycu i jak poczul ze nie ma to sie budzil wiec smoczek bardzo pomogl i juz sie nie budzil;)
Co do zasypiania nie bujamy juz w dzien spi w lozeczku czasem w wozku a na wieczor smoczek pieluszka i na boczek go i spi;)

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #380524 przez ewelinda83
dziewczyny a jak sypaiaja wasze dzieci w dzien, tzn ile razy i po ile ?

kurcze moja ssie ta raczke jak by ja zjesc chciala :)

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #380548 przez marigra
czesc dziewczyny

u was z tym spaniem to widze idzie w miare łatwo ;) ale czytam i czytam i widze róznice z nasyzm dzieckiem.
Przede wszystkim:
1. my wogole nie uzywamy smoka - ja nie chciałam od poczatku i byłam konsekwentna (a gdzybym nawet i chciała to Zuzia nie chce, bo jest nie przyzywczajona i ma odruch wymiotny)
2. nie dajemy pieluchy do buzi -twarzy - nie chce zeby w pzyszłosci dziecko chodziło "ze szmata" w raczce
3. podsumowujac wychdozi na to ze dlatego nasze dziecko nie zasypia samo w łózeczku bo potrzebuje bliskosci. Ja co prawda nie narzekam na spanie, tylko ona jest coraz ciezsza i z dnia na dzien coraz bardziej bola plecy od usypiania i kołysania.
Pewnie to nasza wina bo od poczatku usypiała tylko na rekach i teraz jak odkłada sie ja do łózeczka, to chiwle polezy sama i zaraz zacyna plakac, wiec bierzemy na rece.
Zdarza sie tez ze usypia przy cycku i wtedy ja odkladamy do lozeczka, ale sama nie zasnela ani razu.

emma- trzymam kciuki za szczepienie, Zosia dzielna kobieta to da rade
ewelinda- miejsce na karmienie super - w towarzystwie ;)
gabi - z przepisu na pewno skorzystam, bo mam ochote na ciasto i pełno jabłek w lodówce. A powiedz Adrianek przesypia ci juz całą noc. Bo pisałaś ze o 20 zasypia i wstaje o 8.30, wiec rozumiem ze w nocy juz nie je.

A nasz schemat dnia to:
9-10 - podbudka, przewijanie, karmienie
10-11 zabawa
11-11.40 - drzemka (w lezaczku)
ok.13 - karmienie przewijanie
13 - 16 - spacer
16 - karmenie przewijanie, zabawa
ok.17-18 - drzemka (w lezaczku)
18-19.30 - zabawa
19.30-20 - kapiel, karmienie
21-22 - uspianie

w nocy wstaje roznie, ale zazwyczaj spi po 4 godziny
Oczywiscie schemat ulega ciaglm modyfikacjom :lol:

martyna123 napisał:
marigra - a więc mój plan na usypianie dzieciaka to taki: zawsze o 19 już tak zaczynam przygotowywać go troche gimanstyki wygłupów tak o 19.30 kąpiel butelka mleka po butelce wsadzam do łóźeczka załączam karuzele z światełkiem daje pieluszkę on sobie ją łapie i jeszcze opowiada do misiów a ja wychodzę jeżeli zaczyna marudzić to daje smoczka lub jeżeli zostało mleka w butelce dokarmiam i jak dalej nie zasnie odwaracam na prawy lub lewy bok. Ja nie kąpie małego codziennie tylko co drugi dzień więc jak nie ma kąpieli to poprostu dłużej się bawimy no i śpi sobie, czasami po kąpieli i po butelce sam zasypia nawet na karuzele nie patrzy zależy od dnia.

Sprawdzałam też ile to jest miarka od mleka i mnie wyszło jedna nie zbyd czubita łyżeczka jeżeli chcesz mogę zrobić Ci zdjęcie

My tez nie kapiemy codziennie A za zdjecie dziekuje, chyba dam rade Zreszta kupiłam to mleko na wszelki wypadek. Bo mojego mleka narazie starcza, udaje mi sie nawet odciagac na wieczór (bo poza 2 cyckami, mała zjada jeszcze ok 50-70ml mleka), ale nie zawsze.

12 lata 6 miesiąc temu #380552 przez marigra
martyna123 napisał:

marigra - a więc mój plan na usypianie dzieciaka to taki: zawsze o 19 już tak zaczynam przygotowywać go troche gimanstyki wygłupów tak o 19.30 kąpiel butelka mleka po butelce wsadzam do łóźeczka załączam karuzele z światełkiem daje pieluszkę on sobie ją łapie i jeszcze opowiada do misiów a ja wychodzę jeżeli zaczyna marudzić to daje smoczka lub jeżeli zostało mleka w butelce dokarmiam i jak dalej nie zasnie odwaracam na prawy lub lewy bok. Ja nie kąpie małego codziennie tylko co drugi dzień więc jak nie ma kąpieli to poprostu dłużej się bawimy no i śpi sobie, czasami po kąpieli i po butelce sam zasypia nawet na karuzele nie patrzy zależy od dnia.

Sprawdzałam też ile to jest miarka od mleka i mnie wyszło jedna nie zbyd czubita łyżeczka jeżeli chcesz mogę zrobić Ci zdjęcie :laugh:

My tez nie kapiemy codziennie ;) A za zdjecie dziekuje, chyba dam rade ;) Zreszta kupiłam to mleko na wszelki wypadek. Bo mojego mleka narazie starcza, udaje mi sie nawet odciagac na wieczór (bo poza 2 cyckami, mała zjada jeszcze ok 50-70ml mleka), ale nie zawsze.

12 lata 6 miesiąc temu #380554 przez mariola2041
hej dziewczyny ja od początku Zosi nie usypiam zasypia sama w łóżeczku a smoka to ssie sporadycznie jak płacze to jej daje ale ona i tak go wypluwa więc nie ma problemu...tak po za tym to wszystko oki jest...przykro mi trochę że ja piszę i zadaje pytanie a nie dostaje odpowiedź...ignorujecie mnie??

[url=http://

[url=http://

[url=

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #380560 przez ewelinda83
marigra mi tez nie przeszkadza/lo to ze mialam Kinge na rekach czy na sobie ale teraz tak jak piszesz ona jest coraz ciezsza :huh: bez bujania nie zasnie i potrzebuje duzo przytulania :)
w nocy tez spi tak ok 4 godzin, cyc i spowrotem do lozeczka spac
mi usnela raz sama w lozeczku ale wtedy bylam zadowolona i dumna :) niestety na tym razie sie skonczylo :(
smoczka daje bo mala ma od poczatku duza potrzebe ssania , cale szczescie sama go wypluwa po chwili a jak nie wypluje i z nim zasnie to ja jej go zabieram.
do spania ma taka pacynke ale jeszcze nie potrafi z niej korzystac ;)
ja tez kapie co dwa dni :)

mariola duza juz twoja dziewczynka, pieknie rosnie :) wcale nie widac ze jest wczesniakiem. :blink:

12 lata 6 miesiąc temu #380562 przez ewelinda83
moj maly Irolek dostal Paszport ... mozna jechac na wakacje :lol:

12 lata 6 miesiąc temu #380563 przez marigra
mariola2041 napisał:

hej dziewczyny ja od początku Zosi nie usypiam zasypia sama w łóżeczku a smoka to ssie sporadycznie jak płacze to jej daje ale ona i tak go wypluwa więc nie ma problemu...tak po za tym to wszystko oki jest...przykro mi trochę że ja piszę i zadaje pytanie a nie dostaje odpowiedź...ignorujecie mnie??

jesli dobrze pamietam, pytałas czy nasze dzieci sa uparte. hmmm ja msyle ze tak male dziecko nie wie co to oznacza, ona pprostu wyczuwa obca osobę i moze dlatego nie chce wspólpracowac...

12 lata 6 miesiąc temu #380578 przez emma
ewelina, fajnie, ze macie juz paszport, zazdroscimy wam wakacji! :)

my juz po szczepieniu, zaszczepilysmy sie na wszystko co sie da :silly: bylo troche rabanu, ale na szczescie po drzemce wszystko jest fajnie, jak przedtem, wiec moze znow obejdzie sie bez czopkow, oby! :laugh:

a jesli chodzi o przyzwyczajenia, sadze, ze nie ma co demonizowac :). nasze dzieci sa jeszcze bardzo malutkie i same najlepiej wiedza, czego im trzeba, a na odzwyczajanie przyjdzie czas. poza tym ja ssalam smoka do 3 roku zycia i wszystko ze mna w porzadku :blink:, a z opowiesci wiem, ze moj maz lubil zasypiac z noskiem wtulonym w kocyk czy pieluszke (jak Zosia) i nie zauwazylam, zeby nosil ze soba jakies "szmaty", a znamy sie dosyc dlugo :silly:.

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #380583 przez ewelinda83
emma tez sie bardzo ciesze z tego paszportu :) a tym bardziej ze dostala irlandzki ... nie wiem ale jakos mi sie wydaje ze z tym paszportem bedzie miala latwiej ( przynajmniej na chwile obecna jak tak patrzec na to co sie dzieje w Polsce )
tak wiec w lipcu robimy najazd na Polske :)

dobrze ze juz jestescie po szczepieniu, nam zostala druga dawka na rotawirusy za okolo 4 tygodnie.
czy ty jestes pielegniarka albo studiowalas medycyne, bo bardzo dobrze znasz tematy dzieci ( smoczki, karmienie, uczulenie ... ble ble ble ) czy jestes tak oczytana ?

my zaraz wybieramy sie do poloznej, a moj uparciuch od 11 spal tylko 30 min :(

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka