- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie marzec 2012
Mamusie marzec 2012
- marigra
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa mamuśka;)
A gdzie wszyscy sie podziewaja?ja wiem ze jest piatek 13,ale na forum mozna sie pokazac
Georgette-zta kasza manna sprobuje jak ty podac lyzeczka i zobaczymy czy bedzie jadla
Justyna- wypoczywaj, opalaj sie, spaceruj i ciesz sie wypocynkiem z chlopakiem i synkiem.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- georgette102
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ♥♥♥ Maja ♥♥♥ Mój najdroższy skarbek!!!
faktycznie coś cicho u nas na forum,
dzisiaj wielkie pakowanie, bo wyjeżdżamy na weekend...
marigra myślę, że to nawet sensowny sposób podawania kaszki, bo ja w ogóle tego nie rozumiem, że wszędzie zalecane jest dodawanie kaszki do zupek jarzynowych niemowlętom po 4-tym miesiącu skoro do ukończenia 6-stego miesiąca zaleca się karmienie wyłącznie piersią sami sobie zaprzeczają tak więc podaję pół łyżeczki po karmieniu, bo przypuszczam, że 100 ml to już dziecko w tym wieku wypija; można ewentualnie potrząsać dzieckiem jak szejkerem i się wymiesza
- mariola2041
- Wylogowany
- budujemy zdania
- emma
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ♥ Zosieńka ♥ 01.03.2012.
- Otrzymane podziękowania: 1
Zosia przysnela, wiec moze zdaze cos napisac!
martyna, nieprzyjemne przygody, wspolczuje ci, mam nadzieje, ze ty i synek czujecie sie juz lepiej! zgadzam sie z marigra, ze to mogl byc ten rotawirus, nam tez lekarka kazala uwazac przy przewijaniu! uwazajcie na siebie!
stranger, gratuluje mieszkania! na pewno bedzie wam tam znacznie lepiej niz gdzies z rodzina na "kupie"! no i udanego wyjazdu! ostatnio forum jakby wymarlo, pewnie z powodu urlopow, wiec na pewno nadrobisz szybko zaleglosci!
mariola, fajnie, ze wszystko uklada sie po wazej mysli! zdrowka dla twojej coreczki!
georgette, witaj w klubie, z tym ze ja mam koszmary codziennie od narodzin Zosi , nie wiem, czemu tak jest, chyba po prostu bardzo sie wszystkim stresuje, chce byc idealna mama, zona, pracownikiem, przyjaciolka, a nie zawsze wychodzi po mojej mysli - naprawde nie pamietam juz nocy, kiedy mialam jakis przyjemny sen... moze po prostu za malo seksu...
marchewke odstawilysmy rowno tydzien temu, podaje tez taki lek na uczulenie - mam jeszcze od gastrologa, dostalysmy, jak Zosia miala krwawienia - i jest lepiej. zostalo tylko pare krostek na polikach, brzuszek juz gladki. w poniedzialek wybieram sie do pediatry, zobaczymy, co poradzi...
ewa, prosze, opowiedz cos wiecej o tym, jak to bylo z twoim siostrzencem - kiedy przeszlo mu uczulenie?
obzarlam sie mielonymi i ledwo sie ruszam , wieczorem ide na silownie - w przyszla niedziele mamy chrzciny i ludze sie, ze to w czyms pomoze , waga wskazuje 51,5, czyli do idealu zostalo niby 2,5 kg, ale spodnie mowia mi co innego...
- gaabrysia
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Rączki malutkie,Ale chwycą Cię za serce na zawsze
My chyba w końcu nigdzie nie pojedziemy ;( może do siostry na wieś.. za późno się obudziliśmy z rezerwacja czegokolwiek..
Adriankowi też idą zęby i nie powiem żeby lekko to znosił..
Emma kobieto przestań z tą wagą , powiem Ci tak szczerze , że jeszcze przytyć by Ci się przydało
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Kubie zostalo jeszcze uczulenie na mleko ok 6 miesiaca przeszli z nutramigenu na mleko aptamil pepti to jest chyba polski odpowiednik bebilonu . dwa tygodnie temu chcieli mu wprowadzic normalny aptamil ale krostki znowu zaczely sie pojawiac, tak wiec poki co musi zostac przy specjalnym mleku innych uczulen brak
Kinga juz drugi dzien nie robi kupki zawsze robila po 4-5 a tu nagle nic
we wtorek i srode tez nic nie bylo, pozniej w czwartek wystekala no i teraz znowu piatek i sobota nic nie mam pojecia co to moze byc
w czwartek bylysmy na drugiej dawce na rotawirusy i Kinia jest troche marudna
zazdroszcze wam tej silowni a bardziej mobilizacji do cwiczen, ja kiedys chodzilam z mezem na silownie ale w moim przypadku to byla strata pieniedzy, chwile pobiegalam na biezni i juz prosilam Ł zebysmy wracali do domu bo ja zmeczona jestem
zostal tydzien do moich wakacji a moja dieta MŻ nie przynosi rezultatow wiec zaopatrzylam sie dzisiaj dodatkowo w skakanke
- gusiag
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- moja największa miłość
ja się nie odzywam bo czuje się fatalnie.. w piątek byłam u gina i przepisała mi leki na zatrzymanie laktacji. Ja już Oli nie karmię bo ona nie chcę. I ponoć stad ten okres ponad miesięczny, że hormony nadal szaleją. Ten lek powoduje okropne zawroty głowy, omdlenia, mdłości, bóle głowy i bezsenność. Czuje się jak wrak a muszę brać to jeszcze prawie 2 tygodnie. Dwa razy próbowałam wstać w nocy do małej i 2 razy bym upadła, mroczki przed oczami, zawroty głowy uderzenia gorąca i nogi z waty.. to jest dopamina która ma zahamować prolaktynę. Powiedziałam, że nie chce tego brać to powiedziała że muszę. Każda kobieta bierze to w niemczech po karmieniu - inaczej nawet 2 lata prolaktyna może być bardzo wysoka i 2 lata można mieć mleko mimo niekarmienia.. ja nie wiem jakie praktyki są w polsce, ale skoro chodzę tu to chyba muszę się jej słuchać..
- emma
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
i jak, mala zrobila kupke w koncu? moze podawaj herbatke, to sama wyjdzie, ale jak wiesz, kupki moze nie byc nawet tydzien i nie trzeba panikowac . u nas z tym akurat na szczescie nigdy nie bylo problemu.
silownia super, cwicze sobie po 2 godzinki, dzisiaj tez ide, i juz widze efekty - waga w dol o 2 kg - mam tylko nadzieje, ze to tluszcz, a nie woda .
gusiag, wspolczuje ci, biedaku! a moze masz sluchaj uczulenie na te cholerne prochy i lepiej by brac co innego, to nie zarty, jak zemdlejesz przy dziecku bedac sama w domu, moze byc problem! szczerze, nigdy nie slyszalam o tabletkach hamujacych laktacje, z tego co wiem, w Polsce popularne sa zastrzyki - kuzynka dostala jeden zastrzyk i po sprawie, mleko sie skonczylo i zadnych skutkow ubocznych! ja nie chcialam zastrzykow i po prostu coraz rzadziej odciagalam i pilam duzo miety 2-3 szklanki dziennie. zahamowanie laktacji zajelo mi tydzien! no i co z tego, ze byc moze utrzymuje sie wysoki poziom prolaktyny?? nie rozumiem?? to zaraz jakimis lekami trzeba sie faszerowac? u mnie mleka nie ma, co niestety widac po cyckach idealnie, ze "opustoszaly" , a gospodarka hormonalna sama powinna sie wyrwgulowac, ale potrzeba na to czasu. przeciez kiedys nie bylo tych tabsow i jakos kobiety sobie radzily! moze poszukaj innego lekarza po prostu, zwlaszcza ze tak zle sie czujesz!
- Tee
- Wylogowany
- budujemy zdania
My już po- zarówno po kontrolach, chrzcinach, szczepieniach- teraz laba. Następna kontrola i następne szczepienie za dwa miesiące.
Chrzciny za nami- ufffffffffff Bałam się, że Zuza będzie płakać w kościele- a mój mały zuch pół mszy przespał… obudziła się dopiero gdy ksiądz polał jej główkę wodą święconą. Drugą część mszy przesiedziała grzecznie u tatusia na rączkach.
Co myślicie o przekłuwaniu uszu takim paromiesięcznym maluszkom???? nie chodzi mi tu o 1-2 letnie dzieci czy nawet starsze tylko o niemowlęta... Kiedyś bardzo mi się to podobało (dawno temu)… później jakoś przestało- uważałam że to wręcz „nie fajne” a wczoraj Zuza dostała bardzo ładne złote kolczyki… jakoś tak mało trafiony prezent (jak dla mnie)dla niemowlaka.
Dzisiaj byliśmy na sczepieniu. Zuzia troszkę się rozpłakała, cały dzień była bardzo zmęczona (biedactwo) a teraz sobie smacznie śpi!!
Nóżka (stopa) nam się ładnie sama „prostuje” więc może obędzie się bez bucików ortopedycznych.
Pytaliśmy (zarówno na kontroli bioderek jak i na szczepieniu) o podciąganie się dzieciaczków do siadania. Powiedziano nam że to jest ten czas gdy dziecko próbuje i nie można mu zabronić! Niech to robi… ono i tak podciągnie się tylko tyle na ile pozwolą mu mięśnie- ma je ćwiczyć by w końcu mu się udało. Tak więc my zezwalamy Zuzolinie na wszelkie ćwiczenia (próby siadania)… ale sami w to nie ingerujemy. Nie przyspieszamy. Niech sama kombinuje.
Spytaliśmy również o gluten- nam jako że jesteśmy na butli zalecono pół łyżeczki kaszy mannej dodawać do zupek jarzynowych- nie wiem czy dobrze zrozumiałam może się mylę ale ty georgetto podajesz sam proszek??? jakoś nie potrafię sobie wyobrazić jak taki maluszek wcina sam proszek – może to dobry sposób, ja jednak wolę zagotować mleczko lub dodać do zupki by się rozpuściło… kiedyś mi mama opowiadała, że dla naszej najstarszej siostry sypnęła (sama nie wie dlaczego ) troszeczkę kakao do buzi- tak mnie tym przestraszyła, że ja jakoś wolę proszku nie sypać.
a jak mieszasz z wodą lub mlekiem to w jakiej ilości (na pół łyżeczki kaszki- ile dajesz płynu???)
Emma- o kurcze ważysz 51,5- wow-musisz być bardzo szczuplutka - ja przy wzroście 157 ważę 53 – jakoś kurczę nie mogę z tego zejść!!!! Niby mi wszystkie kg ciążowe dawno już „spadły” ale chciałam wrócić do wagi sprzed dwóch lat- 49kg i jakoś nie mogę- niby się nie „obżeram” a waga stoi w miejscu. Może to te tabsy???? Wcześniej nie stosowałam antykoncepcji hormonalnej.
Gusiag – współczuję!!!! Ja nie karmię piersią i nie miałam przepisanych żadnych tabletek na „unormowanie”– powiem ci że dzielnie zniosłam „zahamowanie laktacji”. Jakbyś miała dalej takie problemy zdrowotne to może odstaw te leki… myślę tak jak emma że kiedyś kobiety jakoś sobie z tym same radziły a teraz byle g... i zaraz lekarze faszerują różnymi specyfikami- oczywiście pisząc byle g... nie mam na myśli twojego przypadku
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
dalam Kindze wczoraj pol czopka glicerynowego bo obudzila mi sie z placzem o 6.30 rano, efekty byly odrazu nawet kilka ale dzisiaj problem powrocil i kupki ani widu, ani slychu ...
moja mama i tesciowa mowia mi ze moze mam za tlusty pokarm ale ja nie wiem o co chodzi jem to co do tej pory i wczesniej problemow nie bylo
jeszcze dwa tygodnie i bedziecie mogly wrocic do marchwki mam nadzieje ze juz nie bedzie uczulenia, ze ten miesiac odpoczynku wystarczy
Tee ja mam taka sama wage, przy tym samy wzroscie co ty i ten sam problem z kilogramami. chcialabym wrocic do wagi 49-50 kg a tu nic uda i biodra mi sie rozrosly i sobie pojsc nie chca
mierzylam dzisiaj sukienki na wakacje i niestety niektore nie chca sie przecisnac przez tylek a niektore przez cycki
zamowilam sobie plyte Ewy Chodakowskiej z autorskim programem treningowym Spalanie & Modelowanie ciekawe czy znajde motywacje na cwiczenia a jak juz znajde to czy bede efekty
Gosia sprobuj moze starych babcinych sposobow na zatrzymanie laktacji
- emma
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
przekluwanie uszu? ja bym nie miala nic przeciwko, moja kuzynka miala przekute z okacji chrztu wlasnie i wszystko bylo ok. ale sama chyba bym sie nie zdecydowala... balabym sie, ze Zosia jakos zaczepi gdzies ten kolczyk i bedzie nieszczescie... jeszcze czas na to!
georgette, bo skojarzylo mi sie z kasza... podajesz Mai wode mineralna? moze dopytaj jeszcze pediatry, bo slyszalam, ze niemowleta powinny pic przegotowana kranowe, a nie mineralna, ktora ponoc im nie sluzy...
ewa, mojej babci tez lekarze mowili, ze ma za tlusty pokarm, jak jej synek za bardzo przybieral na wadze na piersi, ale nie umieli szczegolowiej powiedziec, o co im chodzi i jakie to ma znaczenie... wiec to chyba jakas sciema, zwlaszcza ze diety nie zmienialas... moze po prostu jelitka dojrzewaja i tyle - w koncu my tez nie strzelamy kupy co godzine . zapytaj na wizycie.
kiedy do Polski sie wybieracie?
dziewczyny, to nie jest tak, ze ja jakas szczuplutka jestem... mam 164 cm i fajnie sie czuje lekko ponizej 50 kg, inaczej dobrze wygladam tylko w szerokich spodniach . w sukienki wchodze, bo po karmieniu piersi mam takie jak w ciazy, czyli o rozmiar wieksze niz przed ciaza, ewa, nie martw sie, jak przestaniesz karmic, sukienki beda na gorze wygladaly juz normalnie, wiem, o czym mowisz . najgorsze, ze ja bardzo lubie jesc... a po tej diecie dla karmiacych bylam tak wyposzczona, ze doslownie prawie sie rzucalam na jedzenie , a ruch przy dziecku to jednak nie sa cwiczenia... ale powiem wam, ze ta silownia duzo daje. oby tak dalej, to moze odwaze sie zalozyc kostium na plazy .
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
w poniedzialek jestem umowiona do fryzjera, chyba bede sie musiala opitolic na krotko bo wlosy mam doslownie wszedzie po szczotkowaniu
we wtorek mamy kontrole na bioderka a do lekarza jeszcze nie umawialam, ale mysle ze tez jakos w przyszlym tygodniu nam sie uda isc na wizyte
my chrzciny mamy 4 sierpnia siostra tez sie pytala co ma kupic, ze moze kolczyki, ale doszlysmy do wniosku ze moze na roczek, teraz jeszcze za wczesnie
mam nadzieje ze Kinga nie odziedziczy kolczykowania po mamusi bo do pelnoletnosci nie bedzie miala miejsca na uszach
sama lubie kolczyki ale na nia juz patrze z dystansem i troska
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Tee
- Wylogowany
- budujemy zdania
Moja Zuzolinka miała sukieneczkę ecru z bordowymi różyczkami (krótki rękaw), bordowe buciki, białe body na długi rękawek i białe rajstopki.
- marigra
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa mamuśka;)
Wkoncu znaazlam chwilke zeby do was napsac. Wrocilysmy wkoncu po 3tygodniowym wyjezdzie, wiec nie bardzo mialamczas, wiadomo gory prania, sprzatanie, gotowanie...a poza tym ZUZKA dawala nam popalic bo niestety zapomniala ze dom to dom i byla tak wystrasona ze nie mogla wogole zasnac, jak juz spala budzila sie z placzem. Nie bylo nawet mowy zeby odlozyc ja do lozeczka, bo odrazu byl krzyk-musiala spac niestety w wozku.....dzisiejsza noc juz lepsza, mala spala w lozeczku, ale tez mielsimy kombinacje zeby tam ie nalazla....mn nadzieje ze panika juz mija.....bo mialysmy tak fajnie wyregulowany dzien, a teraz wszystko zaczynamy od nowa......
Gusiag-wspolczuje ci, le tak mysle, ze przecieznikt nie moze cie zmusic do przyjmowania lekow, jestex dorosla, a skoro zle sie czuesz to po co sie meczyc.....uwazaj na siebie bo przy takih objawach jak piszesz to nie mazartow......moze sprobuj jakis domowych sposobow
Emma- mhmmm wyjazd nad morze.....super sprawa....fajnie ze macie z kim zostawic Zosie...a nie bedziecie tesknic...to az 3 dni...a ZOSIA dzielna kobieta nie bedzie plakac zobaczysz.
Tee- ladnie wygladalas, skromnie i elegancko tak jak na chrzciny przystalo:-) a z tym glutenem ja mialam na mysli ugotowana kasze manne, a nie proszek do buzi. W przypadku karmienia piersia nie nalezy jeszcze podawac innych dan, wec zostaje albo dodac do butelki mleka albo bezposrednio do buzi, oczywiscie ugotowanej kaszki manny
Swoja droga zjadlam kiedys lyzeczke cynamonu i o malo sie nid udusilam, wiec nigdy w zyciu nie podam do buzi dziecka czegokolwiek w proszku, bo wim jak to moze sie skonczyc.
A z kolczykami mam mieszane uczucia, sama mam przebite uszy, ale ja narazie nie bede tego robic ZUZCE , niech sama zdecyduje czy chce nosic czy nie. Jesli tak to przebijemy, a jesli nie to bedziemy inwestowac npw pierscionki
Jesli chodzi o wage to ja nie mam kompleksu na tym punkcie, mam 169cm wzrostu i obecna waga to 59i to jest wiecej niz przed porodem, ale chyba nie wygladam zle , mezowi sie podobam, sobie tez, bo nie jestem chuderlak. Owszem nie mieszcze sie w kilka ciuchow w biuscie, ale tezjakos nie rozpaczam. Jedyny problem mam z rozstepami na brzuchu- zawsze lubilam go olalac, a terazto kila i mogila nawet go nie wystawie na slonce. Jest lepiej, smaruje i masuje, ale to nie to co bylo....