BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

12 lata 5 miesiąc temu #406024 przez gusiag
Mariola twoja mała już nie jest taka mała, super, cieszę się i mam nadzieję, że bedzie nadal zdrowo i szczęśliwie rosła. Super kobietka z niej :)

Tee fajowo na basenie nie? Widać, że się bardzo podobało. Swoją drogą wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :kiss:

Tym co na wyjazdach życzymy udanych urlopów i świetnej zabawy z maluszkami i absolutnie nie dajcie się wyprowadzić nikomu z rodziny z równowagi, macie urlop i cieszcie się nim psychicznie nawet jeśli zmęczenie fizyczne nadal jest..

U nas z podciąganiem się do siedzenia jest podobnie, tylko, że Ola zaraz po Zosi jest najstarsza to może inaczej się to liczy. Chwyta się czegokolwiek i ciągle chce siedzieć, a jak już jej się uda to uśmiech jest niesamowity, śmieje się, gada i denerwuje jak klapnie.
My robimy sobie długi weekend i jedziemy w Alpy, młoda w nosidełko i wchodzimy pod górę.. a potem jezioro dla odpoczynku :) taki jest plan a za 2 tyg lecę znów z Olą do PL :)muszę i ja mieć coś z tych letnich dni. Oby pogoda dopisała w Polsce a nie tak jak ostatnio...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 5 miesiąc temu #406190 przez marigra
Tee - wszystkiego najlepszego z okazji urodzin:)
A Zuzia zawodowa pływaczka. widze ze jej sie podobało. My tez niebawem sie wybieramy na basen, zobaczymy jak naszej sie spodoba. Sądze ze bedzie zadowolona bo lubi wode, ale zobaczymy. A powiedz jak daliscie rade organizacyjnie???Sa jakeis specjalne miejsca dla takich maluszków?? tzn jakis przewijak itp??

Gusag - odpcozywajcie jak najwiecej i duzo słońca:)

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #406226 przez Tee
my troszkę się obawialiśmy bo z Zuzą nigdy nie wiadomo jeżeli chodzi o kąpiele w domu... raz zadowolona a raz nie bardzo...

na początku była troszeczkę zdziwiona- ale jak to M ujął -nawet się nieśmiało uśmiechała "ukradkiem"- potem już cieszyła się "otwarcie"

bardzo jej się podobało- zamierzamy częściej ją zabierać. Szkoda, że mamy ok 40 km. no ale postanowiliśmy że przynajmniej dwie niedzielę w miesiącu przeznaczymy na zabawy "basenowe"

któraś z was kiedyś umieściła link koła do pływania dla takich maluszków- chciałabym dowiedzieć się czy było przydatne i czy maluszkowi w tym "siedziało"/ pływało się wygodnie.
proszę o opinię na ten temat bo zamierzam kupić i nie wiem czy się opłaca.

tam gdzie my byliśmy były 3 szatnie- jedna dla mężczyzn, druga dla kobiet a trzecia rodzinna. Skorzystaliśmy z tej trzeciej opcji… weszliśmy całą trójką. Na wyposażeniu był przewijak, oraz toaleta z prysznicem.

aha no i pamiętaj o pieluszkach (obowiązkowo muszą być te specjalne do pływania)- ale to pewnie wiesz- tak tylko przypominam.
my mieliśmy te z rossmanna- 4-9 kg. (small) całkiem spoko :) tylko ciężko się nakłada- zwłaszcza na spocone lub mokre ciałko. (wyglądają jak majteczki)

miałam wrażenie że trzymają Zuze na powierzchni... jak puściłam nóżki to się dalej unosiła na wodzie.
no i przede wszystkim nie chłoną tak jak zwykły pampers... bo z takim zwykłym to pewnie od razu by na dno zanurkowała...

wiem, że są jeszcze chyba huggis ale ich nie wypróbowywałam

gusiag- niezłe plany... góry :) odważnie!
ja to się boję z małą nad morze pojechać :( obawiam się że byśmy ją ugotowali w aucie... no ale w następnym roku wybierzemy się gdzieś w trójkę - na 100%

ps. dziewczyny dziękuję za życzenia :)

12 lata 5 miesiąc temu #406277 przez ewelina.zak.1991
ooo w takim razie i my musimy wybrac sie na basen;) i pokazac rozstepy haha:D tez bym chciala pojechac na wakacje ale wlasnje jakos sobie tego nie wyobrazam z malym dzieckiem moze za rok jak podrosnie sie wybierzemy,przynajmniej sie wyspimy?;)(chyba) hehe a tak w ogole to od tygodnia mamy nieprzespane noce...co pol godz-godz budzi sie z wielkim placzem, nie wiem co jest...w dzien nawet nie zaplacze a jak przyjdzie noc to cos mu sie tak dzieje... i nic trzeba brac na rece,kolysac,klasc i za pol godz to samo...czasami nie mam juz sil;/ i to placze tak jakby przez sen...

Moje maleństwo !!!:*

12 lata 5 miesiąc temu #406278 przez emma
hej, jak tam u was? :)

u nas caly czas slonecznie i bardzo cieplo! Zosia duzo czasu spedza z nami na powietrzu, nawet zeszlo jej troszke skory z czolka ;), poza tym duzo tez turla sie po dywanie, wierci sie i pelza, co musi kosztowac ja sporo energii, bo dosc szybko sie tym meczy i pada :). jabluszko na razie jej sluzy, wiec bardzo sie cieszymy. w przyszlym tygodniu sprobujemy z jakims warzywkiem :).

Tee, spoznione zyczenia urodzinowe! :) Widac, ze Zuzi podobalo sie na basenie!

gusiag, obecnie w Polsce jest cieplo i ladnie, a slyszalam, ze od przyszlego tygodnia ma byc powrot upalow - nie wiem, czy sie sprawdzi, ale jest szansa, ze zakosztujecie wakacyjnej pogody! :laugh: napisz koniecznie, czy Oli podobalo sie w gorach, no i wrzuc jakies zdjecia z wypadu! na ostatnim wygladala slicznie i bardzo sie zmienila - urosla! :) fajnie rosna nam dzieciaki! :)

a reszta mamusiek na "wywczasach" czy jak? :)
zarzuccie jakies wakacyjne fotki! :laugh:

12 lata 5 miesiąc temu #406326 przez martyna123
ewelina.zak.1991 - mój też się tak płacze ale teraz mniej myślałam że ząbki pózniej że brzuszke go boli a okazało się że od 5 miesiąca dzieci zaczynają mieć koszmarne sny i w tych momentach najlepiej jak się go przytuli i śpi się z nim tak mi powiedział lekarz.

emma- mój też się kręci i się szybko męczy mam pytanie czy twoja malutka poci sie przy tym i wogole jak spi w takie upały ???

Tee- Wszystkiego Najlepszego ;*

gusiag- udanych wakacji

12 lata 5 miesiąc temu #406341 przez gaabrysia
hej ;)

my się wybieramy jutro na basen , bo we wt jest woda dogrzewana do 33 stopni.. niewiem czy to odpowiednio duzo ,ale teraz w wannie nie przeszkadza ;) chlapie na cały pokój ;D

tee - spóźnione życzenia urodzinowe ;*

ewelina, co do rozstępow to już byłam 2 razy na odkrytym basenie i uwierz nikt się nawet na to nie spojrzy ;) - nie potrzebnie wydawałam kase na jakies udziwnione kostiumy..:/

emma cieszę się ,że jabłko ok może już się brzuszek przyzwyczaił ..;)

czy wypadają wam jeszcze włosy? jak nie . to ile wypadały> mam wrazenie ,że ołysieje :(\

12 lata 5 miesiąc temu #406387 przez ewelina.zak.1991
mnie tez bardzo wypadaja ale slyszalam ze to normalne przy karmieniu piersia bo dziecko wypija wszystkie witaminy z mlekiem matki takze nam nic nie zostaje w organizmie. ale upal masakra mozna sie roztopic hehe

Moje maleństwo !!!:*

12 lata 5 miesiąc temu #406391 przez gusiag
ewelina.zak.1991 współczuje i wam i maleństwu takich nocy, to nie zęby? czytałam gdzieś że mimo, że to tyle trwa i wcale nie musi być widać czegokolwiek na dziąsłach to najgorzej jest właśnie w nocy. No chyba,że to tak jak mówi Martyna :/ że to złe sny.. mam nadzieję, że to minie i będzie miał same piękne sny :kiss:

emma dziękujemy za miłe słowa :) dobrze, że jabłuszko smakuje i służy dobrze brzuszkowi, oby tak dalej bo przed małą jeszcze cała masa pyszności :) aa odnośnie siłowni to mam nadzieję, że liczy się czas dojazdu rowerem na siłkę i z powrotem? mogę sobie doliczyć to do moich 40 min intensywnego treningu?? :P

Tee jazda autem na dalekich trasach u nas już zaliczona bo 8 godzin z PL do Niemiec jechaliśmy ponad miesiąc temu i zniosła to świetnie - dwa postoje na rozprostowanie kości i jedzenie i dalej spanie w foteliku. A w góry mamy bardzo blisko, jedziemy do Austrii to godzina drogi tylko, wiecie jak to jest na autostradach rachu ciachu i się jest na miejscu. Co do koła to jak byłam z Olą na basenie ostatnio to koleżanka miała takie koło dla synka i jemu się podobało ale to już musi dziecko w miarę stabilnie siedzieć żeby się nie gibnąć do przodu, bo oparcie jest. Synek koleżanki ma 8 miesiąc więc dla niego było odpowiednie.

gaabrysia włosy wypadają mi głównie przy myciu ale za to wyrywane są garściami przez Olę..
miłego pobytu na basenie :)

U nas burza i uciekałyśmy z placu zabaw, Ola zasnęła i mam czas na forum :)

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #406401 przez Tee
Zuza płacze przez sen już od jakiegoś czasu- codziennie jak ją odkładam do spania prześpi się 30 min (prawie dosłownie codziennie jest 30 min) później budzi się z płaczem… czasami śpi i jakby krzyczy lub „majaczy” – chwilę z nią poleżę i zasypia już na dłużej- do kolejnego karmienia… i tak codziennie się wybudza. Mąż też wyczytał, że to mogą być sny- nic nie mówił o koszmarach tylko o snach!! Kurcze takim maluszkom koszmary???? Ciekawe co im się może śnić.

Podobno jak dziecko ząbkuje to ma rozpuchnięte dziąsła- cokolwiek to znaczy- ja wyczułam u swojej Zuzy że są bardziej miękkie. Może to akurat o to chodzi- nie wiem bo póki co ząbków nie ma.

U nas burzowo cały dzień- tzn. Cały dzień było strasznie duszno… pot ze wszystkich leciał (łącznie z Zuzą)a teraz się zachmurzyło i z daleka grzmi… tak więc niedługo i do nas burza dojdzie.

Gosiu wiem, że wasza Ola zwiedziła już pół Świata :) i strasznie wam zazdroszczę ;) ale my nie mamy klimatyzacji w samochodzie i gdziekolwiek jedziemy to mam wrażenie że "jeszcze chwilka i Zuza się upiecze " - a sama wentylacja w taki upał nic nie daje :(
a okna otworzyć nie wolno- sama ledwo siedzę (choroba lokomocyjna)- więc podejrzewam jak Zuza może się czuć w tym upale!

Martyna- moja Zuza strasznie się poci- zazwyczaj w domu siedzi w bodziaczku na krótki rękawek, do spania też tylko body zakładam,... a mimo to ciągle mokra i włoski spocone- ale co się dziwić jak tak parno. według mnie nie masz czym się martwić.

a jak tam z wit.D podajesz czy jednak odstawiliście? my nie podajemy od ostatniego szczepienia (lipcu)

Mi też strasznie wypadają włosy- mimo że nie karmię- czytałam, że to nie jest ze sobą powiązane. Po prostu w ciąży nam nie wypadały/ mniej wypadały to teraz nadrabiają. Ja łykam skrzypovtę- nie zauważyłam efektów!

Chciałam wgrać filmik z „zabaw i kombinacji” Zuzuoliny ale niestety nie chce się wgrać. Wiec zrobiłam parę zdjęć krok po kroczku jak Zuza siada… Nie wiem czy dokładnie widać ale muszę się pochwalić.

dziękuję za życzenia :)

zazdroszczę tych obrotów, przewrotów itd. Moja Zuza to się czasem nieświadomie jak śpi na któryś z boczków przekręci a tak to tylko jak ćwiczymy- gdy jej pomagam
Załączniki:

12 lata 5 miesiąc temu #406406 przez gusiag
Tee pół świata! nie no tyle to nie :) ale masz rację bez klimy ani rusz w takie gorące dni. Łasnie Zuza siada, Ola też tak sie podciąga i łapie rączkami wszystko byle się podciągnąć. Ja załączam fotkę z jej oglądania dziś meczu siatkówki, co to były za emocje, machanie rękami nogami i pokrzykiwania - prawdziwy kibic

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #406407 przez emma
martyna123 napisał:

emma- mój też się kręci i się szybko męczy mam pytanie czy twoja malutka poci sie przy tym i wogole jak spi w takie upały ???

wiesz, w domu mamy chlodno, jak sie wejdzie z podworka, to jest wrecz zimno (zwlaszcza w takie dni jak dzis, kiedy pelne slonce i ponad 30 stopni w cieniu) i Zosia raczej sie nie poci. co innego w aucie, bo nie mamy klimatyzacji, wiec tylko otwieramy okna na osciez i robimy sobie "cabrio" ;). ze spaniem nie mamy zadnych problemow - w nocy od 22 do 7-8, a czasem do 11 ;). w ciagu dnia kilka drzemek - na podworku nawet do 2 godzin. ale u nas zeby nie ida - potwierdzilo mi to 3 lekarzy :). dzisiaj wyspalam sie za wszystkie czasy - 11 godzin, rano karmil maz! :lol:

gaabrysia napisał:

czy wypadają wam jeszcze włosy? jak nie to ile wypadały? mam wrazenie ,że łysieje :(\

mi w ogole nie wypadaly i nie wypadaja - szczerze mowiac, mam nadzieje, ze juz tak zostanie! :woohoo:

Tee napisał:

Mi też strasznie wypadają włosy- mimo że nie karmię- czytałam, że to nie jest ze sobą powiązane. Po prostu w ciąży nam nie wypadały/ mniej wypadały to teraz nadrabiają.

dokladnie, wypadanie nie ma zadnego zwiazku z karmieniem - karmilam 3 miesiace i nie wypadl mi nawet jeden wlos. to "zasluga" badz "wina" zmian hormonalnych w organizmie :). u mnie zasluga! :woohoo:

gusiag napisał:

odnośnie siłowni to mam nadzieję, że liczy się czas dojazdu rowerem na siłkę i z powrotem? mogę sobie doliczyć to do moich 40 min intensywnego treningu??

to zalezy, jak szybko sie przebierzesz :silly:. chyba najwazniejsze, ze w ogole podejmuemy aktywnosc inna niz noszenie dziecka :). ja zwykle cwicze na silowni 80 minut bez przerwy, a dojezdzam tez rowerem, 20 minut w jedna strone, ale kazdy cwiczy tak, jak lubi :).
fajowe zdjecie! tez chce, zeby Zosia byla juz taka duza i silna! :) no, emocje byly, szkoda, ze przegralismy! :silly:

u nas pogoda piekna, od jutra ma sie troche ochlodzic i przyznam, ze bardzo na to czekam!

12 lata 5 miesiąc temu #406440 przez gaabrysia
Gusiag , ale kibicka silna ;) a co do włosów to ja ciągle w koczku dlatego .. już zapomniałam jak to jest w rozpuszczonych .

Tee Zuzia nieźle kombinuje ;) (troche ma ułatwione w tym foteliku te akrobacje) , Adek jeszcze nic z tych rzeczy nie robi ..

To Adrianowi , też się chyba koszmary śnią ;( budzi się ze strasznym płaczem - jak nigdy, ale pocieszyłyście mnie że nie tylko on. Ja głaszcze go po główce mówie "ciii" i się przytulam i dość szybko przechodzi i śpi dalej.

coo do włosów , to mi dobre 3 mc nie wypadały,ani jeden.. A teraz garsciami ;|
Mowiłam Ci Emma ,że moja koleżanka miala cieniusienkie włosy w ciąży bardzo jej się wzmocniły- bardzo! karmiła z 2-3tyg tylko , a włosy ma do tej pory piekne ;) wiec chyba musi trochę potrwać jak nasze pociechy zaczna wysysać z nas resztki witamin.(które ciągle łykam) Ale swoja drogą dużo prawdy w tym ,że przez ciąże nie wypadały w ogóle. No ale bez przesady.. niech już przestaną bo będę łysa! :ohmy:

ja tez nie podaje witaminy D ale słyszałam,że w taką pogodę nie ma takiej potrzeby..
upewnię się w środę na szczepieniu.Chyba sobie spiszę na kartce o co chce zapytać ;)

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #406467 przez Tee
gabii- podobno w foteliku jest trudniej bo to niezbyt "komfortowa" pozycja- (pisała tak nasza koleżanka z forum) - szczerze to nie wiem, w każdym bądź razie jestem zadowolona że Zuza kombinuje :)
troszkę się obawiam czy aby sobie krzywdy tym nie zrobi- próbuje dosłownie wszędzie i na wszystkim- nie pozwalam jej długo na pupie siedzieć- podniesie sie to za chwilkę ją kładę... i tak w kółko...
strasznie jest niezadowolona gdy nie pozwalam jej "ćwiczyć".
no ale nie jestem w stanie tak małemu dziecku wytłumaczyć co powinna a czego nie powinna robić- nich kombinuje i się uczy. MOŻE KIEDYŚ "PRAWIDŁOWO" USIĄDZIE

wcześniej udało jej się usiąść na rękach u tatusia... dziś były pierwsze tego typu zabawy w foteliku.

mimo że wszystkie udane próby były z pozycji półsiedzącej jestem z niej dumna i musiałam uwiecznić na pamiątkę.

ja karmiłam Zuzę 3 miesiące- włosy wypadały mi od samego początku i nadal wypadają. myślę, że to nie ma ze sobą nic wspólnego.
Mi córcia też dużo włosów wyrywa... ogólnie to Zuza "lubi" włosy /lubi je dotykać... często przytula się do tatusia brody i ją głaszcze- czasami nawet próbuje wyrywać :ohmy:

WIELKIE BRAWA DLA OLUSI!!!!!!!!!! :) :) wow jak ślicznie siedzi!!! skubana nie ma jeszcze 6 miesięcy a tak ładnie siedzi i to bez podparcia :) BRAWO

Gosiu a jak córcia zaczynała siedzieć to z pozycji- "leżącej- bocznej" (o której wspominała emma) czy może jakoś inaczej się uczyła.

troszkę się obawiam że Zuza nie z tej pozycji co powinna kombinuje... i nie wiem czy sobie krzywdy nie zrobi :(

12 lata 5 miesiąc temu #406484 przez gusiag
muszę przyznać, że Ola jest silna. Tym bardziej mnie to dziwi, bo była tak drobniutka jak się urodziła, takie chucherko a teraz pieron silny jak nie wiem. Ale oczywiście cieszę się.
Ale to nie do końca jest tak, że ona już siedzi, czasem ładnie bez kiwania a czasem się chwieje. Jeszcze daleka droga do siedzenia. Ale nie zauważyłam, żeby robiła ćwiczenia z pozycji o której mówiła nam Emma. Na macie np lezy i łapie się zabawek na górze i próbuje się podnieść, jak siedzi w wózku to łapie wszystkiego po bokach i się podciąga. Różnie. Tak naprawdę nie wiem czy mogę na to pozwalać czy nie, ale nie da się jej tego zabronić. To tak jakbym zabraniała jej się rozwijać. Ale w końcu prawie 6 miesięcy to już w sumie niektóre dzieci siedzą same bez podparcia, może Ola też taka silna jest i nas zaskoczy :) koleżanki śmieją się, że ona przerośnie wszystkie starsze dzieci na podwórku :) może wcześniaki tak mają, że gonią i przeganiają ;)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka