- Otrzymane podziękowania: 1
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie marzec 2012
Mamusie marzec 2012
- emma
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ♥ Zosieńka ♥ 01.03.2012.
a my bylysmy dzisiaj na pobraniu krwi, zeby sprawdzic, jak tam zosina morfologia, kluli ja w raczke, ale nawet nie zaplakala. rozryczala sie, jak jakas obca baba w korytarzu zaczela tarmosic ja za noge i napier***** "a to chlopczyk czy dziewczynka? ale ma stopy! a tu chyba oko ropieje, pewnie dziecko chore, trzeba przemywac! blablabla" - no jasne, chore, bo bylysmy w przychodni przed 8 i Zocha byla calkowicie rozespana. moze ta baba nigdy spiochow rano nie ma, zazdroszcze . jak wyszlysmy z przychodni, Zocha przestala plakac .
niestety kiepskie wiesci z kategorii jedzenie... od wczoraj podaje po kilka lyzeczek jablka, co prawda biegunki nie ma, kupa tylko troche luzniejsza, ale za to znowu sluz... pytalam lekarza, kazal probowac teraz z jablkiem, no to sprobowalam . macie jakies zlote rady? bo mi sie pomysly powoli koncza .
nasmazylam dzis placow z jablkami, jak ktos chetny, to zapraszam. przynajmniej my sobie pojemy, ehh...
marigra, ja w ogole nie wyparza butelek, raz na 2 tygodnie wygotowuje butle i smoki w wielkim garze, a na co dzien myje specjalnym plynem do butelek i smoczkow Nuk - polecam, nawet Zosi nie uczula, fajnie myje, znika brzydki zapach Nutramigenu, a sam plyn jest bezzapachowy . poza tym u mnie z kranu leci czasem taki wrzatek, ze to pewnie lepsze niz wyparzanie .
gabi, kupilam twoja herbatke, ale nie wiem, kiedy odwaze sie podac..? troche masakra...
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- marigra
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa mamuśka;)
- Otrzymane podziękowania: 0
tak, i dalej nie umiemy pić :/ ale z tej nowej lepiej trochę.. tak samo, ani mojego mleka ani herbatki - muszę przestać ją robić , bo tylko wylewam. A biorę bo zawsze mam nadzieje ,że wypije..
No wlasnie......wczoraj dalam jejjablkowa z melisa, to wypila ladnie. Dzisiaj dostala malinowa z dzika roza i nawet nie chciala jej tknac......podejrzewam, ze wszystko wypije ja.......bo teraz juz szkoda mi wylewac to weczorem, jak zostaje to pije ja:-)
Emma- Zosia dzielna dziewczyna, skoro nie zaplakala przy kluciu, a babskiem sie nie deerwuj, sama nie lubie takich co zielonego pojecia nie maja a udaja najmadrzejsze....
A z tym brzuszkiem, kurcze niedobrze........hmmmm nawet juzsama nie wiem co ci radzic, prostych dan to zostala tylko dynia i ziemniak, ale tego pewnie nie ruszy samego bo to mdle.....
A ten sluz to jest jakis charakterystyczny,bo u nas w kupce tez czasami pojawiaja sie takie pasma sluzu, ale ja z tym nicnie robie....moze to brzuszek musi sie przywyczaic.....
- emma
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
takie cieniutkie niteczki - niby niewiele, bo po 2-3 niteczki w kupce, no i nie w kazdej. wczesniej nie bylo, bo Zosia tylko Nutrę wcinala... moze masz racje, ze musi sie przyzwyczaic. planuje podawac jej to jablko do konca tygodnia i zobaczyc, co sie bedzie dzialo. ziemniaka mam w zapasie w razie czego. ciesze sie, ze nie ma biegunek ani nic w tym rodzaju, bo balam sie tego dzialania "rozluzniajacego" .
a jabluszko z melisa tez masz z Hippa? i mowisz, ze Zuzia nie lubi tej z malinek? bo ja wlasnie malinki i dzika roze kupilam, bo mnie zapach u Gabi zachecil, ale teraz teoche boje sie podac, ze tak wszystko naraz... panikuje czy nie? co mi radzicie??
- gaabrysia
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Rączki malutkie,Ale chwycą Cię za serce na zawsze
wydaję mi się ,że trochę schizujesz .. a ja 3 mam kciuki ,żeby jabłuszko podeszło i żeby było ok. herbatkę podaj np jutro jak już będziesz wiedziała że jabłko nie uczula.Chociaż może nie będzie smakować.. chociaż mi smakuje dla Jarka za mało słodka ..
Adek dziś pożerał mleko jak szalony, chyba nadrabia te 3 dni;)
Dziś doznałam szoku , wykąpałam Adka włożyłam do łóżka (nawet nie nakarmiłam ) i cisza.. spi pobił rekord.
podkreślając ,że wstał o 17.30. Zasnął po 19.
- gaabrysia
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- marigra
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa mamuśka;)
Az jablkiem ja bym dawala i narazie obserwowala. Jesli beda jakie bole brzucha to wtedy wstrzymaj sie, a narazie czestuj Zoske niech dziewczyna posmakuje czegos innego niz tlko Nutramigen
I Gabi, podziwiam meza,dla mnie bardzo slodka
- emma
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
tak, morfologie zlecil nasz pediatra, bo podczas tych krwawien Zosia miala robione wyniki i morfologia, zelazo, wyszla slabo, przez ponad miesiac dostawala potem actiferrol - dosypywalam jej do mleka - i jestesmy ciekawi, czy teraz wszystko sie unormowalo - oby!
podziwiam Adzika, Zosia dlugo spala dzis w ciagu dnia, bo zerwalam ja po siodmej na to pobranie . przed chwila wstala na jedzenie, niedlugo kapiel, a zasnie pewnie ok. 23 . jutro jedziemy na konsultacje z rehabilitantem (tez ze skierowania, bo ponoc jakas asymetrie miala ) - trzymajcie kciuki!
- Tee
- Wylogowany
- budujemy zdania
Zauważyłam, że Zuzolinka też ma czasami śluz w kupie… może nie to że śluz ale taką jakby „śliską kupkę ” (przepraszam za określenie )… my z tym nic nie robimy. Liczymy że brzuszek się przyzwyczai do „dorosłego jedzenia”. Podajemy jej samo jabłuszko lub jabłuszko z bananem. Wcześniej przez tydzień jadła marchewkę – też jej smakowała.
Obiadków jeszcze nie podajemy.
Butle w dzień myje płynem NUK do smoczków i butelek a w nocy wyparzam wszystkie z całego dnia.
Kremu do opalania używamy z Ziaji… faktor 50. Kupiłam w kwietniu gdy Zuza miała miesiąc, poleciła nam pani w aptece (więc powinna się na tym znać), jest na nim napisane, że odpowiedni dla dzieci od 6 miesiąca, gdy się jej spylałam czy nie zaszkodzi to mi odp. Że „faktor na pewno nie… ewentualnie skład kremu”- wiec jestem w kropce…
jak dotąd „0” uczuleń
Gusiag… sporo tego „dorosłego ” jedzonka już podajesz deser, obiad, kaszka… a jak brzuszek małej??? I tak codziennie??? Ja się boję kaszkę wprowadzić bo Zuza i tak sporo (według lekarzy ) waży – a na kaszce mogłabym ją bardziej podtuczyć… kasze dostała raz- byliśmy ciekawi czy posmakuje… SMAKOWAŁO…
a potem pół dnia odbijało jej się zielonym jabłuszkiem…
My też już w spacerówce się wozimy… gondola już od czerwca schowana- Zuza miała na nią alergię, jak poszłyśmy na spacer to musiałam ją pół drogi nieść bo krzyczała ,
podróżowałyśmy w foteliku ale już powoli z niego wyrasta… a po za tym podnosiła pupe i bałam się że na jakiejś górce mi wypadnie i się przeturla…
dzieciaczki prześliczne …i przyjaźnie się tworzą fajna sprawa...
- gusiag
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- moja największa miłość
Dobranoc dziewczynki i dzieciaczki, ja uciekam spać
- sylka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
- emma
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
btw - za godzine Zośka skonczy 5 miesiecy!!! (wiem, nienormalna jestem )
dobrej nocy!
- mariola2041
- Wylogowany
- budujemy zdania
- marigra
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa mamuśka;)
sylka, no wlasnie farmaceuta powiedzial mi w aptece, ze sam jest tata 6-miesiecznego szkraba i ze nie poleca dla tak malych dzieci zadnych kremow z filtrem, bo to wlasnie filtry sa agresywne i podrazniaja wrazliwa skorke dzieci. a ze ja bardziej ufam sprzedawcom/lekarzom (wiadomo, biznes czesto wazniejszy niz czlowiek ), ktorzy cos mi odradzaja niz doradzaja, postanowilam posluchac jego rad i po prostu bedziemy slonca unikac - nie ma tragedii, bo sama nie znosze upalow i opalania. ale dzieki!
btw - za godzine Zośka skonczy 5 miesiecy!!! (wiem, nienormalna jestem )
dobrej nocy!
My tez wycgodzilismy z zalozenia ze skoro jest w cieniu to jej nic nie bedzie i sie nie opali, ale nasze zalozenie pryslo w momencie kiedy ZUzi zeszla skora z czola i policzkow. Od tamtej pory dmucham na zimne i smaruje kremem(jesli male slonce to uzywam Bambino, tam jest faktor 4 bodajze, a jesli duze slonce i caly dien na dworze, to tym z ZAJI, tam jest faktor 35 i mozna go stosowac po 1 miesiacu)i od tej pory juz nie martwimy sie ze sie poparzy:-)
Ale wiadomo kazdy decyduje sam, inaczej funkcjonuje, wiectrzeba poprostu dostosowac do siebie kosmetyki itp.
Aha i sto lat dla ZOsinka z okazji ukonczenia 5 miesiecy
:-)dziewczyny, pozwalacie ogladac dzieciom bajki?
- gaabrysia
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
z kremu:"pielęgnacja ochrona delikatnej skóry dzieci" , " bez barwników i alergenów chroń niemowlęta i dzieci przed słoncem, posiada pozytywna opinię lekarzy pediatrów.."
Na moim bambino (którego używam dla siebie nie Adriana) jest faktor 4 więc jak dla mnie malutki.. na taki wręcz można się opalać
Ale Zosia już pannica:) spakowani już ? miłej podrózy.
My narazie z tym wprowadzanie bardzo , bardzo powoli.. wczoraj dostał 3 łyżki marchewki z jabłkiem ..
A no i dziś z głodu wydoił pół butli herbatki - jak chce to potrafi, a jak chce się pobawić to doić nie bedzie
- Tee
- Wylogowany
- budujemy zdania
My mamy wysoki faktor.
też stosujemy ten kremik (bambino) w wersji light tzn ten o delikatniejszej konsystencji smaruje nim ciałko Zuziaczka(wszystko po za buźką ) naprzemiennie z oilatum
kremem z filtrem nie smaruje Zuzy codziennie (w mniej słoneczny dzień odpuszczamy)i nie zauważyłam by jej skóra schodziła, nasza w cieniu się jeszcze nie opaliła, chociaż też słyszałam że podobno słonko łapie- nas nie łapie - ojjj kurcze współczuje córci (!!!!!!!!!!) masz rację, każdy reaguje inaczej zarówno na słońce, krem jak i wszystko inne… moja córcia jest blada jak papier- boje się ją opalać.
W przychodni powiedzieli by wystawiać dziecko na słoneczko ale w cieniu wtedy łapie witaminkę D…
a teściowa się upiera by ją troszkę opalić. NIE ULEGAM JEJ NAMOWOM!
Zuza jeszcze nie oglądała bajek- staram się jej nie pokazywać bo wiem czym to grozi
czasami zawiesi wzrok na Vivie lub rebel tv (muzyczne) ale tylko na chwilkę... gdy jest bardzo zmęczona i marudna a jeszcze chwilkę ma wytrzymać (gdy robię butlę lub szykuję wodę do kąpieli)... zdarzyło się dopiero parę razy- sporadycznie.
Miłego urlopu Emmo- odpoczywajcie i leńcie się na całego…