BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #402501 przez emma
no teraz mam jednego z "1" - uzywam tylko do herbatki - i dwa z "2". nie pamietam, ale ide do smyka, moge ci kupic :). przynajmniej bedziesz miala pretekst, zeby sie z nami zobaczyc przed wyjazdem, ktory juz w czwartek!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #402504 przez Tee
te bez odpowietrznika były przy butelkach z termometrem, tam był inny sposób odpowietrzania... dziurka była na takim kółeczku do termometru.
teraz używamy 2 i początkowo zamówiłam na allegro bez tego "dzyndzelka" to musiałam po aptekach śmigać i szukać tego dobrego.
2 są od 3 miesiąca chociaż my tak jak emma używaliśmy do 4 miesiąca a potem Zuzi było nie wygodnie i dokupiliśmy z większą dziurką
od 6 miesiąca są "3". Mamy też taki specjalny do kaszki ale nie był jeszcze wypróbowywany

za jedną sztukę samych smoczków płaciłam coś koło 8-9 zł (te bez odpowietrznika były pare groszy tańsze)

jeżeli chodzi o cenę butelek to : za zestaw tych z termometrem zapłaciliśmy prawie 40 zł i krótko nam posłużyły a za te zwykłe chyba coś ok 9 zł za sztukę.
mamy 2 duże do mleka i 1 małą do herbatki (która nam strasznie się od soczku marchwkowego zafarbowała :angry: )

butla z aventu nie miała odpowietrznika (przynajmniej ta którą my używaliśmy- była przy laktatorze) ale się nie zasysały... jak zuza piła to było słychać takie cichutkie syczenie - chyba się w ten sposób odpowietrzała

mamy też 1butelkę z lovi... lipa totalna- kiedyś karmiłam zuze przez sen i tak zassało że aż huk poszedł-- kosztowała ponad 20 zł- ale nam nie służyła... też niby z serii aktywne ssanie itd.

zuza ma temp 37,8 :( i jet strasznie marudna... nie mogę jej z rąk odłożyć... od razu się budzi (właśnie śpi mi na rękach)- nie wiem czy podać czopek czy się jeszcze wstrzymać :(
Nie wiem czy to zęby czy może zachorowała :( :(
no i nie wiem co robić :( czekać czy jutro grzać do przychodni... innych objawów brak więc mam nadzieję że to nic takiego...
aha i spała mi dziś 2 godz na podwórku :cheer: co się jej raczej nie zdarza

pytałam też o to dopajanie przy karmieniu samą butlą ... mamy które dopajają poradźcie

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #402507 przez Tee
aha i zapomniałam pogratulować Zosi osiągnięć wagowo- wzrostowych :) :)
tak więc gratuluję- ślicznie rośnie :)

12 lata 5 miesiąc temu #402516 przez martyna123
Tee- ja na twoim miejscu podałam bym czopka.

Co do butelek jak mam avent 2 duże i 2 małe z smoczkami 3 mały dobrze z nich pije ale bardziej podobaja mi sie te z tommee tippe.

Emma- Zosia waży tyle co mój mały ale teraz to już nasze dzieciaczki z wzrostem troche przystopują ja głupia nakupowałam tyle ciuszków i nie zdążyłam ich ubrać bo ktoś mi powiedział że 68 najwięcej dziecko chodzi a mój mały z 62 przeskoczył na 74.

gaabrysia - jak twój Adrianek z turlaniem się na łóżku znudziało mu się bo u mnie ciągle sie przękreca nawet w swoim łóżeczku i jak śpi to muszę go pilnować i patrzeć chyba bede musiec kupic nianie z kamerką żeby móc coś posprzątać

Asia- moja ciocia ma ten czajnik z filtrem ona sobie to chwali bo nie musi kupowac mineralnej wody więc jak lubisz wode niegazowaną to wydaje mi się że się przyda.

12 lata 5 miesiąc temu #402545 przez Tee
postanowiłam że czopek podam na noc... by nic jej nie wybudzało ze snu- może pomoże!!! już jest tak marudna że wymiękam :( biedactwo tak się męczy... oczka ma okropnie szkliste (takie biedne) :(

my z łóżeczka już zrezygnowaliśmy- Zuza strasznie "łazi" przez sen- bałam się że sobie krzywdę zrobi.. ochraniacze na szczebelka nie pomagały :ohmy: mieliśmy tylko te do połowy łóżeczka- troszkę nie bardzo- to nóżkę to rączkę wystawiała w nocy.. teściowa mnie nastraszyła że jakiś maluch połamał sobie rączkę (jak on to zrobił?????) jak przez szczebelki przekładał... Więc kupiliśmy kojec/ łóżeczko turystyczne i teraz się nie boję że się uderzy w główkę czy przełoży rączkę. zamiast wydawać kolejną stówę na większy ochraniacz dołożyliśmy i kupiliśmy kojec- nie żałuję-

12 lata 5 miesiąc temu #402639 przez martyna123
Tee- z tym łóżeczkiem masz racje mój też wszędzie wkłada nóżki wszystkie szczebelki są misiami zatkane ale mam też turystyczne tylko przełoże materac jak tak dalej będzie ja widziłam na własne oczy 3 miesiecznego chłopczyka z złamaną nóżką miał w gipsie widok straszny.
A właśnie mam problem z koleżanką która ma z kwietnia chłopczyka on ma silne kolki na spacer nie może z nim wyjść stosuje lekarstwa ale czasami nie daje mu kropli bo za duzo ich by pił tak mi powiedziała i ona z rana daje koperku i wody mówie jej że ma to odłożyć i dawać same mleko bo koperek nie jest zdrowy od 2 mięsiecy jej to gadam a ona dalej mu daje 3 flaszki koperku ten mały tak płacze że ja się popłakałam a jej przegadać nie umiem ja nawet nie wiedziałam że dziecko potrafi tak płakać.

12 lata 5 miesiąc temu #402675 przez emma
Tee, dziekujemy za gratulacje! :) tez sie ciesze, ze Zosia ma apetyt, oby uczulenie sie nie powtorzylo, to juz bede w ogole happy :laugh:.

jesli chodzi o dopajanie, to mi pediarta radzila dopajac codziennie, ale Zosia nie zawsze chciala wypijac herbatke, a jak dawalam wode, to w ogole sie tylko smiala ;). teraz daje jej, jak widze, ze jest glodna, a "nie powinna", bo od karmienia uplynelo za malo czasu, no i w upaly. zwykle robie 100 ml, jak widze, ze wszystko wypila, robie jeszcze. jak jest goraco, zdarza sie jej wypijac ok. 200 ml dziennie, ale to nie jest regula. mysle, ze to zalezy od dziecka.

a z goraczka tez podalabym na noc czopek, a rano poszla do przychodni.

Zosia tez ma drewniane lozeczko i chyba jej tam dobrze, zwlaszcza ze jest duze, 140x70 i rzadko zdarza jej sie zaczepiac o szczeble, inna sprawa, ze nie klade jej tam za dnia, tylko na noc, jak spi to sie nie wierci ;).

martyna, nie pomoge z kolezanka, zwlaszcza ze u takich maluchow ciezko okreslic przyczyne placzu. moze to byc brzuch, moze kolka, moze zly humor, a moja kolezanka, ktora miala wyjatkowo placzliwe dziecko uslyszala od lekarza, ze "widac taki sie gowniarz urodzil" :silly:. jesli to faktycznie kolki, powinny minac po 3. miesiacu. jesli nie mina, poszlabym na usg brzuszka, bo nigdy nic nie wiadomo... :dry:

a ja w euforii po udanych zakupach! :lol: sukienki oczywiscie nie mam, ale za to sporo innych ubran, plus smoczki do butelek dla Zosi i Adriana :blink:.

dobrej nocy! :kiss:

12 lata 5 miesiąc temu #402729 przez aisod
martyna123 napisał:

ona dalej mu daje 3 flaszki koperku .

Niech nie daje tak dużo koperku... przez to dziecko może mieć więcej wzdęć... przynajmniej u mnie Misiek tak miał... Lepiej niech mu poda np. rumianek u nas łagodził troszkę objawy. Obstawiam, że przy takiej ilości kopru to mały ma wzdęcia głównie przez herbatkę.

Mariola nie martw się nie przekręcaniem Zosi, moja koleżanka ma tylko miesiąc przed terminem urodzonego, a zaczął się turlać dopiero w 7 miesiącu. Kładź jej zabawki po bokach tak, żeby musiała się obrócić, aby je dobrze widziała i będzie ok. Lekarz na pewno Ci powie kiedy masz zacząć się martwić ;)
Mój Misiek np. nie lubi przewrać się z boku na bok, ale za to uwielbia pełzać wokół własnej osi, tak jak wskazówki zegarka(nawet robi to gdy leży na plecach) bardzo fajnie to wygląda :lol:

Co do butelek aventu to my ich używamy do herbatek i ten syk co słychać przy piciu to jest właśnie odpowietrzenie :P One mają koło zakrętki taką specjalną dziurkę :blink:

Emma to już wiadomo czemu czujesz te kilogramy na rękach :silly: Super, że Córa rośnie.

A u nas na szczęście też zębów nie widać chociaż każda babcia ( a ma ich 2 plus 1 prababcie) cały czas twierdzi, że zęby mu idą, bo rączki do buzi wkłada :dry: tyle, że on rączki wkłada już prawie od dwóch miesięcy, a zębów jakoś nie widać :woohoo:

Miłego dnia Mamuśki :)

12 lata 5 miesiąc temu #402748 przez gaabrysia
Ja też uważam ,że koperek tylko szkodzi sama podałam go tylko raz i wydawało mi się ,że tylko zaszkodził.
Cały czas podawałam rumiankową (tzn jak udało mu się jakąś kroplę wydusić ;) )
Ale trzeba przyznać ,że z nowej butli doi jak jeszcze będzie miał bardziej przepływowy smok to już w ogóle będzie git ;)

Adek też czasem wchodzi pomiedzy szczebelki ,ale myślę że już na tyle to "opracował" że sam sobie krzywdy nie zrobi.

Emma miałam wczoraj zapytać czy skończyło się na Smykowych zakupach? u nas zazwyczaj kończy się na dziale dziecięcym o ile taki jest w sklepie ;)

12 lata 5 miesiąc temu #402769 przez gaabrysia
Martyna a Adrianek teraz bardziej bok preferuje, bo z brzucha nie umie się odkręcić i musi mnie wołać ;) a najbardziej teraz się stopy podobają :)
Załączniki:

12 lata 5 miesiąc temu #402781 przez Tee
No dziewczyny to macie szczęście skoro wasze dzieci takie rozważne… :)

moja Zuzolinka w dzień w kojcu nie śpi- ona w ogóle w dzień nie śpi- robi tylko 20-30 min drzemki w naszym łóżku bo łóżeczko i kojec ją parzą!!!
A gdy kładliśmy ją w nocy spać „normalnie” to budziła się w poprzek łóżeczka z nóżkami poza szczebelkami i z główką wciśniętą w ochraniacze… więc skorzystaliśmy z okazji i z pieniążków „zarobionych” na chrzcinach kupiliśmy kojec. Teraz wiem że jest w nim bezpieczna…

No a moja siostrzenica łapała się za łóżeczko i odchylała do tyłu- rzucała się na szczebelki… takie sobie zabawy wymyślała więc siostra też kupiła kojec (ale to jakiś czas temu- teraz już z tego kojca 3 ich dzieci skorzystało- tzn ostatnie skorzysta dopiero w październiku) … ale i tak obkładała go poduchami bo Hania (średnia córeczka)cały czas nowe zabawy sobie wymyślała… aż strach było patrzeć jak upada na plecki- a przy tym tak się chichotała że szok- czego to dzieci nie wymyślą- więc my zapobiegawczo kupiliśmy kojec.

ale wam łóżeczka niech służą jak najdłużej :laugh: … zwłaszcza że Emma ma 2 w 1 (pomysłowe i bardzo ładne i praktyczne)… każde dziecko jest inne i może wasze nie będą tak maszerowały po łóżku przez sen jak Zuza.

Fajnie że butelki służą- a synuś mimo że prawie najmłodszy to rozwija się w zastraszającym tempie :) – gratuluję wszystkich osiągnięć.
My na razie jesteśmy na etapie leżenia na brzuchu i przekręcania się z plecków na boczki… dalej nie idzie… ale się nie lenimy- cierpliwie czekamy i ćwiczymy… ;)

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #402905 przez marigra
Czesc dziewczyny

Troche odsapnelysmy po wczorajszej nocy. Dziiejsza byla duzo spokojniejsza. Moze to nie to co bylo, ale obeszlo sie bez czopkow i wiekszych lamentow. Tylko mala tak rozregulowala teraz brzuch, ze nigdy nie wiem ile bedzie kupek. Przed wczoraj nie bylo ani jednej, wczoraj bylo chyba z 5 ikilka zielonych, dzisiaj znow cisza......juz wrocilm do menu z poczatku kafminia, ke to teznic nie zmienia......hmmmm.....obstawiam albo kaszke, albo spagetti....tykko tak mysle ze nakaszke zareagowalaby odrazu a nie po 2 tygodniach dopiero :unsure:

A naskrobalyscie strasznie duzo, wiec

Emma-Zosia pieknie rosnie:-)a za pin dziejuje na pewno skorzystam ztych2tys. I kupie wkoncu te buty. Mysle ze na jednej parze sie nie skonczy ;) pamietam tez o tym jablku , ze rozluznia, ale jestesmy obecnie na wsi zabitej dechami, gdzie nie ma takich rarytasow, a z domu nie wzielam, wiec musimy poczekac na powrot....mam tylko marchewke, ale nie podaje zeby jej jeszcze bardziej nie zablokowac...

Martyna- niestety ja tezuwazam ze nadmiar jest rownie szkodliwy jak niedomiar.ja po takim czasie to na pewno skorzystalabym z rad lekarza. Bo skoro herbatka nie oomaga, to znaczy ze tocos innego.

Tee- twoja Zuzka to jak moja wdzien nie spi za wiele, ale na szczesciew nocy nadrabia:-)co prawda nie rozrabia jak twoja.jak zasnie tak sie budzi, czyli na pleckach rozwalona jak"Jezus ze Swiebodzina" :lol: ,wiec na szczescie nie musimy kombinowac z kojcami, bo ochraniacze w zupelnosci wystarczaja. Mielismy etap kedybudzilasie wpoprzek lozka, ale okazalo sieze za wysoko podnieslismy materac i jaksid ruszalaw nocy to sie turlala:-)

Gabi- ten twoj Adrianek tobedzie przystojniak......ahhhhh....i jak pieknie trzyma stopki.......a dawala juz kaszke?

Jesli chodzi o butelki mamy 2.pierwsza avent ze smoczkiem 1 - do ewentualnego mleka i druga jakas bezimienna od laktatora-do herbatki. I ten asortyment jak narazie nam w zupelnosci starcza, bo jszcze jestesmy na cycku, wiec nie mialam potrzeby zmiany smoczkow i dokupowania butelek. A pije jej sie dobrze z obu. A tak na marginesie to myslalam, ze teraz to juz wszstkie smoczki maja odpowietrzniki...
Jesli chodzi o herbtake, ZUZKA pije bardzo malo i tylko w upaly. Robie zazwyczaj ok. 100-110 ml i prawie wszystko wylewam....
Ze sportow my przekrecamy sie na boczki, z pomoca na brzuch i z brzucha na plecki, ale teraz rzadziej.....obecnie bardziej od sportow interesujaja wszelkie piski, spiewy ikolysanki we wlasnym wydaniu. Boki mozna zrywac jak sobie spiewa isie usypia:-)

12 lata 5 miesiąc temu #402919 przez gaabrysia
Dziekuje w imieniu Adrianka :)
Kaszki jeszcze nie podałam (ale kupiłam) poczekam na opinię lekarza na najbliżej szczepionce.

mój też tak "śpiewa" i to raz nisko a za chwilę wysoko ,że sam aż się dziwi ;) do tego cmoka i puszcza bańki ;) zazwyczaj w domu, w wózku pełna powaga .. heh

My też na cycku, ale zbliżający się nieubłaganie powrót do pracy mobilizuje do nauki picia jak narazie tylko herbaty.. mleko modyfikowane, będę wprowadzać powoli po 1 butli dziennie od wrzesnia. Siostra tak doradziła bo jak to ona pow.. inaczej może mu tyłek rozerwać .. :/

poszłam dziś do calineczki po smoki do butli wróciłam z :
ręcznik z żabką,
gryzak aventu- bardzo fajny ;)
grzechotka,
kubek ;)

a z allegro (jak to siostra mówi choroba młodych matek) też muszę przystopować -mieszkamy w kawalerce ;))

uczulenie na kakao lub pomidory nie jem tego i tego i schodzi ładnie.

12 lata 5 miesiąc temu #402920 przez gaabrysia
Dziekuje w imieniu Adrianka :)
Kaszki jeszcze nie podałam (ale kupiłam) poczekam na opinię lekarza na najbliżej szczepionce.

mój też tak "śpiewa" i to raz nisko a za chwilę wysoko ,że sam aż się dziwi ;) do tego cmoka i puszcza bańki ;) zazwyczaj w domu, w wózku pełna powaga .. heh

My też na cycku, ale zbliżający się nieubłaganie powrót do pracy mobilizuje do nauki picia jak narazie tylko herbaty.. mleko modyfikowane, będę wprowadzać powoli po 1 butli dziennie od wrzesnia. Siostra tak doradziła bo jak to ona pow.. inaczej może mu tyłek rozerwać .. :/

poszłam dziś do calineczki po smoki do butli wróciłam z :
ręcznik z żabką,
gryzak aventu- bardzo fajny ;)
grzechotka,
kubek ;)

a z allegro (jak to siostra mówi choroba młodych matek) też muszę przystopować -mieszkamy w kawalerce ;))

uczulenie na kakao lub pomidory nie jem tego i tego i schodzi ładnie.

12 lata 5 miesiąc temu #402952 przez strangerwold
ahoj mamuski wrocilam!
Po pierwsze bylo super przezaje***fajnie! Aż szkoda bylo wracać!
Druga rzecz Bartus je 2x dziennie bebilon 1 bo sie nie najadal nie jestem z tego zadowolona ale to dla jego dobra.
Podróż zniosł bardzo dobrze 850 km 14 h drogi w aucie ja ciezko to znioslam ale zniego jestem dumna !

Muszę was nadrobic mamusie!!

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka