BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

12 lata 5 miesiąc temu #402300 przez gaabrysia
u nas też ząbkowanie, co gorsza jak pisałam koło kła ząbek jest chyba nie tak ułożony, jest biała - ostra biała kulka. I myślę ,że mu to doskwiera.. ale mimo wszystko jak to mówie szczeżuje cały czas ;D

dziś przyjdą butelki tomme tippeer może lepiej się będzie piło niż z tych aventu ,żeby w ogóle. Też bym chciała młodego u dziadków np zostawić i skoczyć z JArkiem na rower ;)

Emma co do skazy, to już zgłupiałam :unsure: druga osoba mówi mi ,że na buzi..
to w takim razie pewnie kakao... lub pomidory. A ja wyrzekam się nabiału który tak lubię..
Emma pow mi jeszcze czy zostawiałaś Zosie wcześniej samą z dziadkami? coś mi świta ,że raz byliście chyba w restauracji ..) żeby sie przyzwyczajała..

wczoraj widziałam 3,5 mc dziewczynke wieksza niż mój Adrian :ohmy: (który wygląda co najmniej na 10mc:) )

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #402309 przez Tee
My mamy sporo rzeczy z tommee tippee – butelki, smoczki, gryzaki, termo opakowanie… ogólnie jestem z nich zadowolona. Zuza używa ich (butelek od urodzenia)- nam przypasowały/ a po za tym mają fajny kształt zarówno butelki jak i smoczki – smoczki przypominają pierś i sutek… niby

Musisz tylko sprawdzić czy w smoczkach są odpowietrzniki (takie jakby dzyndzel ki) by dziecko się nie zassało… my mieliśmy takie bez odpowietrznika i pół miasta przeszliśmy by odpowiednie (z odpowietrznikiem) dokupić.
Na samym początku kupiłam dwie butle z termometrem- nam nie odpowiadały-termometr oszukiwał a po za tym było za dużo mycia… składania. Teraz dokupiłam zwykłe i jestem z nich bardzo zadowolona.

Aventu miałam jedną- małą od laktatora też była Oki. Chociaż Zuzolince bardziej te odpowiadają więc nie dokupowałam większego smoczka…

Tak więc ja polecam tommee tippee u nas się sprawdziły.

A co do gryzaków tzw dziąsełek Zuzi dalej nie pasują…

Chyba też u nas ząbkowanie- mało śpi, ciągle się wybudza… marudzi a od wczoraj ma temp 37,7 niby to jeszcze nie temp. Ale troszkę się martwię- jak na razie zębów brak. Gdy posmaruje jej dziąsełka chwile spokojnie poleży i nie wiem czy żel daje ulgę czy po prostu jest zajęta zlizywaniem go z dziąsełek.

12 lata 5 miesiąc temu #402340 przez marigra
Czesc dziewczyny

Widze ze dyskusja pelna geba:-),niestety nie nadrobie, bou nas fatalna noc.Zuzolka tak siemeczyla z brzuchem, wrzeszczala wrecz z bolu....dopiero rano zrobila meeeeeg kupe i jest spokojniejsza.....ale normalni jszcz nigdy nam tak nie plakala, nawet czopki nie pomagaly.....teraz wnioskuje ze to chyba kaszka j przyblokowala, bo odkidy ja je, to mamy coraz rzadziej kupy- wczoraj np. Nie byloani jedenj dopiero dzisiaj......

No nic ide :-)regenerowac siebie i dziecko a pozniej bedziemy nadrabiac.......

12 lata 5 miesiąc temu #402429 przez ewelina.zak.1991
U nas takze zabkowanie a wiec marudzenie i placz nawet na rekach... az sie boje ile to bedzie trwalo bo coraz gorzej to znosi... wlasnie a co do podciagania do siadania to pozwalacie maluchm usiasc na chwile oczywiscie przytrzymujac je pod paszkami? bo ja wlasnie tak pare razy zrobilam i jemu sie bardzo podobalo ale boje sie ze robie mu tym krzywde,ze jeszcze za wczesnie...

Moje maleństwo !!!:*

12 lata 5 miesiąc temu #402439 przez gaabrysia
Tee my się oduczyliśmy smoka ;) - za bardzo się podobał i podejrzewam ,że później byłby jeszcze wiekszy problem. Takto postekał z 3 dni i już zapomniał z czego ja się bardzo ciesze :laugh:

Mam nadzieje,że butelki podpasują bo zamówiłam 2 duże 1 małą i termoopakowanie ;D
Aventu też mam 2 , ale jakoś nie idzie niewiem czy poprostu dlatego że nie potrafi.. uczymy się na herbatce - kupiliśmy taka dzika róża z maliną i muszę przyznać że bardzo smaczna ;))

Co do sadzania dziecka to uważam,że to za wczesnie( sam usiadzie jak będzie na to czas) co innego jak robi to lekarz żeby sprawdzić czy się prawidłowo rozwija ..

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #402459 przez Tee
gabii miałam na myśli smoczki do butelek. jak są bez odpowietrznika to się zasysają i trzeba wyciągać dziecku z buzi podczas jedzenia. My preferujemy te z odpowietrznikiem

wiem że twój synuś nie ssie smoka :) :) gratuluję :) my dajemy do spania i w tragicznych momentach gdy nie możemy Zuzy uspokoic(smoka LOVI uspokajającego- chociaż czy on taki uspokajający- ciężko stwierdzić ;) ;) )

My jeszcze nie sadzamy, raz tylko sprawdziłam czy główkę trzyma jak się ją za łapki złapie- trzyma więc oki i już jej tym nie maltretuje!
usiądzie kiedy będzie chciała- próbować się samej podciągać jej pozwalam- a co niech Ćwiczy tak nam doradziła pediatra- podobno nie można zakazywać i my się tego trzymamy. Powiedziano nam że sama sobie krzywdy nie zrobi bo wie na co ją stać :) więc dajemy jej zielone światło :laugh:

12 lata 5 miesiąc temu #402469 przez gaabrysia
aaa chyba że ;)

jeżeli to taka dziurka z boku to w jednej mam bo już przyszła (przyssał się! ;) ), teraz czekam na te wieksze.
Ale te z aventu nie mają też chyba.

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #402487 przez emma
dzieki, dziewczyny, wiedzialam, ze moge na was liczyc w kwestii pisania! :lol:
u nas na szczescie juz po wszystkim! 3 urzedy i 3 szczepionki, w tym rotawirus!
pewnie ameryki nie odkrylam, ale mam nowy patent na to, zeby Zosia nie wyla u lekarzy i nie bala sie obcych: karmie ja przed samym wyjsciem albo juz w przychodni - jak jest najedzona, ma szampanski wrecz humor - nikogo sie nie boi, nie wyje i smieje sie do obcych - normalnie wczoraj w przychodni ortopedycznej nie poznalam dziecka, jak zaczela smiechami zaczepiac obce baby :blink:. dzisiaj w ogole bylo bosko, bo wczoraj zasnela nam po 21, a wstala o 10:45 - musialam ja budzic, bo bysmy sie spoznily na szczepienie ;). o 7:30 chciala jesc, wciagnela 200 ml i dalej w kimono... :lol: nowe pomiary: waga 7900, wzrost 68 cm! :lol: kto da wiecej? :laugh: dzielnie wypila rota, potem zaplakala przy pneumokokach, ale juz w parku zasnela - na udkach nie ma sladu, dziecko wesole, goraczki brak - takie szczepienia to mozemy miec co tydzien! :laugh: pobawila sie, a teraz znowu padla i spi. zaraz zostawiam ja z tata i ide na zakupy! :) chce sobie kupic jakas fajna sukienke, a pewnie jak zwykle wroce z bodziaczkami i bluzami niemowlecymi :silly:.

gaabrysia napisał:

u nas też ząbkowanie, koło kła ząbek jest chyba nie tak ułożony

nie martw sie na zapas, bo moze wszystko bedzie w porzadku, trzeba czekac i tyle. a na wizycie zapytaj lekarza, bedzie wiedzial najlepiej!

gaabrysia napisał:

dziś przyjdą butelki tomme tippeer może lepiej się będzie piło niż z tych aventu ,żeby w ogóle. Też bym chciała młodego u dziadków np zostawić i skoczyć z JArkiem na rower ;)

Emma co do skazy, to już zgłupiałam :unsure: druga osoba mówi mi ,że na buzi..
to w takim razie pewnie kakao... lub pomidory. A ja wyrzekam się nabiału który tak lubię..
Emma pow mi jeszcze czy zostawiałaś Zosie wcześniej samą z dziadkami? coś mi świta ,że raz byliście chyba w restauracji ..) żeby sie przyzwyczajała..

tez polecam te buteleczki - my od razu kupilismy z odpowietrzaczem - taka mala tutka w dolnej czesci smoczka, uzywamy od urodzenia i bardzo sie sprawdzaja. do 2,5 miesiaca karmilam piersia, a dzieki tym butelkom malej nie odechciewalo sie piersi, bo troche trzeba sie nameczyc, zeby z niej pociagnac :). warto tylko sprawdzic przeplyw smoczkow, dla dzieci powyzej 3. miesiaca sa te z numerem "2", leci z nich wiecej niz z "1" - uzywalam "1" do 4. miesiaca, potem Zocha zaczela sie wkurzac, ze leci tak wolno, a jak zmienilam na "2", byla bardzo zadowolona! :)

skaza prawie na 100% na buzi - moj maz i szwagierka mieli - takie szorstkie grudki na policzkach, czasem skroniach i ramionach. mysle, ze lekarz obejrzy i zawyrokuje, tymczasem kakao odstaw. :)

jak Zosia byla malutka (ponizej 2 miesiecy) zostawialam ja z dziadkami pare razy - mysle, ze okolo 10. tylko ze ona wtedy nie kumala, kto jest kto i wszystko bylo jej jedno. teraz jest bardziej strachliwa na tym tle, zostawilismy ja ostatnio tylko raz z nimi i poszlismy do klubu, ale... najpierw polozylismy ja spac o 22, a do klubow wyszlismy przed 23, jak wrocilismy ok. 2, mala ciagle spala i nie zbudzila sie podczas naszej nieobecnosci, wiec to nie to samo... :dry: test za tydzien, jak pojedziemy na 3 dni nad morze :blink:.

ewelina, jesli chodzi o siadanie, mam takie samo zdanie jak gabi, nie sadzalabym jeszcze dziecka, jesli samo tego nie potrafi. ma czas. wystarczy, ze polsiedzi w bujaczku.

marigra, wspolczuje wam nieprzespanej nocy! :( probowalyscie herbatki rumiankowej na ten brzuch? a moze to odpowiedni moment na jabluszko - pamietasz, ze rozluznia kupki, moze razem zadziala jak trzeba? :) marudzenie moze miec jeszcze podloze "zebowe", poobserwuj! u nas na razie z zebami cisza, pani dr stwierdzila "nic ja tu jeszcze nie widze" - i dobrze! :laugh:

12 lata 5 miesiąc temu - 6 lata 6 miesiąc temu #402488 przez asiula2134
.

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #402492 przez emma
dziewczyny, ciesze sie, ze macie pin, karty rozesle poczta, pamietajcie tylko, ze mam dzienny limit wydatkow - 2 tys. zl, wiec szalejcie z glowa! :silly:

asiula, nie mam zadnego problemu z kotem, bo mimo ze jest dosyc ciekawski, caly czas boi sie Zośki, zwlaszcza, ze ona sie juz za nim rozglada i jak tylko sie zblizy, chce go chwytac za siersc, co jest latwe, bo on ma dlugie wlosy, okolo 10 cm :). jak jej sie uda go dotknac, kot zwiewa jak oparzony, czasem tez siada w bezpiecznej odleglosci i sie przyglada. nigdy nie wskoczyl do wozka ani do lozeczka, pewnie ze strachu, czyli na razie wszystko ok - poza jego humorem, kiedys byl moim syneczkiem, teraz jest troche zapomnianym starszym bratem i poczatkowo ciezko sobie z tym radzil, ale powoli przywyka do nowej sytuacji :).

a co do fajek, to ja tez miewalam takie objawy lekkiego zatrucia nikotyna, jak zdarzalo mi sie zapalic, kiedy bylam malo najedzona albo glodna... wtedy zawsze mam zawroty glowy i nudnosci, wiec mnie raczej fajki by nie odchudzily - musze szukac innych sposobow :silly:.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

12 lata 5 miesiąc temu #402493 przez asiula2134
zastanawiam się nad zakupem dzbanka filtrującego - czy któraś z Was używa takiego?? i może coś polecić?

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #402496 przez gaabrysia
Asia i Emma ale z was kopciuchy ;))

Emma korzystasz z piłki ? ;)

odstawie kakao może i mi wyjdzie na dobre, zaopatrzyłam się w mentosy owocowe i pieke biszkopta dla odmiany ze śliwka ;)

A z zębem niestety chyba tak będzie, czuje już ostre pod palcem szkoda;(

wolałabym jedynki na początek, ale nie omieszkam zapytać dopiero 08.08

O dzbanku sie nie wypowiem bo nie posiadam, ale ciekawie brzmi :laugh:

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #402498 przez emma
gabi, w ciazy, zwlaszcza pod koniec, korzystalam bardzo. a teraz tyle nam przybylo w domu szpargalow, ze przed chrzcinami spuscilismy powietrze - bedzie czekac na kolejna ciaze :blink:.

tez nie mam doswiadczen z takim dzbankiem, wiec nie pomoge, ale moja znajoma uzywa i sobie chwali. spadam na zakupy, do wieczora! :kiss:

12 lata 5 miesiąc temu #402499 przez mariola2041
hej dziewczyny...ale dużo tu piszecie...u nas Zosia to chyba leniuszek bo nie chcę się przekręcać z pleców na brzuch bez naszej pomocy...trochę mnie to martwi bo ma już skończone pół roku ale przecież urodziła się za wcześnie o 10 tygodni...a jeśli chodzi o brzuszek to ja raz dziennie podaję Zosi herbatkę koperkową i nie ma problemów z brzuszkiem...po za tym ładnie zjada mi marchewkę z ziemniaczkiem...śmieje się na początku i bawi a potem wcina jak szalona...i dużo gada po swojemu a przy cycku to najwięcej:p

[url=http://

[url=http://

[url=

12 lata 5 miesiąc temu #402500 przez gaabrysia
Emma czyli teraz masz smoka 2.. hmmm zamówiłam 3 i 3 z 1 ;/

ile zapłaciłaś za samego smoka?

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka