BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

12 lata 3 miesiąc temu #428826 przez georgette102
hej,

gusiag
tak myślałam, że Ola też się zarazi, ale dobrze, że łagodnie to przechodzi no i oczywiście buziaczki od cioci georgette :lol:

tee śliczne zdjęcia Zuzolinki

marigra dobrze ze już po chrzcinach i jeszcze lepiej, że wszystko się udało :) czekamy na zdjęcia

ehhh dziewczyny dzisiaj padam na twarz, Maja w nocy budziła się co chwilę, od 3 to już w ogóle nie śpię ale tli się iskierka nadziei, że niedługo znowu będzie trochę spokoju - widać, że za chwilę pojawi się ząbek... to będzie już nasz trzeci :lol:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 miesiąc temu #428833 przez gaabrysia
Adrianek się JESZCZE nie zaraził.. ale zdrowko napewno się przyda jak cały dom w bakteriach - dziękujemy.

Na zdjęcia czekamy z niecierpliwością ;)

hmm my też w nocy kiepsko śpimy, co 2-3h mleko .. może któraś z mam ma pomysł,żeby moje dziecko zechciało pić mm ? chciałam zacząc podawać powoli.. ale mimo tego,że "drze" się z głodu będzie wypychał smoka jezykiem (sok i herbatke doi)

jak wasze dzieciaki w nocy ? nie odkrywają się ?

My lubimy naszą hula kula ;)

12 lata 3 miesiąc temu #428852 przez georgette102
gabi podawanie mm to nie taka prosta sprawa, może pamiętasz, że niedawno ja walczyłam z Mają i teraz bardzo ładnie pije, ale zanim do tego doszłyśmy to duuuuużo mleka wylądowało w zlewie; moja rada to cierpliwie i systematycznie próbuj podawać mm; u nas to wyglądało tak, że butelkę wprowadziłam na noc (cycki przez kilka dni cierpiały) i konsekwentnie każdego dnia Maja dostaje o tej samej porze mm a jak się obie do tego przyzwyczaiłyśmy to teraz już dostaje mm 2 razy na dobę

12 lata 3 miesiąc temu #428864 przez gusiag
a mam pytanie z innej beczki: jak uczycie o ile już uczycie nawyku gryzienia. Dziś słyszałam na placu zabaw od jednej z mam półtora rocznej dziewczynki że ona nie gryzie mimo że ma zęby tylko wszystko chce w papkach jeść.

12 lata 3 miesiąc temu #428956 przez georgette102
gusiag jedyne poza płynnymi i papkowatymi pokarmami Maja dostaje chrupki kukurydziane

a wiecie co się stało? dziwna rzecz... Maja ok 18.00 zawsze dostaje cycka a dzisiaj zastrajkowała i nie chciała, więc dałam jej butelkę i chętnie wypiła mm :ohmy: z jednej strony fajnie by było, gdyby ona już nie chciała piersi - o wiele łatwiej byłoby mi ją przestawić na mm, no ale zobaczymy co będzie dalej

12 lata 3 miesiąc temu #428961 przez gaabrysia
hmm no właśnie babcia otworzyła puchę jak byliśmy na weselu- tuż przed naszym powrotem więc nie dostał... korzystając z sytuacji chciałam mu podawać chociaż raz (na razie) tym bardziej,że wracam do pracy co prawda 4h, ale nie wiem czy uda mi się odciągnąc na każdy dzień..
ale to wyższa szkoła jazdy z moim dzieckiem! :( co zrobie to wylewam ..
a jakie macie mleka ja Bebilon , ale spotkałam się z opinią ,że Nan smakuje bardziej jak mleko z piersi (tylko ,że on nawet mojego mało co wypija z butli, a już na pewno nie ode mnie!;) )

co do pokarmów się nie wypowiem, bo jak na razie wszytsko jemy w postaci papki.
i jedyne co gryzie, to mnie po cyckach ;)

12 lata 3 miesiąc temu #429055 przez emma
czesc, dziewczyny! :)

u mnie niestety juz robota wre... czasem czytam w komorce, co piszecie, ale z udzielaniem sie bedzie pewnie gorzej. jak koncze prace, robie jakies zakupy, potem obiadek, chce sie jeszcze z Zosia pobawic, wiec turlamy sie po podlodze albo idziemy na spacer, albo jedno i drugie, potem kapiel, spanie i chwila odsapki, przygotowanie na nastepny dzien i tak leci. w weekend najpierw sprzatalismy, a potem odpoczywalismy i spacerowalismy sporo, chociaz u nas pogoda nie rozpieszczala. na szczescie chyba najgorsze za mna, teraz bede konczyc o ludzkich porach i wracac do domu ok. 15.

wspolczujemy wam bolesnego zabkowania i przeziebien, dla nas, odpukac, to nieznane zjawisko! :) kurujcie sie i oby jak najrzadziej was dopadaly takie atrakcje! :kiss:

w menu Zosi od niedawna takze dynia - smakuje, nie tak jak marchewka i jablko, ale prawie ;).

sto lat od cioci emmy dla Oli! :kiss:

jesli chodzi o jedzenie stalych pokarmow, to ja radze mamom najstarszych naszych dzieci, zeby jak zabki zaczna sie pojawiac, stopniowo rezygnowaly z miksowanych papek. najpierw dobrze sprawdza sie rozgniatanie gotowanych warzyw/owocow widelcem albo scieranie na grubszej tarce, a potem krojenie na kawaleczki - oczywiscie bez stresu, nie od razu, ale tak jeszcze przed skonczeniem roczku. po prostu dla zdrowego rozwoju dzieci w tym wieku papkom mowimy "papa", jak i smoczkom niestety :). pewnie, ze niektorzy rodzice wola miksowac i miec spokoj, ich wybor, odradzam, ale nie placze, w koncu to moi przyszli pacjenci! :silly: :)

dobrej nocy dla wszystkich! :kiss:

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #429070 przez marigra
dobry wieczór:)

na zdjęcia niestety musimy troche poczekac, ale coś wrzucę na pewno...

gabi- u nas z mm nie ma problemu ale tez mielismy wczesniej taki problem ze Zużka wogóle odmawiała buitelki, niewazne co było w środku, ale byłam konsekwentna, podawałm ja co jakis czas, az wkońcu któregos dnia wypiła (za waszymi radami zmienilam wtedy smoczek na wiekszy). A teraz pije chetnie kazda ilość którą jej podam. My uzywamy Bebilon.Ale z racji tego ze ona zje wszystko zastanawiam sie czy moge swobodnie zmienic jej na inne mleko, a do tego odrazu na 2 (bo właśnie skonczyła nam sie puszka 1)....bo zapomniałam wczesniej mieszac 1 z 2 :dry: Adrianek pewnie dlatego nie chce od ciebie pic, bo wie ze ty masz cycusia...moze niech tatuś spróbuje go karmic butelką.

a jesli chodzi o karmienie u nas po weekendzie (a był szalony przed tymi chrzcinami) mam zanik mleka.....ehh spowrotem musze walczyc o laktacje...troche to zaniedbałam bo bardzo mali piłam, Zuzak dostawała głównie mm i teraz sa tego konsekwencje....chciałam jeszcze troche pokarmic no ale zobaczymy jak to bedzie...

emma- no niestety takie jest zycie, jak juz sie praca zacznie to dzien leci szybko..A Zosia grzeczna??? no i zjada już dynie, super. Nam niestety dynia nie bardzo podchodzi....ale próbujemy czego innego w zamian.

gusiag - my jeszcze nie uczymy sie gryzienia, bo nie mamy czym gryźć i szybko sie nie zapowiada. Ale będąc dzisiaj w sklepie specjalnie patrzyłam na "starsze" sloiczki, i widze, ze konsystencja dan jest dostosowana do wieku. W starszych miesiącach nie są to już typowe papki, tylko maja w skladzie wieksze kawałki, a przy roczku to juz mają właściwie całe kawałki - tak jak mówi emma

a żeby ciociom nie było smutno zdjęcie z dzisiejszego dnia na dobranoc :lol:

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
[/img]
Załączniki:

12 lata 3 miesiąc temu #429366 przez gaabrysia
Asiula dziękuję za przesyłkę ;*

12 lata 3 miesiąc temu #429482 przez georgette102
haluuuu to nie weekend a co wy tak cicho :unsure:

gabi ja mam bebiko, bo bebilonu to w ogóle nie chciała, chociaż moja pani pediatra nakłaniała nas do bebilonu, bo bebiko jest bardziej słodkie i to podobno niedobrze

marigra
powodzenia w walce o laktację, a ja tak szczerze, to chciałabym już przestać karmić Majkę piersią, ale za miękka jestem :silly:

12 lata 3 miesiąc temu #429488 przez gusiag
obecna.. czytająca.. bez sił i "zamulona"

12 lata 3 miesiąc temu #429512 przez marigra
dzien dobry

myslałam, ze po całym dniu wejde i bede miała co nadrabiać a tu cisza......

georgette - ja wlasnie kupiłam dzisiaj bebiko :S hmmm i moze to zle skoro jest slodkie....zobaczymy...a laktacja na szczescie powraca....ja tak optymalnie chciałabym karmic rano i wieczorem, a w ciagu dnia butla. Jak narazie raz dziennie dostaje tylko mm, chociaz tez nie zawsze - dziiaj np nie dostała jeszcze wogóle...wychodze z załozenia ze skoro mam ja to po co przepłacać ;)

gusiag - odpoczywaj i duzo zdrówka dla was dziewczny...a jak Ola??

12 lata 3 miesiąc temu #429527 przez mariola2041
hej dziewczyny...moja Zosia od początku pije Aptamil i jak na razie nie ma problemów z piciem...tylko wczoraj od godzinny 15 do dziś rano nie jadła nie wiem czym to spowodowane??może u was też tak było??

[url=http://

[url=http://

[url=

12 lata 3 miesiąc temu #429539 przez gaabrysia
mnie nie było, ale dużo mnie nie omineło ;))
MAriola u nas był brak apetytu tuż przed pokazaniem się zęba..

ja lubię karmić Adrianka ale chciałabym powoli go przestawiać..albo chociaż żeby pił i to i to. chcieć nie znaczy móc .. może faktycznie kupię inne mleko. bebiko jest chyba w biedronce ?

tak się objadłam ,że ruszać się nie mogę- to moje łakomstwo idę leżeć!
makaron z sosem z cukinii szybko i pychaaaa . dziś pierwszy raz jadłam i się zakochałam.

12 lata 3 miesiąc temu #429547 przez gusiag
marigra napisał:

gusiag - odpoczywaj i duzo zdrówka dla was dziewczny...a jak Ola??

dzięki, ja czuje się do bani, strasznie nie lubię mieć kataru i zatkanego nosa bo się przy tym strasznie męczę nie śpię itp. no ale trudno. A Ola bardzo dobrze, z noska lało jej się tylko dzień, teraz jest ok. Ja "odkurzam" jej nosek jak jest potrzeba i oddycha swobodnie i jest ciągle pełna energii czego o mnie powiedzieć się nie da.

A co do mleka to trzeba stopniowo przekonywać dziecko do butli jeśli chcecie karmić mm.
A ja daje Hipp i Nestle a kaszki robione na wodzie daje i z Nestle i z Bebivity.

Emma dziękujemy :kiss:

Gabi miłego leżenia :)

Mariola u nas jak Ola nie chciała jeść to chodziło o smoczek do butli. Nie wiem jak u Ciebie.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka