BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

11 lata 4 miesiąc temu #741195 przez ewelinda83
Ewelina prosze o to link do koncowki do odkurzacza www.ebay.pl/itm/130619224340?ssPageName=...id=p3984.m1497.l2649

Martyna moze Szymon ma jakies uczulenie na proszki do prania albo plyny :unsure: moze jakies nowe kosmetyki masz :unsure:
a conversy mozna nosic do wszystkiego :) do spodni, spodnic, a nawet sukienek :blink:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 4 miesiąc temu #741271 przez gusiag
cześć
Marigra to niedobrze,że chore musicie chodzić do pracy i żłobka :( mam nadzieję, że minie szybko to cholerstwo. Flohmarkty super, już się zaczną co weekend i chcę Oli kupić rowerek biegowy i jakieś nowe zabawki

georgette daj znać jak to spotkanie?? A Majorki proszę nie zazdrościć bo się coś popieprzy ;)
a obiadek oczywiście z pojemniczka bo krupnik zjadła 3 łyżki i odmówiła, trzymałam ją więc do 16 bez żadnego jedzenia i nadal nie chciała więc się poddałam i zjadła cały pojemnik gotowego jedzonka :(

Ewa gratuluje Ci, że dałaś radę z mamą i że Kinga spała super całą noc :) fajowo! I nie ma za co nie dziękuj, oby pomagało odciąganie :)

Ewelina proszę tu link do aspiratorów na allegro, ale są też w aptece :)
allegro.pl/listing/listing.php?string=katarek

Martyna i co powiedział lekarz skoro nie alergia?
Mamy dwie knajpki pod domem z której wszystko może być na wynos, i sushi i dania chińskie itp. Zamawiamy na wynos i odbieramy sami bo wtedy jest dodatkowo 20% zniżki za odbiór osobisty. Ale jest strona która nazywa się liferando.de na niemcy i tam wpisujesz gdzie się znajdujesz, jakie miasto, i jakie jedzenie chcesz zjeść, wpisujesz sushi i wyskakują knajpki które robią na wynos i dowóz :) polecam, często zamawiamy
jak masz pytania odnośnie strony to śmiało, pamiętaj też o flohmarktach, póki tam jesteś!

11 lata 4 miesiąc temu #741303 przez martyna123
Gosia- dzwoniliśmy do lekarza i Pani w recepcji powiedziała że jak chcemy to zrobi termin i zrobią kolejne badania na 3 rzeczy na alergia ale nie mam pomysłu co by go mogło uczulać.
Proszki i płyny odpadają bo już to sprawdzałam.
Sprawdzałam czy jest chinskie na wynos i niestety nie ma :( bo to takie małe zadup...
Flomarków też pilnuje myśle że w sobote i niedziele uderze gdzieś na bazarki.

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #741339 przez ewelinda83
Powiedzcie mi prosze czy moge uzyc kropelek Cebilon ktore nam otwarte juz jakis czas :S na opakowaniu jest napisane ze moga byc uzyte do 3 miesiecy od otwarcia, a nasze sa otwarte napewno dluzej :S
Teraz przy tym katarze by sie przydaly :blink:

Te moje dziecko coraz bardziej mnie zadziwia :) papuga jedna powtarza wszystko :ohmy: sklada juz male zdania: tato lobuz, do domu, daj pic, aaaa kotki dwa, byla zabka itp .... dumna jestem z niej bardzo :woohoo:

11 lata 4 miesiąc temu #741403 przez gusiag
Ewa ja podaje otwarte są dłużej i stoją w lodówce, nie wiem czy wolno, ale podaje

11 lata 4 miesiąc temu #741408 przez ewelina.zak.1991
Gosia dzieki :) ja mam ten aspirator nose frida ale tego akurat nie da sie podlaczyc do odkurzacza. i w ogole nie da sie ruszyc ani paiknac ani wyciagnac i robimy to na sile... A kiedys az sie caly trzasl jak widzial aspirator tak uwielbial ... Zmienily mu sie upodobania.:D boje sie ze zainwestuje i kasa w bloto bo odkurzacza tez bardzo sie boi... nie wiem w koncu co robic

Moje maleństwo !!!:*

11 lata 4 miesiąc temu #741409 przez georgette102
no i po spotkaniu informacyjnym, jutro jeszcze ostatnia rozmowa kwalifikacyjna i w czwartek po południu odpowiedź... szału nie ma, umowa o pracę, ale tymczasową, 3/4 etatu + dopełnienie, czyli trochę więcej godzin, 4 tygodniowe szkolenie, za które zapłacą dopiero po tym jak się przepracuje na umowie 700 godz, czyli po pół roku (jeśli zrezygnujesz wcześniej bądź cię zwolnią to ci nie zapłacą); to chyba tyle

gusiag zazdroszczę ale pozytywnie, więc na pewno przez mnie nic się nie zepsuje; poza tym ja nie mam takich zdolności jak T. siostra, która podobno jak tylko weszła gdzieś do obory, to zaraz prosiaki zdychały :silly: szkoda, że Ola ma takie problemy z jedzeniem, Maja teraz jak jest chora też nie chce jeść i mnie to męczy, a Ty masz to codziennie

martyna no to już nie wiem co ci poradzić, dziwne, że lekarz nie próbuje dociekać skąd to się bierze i co to w ogóle jest

ewelinda wow takie obrotu sprawy w waszym usypianiu to się nie spodziewałam :lol: brawo, a co do leków to nie wiem, ja zawsze daję te, które są "w terminie" czasami szkoda mi wyrzucać i kupować od nowa te same leki np dicortinef (można stosować w ciągu miesiąca od otwarcia) ale jakoś się obawiam

a ja dzisiaj mam jakiegoś doła, ale to takiego, że nie pamiętam takiego podłego nastroju u siebie, chce mi się płakać

11 lata 4 miesiąc temu #741470 przez gusiag
wcześniej na szybko ale Ola już od pół godziny śpi, więc mogę napisać teraz coś normanie.
Ewa brawo dla Kini za potok "zdań" :) teraz to już z górki, u nas to samo, nie mówiąc już o tym że mówi słowo na k... nawet :( zauważyła, że zwróciłam jej uwagę na to że nie wolno i gada jeszcze więcej i nawet jak się bawi. Śmiać mi się chce ale się powstrzymuje bo nigdy nie przestanie
Martyna jak sprawdzasz na tej str co Ci podałam, to wpisz kod pocztowy to wyszuka co najbliżej i wpisuj asiatisch albo vietnamesisch i chinesisch - nie wątpie że tak szukałaś ale może jakoś się uda znaleźć, bo zaciekawiłaś mnie, że nie ma.. u nas na dzielnicy jest kilku chinoli a obok mnie 2 min z buta dwóch..
Ewelina wiesz to nie chodzi o to żeby dziecko to lubiło, to ma pomóc, więc nawet jak nie polubi a będzie miał katar, zatkany nos to lepiej go przytrzymać, np tatuś trzyma, nawet jak płacze a wyciągnąć gluty i wkropić jakieś kropelki bo wtedy prześpi Ci kilka godzin i to dla niego będzie lepsze. Ale proponuje po zakupie, poudawać, że wyciągasz te gluty misiowi albo jakiejś maskotce która lubi, pokazać, że misia nie boli, że nie płacze, dać do rączki jemu, żeby zobaczył co to i dopiero przystąpić do działania :)
Dorota nie płacz, powiedz co się dzieje? przecież możemy pomóc jakoś?

a co do leków i tak krótkich terminów to ciekawe czym to jest spowodowane, dawno dawno temu w jednej pracy mieliśmy szkolenie na temat kropel do oczu i krople też mają niektóre 2tyg do miesiąca termin i często jest tak że dają takie terminy żeby klient nie zdążył wykorzystać jednego opakowania i je wywalił, bo termin minął i żeby kupił nowe.. kasa kasa i jeszcze raz kasa. Wiadomo, że niektóre leki tracą swoje właściwości po terminie, niektóre mogą poważnie zaszkodzić a niektóre nie mają wpływu na zdrowie. Ale jakie są tymi których nie można użyć nie mam pojęcia i pewnie lepiej nie ryzykować z poważnymi lekami, ale ten cebion pachnie tak samo, i nie zaszkodził Oli. Tran chyba też ma taki krótki termin tylko jak go wykorzystać w tym czasie jak jest tak duży..
jak jest tu ktoś kto zna się na farmacji to niech nas oświeci :)

11 lata 4 miesiąc temu #741523 przez gusiag
skoro tak cicho to dobranoc :)

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #741556 przez ewelinda83
Ja tez czasami nie wykorzystuje swoich lekow w terminie od otwarcia, i pozniej jak sa mi znowu potrzebne to ich uzywam, ale przy tych Kingi wolalam zapytac :)

Dorota trzymam kciuki :)
Nie smuc sie kochana, ciesz sie zyciem :kiss:
dobre zdolnosci ma twoja szwagierka :lol: dawno sie tak nie usmialam :silly:

Gosia te slowo na K tez u nas wystepuje :ohmy: kiedys mama mi wpierala ze Ona mowi Kuba, ale jak Kinga powiedziala ku... jak jej sie drzwi przed nosem zamknely to mama zmienila zdanie :blink:
My nie reagujemy, ale po takich slowkach zaczynamy ograniczac slownictwo u siebie :blink:
Dzisiaj powiedzialam do Kini ,, Ty pipko jedna ,, i slysze jak powtarza pipka pipka :cheer:

ewelina ja przed chwila sciagalam gluty Kindze. Raczej chetnie to robila i sie nie bala, tylko chwilami tak jakby ja to laskotalo i sie drapala raczka po nosku :) ale jaka ulge miala po chwili, bo duzo jej tego zeszlo :dry:

11 lata 4 miesiąc temu #741605 przez ewelina.zak.1991
Gosia probowalam i tak , udawalam ze wyciagam wszystkim zabawkom co lubi i nic z tego... Jak tylko zobaczy aspirator to ucieka i ryk niesamowity :/ ale juz jest o wiele lepiej z katarem, nawet swobodnie oddycha a i tak od 3 nie spimy... Teraz dalam mu mlejo i znow usypiam, moze pospi chociaz do 7.30 bo nie mam sil juz...

Moje maleństwo !!!:*

11 lata 4 miesiąc temu #741626 przez georgette102
gusiag sama nie wiem co mi jest, może hormony + deszczowa pogodna + niedospanie + przeziębione dziecko + brak pracy itp itd po prostu czuję się zmęczona i brak mi energii do życia, najchętniej zakopałabym się w pościeli i nigdzie nie wychodziła

ewelinda
Maja w porównaniu do Kini i Oli nie mówi tak dużo, więcej nawija "po swojemu" i czasami tak zaciekle mi coś tłumaczy a ja często nie wiem o co jej chodzi :dry: może i przeklina ale nikt tego nie wie :silly:

T. zabrał dziś Maję do żłobka, dała się grzecznie ubrać, zrobiła papa i dała buziaki... ciekawe jak będzie się tam zachowywać, tak czy inaczej zabiorę ją dzisiaj do pani dr, żeby ją zbadała

11 lata 4 miesiąc temu #741675 przez marigra
cześć dziewczyny,

georgette - tule mocno... mam nadzieję, że to przesilenie jesienne...ale doskonale cię rozumiem, mam tylko nadzieję, że szybko uda Ci się znaleźć pracę, Maja wyzdrowieje i odzyskasz oddech..

gosia - farmaceutą nie jestem, ale z doświadczenia wiem (trochę studiowałam podobne rzeczy), że antybiotyków i silnych leków, które zazwyczaj są przepisywane na receptę, nie powinno się używać po terminie ważności, ponieważ substancje czynne w danym leku po danym terminie przestają być aktywne, więc ich przyjmowanie nie ma sensu, ponieważ główny składnik, a zarazem najważniejszy już po prostu nie działa. Jest to związane z tym, że np. syropy i płynne substancje po otwarciu mają styczność z powietrzem (tlenem), które zazwyczaj powoduje wprowadzenie zmian do subst. aktywnej (tzw. utlenienie - pewnie kojarzycie z chemii). Zmienia się przez to skład.Inaczej jest w przypadku leków bez recepty właśnie np. wit C, tran, jakieś tam syropy one zazwyczaj składają z kilku podstawowych składników, które tak szybko się nie zmianiają - zresztą nawet daty przydatności są długie dla takich produktów. Mam nadzieję, że wam nie zawikłałam.

a z wyciąganiem nosa to u nas tez jest kiepsko - jak tylko Zuzia widzi, że idę z aspiratorem czy kropelkami to już ucieka, chociaż widzę ze z dnia na dzień wie, ze to jej pomaga, wiec chwilę popłacze i zaraz się uspokaja...

11 lata 4 miesiąc temu #741724 przez gusiag
witajcie :) Ola spała od 20 do 8 30 :) super, ja też wyspana bardzo :)
georgette to pewnie przesilenie, ale wiesz co :) jak lubisz czytać, to polecam Ci książkę pt. Bóg nigdy nie mruga, właśnie jestem w połowie i powiem Ci, że bardzo fajna książka na złe dni :) leć do sklepu i kup :)

Marigra dzięki za tłumaczenie o lekach, antybiotyków i leków "specjalistycznych" nie podałabym nikomu po terminie, wiadomo, że takie leki mogą zagrozić zdrowiu i życiu ale krople z witaminami chyba nie są aż tak groźne.

zdrówka zasmarkanym i kaszlącym.
Ola właśnie pomazała mi kredkami świecowymi sofę..

11 lata 4 miesiąc temu #741726 przez gaabrysia
Hej

Ja dziś w domu bo trochę zasmarkana dalej... Młody już lepiej, ale stary się rozłożył, myslalam ze najgorsze co może być to chore dziecko, ale facet jest gorszy;)

Cebion też podaje ... A na pewno jest otwarty dłużej... Hmmm

Szczerze to pogubilam się co i jak mimo, ze czytałam. Ja Do choroby jeszcze dostane dziś, góra jutro okres wieć cudowny tydzień.
Chociaż przy tabl mam mniej bolesny;)

Heh rozmieszylyscie mnie tym słowem na k.. Wyobrazilam to sobie;)

Chorym, zdrowia życze.
Miłego dnia

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka