BezpiecznaCiaza112023

ciaza i porod w Hiszpanii

12 lata 7 miesiąc temu #362010 przez kamila7-26
Gumis masz racje nikt na to nie ma wplywu a oni tak mowia jakby to byla moja wina staram sie nie przejmowac ale zawsze jakos dziwnie sie czlowiek poczuje!! a Ty na kiedy masz termin pamietam ze na czerwiec ale ktorego??

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 7 miesiąc temu #362011 przez anuskka
no Kruszyna to juz bardzo niedlugo wycalujesz synka.

Gumis Ryanek wybierze sobie najfajniejsza date-zreszta kiedy by to nie bylo zawsze bedzie to jeden z najpiekniejszych dni w twoim zyciu. a moze zrobi tacie prezent na dzien ojca?

zreszta Karolinka Kamili tez ma duzo fajnych dni do wyboru-dzien matki, dzien dziecka...a moze bezie obchodzic urodziny z moja Izula 31maja :unsure: :unsure:

co do wielkosci brzucha-u mnie do siodmego miesiaca byl on niezbyt duzy. potem kazdemu sie wydawalo ,ze jest wielki- a w ostatnich dniach mialam tylko 100 cm -niejedna kobieta ma taka talie zawsze.mam szefowa ktora ma problemy z waga i na samym poczatku ciazy powiedziala mi-no... to teraz bedziesz gruba.ugryzlam sie w jezyk-ale mialam ochote jej odpowiedziec ze tak,tylko ze ja schudne ...

12 lata 7 miesiąc temu #362013 przez gumis24
kamila 7-26 wiem ja tez sie czuje conajmniej dziwnie jak mi ludzie tak mowia a w sumie tak szczerze to czuje sie jak jakis hipopotam i starsznie mnie to doluje..ostatnio tj z 1,5 miesiaca temu laska sie mnie pyta kiedy rodze za tydz czy dwa a ja ze za ponad 2 miesiace...ale to bylo niezrecznie!no i przeciez ponad 10 kilo na plusie to znow nie tak duzo...a termin mam na 18 czerwca choc naprawde licze ze bedzie wczesniej choc wiem ze nie czesto sie to zdarza przy 1 dziecku...

12 lata 7 miesiąc temu #362233 przez kruszyna
A ja mialam cicha badzieje ze maly zrobi mi niespodzianke na dzien matki, ale z drugiej strony niech jak najdluzej siedzi w brzuszku. W przyszlym roku na pewno dzien matki mnie nie ominie. Moj narzeczony mial do niedawna nadzieje ze maly bedzie prezentem urodzinowym dla niego, no ale do 28 czerwca na pewno nie donosze;)

kamila 6 czerwca to bedzie 36/37 tydzien, oby oby Twoja Karolinka byla juz na swiece.

Za troche wiecej niz 3 tygodnie bede mogla w koncu wyjsc na spacer, ba nawet posprzatac nie podoba mi sie to ze obca osoba kreci sie po moim domu, ale juz nie dlugo mniej niz wieczej;) Lezenie na kanapie nie dla mnie definitywnie nie dla mnie, a kiedys mowilam ze chetnie bym poleniuchowalam no to mam. A i jeszcze sie wam pochwale ze jak tylko sie skonczy okres pologu to wracam do sportu!

12 lata 7 miesiąc temu #362250 przez gumis24
kruszyna a uprawiasz jakas dyscypline czy tak rekreacyjnie?ja niewiem jak to wyglada w praktyce ale bardzo chcialabym juz ze 2 tyg po porodzie zaczac cwiczyc i jakas diete..ale zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce..no nie dziwie Ci sie ze masz dosc mnie sie to czasem ciagnie a normalnie funkcjonuje a co dopiero Tobie...
anuskka ja juz mam 105 cm a pewnie jeszcze troszke przybedzie...zgadzam sie z Toba calkowicie jesli chodzi o takie zgryzliwe docinki...my przynajmniej jestesmy w ciazy jakie one maja wymowke.. :P

12 lata 7 miesiąc temu #362266 przez Agathe888
Hej dziewczyny, tak fajnie, ze jestescie:) Zwlaszcza, ze po okresie bezwarunkowego szczescia nadszedl czas rozmyslan, rozsterek, czy wszystko bedzie ok z dzieciatkiem, jak damy rade, etc. W Hiszpanii mieszkam od roku, tuz pod Barcelona w Viladecans. To moja 1sza ciaza. Udalo sie po 2mc starania, teraz trzymam kciuki, zeby wszystko bylo ok. Umowilismy sie do lekarza na 30 maja czyli na poczatek 8 tyg. Poprzedni rok spedzilam poswiecajac sie pracy (musze dojezdzac 60km w jedna strone:/). Teraz sie to zmieni, ostro biore sie za hiszpanski (wiem wstyd, ze jeszcze nie mowie, ale zawsze znajdowalam jakas wymowke aby pouczyc sie jutro. w domu angielski, w pracy angielski..) tak abym to ja uczyla a nie moje dzieciatko mnie uczylo jezyka:) Pozdrawiam Was Wszystkie bardzo serdecznie i bardzo dziekuje o rady nt kremow. Czy ktoras z Was bedzie rodzic lub rodzila w Barcelonie? Ktory szpital wybralyscie? Agata

12 lata 7 miesiąc temu #362349 przez kruszyna
gumis uprawiam wyczynow jazde konna scislej skoki przez przeszkody. Przez ciaze niestety mam troche przerwy ostatnio na koniu siedzialam w 10 tyg ciazy. Co dla mnie jest straszne bo od jakis 10 lat moja przerwa od koni trwala najdluzej 2 tyg i to tylko wtedy kiedy wyjezdzalam na wakacje. A poza tym konie stanowily dla mnie zrodlo niewielkich dochodow no a teraz wszystkie pienadze zostaly wydane i jestem biedna jak mysz koscielna;) Ja tam po ciazy chcialabym zeby zostalo mi troche kilogramow, przed ciaza warzylam 48 kilo przy wzoscie 166cm. No ale znajac zycie jak tylko rozpoczne treningi to znowu schudne.

Agathe to mieszkasz tyle samo czasu tutaj co ja. A tak z ciekawosci jak to sie stalo, ze postanowilas przeniesc sie do Hiszpanii?

12 lata 7 miesiąc temu #362439 przez Agathe888
Do Hiszpanii z milosci do Hiszpana:) Wszystko zaczelo sie w pracy ja w UK on tutaj prowadzi oddzial naszej firmy. Poznalismy sie i po roku udalo mi sie znalezc prace i przenioslam sie do Bcn. Nie bylo innego wyjscia:) A Wy jaki sie tutaj znalazlyscie? podoba Wam sie Hiszpania?
Dziewczyny, czy Was tez bolal brzuch na poczatku? W zeszlym tyg bolal tak jakbym miala dostac okres a dzisiaj tak 'ciagnie'. Zmieniam co chwila pozycje siedzenia/stania/lezenia i przechodzi ale po kilkunastu minutach znowu wraca. Czytalam o rozciagajacej sie macicy ale nie wiem czy to nie cos zlego;(wizyta u lekarza 30 maja. nie wiem czy to nie za pozno;(

12 lata 7 miesiąc temu #362527 przez anuskka
Agathe bole jak przy okresie sa normalne.(Wg tutejszych norm ,jedynie krwawienie (nie plamienie) to powod do niepokoju).Ale to prawda rozciagajaca sie macica daje zludzenie zblizajacego sie okresu.

ja jestem tu juz prawie siedem lat-moj maz rok dluzej. A poniewaz wczesniej juz piec lat tak "podrozowal"zdecydowalismy sie,ze musimy w koncu byc razem i przylecialam do Hiszpanii. Czy mi sie podoba? Zalezy co i kiedy.

Kruszyna masz super plany. Ja niestety troche mam uraz do koni. w wieku chyba czterech lat spadlam z jednego i zlamalam obojczyk :( No i rzeczywiscie nie grozi ci nadwaga.

bylysmy dzis u pediatry. Lenus juz wazy 5480g i ma 60 cm.Jak wasze sie urodza to bedzie juz kolosem :P :P :P

Milej ,i spokojnej i przespanej nocki

12 lata 7 miesiąc temu #362576 przez kruszyna
Ja zakochalam sie w Hiszpanii latem 2007 roku, i zaczelam powtarzac ze zamieszkam w tym pieknym kraju w ktorym od pierwszego wejrzenia sie zakochalam. Ze wyjade na studia do Hiszpanii, a jesli to mi sie nie uda to pozniej do pracy. Pozniej calkowicie przypadkiem na wakacjach w 2010 roku poznalam mojego narzeczonego zaczelismy pisac ze soba, pozniej w pazdzierniku do mnie do Polski przyjechal, pozniej ja pojechalam do niego i tak jezdzilismy do siebie prawie rok. Pozniej stwierdzilismy ze nie mozemy bez siebie zyc, a odleglosc nas dzielaca ponad 3000 km jest zbyt wielka i jedno z nas musi sie przeprowadzic. Padlo na mnie i tak wyladowalam w cudownej Hiszpanii z ukochanym Hiszpanem u boku.

Ja mialam zlamana noge bo kon mi sie na nia przewroci, zlamany obojczyk podobnie jak Ty, zlamany nos bo skaczac uderzylam nosem o stojak od przeszkody, rozerwane ucho bo kon przycisnol mnie do ogrodzenia a pomimo to kocham nadal te zwierzeta i nie wyobrazam sobie zycia bez nich. Konie byly i beda zawsze w moim zyciu. Chociaz zamierzam isc na studia to i tak mysle ze z koni glownie bede sie utrzymywac. Tylko mam nadzieje ze bede miala z tego wieksze zarobki niz do tej pory.

wzajemnie milej nocy;)

12 lata 7 miesiąc temu #362866 przez kamila7-26
Czesc dziewczyny jak tam noc minela bo mi okropnie :( cala noc bolal mnie brzuch skurcze meczyly juz mialam nadzieje ze to porod ale niestety nie od rana jest to samo brzuch boli robi sie twardy jak kamien ale nie ma skurczy regularnych masakra jakas!! Co do Hiszpanii jestem tutaj 5 lat przyjechalam do pracy z wieksza grupa ludzi i moim przyszlym mezem :) niestety zostalismy oszukani przez polke 3 miesiace bylismy bez pracy ale nasz upor i dazenie do celu sprawilo ze z mezem dalismy rade ciezka praca stworzylismy cieply i bezpieczny dom moim zdaniem osiagnelismy bardzo duzo :) a czy jestem zakochana w hiszpanii chyba niee ale do polski wracac tez nie chce tutaj mi lepiej :)

12 lata 7 miesiąc temu #362982 przez kamila7-26
Gumiss a zapomnialam zapytac jak tam sie gril udal??

12 lata 7 miesiąc temu #363909 przez anuskka
Ale tu cichutko... Mam nadzieje ,ze tylko odpoczywacie...i nic zlego sie nie dzieje

a ja dzis zrezygnowalam z pracy-wiec przez najblizsze miesiace bede tylko mamusiowac i zonowac.

12 lata 7 miesiąc temu #364072 przez kamila7-26
Anuskka tez sie zastanawiam gdzie uciekly dziewczyny!! Pewnie Twoja decyzja podoba sie Milence i mezowi :):) ja mam zamiar wrocic po macierzynskim do pracy zobaczymy jak to bedzie!!

12 lata 7 miesiąc temu #364400 przez gumis24
czesc dziewczynki juz jestem :) troszke zajete mialam te ostatnie dni...ale remont skonczony..hurra..
anuskka gratuluje decyzji na pewno bardzo sie cieszysz?jak dlugo planujesz zostac z Milenka?jesli mozecie sobie na to pozwolic to pewnie czemu nie...maluszki tak szybko rosna a mowilas ze coreczka swiata poza Toba nie widzi...
kamila dzieki grill udany ale maja panowie apetycik i poczucie humoru juz dawno sie tak nie usmialam...;)
ja od 2 dni mam lekkie skurcze jakby na okres zwlaszcza w nocy ale takze w ciagu dnia i maly czasem glowka mi tak naciska ze przez kilka sekund bardzo boli...i tak jest dzielny bo ostatnio nie mial ze mna lekko,malowanie,mycie okien,sprzatanie.. :silly: teraz bede pracowac juz tylko nad opalenizna he he...
a Wy jak sie czujecie?
ja do Hiszpanii przyjechalam do pracy na lato (bylam zachwycona wszystkim,ludzmi,pogoda,morzem...)Na poczatku bylo naprawde trudno nikogo nie znalam,ciezko bylo z jezykiem,z dala od rodziny..wiedzialam ze jeszcze tu wroce..jakos nie moglam sie odnalezc w Polsce...wrocilam znow w kwietniu i juz zostalam choc nie bylo latwo bo o ile latem jest praca, zima jest z tym duzo gorzej...no i w miedzy czasie poznalam mojego obecnego meza i wpadlam po uszy... :laugh:ah az trudno uwierzyc ze to juz tyle lat...chyba moge powiedziec ze te lata tutaj to najlepsze w moim zyciu..i mam nadzieje ze tak bedzie juz zawsze! :)

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka