BezpiecznaCiaza112023

mamusie pazdziernik2010:)

14 lata 5 miesiąc temu - 14 lata 5 miesiąc temu #22621 przez Joanna-Rona
Martynka__89 napisał:

To leniuchuj ;) Raczej kupie ten wózek ;) dziś zapisałam się do szkoły rodzenia zajęcia zaczynam 27.07 :p dostałam pełno broszurek a i karte z rabatem do sklepu Mama i Ja ;) i liste rzeczy które muszę zabrac ze sobą do szpitala :)

To kupuj moja Droga ten wózek jak tylko Ci się podoba i będzie dla Ciebie funkcjonalny
Przecież musisz się dobrze czuć jak weżmiesz Maleństwo ma spacer, a jak spadnie wcześniej śnieg ( ale mam nadzie je, że nie ) to akurat będziesz miała z nim wygodę :)

Ja nie zdążyłam zapisać się do szkoły rodzenia:( myślałam, że mam czas bo mi tak wszyscy mówili a jak zadzwoniłam do szpitala to okazało się (jak już tu się zresztą chyba żaliłam)
że teraz pierwsze wolne terminy są na połowę listopada chyba pół małopolski przyjeżdza do tej szkoły rodzenia w Żeromskim :laugh:

Nie martwie się jednak zbytnio bo i tak mam już swoją Panią położną, z którą się spotkam
w sierpniu więc myśle że wtedy wszystko mi opowie, a Mąż i tak nie chce być przy mnie podczas porodu woli zaczekać na korytarzu, więc się chyba jakoś obędzie :)

Naszło mnie dziś i upiekłam Dziewczynki Biszkopta z budyniem i truskawkami...
mniam polecam, super jedzonko :kiss:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 5 miesiąc temu #22627 przez kakasia20
smaka zrobilas :))) moze tak przeppis jakis???

www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=74794

Michałek 3.11.2010
Majka 10.10.2012
Aniołek 09.2016+

14 lata 5 miesiąc temu #22722 przez Katarzynka
Hej
No ja tez zapisywałam sie na koniec kwietnia do szkoły a teraz to dzwoniłam tylko potwierdzić :)

14 lata 5 miesiąc temu #22730 przez Joanna-Rona
kakasia20 napisał:

smaka zrobilas :))) moze tak przeppis jakis???

A bardzo proszę :)
Szybciutko się robi i dobrze smakuje.

Biszkopt z truskawkami i budyniem

Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 i 1\2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia
10 dużych truskawek
łyżeczka masła do wysmarowania formy
(chyba, że ktoś ma silikonową )
2 budynie
3 szklanki mleka

Jak zrobić :

Mąkę przesiać na sicie (zawsze będzie delikatniejsza i napowietrzona). Dosypać łyżeczkę
proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać. Do szklanki wsypać cukier i zostawić pod ręką. Do miski raczej wysokiej lub garnka wbić jajka w całości. Miseczkę włożyć do większego naczynia albo zlewu z dobrze ciepłą wodą. Mikserem ubijać jajka na białą masę dodając cukier i cukier waniliowy. Ja tak ubijam ją nawet 10 min na dużych obrotach bo od puszystości masy zależy jaki wyjdzie biszkopt. Jak już masa jest śliczna puchata i biała
to dosypujemy stopniowo mąkę delikatnie ale dokładnie mieszając. Całą masę wlewamy do średniej wielkości formy wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką.

Ciasto wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni i podwyższamy temperaturę na 180.
pieczemy tak ok 40 min (choć ja puszczam termoobieg więc nie trzymam dłużej niż 25 góra 30 min.

Jak piecze się ciasto. Przygotowujemy truskawki i masę. Truskawki kroimy na małe krążki. robimy budyń. 2 szklanki mleka gotujemy w 3 rozpuszczamy budynie. Daje śmietankowe lub waniliowe. Budyń mam mieć konsystencje gęstszą niż zazwyczaj.

Jak ciasto się upiecze po wyciągnięciu formy należy niż lekko uderzyć o blat ponoć wtedy nie opada. Wyciągamy je z formy czekami jak wystygnie i kroimy wzdłuż. Rozsmarowujemy budyń układamy truskawki i "zamykamy" Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub robimy polewę
czekoladową.

Ciasto pycha szczególnie jak w upał włoży się go do lodówki i budyń się ochłodzi.

smacznego :)

14 lata 5 miesiąc temu #22735 przez kakasia20
ooo juz sie biore za ciasto :)))) potem napisze jak wyszlo:)))) :lol:

Michałek 3.11.2010
Majka 10.10.2012
Aniołek 09.2016+

14 lata 5 miesiąc temu - 14 lata 5 miesiąc temu #22738 przez Joanna-Rona
kakasia20 napisał:

ooo juz sie biore za ciasto :)))) potem napisze jak wyszlo:)))) :lol:

Koniecznie napisz Kakasiu :)
Miłego pieczenia :kiss:

14 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #22756 przez Martynka__89

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Moja Kropeczka:(9.02.2015

14 lata 5 miesiąc temu #22791 przez Katarzynka
Ja zawsze robie biszkopt z bita śmiteną i róznimi owocami teraz królują truskawki mam takie ciasto co 3 dni:)
Co inne trze makaton z truskawkami
co inne trzy same truskawki ze śmietana
Piotrus sie śmieje co ja bede jeśc jak truskawki sie skończą :D

14 lata 5 miesiąc temu - 14 lata 5 miesiąc temu #22822 przez kakasia20
hee ciasto sie udalo jest pyszne:))))mniam:)))polecam:))z lodowki zimne:))))
Katarzynka -potem bedziesz zajadala maliny borowki jablka brzoskwinie morele :))) ja sie nie umie doczekac kiedy u mnie na ogrodzie brzoskwinie morele i winogrona dojrzele:PPP to potem bede siedziala pod drzewami i zajadala:))) hee pozdroo... nio te slonce strasznie oslabia mnie jakos i unikam go

Michałek 3.11.2010
Majka 10.10.2012
Aniołek 09.2016+

14 lata 5 miesiąc temu #22825 przez poziomka32
Kurce a ja jakieś podrobione gotowce z cukierni wsuwam:):):) Na weekend na pewno upiekę!!!
Ach ten upał, wczoraj wieczorem tak mi nóżki spuchły...ech..dzisiaj czeka mnie chyba to samo!!!Pozdrowionka Mamcie !!!!!
Załączniki:

14 lata 5 miesiąc temu #22830 przez Joanna-Rona
Cieszę się, że ciasto się udało :)

Oczywiście smacznego, a jak macie dziewczynki jakieś sprawdzone przepisy to może się
podzielicie z nami mamami :laugh:

14 lata 5 miesiąc temu #22849 przez Katarzynka
Ja z ciast jeszcze często robie 3 bita ale tem przepis to raczej kazdy zna

14 lata 5 miesiąc temu #22902 przez kakasia20
Joanna-Rona -a mozna tam dac np z owocow jakies hmm kiwi zamiast truskawek ? albo banany i jagody czy morele brzoskwinie winogrona??? czy tylko truskawki na budyn dawac???? nie pusci to soku? bo szczerze te ciasto co robilam wczorej jest skonsumowane heee i wiesz:P

Michałek 3.11.2010
Majka 10.10.2012
Aniołek 09.2016+

14 lata 5 miesiąc temu #22909 przez Joanna-Rona
kakasia20 napisał:

Joanna-Rona -a mozna tam dac np z owocow jakies hmm kiwi zamiast truskawek ? albo banany i jagody czy morele brzoskwinie winogrona??? czy tylko truskawki na budyn dawac???? nie pusci to soku? bo szczerze te ciasto co robilam wczorej jest skonsumowane heee i wiesz:P

Wiesz nie próbowałam dawać innych owoców. Jednak myśle, że nie zaszkodzi troszke owocowej wyobraźni i tak zazwyczaj dajesz wszystko do lodówki więc raczej z sokiem nie powino być problemu.

Ja tą wersje czasem robie zupełnie bez owoców tylko daje budyń innego smaku, a do czekoladowego krusze jeszcze dodatkowo drobno czekolade.
Można też podać z wnętrzem z "ptasiego mleczka".

Czyli potrzebujesz 4 serki homogenizowane zwykłe bez zadnego smaku. Galaretkę dowolnego kolorku. Zalewasz galaretke połową z podanej na przepisie wody czekasz aż prawie zastygnie i miksujesz taką już prawe gotową z serkami. Super chłodniczek wychodzi.
do czegoś takiego dodaje często jak już masz masę "ptasie mleczko" brzoskwinie z puszki albo ananasy. Pyszna sprawa :)

Smacznego :)

14 lata 5 miesiąc temu #23553 przez Katarzynka
Hej

Co tam u was jak dzidziusie ?

U nas wszystko dobrze :) Maleństwo próbuje czy da się wyjść przez skóre... Albo jak mocno rozciąga sie jego mieszkanko,to juz wie że mocno a mnie troche te jego rozciagania bolą...
Ale wiem że mały skarb ma tam ciasno więc niech sie przeciąga i tyłeczek wypina :D

W środe wizyta juz nie moge się doczekać mamy zapowiedziane USG :) ciekawe czy zrobi nie zapomniała ;)

Buziaczki

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka